Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przegrzewający się silnik

Featured Replies

Napisano

Witam Mam taki problem z silnikiem C16NZ, że strasznie się grzeje. Wymieniałem tam na jesieni termostat na nowy i temperaturę trzymał ok. Wskazówkę mam zawsze na tej pierwszej białej kresce czujnik do 110 stopni. Jadąc 100km/h temperatura jest stała natomiast wczoraj trochę grzało i jechałem po mieście z 3 osobami 50km/h i temeratura zamiast maleć rosła. Dodam, że mam osłonę pod silnikiem taką plastikową i lpg. Co z tym zrobić ? Pompa raczej nie ma nic do tego bo to w końcu obracające się łopatki a działa ,obudowa silnika nie wiem powinien chyba silnik ją znieść jedynie ten termostat. Nawet postoje na światłach z 3-5 min to już prawie 100 na wskażniku. Kiedyś nawet jak stałem kilka razy na światłach woda się zagotowała, ale patent z dmuchawą z gorącym nadmuchem się sprawdza. Nie wiem czy dobrać się do wentylatora chłodnicy i zrobić reczny układ właczający czy wymienić na stary termostat i cieszyć się niedogrzanym silnikiem? Jeszcze jedno pytanko co do tej pompy czy da się jakoś zauważyć ten obieg np w zbiorniczku wyrównawczym bo mam jeszcze audi a4 i tam woda cały czas widać jak krąży im większe obroty silnika tym szybciej.

Napisano

Kiedy wymieniles pompe wody? i jak z chlodnica u Ciebie zapchana nie jest?

Napisano

Czy włącza się wentylator na chłodnicy? A jeśli tak to przy jakiej temperaturze? (zegarowej)

Napisano

piszesz 100 stopni, a to jest normalna temperatura dla twoich wskaźników.

zadam ptanie inaczej?

czy wchodzi ci wskazówka na czerwone pole? a jesli nie to ile mm przed nim sie zatrzymuje

Napisano
  • Autor

Pompa wody była wymieniana przy wymianie oleju co do chłodnicy to nie wiem jak sprawdzić jej drożność ? Wentylator włącza się jak mam na wskaźniku prawie 110.

Napisano

> Pompa wody była wymieniana przy wymianie oleju co do chłodnicy to nie

> wiem jak sprawdzić jej drożność ? Wentylator włącza się jak mam

> na wskaźniku prawie 110.

Jezdzisz na plynie czy na wodzie, dosypywales jakiegos uszcelniacza?

Napisano

> Wentylator włącza się jak mam

> na wskaźniku prawie 110.

ale chłodzi ten płyn tzn. spada temperatura jak wentylator "chodzi"?

Napisano
  • Autor

Właśnie brykam na wodzie bo kilka dolewek i stężenie płynu się zmniejszyło w znacznym stopniu. Nie sypałem żadnych uszczelniaczy nic. Może ten badziewny gaz jest źle wyregulowany i silnik chodzi na ubogiej mieszance która tak podnosi temeraturę albo i ta woda zamiast płynu.

Napisano

> Właśnie brykam na wodzie bo kilka dolewek i stężenie płynu się

> zmniejszyło w znacznym stopniu. Nie sypałem żadnych

> uszczelniaczy nic. Może ten badziewny gaz jest źle wyregulowany

> i silnik chodzi na ubogiej mieszance która tak podnosi

> temeraturę albo i ta woda zamiast płynu.

Na pewno nie od LPG. Od tego jest termostat aby utrzymac temperaturę. Coś może z nim nie tak.

Napisano

> Na pewno nie od LPG. Od tego jest termostat aby utrzymac temperaturę. Coś może z nim nie tak.

Czy nie od LPG tego bym nie był tak pewien. Spotkałem się już z opinią kilku osób, którzy zakładali instalację gazową i po montażu temperatura pracy silnika zawsze się podnosiła. Wskaźnik temperatuty wskazywał 5-10 stopni więcej niż wcześniej. Sam mam instalacje i temperatury jakie pokazuje wskaźnik też uważam za wysokie ale jak już wcześniej pisano na forum TTM. Czyli dopóki wskazówka nie jest na czerwonym i nie trzeba uciekać z auta to jest ok. Nawet w książce piszą o Atsrze F piszą, że zakres normalnej pracy silnika to temp między 90-110

Napisano

> Czy nie od LPG tego bym nie był tak pewien. Spotkałem się już z

> opinią kilku osób, którzy zakładali instalację gazową i po

> montażu temperatura pracy silnika zawsze się podnosiła. Wskaźnik

> temperatuty wskazywał 5-10 stopni więcej niż wcześniej. Sam mam

> instalacje i temperatury jakie pokazuje wskaźnik też uważam za

> wysokie ale jak już wcześniej pisano na forum TTM. Czyli dopóki

> wskazówka nie jest na czerwonym i nie trzeba uciekać z auta to

> jest ok. Nawet w książce piszą o Atsrze F piszą, że zakres

> normalnej pracy silnika to temp między 90-110

Wg mnie odczucie subiektywne. Bo jak niby ma być 10 C wyższa jak punkt przełączania termostatu oraz załączania wentylatora się nie zmienia. Co najwyżej jeżeli przyjąć że LPG daje większe straty cieplne to silnik może się szybicej nagrzewać. Ale to akurat może być kompensowane przez chłodzenie płynu na reduktorze więc bilans cieplny pi razy drzwi może wyjść na zero.

Napisano
  • Autor

W sumie to z tym bilansem to prawda. No ale boje się, że jak jest wskazówka na 110 to wyfrunie woda a wtedy to już lipa bo na światłach ani stanąć ani nic. Wiem tyle, że wentylator chodzi ok bo na postoju jak zagrzałem silnik do 110 to się włączył i chodził. Tylko jedynie bardzo szybko się nagrzewa silnik może to i od gazu.

Napisano

> W sumie to z tym bilansem to prawda. No ale boje się, że jak jest

> wskazówka na 110 to wyfrunie woda a wtedy to już lipa bo na

> światłach ani stanąć ani nic.

Wlej płyn a nie wodę i nie marudź.

Napisano
  • Autor

Wiem wiem nie marudzę myślałem, że nie jest korzystna taka temp w silniku. Dzięki za uwagę i pozdrawiam

Napisano

> Wiem wiem nie marudzę myślałem, że nie jest korzystna taka temp w

> silniku. Dzięki za uwagę i pozdrawiam

gaz zostaw w spokoju, jak kol radzą wink.gif

nie odpowiedziałeś czy jak wentylator na chłodnicy się włączy to spada temp ?

u mnie też dość szybko rosła temp - tak do 40km/h, dopiero szybsza jazda powodowała spadek temp

w korku co chwile włączał się went, ale ładnie spadało i się na wyłączał

od dwóch lat jeżdżę bez oryginalnej przesłonki - plastikowa wstawka w okolicach znaczka

i autko o wiele lepiej się chłodzi cool.gif

Napisano

> od dwóch lat jeżdżę bez oryginalnej przesłonki - plastikowa wstawka w

> okolicach znaczka

A jak ją wyciągnąć ? bo u siebie też chcę to zrobić.

Napisano
  • Autor

Chodzi o tą wstawkę w zderzaku? Tam był na tych kratkach przyklejony albo zgrzany plastik i go wywaliłem już dawno. Wentylator włącza się ale nie wiem czy przy odpowiedniej temp jak się woda zagotowała i wyfrunęła. Dziwne bo na postoju jak silnik postawiłem i chodził to włączył się i woda się nie zagotowała a jak jadę w korkach i wtedy się włączył to się zagotowała. Rozbiorę czujnik tem od wentylatora może jest zawalony jakimś badziewiem i źle łączy.

Napisano

> Jezdzisz na plynie czy na wodzie, dosypywales jakiegos uszcelniacza?

A jeśli się dosypało uszczelniacza? biglaugh.gif Pytam tu w sprawie zupełnie innego auta, ale zainteresował mnie temat, bo to auto ma właśnie podobne objawy, a wiem, że kiedyś był dosypany uszczelniacz i teraz naprowadziliście mnie na to, że chłodnica może być właśnie od tego zapchana... Czy można to jakoś sprawdzić? Czy można to jakoś naprawić?

Napisano

> A jeśli się dosypało uszczelniacza?

ooo proszę, jeszcze gorące biglaugh.gif

> Czy można to jakoś sprawdzić? Czy można to

> jakoś naprawić?

oczywiście wink.gif

wyjmując chłodnicę, płukając ją lub wymieniając na nówkę biglaugh.gif

Napisano

> ooo proszę, jeszcze gorące

> oczywiście

No nie ja to dosypałem, ja do swojego auta takiego dziadostwa bym nawet nie zbliżył biglaugh.gif

> wyjmując chłodnicę, płukając ją

No, chyba mnie to czeka...

lub wymieniając na nówkę

A to już ostateczność, bo to może znacznie podnieść wartość ów autka smile.gif

Napisano

> bo to może znacznie podnieść wartość ów autka

przy ew. sprzedaży to chyba dobrze, prawda hmm.gifzlosnik2.gif

Napisano

>> lub wymieniając na nówkę

> A to już ostateczność, bo to może znacznie podnieść wartość ów autka

Witam

Bez przesady, chlodnica Delphi do np. 1,6 8V to koszt 150 PLN, Valeo nieco wiecej...

Pozdrawiam

Napisano

> Witam

> Bez przesady, chlodnica Delphi do np. 1,6 8V to koszt 150 PLN, Valeo

> nieco wiecej...

> Pozdrawiam

No przecież napisałem wyżej, że sprawa dotyczy zupełnie innego auta grinser006.gif Ale spoko, dzięki za podanie ceny do Astry, warto wiedzieć, choć myślałem, że jest trochę droższa...

Pozdrawiam.

Napisano

Ja w ekonafciew za chlodnice Valeo do 1,6 8V zaplacilem 130 zeta... Ale ze znizkami...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.