Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Znowu straszą podwyżką akcyzy na LPG

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> Gdyby przeciętny Polak zarabiał tyle,żeby swobodnie mógł podjechać

> pod dystrybutor z benzyną i zatankować ,wtedy nie myślałby jak

> jeździć taniej.

Gdyby nie było tak wysokiej akcyzy, w ogóle nie musiałby kombinować biglaugh.gif

Napisano

> Po prostu Ty podchodzisz do rynku regulacyjnie.

> Ja widzę co się dzieje na rynku bez akcyzy. Nikt masowo nie przerzuca

> się z benzyny na LPG albo ON.

> Prąd lub inne alternatywne źródła energii dla aut są dużo droższe od

> benzyny.

Ja też chciałbym żebyśmy mieli sytuację czysto rynkową jak w USA czy OZ, gdzie podatki stanowią 20-30% ceny paliwa na stacji, a nie 60%. Wtedy mógłbym narzekać tylko na Arabów i złorzeczyć że płacę przy dystrybutorze 2.5 zł/l noPb, a nie 1.8 zł/l jak przed rokiem wink.gif

Natomiast sytuacja, gdy firmy i ludzie poczynili inwestycje w instalacje LPG/CNG, a nagle kochane Państwo funduje im zmianę reguł w trakcie gry jest moim zdaniem niedopuszczalna. Takie działania powinny być planowane na kilka lat do przodu. tuk.gif

Napisano

> ale jakoś nie przerzuca się masowo ani na LPG ani na ON

> tak działa rynek

> u nas akcyza deformuje rynek

ale o czym Ty piszesz? niewiem.gif w reichu lpg kosztuje jakieś 0,60EUR w porównaniu do 1.4EUR za PB. i nie kupują, ale nie z powodu akcyzy itp, tylko z braku informacji o takim paliwie i jego możliwościach IThankYou.gif

Napisano
  • Autor

> ale o czym Ty piszesz? w reichu lpg kosztuje jakieś 0,60EUR w

> porównaniu do 1.4EUR za PB. i nie kupują, ale nie z powodu

> akcyzy itp, tylko z braku informacji o takim paliwie i jego

> możliwościach

taaaa i Niemiaszek taki oszczędny i nie korzysta z LPG hahaha.gif

jego po prostu stać na benzynę, nawet tak drogą

pomyśl, ze zarabiasz 4x więcej - bawiłbyś się LPG, czy kupiłbyś sobie wypasionego diesla ?

Napisano

> Gdyby przeciętny Polak zarabiał....

nie ma kogoś takiego jak przeciętny Polak. Są ludzie którzy wsiadają w poloneza albo terenówkę i jadą poplotkować albo połazić po sklepach 20km a kosz benzyny wliczają w koszty życia, jak trzeba będzie to kredyt wezmą na paliwo.

są ludzi którzy liczą wydatki na paliwo, instalują LPG, do pracy jeżdżą komunikacją miejską, i nie robią 100km aby kupić 100gram pysznego śledzika w sklepie bo właśnie nabrali na niego ochotę hehe.gif

Napisano

> taaaa i Niemiaszek taki oszczędny i nie korzysta z LPG

> jego po prostu stać na benzynę, nawet tak drogą

> pomyśl, ze zarabiasz 4x więcej - bawiłbyś się LPG, czy kupiłbyś sobie

> wypasionego diesla ?

zmieniasz argumenty mój drogi. Zastanowiłbym się. Czemu nie mam oszczędzać. Ja podałem przykład niemiec, bo piszesz że w polsce jest dziwna polityka akcyzowa. W niemczech jest podobnie niewiem.gif Zarobki to odrębny temat do dyskusji grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> zmieniasz argumenty mój drogi. Zastanowiłbym się. Czemu nie mam

> oszczędzać. Ja podałem przykład niemiec, bo piszesz że w polsce

> jest dziwna polityka akcyzowa. W niemczech jest podobnie

> Zarobki to odrębny temat do dyskusji

Zacząłeś, zmieniłeś kraj, to ripostuję biglaugh.gif

Napisano

> Zacząłeś, zmieniłeś kraj, to ripostuję

bo zacząłem traktować temat globalnie rotfl.gifhehe.gif

Napisano

> bzdura wynikająca z całkowitej ignorancji....

> instalacja gazowa II i wyższej generacji jest sterowana sondą lambda

> tak że zawsze jest idealna mieszanka i zawsze będzie bardziej

> ekologiczna od każdego pojazdu benzynowego, bo mieszanka nie

> może być lepsza niż lambda

> =1

Niesamowite boje_sie.gif

Nie wiedziałem grinser006.gif

To wcale nie jest takie proste, bo jeżeli by było, to do tej pory stosowane by były instalacje II generacji.

Precyzja działania tego silniczka krokowego na przewodzie pozostawia wiele do życzenia, działa z pewną bezwładnością a i zakres regulacji jest ograniczony i jest tym gorzej im dalej od mieszacza (miksera) jest zainstalowany. Stąd między innymi biorą się falujące obroty na biegu jałowym przy zasilaniu LPG II generacji (nie mówię, że jest to reguła nono.gif). Jeżeli byłoby tak jak piszesz, to regulacja na reduktorze nie była by wcale potrzebna, bo silniczek krokowy na przewodzie zasilającym załatwiał by sprawę, w końcu steruje nim komputer. A tak przecież nie jest. Z resztą sam komputer gazowy w tych instalacjach jest dużo prostszy jak komputer sterujący wtryskiem. Wiadomo, że taka instalacja jest bardziej precyzyjna jak zwykła "na śrubkę", ale w porównaniu do wielopunktowego wtrysku benzyny, to sporo temu rozwiązaniu brakuje. Jeżeli takie rozwiązanie jest stosowane w przypadku samochodów z jednopunktowym wtryskiem, to pół biedy, natomiast często takie instalacje są stosowane w samochodach z wtryskiem wielopunktowym i to jest krok wstecz. Z resztą widziałem już wiele samochodów na wtrysku i zwykłą instalacją na śrubkę i też silnik działał a chyba nikt nie powie, że to działanie proekologiczne biglaugh.gif

Z resztą po co mam się rozpisywać, wystarczy zerknąć na kącik gazowy. Wiedza tam zawarta i rozwiązywane problemy pozwoliłyby chyba napisać pracę doktorską biglaugh.gif

P.S. Nie jestem przeciwnikiem instalacji LPG jako takiej, tylko dziadowsko montowanych instalacji.

P.S.2 Przepraszam za pisanie o czymś, co w sumie nie ma związku z tematem akcyzy

Bez odbioru grinser006.gif

Napisano

> uogólniasz Pan

> ja znam za to kierownika diesla za którym nie chciałbyś nawet 100

> metrów jechać

> i jaki z tego morał?

> ano żaden, jak Twoje posty które nijak odnoszą się do wzrostu akcyzy

> na LPG

Tu się zgadzam w 100% grinser006.gif20.GIF

Napisano

W niektorych krajach sa stosowane nawet ulgi podatkowe dla posiadaczy samochodow z LPG. Np. w Hiszpanii tankuje LPG za 0,58E a benzyna jest po 1,30E. Da sie ? Zobaczcie jak jest w BE lub NL...

Napisano

> Typowo polskie podejście, skoro nie mogę mieć lepiej to niech inni

> mają gorzej. Żałosne.

Ta ...

Napisano

> A zastanawiasz sie jaka ilosc auto w firmach jezdzi na tym paliwie?

Myslałem nad tym pisząc o transporcie. Nie mam danych statystycznych a chętnie bym je poznał.

> Szeroko pojety transport o ktorym mowisz, to zapewne transport

> ciezarowy, gdzie cena LPG wplywu zadnego nie ma. Ale patrzenie

> na to tylko w ten sposob, to patrzenie z klapkami na oczach.

Dlaczego zrównanie akcyz na paliwa samochodowe (nie mówmy w którym kierunku bo nie o to chodzi mi przecież) uważasz za myślenie z klapkami na oczach ??

> Do tego nie za bardzo rozumiem z jakiego powodu raczysz obruszac sie

> i domagac podwyzki cen LPG?

W którym miejscu domagam się podwyżki cen LPG ?? Wskaż proszę gdzie takie coś napisałem.

Napisano

> są ludzi którzy liczą wydatki na paliwo, instalują LPG, do pracy

> jeżdżą komunikacją miejską, i nie robią 100km aby kupić 100gram

> pysznego śledzika w sklepie bo właśnie nabrali na niego ochotę

I właśnie ta grupa ludzi kolejny raz zaciśnie pasa sick.gif

Napisano

> zamiast się śmiać popatrz na USA jak zmienia się tam rynek

> motoryzacyjny i przyzwyczajenia użytkowników pod wpływem drogiej

> benzyny

kombinują jak jeździć taniej, jak każdy.

najpierw zwiększał się udział samochodów z silnikiem Diesla ( mam znajomego amerykanina, który się w nich zakochał ) teraz pomału dochodzą do głosu oszczędniejsze silniki.

jednak nikt mi nie wmówi, że jak cena paliwa byłaby niższa, to nie byłoby ludzi kombinujących nad obniżeniem kosztów eksplatacji auta.

Amerykanie nie mieli de facto alternatywy przez wiele lat, do tego paliwo było rzeczywiście tanie.

Napisano

> I właśnie ta grupa ludzi kolejny raz zaciśnie pasa

Ktoś musi zacisnąć, żeby popuścić mógł ktoś ... przecież są zasłużeni działacze, którzy od kilku lat ciągle kampanie prowadzili, a wybory wygrywał kto inny. Trzeba sobie 'odbić' te chude lata.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.