Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Za dużo gazu wchodzi do butli

Featured Replies

Napisano

Już 3 tankowanie z rzędu weszło mi prawie 30 litrów LPG do zbiornika max 32 l i musiałem powiedzieć, żeby pracownik zakończył tankowanie. Powinno odbić przy 80% czyli ok. 26,5 litra, ale tak się nie dzieje. Zapewne to zawór bezpieczeństwa, ale czy można jakoś to sprawdzić i ewentualnie naprawić? Dodam, że wskazówka poziomu LPG przy zbiorniku jest na max w prawo, nawet wychodzi mocno za skalę.

Napisano

> Już 3 tankowanie z rzędu weszło mi prawie 30 litrów LPG do zbiornika

> max 32 l i musiałem powiedzieć, żeby pracownik zakończył

> tankowanie. Powinno odbić przy 80% czyli ok. 26,5 litra, ale tak

> się nie dzieje. Zapewne to zawór bezpieczeństwa, ale czy można

> jakoś to sprawdzić i ewentualnie naprawić? Dodam, że wskazówka

> poziomu LPG przy zbiorniku jest na max w prawo, nawet wychodzi

> mocno za skalę.

to nie zawór bezp. ale pływak który się zawisza i nie idzie gdo góry razem z ilością tankowanego paliwa. też tak miałem i pomogła wymiana całego wielozaworu w butli, ale ja zrobiłem to na gwarancji:)

Napisano
  • Autor

jeśli to jest to co mówisz, to gdzieś czytałem że można przy małej ilości LPG można zdrowo przypier.... w zbiornik gumowym młotkiem i się naprawi smile.gif Czy to prawda?

Napisano

> jeśli to jest to co mówisz, to gdzieś czytałem że można przy małej

> ilości LPG można zdrowo przypier.... w zbiornik gumowym młotkiem

> i się naprawi Czy to prawda?

też tak łsyszałem i pewenie czasem pomaga "odwiesić" się pływakowi, ale u mnie coś było trwale skopane. jak wyjeździełem gaz do końca to nie było silnych, żeby potem zawór przy tankowaniu odbił tak jak należy. a że mam gaz na gwarancji to nie chcę się stresować i jeździć z młotkiem w bagażniku, dlatego zgłosiłem ta usterkę na gwarancji i od ręki wymienili na nowy wilozawór z całymi wnętrznościami i jest ok. tankuje 32,5 litra do 40 litrowej buli:)

Napisano

Podłączając się do tematu ja zauważyłem inną rzecz...Mi znów na różnych stacjach odbija przy różnych ilościach gazu. Zwykle 30,5 l wchodzi do 38 l butli ale zdarzyło się że nabił mi 36 i odbiło wąż dopiero wtedy. Oczywiście ilość gazu jest adekwatna do przejechanych kilometrów więc nie ma mowy o jakimś oszustwie. Ale zawsze na tej samej stacji odbija przy tej samej ilości. Np Bliska 30,5 lotos 32 itd. Nie jest to czasami jakoś sterowane na zasadzie wyrównania ciśnień: dystrybutor-butla?

Napisano

> Podłączając się do tematu ja zauważyłem inną rzecz...Mi znów na

> różnych stacjach odbija przy różnych ilościach gazu. Zwykle 30,5

> l wchodzi do 38 l butli ale zdarzyło się że nabił mi 36 i odbiło

> wąż dopiero wtedy. Oczywiście ilość gazu jest adekwatna do

> przejechanych kilometrów więc nie ma mowy o jakimś oszustwie.

> Ale zawsze na tej samej stacji odbija przy tej samej ilości. Np

> Bliska 30,5 lotos 32 itd. Nie jest to czasami jakoś sterowane na

> zasadzie wyrównania ciśnień: dystrybutor-butla?

tak. to o to chodzi. mogs=ą byc delikatnie inaczej skalibrowane dystrybutury. odłączają sie przy troche innym ciśnieniu i stąd te różnice.

Napisano
  • Autor

U mnie jest właśnie mały kłopot z gwarancja bo co prawda zakładałem w czerwcu 2007 ale nie dawno zmieniłem sterownik LPG ze staga na elpigaz i zapewne juz nie mam gwarancji. Tylko zastanawia mnie czy na wielozawór jest oddzielna, czy po prostu na całą instalację. Powinni chyba mi wymienić wielozawór skoro on nie był zmieniany... niewiem.gif

Napisano

> U mnie jest właśnie mały kłopot z gwarancja bo co prawda zakładałem w

> czerwcu 2007 ale nie dawno zmieniłem sterownik LPG ze staga na

> elpigaz i zapewne juz nie mam gwarancji. Tylko zastanawia mnie

> czy na wielozawór jest oddzielna, czy po prostu na całą

> instalację. Powinni chyba mi wymienić wielozawór skoro on nie

> był zmieniany...

myslę, że jest osobna na kazdy element. ja mam brc, ale zbiorink stako... to co jak mi siada wtryski to mi ich nie wymienią bo mam zbiornik nie brc?

Napisano

> jeśli to jest to co mówisz, to gdzieś czytałem że można przy małej

> ilości LPG można zdrowo przypier.... w zbiornik gumowym młotkiem

> i się naprawi Czy to prawda?

Po takim 2-krotnym zajsciu, na pusto zdzielilem pare razy butle z piachy i pomoglo ok.gif

Napisano

dolacze sie do pytania. co sie dzieje w przypadku gdy podczas tankowania licznik L LPG zwalnia i w konsekwencji staje, a rawor nie tyrka. pytam czy moze to byc niebezpieczne??? moze grozic wybuchem?

Napisano

> Podłączając się do tematu ja zauważyłem inną rzecz...Mi znów na

> różnych stacjach odbija przy różnych ilościach gazu. Zwykle 30,5

> l wchodzi do 38 l butli ale zdarzyło się że nabił mi 36 i odbiło

> wąż dopiero wtedy. Oczywiście ilość gazu jest adekwatna do

> przejechanych kilometrów więc nie ma mowy o jakimś oszustwie.

> Ale zawsze na tej samej stacji odbija przy tej samej ilości. Np

> Bliska 30,5 lotos 32 itd. Nie jest to czasami jakoś sterowane na

> zasadzie wyrównania ciśnień: dystrybutor-butla?

Czy samochód zawsze stoi poziomo podczas tankowania, czy może na każdej stacji inaczej?

Napisano

> dolacze sie do pytania. co sie dzieje w przypadku gdy podczas

> tankowania licznik L LPG zwalnia i w konsekwencji staje, a rawor

> nie tyrka. pytam czy moze to byc niebezpieczne??? moze grozic

> wybuchem?

Nic się nie stanie wink.gif Ja tak mam, pływak się zawiesza i zawór nie odbija wink.gif Po prostu jak tankuję to mówię, że nie odbija i sami pilnują żeby wyłączyć jak za bardzo zwolni zeby.GIF Muszę kiedyś mlotek.gif tą butlę może się naprawi wink.gif

Napisano

A ja zauważyłem inną zależność...

Jak tankuję na stacji gdzie butla znajduje się nad ziemią, a słonko świeci aż miło - wchodzi mi więcej gazu...

Na tej samej stacji bez słońca - mniej...

Co więcej w obu przypadkach przejeżdżam tyle samo km...

Napisano
  • Autor

Kurde, naprawa przy pomocy mlotek.gif nic nie dała, dzisiaj znowu wlazło 30 litrów sciana.gif Wiem, że da się z tym jeździć, ale nie lubię, jak coś mi w aucie nie gra!! Można jakoś ten wielozawór naprawić we własnym zakresie?

Napisano

JA TAM WYJĄŁEM PŁYWAK I DO BUTLI 43 LITROWEJ MAX WLEWAM 33,5 L I JESTEM ZADOWOLONY

Napisano

> ... Zapewne to zawór bezpieczeństwa ...

Żeby ściślić terminologię trzeba napisać, to co odbije to nie jest zawór bezpieczeństwa, tylko ... "sygnalizator dźwiękowy"

Nie wiem jak w innych, ale do tej pory rozebrałem 3 wielozawory i za każdym razem to co "odbija" to jest mechanizm, który wydaje dźwięki i jedynie spowalnia napełnianie butli gazem, a w żadnym wypadku nie odcina dopływu gazu.

Odpowiadając na pytanie w temacie:

1. jeżeli możesz reklamować i mieć to zrobione w ramach gwarancji, to tak zrób.

2. możesz zrobić poza gwarancją, ale koszty mogą być duże - od 50 do 250 zł

3. Jeżeli Ci to nie przeszkadza, to można z tym żyć, ale pilnuj żeby Ci co tankują zawsze byli cały czas przy dystrybutorze i uprzedzaj, że "nie odbija"

Napisano

> Żeby ściślić terminologię trzeba napisać, to co odbije to nie jest

> zawór bezpieczeństwa, tylko ... "sygnalizator dźwiękowy"

> Nie wiem jak w innych, ale do tej pory rozebrałem 3 wielozawory i za

> każdym razem to co "odbija" to jest mechanizm, który wydaje

> dźwięki i jedynie spowalnia napełnianie butli gazem, a w żadnym

> wypadku nie odcina dopływu gazu.

dokladnie. kiedys w D tankowalem LPG i facet obslugujacy dystrybutor nie zareagowal na dziwek trrrrrrrrrr z mojego "wielozaworu" tylko widac moja zdziwiona mine powiedzial "Masz daleko do PL wiec zatankuje ci do pelna" ok.gif i rzeczywiscie nabil "pod korek" - nigdy nie zrobilem tylu kilometrow na jednej butli spineyes.gif

od upuszczania nadmiaru gazu jest w wielozaworze specjalny zawor bezpieczenstwa dzialajacy (chyba) na 27bar hmm.gif

Napisano

> dokladnie. kiedys w D tankowalem LPG i facet obslugujacy dystrybutor...

Mnie natomiast tankował facet, z zapalonym papierosem... Jak odłączył wąż i pojawiła się chmura gazu, myślałem, że już pora św Piotra zobaczyć wink.gif

Napisano

Wydaje mi się że temperatura żaru w papierosie jest za niska do zapłonu LPG. hmm.gif Ale eksperymentów nie będę robił. bbq.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.