Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uszczelka pod głowicą - objawy

Featured Replies

Napisano

W zasadzie to na 99% jestem pewien diagnozy ale chciałem się upewnić u Was szpeców )

Zaczęło się niewinnie - czasem popuszczała jakaś opaska na przewodach obiegu chłodniczego, dokręcałem opaskę i przez jakiś czas było dobrze - przewody nie były zbyt twarde - zawsze jakieś nadciśnienie jest w układzie żeby się mogła woda podgrzać pow 100 st.

Potem lekko rozszczelniła się chłodnica i znów ciekła opaska na przewodzie górnym chłodnicy. Przy okazji wymiany hamulców ASO umoczyło czujnik w zbiorniczku i spalin nie wykryło.Uspokoiłem się i pomyślałem że przewody parcieją i do wymiany.

Ostatnio problem się nasilił - zaczyna lecieć to tu to tam jak z zarzynanego prosiaka - nawet już przy pompie wody -przewody są coraz bardziej twarde i nadciśnienie coraz większe. Dokręcanie opasek już nic nie daje.

Ewidentnie uszczelka pod głowicą???

Napisano

Sprawdz jeszcze raz obecnosc spalin w ukladzie chlodzenia. Ale wyglada ze masz racje.

Napisano
  • Autor

Jest jeszcze jeden trop - tańszy hehe.gif może to korek od zbiorniczka się zapycha i nie popuszcza ciśnienia?

Napisano

> Jest jeszcze jeden trop - tańszy może to korek od zbiorniczka się

> zapycha i nie popuszcza ciśnienia?

zadajesz pytanie i odpowiadasz zlosnik.gif

może i korek... hmm.gif

ciśnienie sprężania mierzyłeś?

Napisano
  • Autor

Ano tak jakoś głośno myślę zeby.GIF

Nie nie mierzyłem - w tej chwili mam tylko to co można zrobić na chodniku i podstawowymi kluczami

Napisano

Wujek mój mechanik sprawdzał uszczelkę pod głwicą u mnie w ten sposób: Odkręcił korek na zbiorniku, odpalił auto i kazał czekać. Jeśli po włączeniu się wiatraka nic się nie dzieje to jest ok, natomiast jeśli wywali płyn przez otwarty zbiornik to uszczelka - tak to jakoś mniej więcej działa zlosnik.gif nie wiem czy czegoś nie pokręciłem bo to dawno było zlosnik.gif

U mnie wywaliło i faktycznie uszczelka była do wymiany. A objawy miałem na początku jak Ty: popuszczało na wężu na górnym łączneniu z chłodnicą, później doszło "bulgotanie".

Napisano
  • Autor

No nie wiem.

To co zrobił wujek kojarzy mi się właśnie z mechanikami-marudami-naciągami...nie jedzie-uszczelka,brak przyspieszenia-uszczelka, brak świateł-uszczelka, kapcia złapałem-uszczelka...itepe rotfl.gif

Musiałby ktoś to potwierdzić, bo na logikę mi to nie leży.

Odkręcasz korek =robisz układ otwarty

Płyn-woda wrze przy ~100st i przy ciśnieniu atm przy braku powierzchni parowania zawsze wypchnie ciecz. Malutkiej powierzchni płynu w zbiorniczku nie liczę.

Teoretycznie włącznik wentylatora powinien zadziałać przy 100st a przestać przy 95st. Jak to dokładnie jest wiemy - analogicznie do wskazań na desku - u jednego tak i innego śmak.

Więc u mnie mogę sobie przy otwartym układzie radośnie wygotować cały płyn (który oczywiście natychmiast wykipiał przy pierwszej próbie) a wentylator się nie załączy i basta.

Co innego przy zamkniętym układzie. Ciśnienie wzrasta i wrzenie pewnie jest przy jakiś 120st. Więc wentylator zdąży się załączyć - u mnie jak się załącza to na desku pokazuje mi heh 90st biglaugh.gif

Kupię nowy korek i sprawdzę spaliny w płynie na początek.

W oleju nie widzę śladów innych płynów, ani na gazie ani na benie nie dymi ostro na biało.

Teraz kiedy odkręciłem korek żeby sprawdzić stan płynu węże są miękkie i prawidłowe a przejechałem już ponad 30km - korek dokręciłem już nie na chama tylko do lekkiego oporu.

Napisano
  • Autor

Nie,nie. Zapomniałem dodać że oczywiście term pracuje ok - od zimnego do otwarcia termostatu mija dobre 15 min i dopiero chłodnica robi się gorąca.

Napisano

> No nie wiem.

Ja tam w sumie też nie wiem... zlosnik.gif generalnie wiem gdzie jest w samochodzie silnik i w zasadzie tyle. Widziałem tylko co się stało; na dodatek akurat byliśmy w u niego z kumplem, który miał dokładnie taką samą asterkę jak ja. Odpalilśmy obie i faktycznie było tak, że u kumpla nic się nie stało natomiast u mnie płyn wykipiał. I diagnoza była słuszna bo faktycznie miałem uszczelkę szczeloną.

Czy faktycznie taki eksperyment może w jakimś stopniu potwierdzić awarię uszczelki hmm.gif po tym co widziałem to imo tak ale są tu tęższe głowy co to potwierdzą albo nie ok.gif

Napisano

Witam

Czy samochod ma LPG? Jak pachnie plyn chlodzacy?

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Witam

> Czy samochod ma LPG? Jak pachnie plyn chlodzacy?

> Pozdrawiam

Ma lpg - jak pachnie hmm no śmierdzi zwyczajnie jak płyn wink.gif. Sugerujesz że coś w parowniku mogło się skończyć? W zasadzie to jest już prawie do regeneracji, sprawdzę ten trop smile.gif

Napisano

> Ma lpg - jak pachnie hmm no śmierdzi zwyczajnie jak płyn . Sugerujesz

> że coś w parowniku mogło się skończyć?

nie

on sugeruje, że jak masz LPG to masz większą szansę wydmuchać uszczelkę icon_rolleyes.gif

a ja powtórzę - zmierz sprężanie

to dużo nie kosztuje ok.gif

Napisano

> nie

> on sugeruje, że jak masz LPG to masz większą szansę wydmuchać

> uszczelkę

> a ja powtórzę - zmierz sprężanie

> to dużo nie kosztuje

podjedz do pierwszego lepszego warsztatu niech wpuszcza do ukladu czynnik jak sie zabarwi to sa spaliny w ukladzie, czyli gdzies dostaja sie lewe gazy czytaj: uszczelka pod glowica, peknieta glowica itp itd.

Napisano
  • Autor

No nic czekam na paczuszkę od Zielika;)i zobaczymy co w trawie piszczy.

Ale już pewność mam na 99,99% że to korek zapycha. Stary korek dokręcam teraz delikatnie i objawy ustąpiły całkowicie. Nadmiar ciśnienia upuszcza gumowa uszczelka pod korkiem.

Poza tym mam ten sam syndrom co zdaje się opisywał Lelek - 1-2cm płynu po niżej Kalt i jest spokój, jak na równo z Kalt to gdzieś zawsze zwieje nadmiar

Edit: To na pewno był Lelek...bo on już wszystko opisywał rotfl.gif

Napisano
  • Autor

Podziękowania dla Zielika za szybką interwencję i jeszcze szybszą przesyłkę.

Korek FEBI zamontowany - i teraz mam Lelkowy dylemat - wymienić zbiornik bo za brudny czy upaprać korek bo za ładny rotfl.gif

Korek porządnie zakręcony i zobaczymy czy będzie nabijać ciśnienie.

280830717-k20080516%28003%29.jpg

post-116448-14352493701765_thumb.jpg

• 5 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

Zakańczam temat rachunkiem z ASO :/

Części

1.Filtr oleju 10,00

2.Płyn chłodzący/koncentrat/ 45,03

3.Chemia warsztatowa (duperelki) 40,00

4.Olej 5W-30 98,00

5.Uszczelki silnika góra kpl.Astra-F/Corsa-B X14SZ - 195,07

Razem 388,04

Usługi

1. Głowica planowanie 80,00

2. Głowica wymontowanie/zamontowanie Astra-F/Corsa-B 400,00

3. Głowica przezbrojeni Astra-F/Corsa-B 150,00

Razem 630,00

Do płaczu 1018,04

Zapłaciłem okrągłe 1k Pln i dostałem litra półsyntetyku na dolewkę

Napisano

Witam!

Czy zbierający się pod korkiem wlewu oleju osad w formie miękkiej pasty to też objaw wydmuchanej uszczelki?!

Ps. jeżdżę na gazie od miesiąca

Napisano

> 4.Olej 5W-30 98,00

> i dostałem litra półsyntetyku na dolewkę

jak to hmm.gif

zalali Ci syntetyk a na dolewki dali półsyntetyk hmm.gif

Napisano

> Witam!

> Czy zbierający się pod korkiem wlewu oleju osad w formie miękkiej

> pasty to też objaw wydmuchanej uszczelki?!

> Ps. jeżdżę na gazie od miesiąca

niekoniecznie

jak jeździsz tylko po mieście albo króciutkie trasy to objaw jest normalny.

Napisano
  • Autor

> jak to

> zalali Ci syntetyk a na dolewki dali półsyntetyk

Hmm, a wiesz muszę zapytać - mówiłem półsyntetyk, bo jeździłem na platinum.

Więc albo przedobrzyli z olejem, albo jakiś macher w rachunku.

Napisano

> dostałem litra półsyntetyku na dolewkę

Wyedytuj, zrób z tego:

dostałem pół litra syntetyku na dolewkę

i będzie OK grinser006.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Wyedytuj, zrób z tego:

> dostałem pół litra syntetyku na dolewkę

> i będzie OK

> Pozdroofka

Zadzwoniłem i wyszło że dostałem pełny syntetyk tak jak jest w rachunku 5W-30 zeby.GIF za cenę półsyntetyku

Ceny oleju Opel w tym warsztacie

- syntetyk 31zł

- półsyntetyk 23zł

- mineralny 20 zł

Mój syntetyk kosztował mnie 98/(3,5L+1L)=21,77

Teoretycznie zaoszczędziłem 41,53 na oleju + 18,04 na rachunku, ale tylko teoretycznie :/ - zdarli i tak z całości

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.