Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

opony

Featured Replies

Napisano

Ja bym wolał uzbierać troszke więcej pieniędzy i kupić coś lepszego.

Napisano

nie rozumiem jak takie coś może mieć certyfikat...

jeżeli coś było nowe i się zużyło to jak można to odnowić??

nie chwytał bym się za to...

Napisano

> warto kupić coś takiego

> http://moto.allegro.pl/item363120411_145_70r13_letnie_ecoopony_promocja_wysylka_gratis.html

> ??

tez sie zastanawiałem nad nimi ale odpuściłem... kolega kupił ostatnio auto i ma takowe opony na przodzie założone przy suchej nawierzchni na zakręcie ściąga go więc boje się pomyśleć co miałoby być jak spadnie deszcz sick.gif

Napisano

> http://moto.allegro.pl/item363120411_145_70r13_letnie_ecoopony_promocja_wysylka_gratis.html

> ??

To tak jak z kondonami.. mozesz kupic coś za 0,80 groszy i modlic sie by nie pękł, bądź wydać troche wiecej na durexa i mieć problem z głowy...

Jak bym dostał takie nowe za darmo to bym je spalił, zeby komuś życia nie odebrać...

Napisano

fajnie z takich bieznik odpada cool.gif

Napisano

....a ja sie zapytam z innej beczki

czym sie roznia te opony od innych ??

od np. kormoranow/matadotow czy innych ??

no...dawac mie tu informacje

Napisano

> ....a ja sie zapytam z innej beczki

> czym sie roznia te opony od innych ??

> od np. kormoranow/matadotow czy innych ??

> no...dawac mie tu informacje

Teraz zapewne jest juz lepsza technologia i "nalewaja" bieznik i bok, profil opony az do kolnierza. Kiedys niestety nalewano tylko bieznik. Widzialem kilka opon po tym jak bieznik sie zaczal odklejac lub sie odkleil sick.gif

Napisano

smigałem 1 sezon na bieznikowanych

roznic zadnych nie było pomiedzy "normalnymi" a "bieznikami".

jedyna roznica to taka ze były mieksze od normalnych.

a reszte niech dopowiedza znawcy wypowiadajacy sie w watku grinser006.gif

Napisano

ojciec jezdził na bieznikowanych do czasu jak mu z tyłu cały płat bieżnika się odkleił...

Napisano

Takie opony są dobre do pierwszego porządnego hamowania no i wtedy dopiero można się zdziwić

Napisano

> ??

nie warto ja tez mialem do czynienia z takimi oponami i mi odlecial bieznik sick.gif

Napisano

ano pewnie się różnią...

Po pierwsze są to opony bieżnikowane/nadlewki/ regenerowane... czy jak to jeszcze nazywają. Po polskiemu się to nazywa recykling.

Bierze się taką zużytą ale całą oponę powiedzmy... Prelli. Zwozi się do magazynu i bada czy konstrukcja szkieletu nie jest naruszona. Jeśli nie to zdziera się całą powierzchnię jezdną i boczną oraz częściowo warstwę uszczelniającą od środka. Na to nakłada się warstwę klejącą i warstwę kauczuku (mieszanka z SBR najczęściej). potem już tylko ciśnienie i temperatura żeby się elegancko zwulkanizowało. Po tych czynnościach mamy gotową oponkę.

To oczywiście w porządnych firmach z zapleczem sprzętowym. czasami niestety etap kontroli, albo klejenia szwankuje i mamy buble w stylu: opona wybuchła, rozwarstwiła się, zrobiły się bąble itp.

Druga sprawa to powtarzalność. Jedną nadlewkę zrobią na Yokohamie, inną na Michelin a jeszcze inną na... Dębicy albo Kormoranie. Rozmiar będzie ten sam ale konstrukcja już zupełnie inna. i nie daj Bóg trafić na takie niesparowane gumki.

A co do jakości jeśli już mamy dwie takie same, to zwykle indeksy prędkości i nośności nadlewek są dużo niższe niż "oryginałów" z których powstały.

Gdzie stosować i czy stosować? Moim zdaniem według gustu ale jeśli jeździmy na nadlewce to musimy mieć tego świadomość, że musi to być porządna (czyt. sprawdzona już przez kogoś) firma.

Swoją drogą ciekawe czy komuś coś już z nankanga odpadło, bo ja jeszcze nie słyszałem i nie widziałem.

Jeszcze jedno: kupując oponę bieżnikowaną przyczyniamy sie do ochrony środowiska palacz.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.