Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gaz w dieslu

Featured Replies

Napisano

Wie ktoś może coś na ten temat?

Podobno w starych - mechanicznych dizlach wystarczy mieszalnik - 1 generacja i podanie ropy w ilości takiej jak na biegu jałowym w całym zakresie obrotów ...

Napisano

> Wie ktoś może coś na ten temat?

> Podobno w starych - mechanicznych dizlach wystarczy mieszalnik - 1

> generacja i podanie ropy w ilości takiej jak na biegu jałowym w

> całym zakresie obrotów ...

Tylko jak wtedy przyśpieszyc???

Napisano

> Tylko jak wtedy przyśpieszyc???

Przecież to mieszalnik - jak otwiera się przepustnica, to podawane jest wiecej powietrza i więcej gazu, a wtrysk ropy jest potrzebny tylko do zapłonu mieszanki ...

niewiem.gif, ak sobie myślę ...

Dlatego pytam, może ktoś wie coś więcej ...

Napisano

> Przecież to mieszalnik - jak otwiera się przepustnica, to podawane

> jest wiecej powietrza i więcej gazu, a wtrysk ropy jest

> potrzebny tylko do zapłonu mieszanki ...

> , ak sobie myślę ...

> Dlatego pytam, może ktoś wie coś więcej ...

Stare diesle nie miały przepustnicy. Z każdym obrotem wału zasysały na maksa, a moc regulowało się tylko ilością wtryskiwanej ropy. Powietrza musi być dużo, żeby po sprężeniu temperatura była odpowiednio wysoka.

Niedawno ktoś opisywał nowoczesnego diesla z dodatkiem LPG, na motodyskusjach chyba. Pick-up jakiś sprzedawany w Australii. Tylko tam spalanie wychodziło zdaje się 50/50.

Napisano

> Stare diesle nie miały przepustnicy.

I tu wychodzi moje ignorancje w temacie dizla - nie wiedziałem, że nie było przepustnicy.

A jak ze sprawą podania mieszanki gaz-powietrze z wykorzystaniem mieszalnika? Realne to jest?

> Niedawno ktoś opisywał nowoczesnego diesla z dodatkiem LPG, na motodyskusjach chyba. Pick-up jakiś sprzedawany w Australii. Tylko tam spalanie wychodziło zdaje się 50/50.

Ja kiedyś czytałem o instalacji gdzie spalanie było 20 ropy i 70 gazu ...

Napisano

Kiedys czytalem o przerabianu autobusow na lpg/cng.

Zmniejszenie stopnia sprężania, montaz swiec iskrowych alien.gif. Po takiej przeróbce juz nie dalo sie wogole korzystac z ropy, tylko gazik.

W cywilnych pojazdach chyba tez by sie tak dalo, tylko co z oplacalnoscia... i czy ktos juz tak zrobil spineyes.gif

Napisano

Silnik dwupaliwowy.

Najlepiej sprawdza się to w warunkach stacjonarnych. Do zastosowań trakcyjnych z różnych względów nie jest to zbyt dobre rozwiązanie.

Napisano

> Tylko jak wtedy przyśpieszyc???

Regulacja mocy jest wtedy wydatkiem gazu, czyli tak czy owak jakościowa (jak w Dieslach). Może też być mieszana, gdy dołoży się przepustnicę.

Napisano

> Kiedys czytalem o przerabianu autobusow na lpg/cng.

> Zmniejszenie stopnia sprężania, montaz swiec iskrowych . Po takiej

> przeróbce juz nie dalo sie wogole korzystac z ropy, tylko gazik.

> W cywilnych pojazdach chyba tez by sie tak dalo, tylko co z

> oplacalnoscia... i czy ktos juz tak zrobil

To jest trochę inna bajka, bo silnika o zapłonie samoczynnym robi się jednopaliwowy silnik gazowy o zapłonie iskrowym. Koledze chodzi o silnik dwupaliwowy.

Napisano

> Regulacja mocy jest wtedy wydatkiem gazu, czyli tak czy owak

> jakościowa (jak w Dieslach). Może też być mieszana, gdy dołoży

> się przepustnicę.

Można też dawać stałą ilośc gazu zależnie od przepływu, a wtryskiwać tylko część dawki.

Wtedy wystarczy dac parownik, mikser i wyregulować pompę wtryskową odpowiednio.

Napisano

Robiłem takie eksperymenty w Fordzie Fiesta 1.6D Silnik na zwykłej pompie tłokorozdzielaczowej.

Turystyczna butla z gazem na siedzeniu pasażera, rurka za okno, pod maskę i wsadzona w filtr powietrza. Na pustej i prostej drozdze "eksperymentalnej" trzymałem pedał gazu na dawce ciut większej od biegu jałowego i odkręcałem zawór butli. Auto jechało, nawet całkiem żwawo.

Obserwacje:

- wraz ze wzrostem dawki LPG trzeba było "dodawać ropy", w przeciwnym przypadku silnik zaczynał nierówno pracować. Stosunek ten zmieniał się w zależności od obrotów

- dało się osągnąć większą moc niz na samym ON. Ale ekstensywnych testów nie prowadziłem.

- dystans tesatowy to w sumie ponad 100 kilometrów, na różnych odcinkach z różnymi ustawieniami.

- bardzo zgrubne estymacje wskazują, że w przeliczeniu z odcinka ~10 km spalanie na 100 km wyniosło ok. 1.5 l ON i 4l LPG. Przejechanie tego odcinka testowego w porównywalnych warunkach na ON powodowało zużycie w przeliczeniu ok 5l/100km. Ale dokładnych daych już nie pamiętam. Pomiar zużycia ON przy pomocy 3l kanisterka zamocowanego pod maską i pompa oraz powrót podłączone bezpośrednio do kanisterka

Pomiar zużycia LPG przy pomocy wagi łazienkowej i przeliczenie kg na litry wink.gif

Jak widać z tych bardoz pobieżnych estymacji istnieje ekonomiczne uzasadnienie dla takich eksperymentów.

Zacząłem robić przymiarki do bardziej zaawansowanej instalacji:

- gaz w butli tzw "wiejskiej" - taka duża butla na wymianę, nie pamiętam nazwy wink.gif

elektroniczne dawkowanie gazu, wtryskiwaczem od sekwewncji

- reduktor LPG też od sekwencji

- zastąpienie linki gazu potencjometrem przy pedale gazu i serwem modelarskim przy dźwigni regulacji dawki (czyli "gazu") pompy

- elektroniczny sterownik oparty o mikrokontroler AVR.

- sterownik regulował by automatycznie stosunkiem LPG do ON w zależności od położenia pedału , dodatkowo w zależności od obrotów silnika (tu problem pewnie - skąd w takim dieslu wziąć sygnał prędkośc - ale był też i na to pomysł). Regulacja dawki ON wychyleniem serwa a dawki LPG czasem wtrysku. Oczywiście możliwość pracy na samym ON

Miałem już zgromadzoną część gratów (wtedy graty do sekwencji były jeszcze drogie i nie tak powszechne), pierwsze przymiarki do sterownika - to akurat nie problem, zajmuję się tym powiedzmy na codzień.

Niestety, eksperyment został przerwany zdarzeniem niezależnym - crash-test i "szkoda całkowita" samochodu testowego. Naszczęście z OC sprawcy wink.gif

A teraz mam Astę z sekwencyjnym LPG i brak dieselka do eksperymentów. I cholerny brak czasu wink.gif

Napisano

> Można też dawać stałą ilośc gazu zależnie od przepływu, a wtryskiwać tylko część dawki.

> Wtedy wystarczy dac parownik, mikser i wyregulować pompę wtryskową odpowiednio.

Oto właśnie mi chodziło ...

Chyba najlepsze rozwiązanie, tylko wtedy nie działałby na samej ropie ...

Albo jekiś elektromagnetyczny przełącznik działania pompy oleju napędowego połaczony z elektrozaworami gazowymi.

Napisano

> Obserwacje:

> - wraz ze wzrostem dawki LPG trzeba było "dodawać ropy", w przeciwnym przypadku silnik zaczynał nierówno pracować.

Przyczynę upatrywałbym w braku reduktora/parownika ...

Baaaardzo ciekawe dośwaidczenia smile.gif

Napisano

> Robiłem takie eksperymenty w Fordzie Fiesta 1.6D Silnik na zwykłej

> pompie tłokorozdzielaczowej.

claps.gif jestem pod wrażeniem waytogo.gif

Napisano

> Przyczynę upatrywałbym w braku reduktora/parownika ...

Ano, sterowanym reduktorem był zawór butli a parownikiem kawałek węża ogrzewany atmosferycznie / słonecznie. eksperymenty robiłem w dwa dni pewnego letniego weekendu. Roku 2004 o ile mnie pamięć ne myli.

Tymniemniej jest pena graniczna wartość stosunku LPG do ON po przekroczeniu której silnik zaczyna pracować "twardo", tak jakby odpalenie następowało za wcześnie.

> Baaaardzo ciekawe dośwaidczenia

Ano, a zainspiowało mnie coś znalezione na necie. W literaturze anglojęzycznej "diesel fumigation with LPG". Polecam do guglania. Większość istniejących rozwiązań to rozwiązania mieszalnikowe.

Napisano

> jestem pod wrażeniem

smile.gif byłoby znacznie ciekawsze gdyby jakaś realizacja "przemysłowa" powstała. Niestety, poza fazę zabaw nie wyszedłem. Cóż, życie. Ale co się naeksperymentowałem to moje wink.gif

Napisano

>

> Tymniemniej jest pena graniczna wartość stosunku LPG do ON po

> przekroczeniu której silnik zaczyna pracować "twardo", tak jakby

> odpalenie następowało za wcześnie.

Gaz spala się szybciej niż ropa. Więc albo sam fakt szybkiego spalania utwardzał pracę silnika, albo w trakcie spalania następował samozapłon.

Napisano

> No ja takie coś wygooglałem. Wygląda na działanie przemysłowe

Różnej maści silniki o takiej zasadzie działnia produkowane do różnych zastosowań od przełomu lat 50 i 60 zeszłego wieku, albo i nawet wcześniej.

Od lat 60 do chwili obecnej badania w tym temacie (i różnych jego wariantach, z alkoholami, różnymi gazami i benzyną) prowadzi się na Politechnice Krakowskiej (Zabłocki, Szlachta Cisek), na pewno też na Radomskiej (Luft).

Napisano

> Gaz spala się szybciej niż ropa. Więc albo sam fakt szybkiego

> spalania utwardzał pracę silnika, albo w trakcie spalania

> następował samozapłon.

O samozapłon to generalnie w Dieslu chodzi. smile.gif

Bardziej precyzyjnie rzecz ujmując przy nadmiernym wzbogaceniu mieszanki homogenicznej LPG powietrze i większym obciążeniu zwiększa się szybkość przyrostu ciśnienia, aż do wystąpienia spalania stukowego.

Napisano

> Można też dawać stałą ilośc gazu zależnie od przepływu, a wtryskiwać

> tylko część dawki.

> Wtedy wystarczy dac parownik, mikser i wyregulować pompę wtryskową

> odpowiednio.

Można tak zrobić, bo jest prościej, ale ze względów ekonomicznych, przy zmiennych warunkach pracy silnika nie jest to na pewno lepsze rozwiązanie. Gazu nie mógłbyś dać za dużo, bo byłyby problemy z małymi obciążeniami.

Napisano

> Można tak zrobić, bo jest prościej, ale ze względów ekonomicznych,

> przy zmiennych warunkach pracy silnika nie jest to na pewno

> lepsze rozwiązanie. Gazu nie mógłbyś dać za dużo, bo byłyby

> problemy z małymi obciążeniami.

pamiętaj, że stary diesel właściwie cały czas chodzi na bardzo ubogo.

Napisano

> pamiętaj, że stary diesel właściwie cały czas chodzi na bardzo ubogo.

Z racji miejsca pracy dość głupio byłoby zapomnieć. hehe.gif

Każdy jeden Diesel chodzi na ubogich lambdach (globalnych). Granica dymienia, czyli maksymalne obciążenie to przecież jakieś 1,3-1,4. Bieg jałowy - dużo więcej jak 10, w nowszych konstrukcjach nawet do 20.

Chodzi mi o to, że przez to że LPG jest sporo tańszy lepiej byłoby, gdyby to on był paliwem zasadniczym, a olej napędowy był zużywany tylko w takiej ilości, aby spalanie przebiegało właściwie.

Napisano

> Z racji miejsca pracy dość głupio byłoby zapomnieć.

> Każdy jeden Diesel chodzi na ubogich lambdach (globalnych). Granica

> dymienia, czyli maksymalne obciążenie to przecież jakieś

> 1,3-1,4. Bieg jałowy - dużo więcej jak 10, w nowszych

> konstrukcjach nawet do 20.

> Chodzi mi o to, że przez to że LPG jest sporo tańszy lepiej byłoby,

> gdyby to on był paliwem zasadniczym, a olej napędowy był

> zużywany tylko w takiej ilości, aby spalanie przebiegało

> właściwie.

I dlatego żaden standardowy komputer od 2 gen nie podołałby regulacji.

Moim zdaniem podołałaby za to 1 generacja albo nawet Blos.

Napisano

> I dlatego żaden standardowy komputer od 2 gen nie podołałby

> regulacji.

> Moim zdaniem podołałaby za to 1 generacja albo nawet Blos.

Jak to wynika z moich doświadczen, to nie tedy droga. Podciśnieniowe dozowanie gazu niedobre, bo diesle ciągle cały czas "pełną gardzielą". Potrzebne dawkowanie zależne od wciśnięcie pedału gazu - tak jak dawkowanie ropy. Przy czym proporcja ON do LPG jest zmienna w róznych punktach pracy silnika -> potrzebny sterownik elektroniczny. A sam gaz najwygodniej podawać poprzez wtryskiwacz / wtryskiwacze od sekwencji. Po uprzednim przejściu przez parownik oczywiście.

Napisano

> I dlatego żaden standardowy komputer od 2 gen nie podołałby

> regulacji.

> Moim zdaniem podołałaby za to 1 generacja albo nawet Blos.

Blos też nie.

Te urządzenia mają trzymać w przybliżeniu stały skład mieszanki (czyli proporcję paliwa do powietrza) w całym zakresie pracy silnika - można to sprowadzić do wielkości przepływu powietrza. Dzieje się tak dlatego, że klasyczny silnik iskrowy ma regulację ilościową mocy, poprzez dławienie dolotu.

W Dieslach regulacja mocy jest jakościowa, czyli (z pewnymi zastrzeżeniami) dla danej prędkości obrotowej ilość zasysanego powietrza jest taka sama, niezależnie od aktualnie rozwijanej przez silnik mocy, która jest regulowana dawką paliwa. Fakt ten w sprawia, że żadna instalacja LPG z silnika iskrowego bez istotnych przeróbek nie będzie się w Dieslu sprawdzać.

Do głowy przychodzi mi w zasadzie podobny do Przedmówcy pomysł, żeby pedał przyspieszenia działał na czas otwarcia wtryskiwacza gazu pracującego na stałym ciśnieniu, a pompa w takiwj sytuacji mogłaby mieć stałą dawkę biegu jałowego.

Jak widać, bez elektroniki raczej by się nie obeszło, ale wydaje mi się, że nawet tu znalazłoby się kilku, którzy poradziliby sobie z taki problemem. smile.gif

Napisano

> Blos też nie.

> Te urządzenia mają trzymać w przybliżeniu stały skład mieszanki

> (czyli proporcję paliwa do powietrza) w całym zakresie pracy

> silnika - można to sprowadzić do wielkości przepływu powietrza.

Mam na myśli inne zasilanie - do silnika dochodzi stała proporcja gaz/powietrze a resztę mieszanki reguluje się dawką wtrysku ropy.

Tu by się mikser sprawdził, ale nie było by to maksimum ekonomiki. Ale z tego co czytałem, to nawet takie zasilanie powoduje złagodzenie biegu silnika, zmniejsza próg dymienia i zwiększa moc.

Napisano

> Mam na myśli inne zasilanie - do silnika dochodzi stała proporcja gaz/powietrze a resztę mieszanki reguluje się dawką wtrysku ropy.

Ja jestem za - znacznie prościej, a jak ktoś zna się na regulacji dizla to sobie poradzi smile.gif

Zastanawiam się tylko czy da się zrobić przełącznik na jazdę z gazem i bez - jak się gaz skończy ...

Niestety nie znam się na dizlach - muszę zapytać znajomego, który podał mi ten temat do przemyśleń, a gość zna się na tym dość mocno.

Napisano

> Turystyczna butla z gazem na siedzeniu pasażera, rurka za okno, pod

> maskę i wsadzona w filtr powietrza.

Hardcor! icon_eek.gif

biglaugh.gif

Napisano

> Ja jestem za - znacznie prościej, a jak ktoś zna się na regulacji

> dizla to sobie poradzi

> Zastanawiam się tylko czy da się zrobić przełącznik na jazdę z gazem

> i bez - jak się gaz skończy ...

Raczej nie, bo pompę reguluje się w jej trzewiach.

Napisano

> Hardcor!

Etam hardkor. A kosiarkę spalinową (czterosuw) zasilaną gazem ziemnym z instalacji domowej przez wąż ogrodowy widziałeś ? wink.gif

A wspomniany wcześniej ford fiesta wiele różnych paliw eksperymentalnych przetrwał. W tym i olej transformatorowy, olej hydrauliczny z koparki i zuzyty olej ze skrzyni automatycznej. Na tłusczach "jadalnych" w tym smalcu też jeździł (tylko z podgrzewaniem był dorbny problem, w rozwiązaniu prototypowym palnik propanowy)

Napisano

> Raczej nie, bo pompę reguluje się w jej trzewiach.

Gdzie w trzewiach ? W pompach VE wystaje śrubka od regulacji dawki. U góry, poziomo w "dekielku" pompy.

Napisano

> Ja jestem za - znacznie prościej, a jak ktoś zna się na regulacji

> dizla to sobie poradzi

> Zastanawiam się tylko czy da się zrobić przełącznik na jazdę z gazem

> i bez - jak się gaz skończy ...

> Niestety nie znam się na dizlach - muszę zapytać znajomego, który

> podał mi ten temat do przemyśleń, a gość zna się na tym dość

> mocno.

Co do ropy to wystarczyło by dorobić załączany ogranicznik skoku pedału gazu (czyli ogranicznik dawki ropy). Jednocześnie z ogranicznikiem załączała by się instalacja gazowa. Regulacja dawkowania gazu też mogła by wynikać z ruchu pedału w jego ograniczonym już zakresie.

Napisano

> Gdzie w trzewiach ? W pompach VE wystaje śrubka od regulacji dawki. U

> góry, poziomo w "dekielku" pompy.

W moijej Lucas nic nie wystaje biglaugh.gif

Napisano

> Etam hardkor. A kosiarkę spalinową (czterosuw) zasilaną gazem

> ziemnym z instalacji domowej przez wąż ogrodowy widziałeś ?

To lepsze niż pomysły z czeskiego serialu ,,Pat i Mat". zlosnik2.gif

Napisano
hehe.gifbbq.gif fajnie mozna równocześnie grilla rozpalić
Napisano

Nie mam diesla więc poprosiłem kolegów by poszukali najlepiej na wsi kogoś kto ma diesla na wykończeniu i może wydać pieniądze na założenie inst.1 generacji po to by zobaczyć czy i jak to będzie działać.Przed 2 laty znalazł się ochotnik z oplem kadet.Na początek regulacje i używanie według mojego pomysłu czyli:wyregulowanie składu mieszanki na tak ubogą by sie sama nie zapalila,włączanie doplywu gazu elektrozaworem na reduktorze,jazda z włączonym gazem przy prędkościach(od-zależnie od wyregulowania)50-70km/h(codziennie jezdził ze wsi do miasta 20km drogą z ograniczeniem prędkości do 70km/h).Po kilku miesiącach jak policzył wydane pieniądze na paliwo to nie był zadowolony bo oszczędność była nie większa od 10 procent(ceny wtedy to:ON-3,56zł,LPG-2,10zł).Na propozycje odkupienia inst.gazowej nie chciał się zgodzić bo mówił,że jakąś kożyść z tej inst.ma choćby taką,że rano gdy uruchomił silnik to dymił na biało i dopiero po wyjechaniu ze wsi przestawał dymić a teraz jak dodaje gaz to już nie dymi.

Napisano

nie no, jak taka korzyść z tym dymieniem to też bym nie sprzedał hahaha.gif

Napisano

Gdyby mozna było potencjometrem regulować otwarcie aktuatota .A wie ktoś może skąd komp. w inst.2 generacji wie,że ten silnik krokowy aktuatora w danym momencie jest na tej a nie innej pozycji?Co wtym silniku krokowym jest,że komp.dzieki temu wie w jakiej pozycji on jest.

Napisano

A teraz mam Astę z sekwencyjnym LPG i brak dieselka do eksperymentów.

> I cholerny brak czasu

boje_sie.gif wielki szacun dla kolegi boje_sie.gif

Napisano

> Etam hardkor. A kosiarkę spalinową (czterosuw) zasilaną gazem

> ziemnym z instalacji domowej przez wąż ogrodowy widziałeś ?

> A wspomniany wcześniej ford fiesta wiele różnych paliw

> eksperymentalnych przetrwał. W tym i olej transformatorowy, olej

> hydrauliczny z koparki i zuzyty olej ze skrzyni automatycznej.

> Na tłusczach "jadalnych" w tym smalcu też jeździł (tylko z

> podgrzewaniem był dorbny problem, w rozwiązaniu prototypowym

> palnik propanowy)

o kufa leżę brawo.gifbrawo.gifbrawo.gif270635636-JUMP2.gif

szacun dla kolegi sięga zenitu ok.gif

Napisano

> Gdyby mozna było potencjometrem regulować otwarcie aktuatota .A wie

> ktoś może skąd komp. w inst.2 generacji wie,że ten silnik

> krokowy aktuatora w danym momencie jest na tej a nie innej

> pozycji?Co wtym silniku krokowym jest,że komp.dzieki temu wie w

> jakiej pozycji on jest.

Po uruchomieniu silniczek jest otwierany lub zamykany ,,do oporu" i od tego miejsca kroki liczy się od zera.

Napisano

Jak widac takie zastosowanie ma wiele zalt

wzrost mocy

calkowite spalanie ropy przez co samochod nie wydziela ciemnego dymu

mniejsze zuzycie paliwa

• 2 tygodnie później...
Napisano

Wrócę na chwilę do tematu ...

Pomysł jest taki:

1. dołożyć przepustnicę i podpiąć do linki gazu

2. złożyć mieszalnik (lub BLOSa) i reduktor

3. odpiąć pompę paliwa tak, żeby pracowała tylko na biegu jałowym

4. wyregulować gazem składem mieszanki gazowej

Będzie to działać?

Napisano

> Wrócę na chwilę do tematu ...

> Pomysł jest taki:

> 1. dołożyć przepustnicę i podpiąć do linki gazu

> 2. złożyć mieszalnik (lub BLOSa) i reduktor

> 3. odpiąć pompę paliwa tak, żeby pracowała tylko na biegu jałowym

> 4. wyregulować gazem składem mieszanki gazowej

> Będzie to działać?

Rozumiem, że chodzi o silnik wolnossący?

Nie wiem, jak się będzie zachowywał zdławiony Diesel na biegu luzem. Ponadto mieszalnik, czy Blos będzie trzymał w przybliżeniu stały skład mieszanki, a wydatek paliwa będzie zależał od natężenia przepływu powietrza.

Napisano

> Rozumiem, że chodzi o silnik wolnossący?

Zgodnie z tytułem watku smile.gif

> Nie wiem, jak się będzie zachowywał zdławiony Diesel na biegu luzem.

Podejrzewam, że jest to kwestia minimalnego wychylenia przepustnicy i regulacji ...

> Ponadto mieszalnik, czy Blos będzie trzymał w przybliżeniu stały skład mieszanki, a wydatek paliwa będzie zależał od natężenia przepływu powietrza.

Mieszalnik - mniej, BLOS - bardzie dokładnie biglaugh.gif, wtrysk ropy będzie tylko zapoczątkowywał proces spalania.

Napisano

a nie taniej i bezproblemowo lać olej z "biedronki" z pierwszego tłoczenia hehe.gif

Napisano

> a nie taniej i bezproblemowo lać olej z "biedronki" z pierwszego tłoczenia

Ale na lpg zyska jest jeszcze większy, poza tym można spodziewać się zwiększenia mocy takiego silnika biglaugh.gif, nie wspominając o ekologii ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.