Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rdza na tylnej klapie

Featured Replies

Napisano

Witam,

Wczoraj zobaczyłem icon_eek.gif ogniska korozji na tylnej klapie, to jest dokładnie od wewątrz na samym dole tuż nad miejscem zawinięcia blachy. Czego jak czego ale rdzy w 4-letnim fiacie to się nie spodziewałem czerwona.gif.

Mam pytanie do kolegów czy ktoś miał u siebie taki przypadek czy jest to jakieś feralne miejsce w stilo? Podjechałem do Carserwisu w Warszawie, facet popatrzył i stwierdził, że minęło już 3 lata gwarancji na lakier i on sam nie może podjąć decyzji o naprawie gwarancyjnej i skierował mnie do gościa z nadzoru gwarancyjnego nadmieniając, że nie powinno być problemów z decyzją o naprawie w ramach gwarancji. Człowieka z nadzoru nie było tego dnia, więc będę interweniowł w tym tygodniu. Jednak bardziej interesuje mnie czy jest to większa skala zjawiska, czy przypadłość występuje sporadycznie? confused.gif

Napisano

Witam.

Mam podobnie,tylko,że na dolnych rogach klapy i od zewnątrz.

Wygląda to jak odprysk o średnicy 0,5 cm i ciężko zauważyć

bo lakier mam koloru czarnego.

Pozdrawiam!

Napisano

> Witam,

> Wczoraj zobaczyłem ogniska korozji na tylnej klapie, to jest

> dokładnie od wewątrz na samym dole tuż nad miejscem zawinięcia

to chyba jakiś odosobniony przypadek, moj ma 6 lat i rdzy nie ma nigdzie. może auto miało bum w kuferek i dlatego tak sie dzieje. jakiś słaby lakiernik-blacharz źle wykonał swój fach

A ja jeszcze raz przypominam o cieciu cytatów pkt.9 FAQ kącikowe zolta.gif następnym razem wczasy 20.GIF30.GIF

Napisano

Mnie poinformowano, żeby przed upłyewm 3 lat, a więc końcem gwarancji lakierniczej udać się do ASO właśnie w tej sprawie, bo podobno czasem się to zdarza.

I właśnie muszę podjechać, żeby sprawdzili co i jak. Sprawdź jeszcze progi z tyłu samochodu. Kamyczki i piasek, potrafią ładnie "przeszlifować" powłokę lakierniczą do blachy. Ja mam parę takich małych odprysków na progach. I pojadę do ASO, żeby naprawili i nakleili, takie naklejki ochronne na progi. Oczywiście na gwarancji i na ich koszt.

Napisano

> i skierował mnie do gościa z nadzoru gwarancyjnego

> nadmieniając, że nie powinno być problemów z decyzją o naprawie

> w ramach gwarancji. Człowieka z nadzoru nie było tego dnia (...) czy

> występuje sporadycznie?

jak się w końcu spotkasz z Panem Krzysiem, to go pozdrów ode mnie please, i powiedz że partacko-pancerna warstwa lakieru po malowaniach u nich trzyma się jak na złość.

jesli to nie kłopot, to przekaż mu i Panom lakiernikom których niewatpliwie będzi Ci dane poznać, że korozja która mi zafundowali pod chlapaczami z przodu, ma się świetnie i ich pozdrawia, wraz z ich fachowoscia.

Napisano

> Mam pytanie do kolegów czy ktoś miał u siebie taki przypadek

U mnie też wychodzi, tyle że w 3d angryfire.gif Wszystkim posiadaczom 3d proponuję dokładnie się przyjrzeć tylnej klapie shocked.gif Miejsce w którym plastikowa listwa nad rejestracją łączy się z blachą klapy to typowe miejsce korozji sick.gif Jeszcze więcej można zobaczyć po zdjęciu tej plastikowej osłony irked.gif

Napisano

No patrzcie Państwo a w moim 5d rdzy ani kropeczki... Widocznie 5d są lepiej zabezpieczone... hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

Czego jak czego ale rdzy w 4-letnim fiacie to się nie

> spodziewałem .

> Mam pytanie do kolegów czy ktoś miał u siebie taki przypadek czy jest

> to jakieś feralne miejsce w stilo?

pod klapa mam czysto ale zato progi mi pieknie wypiaskowalo smile.gif 5d/2005

Napisano

pod klapa mam czysto ale zato progi mi pieknie wypiaskowalo 5d/2005

a to trzeba zaglądać tu i ówdzie i co darady to zabezpieczac, np farbą hammerdie ?czy jak to sie pisze

Napisano

U mnie poza progami - piaskowanie buu.gif nie widać nic... ale może odpływ wody w klapie ( te otworki ) jest zatkany lub źle wklejona szyba- nieszczelnie w tylnej klapie przepuszcza....A może parkujesz na zboczu i ciągle sie tam woda zbiera ? niewiem.gif

Napisano
  • Autor

Jak widać po ilości odpowiedzi na forum i kilku rozmowach z serwisami ASO to mój przypadek jest chyba rzeczywiście odosobniony. To się nazywa mieć farta sciana.gif. Byłem dzisiaj w Carserwisie u pana z nadzoru gwarancyjnego. Bez problemu dał zlecenie na naprawę tego w ramach gwarancji. Poprosiłem o wystawienie zlecenia do ASO ABCAR na Myszyniecką w Warszawie. Oni zajmują się tylko naprawami blacharsko-lakierniczymi. Byłem tam, jednak gość oglądający to uszkodzenie nie pocieszył mnie za bardzo, stwierdzając, że korozji już się nie da powstrzymać. Tą naprawą można ją jedynie opóźnić. Obiecał dodatkowo naklejenie przezroczystej folii w tym miejscu. Mam nadzieję, że ta naprawa będzie skuteczna na dłuższy okres niż do następnej wiosny niewiem.gif.

Napisano

> Byłem tam, jednak gość oglądający to

> uszkodzenie nie pocieszył mnie za bardzo, stwierdzając, że

> korozji już się nie da powstrzymać.

co znaczy nie da się powstrzymać? rdza przeszła na wylot, czy jak? hmm.gificon_eek.gif

Napisano

> co znaczy nie da się powstrzymać? rdza przeszła na wylot, czy jak?

Wychodzi na to że chyba rdza zeżarła ocynk ! icon_eek.gif

Napisano

> Wychodzi na to że chyba rdza zeżarła ocynk !

ciekawa teoria hehe.gif to musiała sobie z nią tam jakiś czas siedzieć. Jeśli nie da się tego już naprawić, to niech klapę wymienią na gwarancji niewiem.gif

Napisano

> ciekawa teoria to musiała sobie z nią tam jakiś czas siedzieć. Jeśli

> nie da się tego już naprawić, to niech klapę wymienią na

> gwarancji

Zaraz wymienią, wspawają reparaturkę i po sp®awie zlosnik.gif

Napisano

> Wychodzi na to że chyba rdza zeżarła ocynk !

Rdza pojawia się w miejscach, które są narażone na mechaniczne uszkodzenia, które zrywają warstwę ocynku.

Plastikowa listwa na klapie w 5D najwyraźniej ma jakąś swobodę ruchu i trze blachę (np. podczas drgań wywołanych zamykaniem bagażnika).

Napisano

> Jeśli

> nie da się tego już naprawić, to niech klapę wymienią na

> gwarancji

We fiacie dopiero od końca 2005 roku gwarancja na blachę obejmuje również drzwi, maskę i klapę. Jeżeli kolega ma starsze auto to nie wymienią mu klapy.

Napisano

> Rdza pojawia się w miejscach, które są narażone na mechaniczne

> uszkodzenia, które zrywają warstwę ocynku.

> Plastikowa listwa na klapie w 5D najwyraźniej ma jakąś swobodę ruchu

> i trze blachę (np. podczas drgań wywołanych zamykaniem

> bagażnika).

W 3D tez tak jest z ta listwą. Na gwarancji malowali mi klapę przez to, a sam listwę zamocowałem w ten sposób, aby więcej lakieru nie obcierała irked.gif

Napisano

> We fiacie dopiero od końca 2005 roku gwarancja na blachę obejmuje

> również drzwi, maskę i klapę. Jeżeli kolega ma starsze auto to

> nie wymienią mu klapy.

hahaha.gif a to dobre. to dobrze, że dali w ogóle na coś. Co obejmuje gwarancja? Prawy tylni błotnik, ale tylko przy światłach? hahaha.gifhahaha.gif

Z tego co pamiętam, to gwarancja nie obejmuje też progów, które zostały zdarte przez bród wypadający z opon, a według mnie jest to błąd konstrukcyjny, któremu powinni zapobiec lub który pownien podlegać gwarancji, np. nowe zabezpieczenie, lakierowanie etc. Śmieszni są i tyle screwy.gif

Napisano
  • Autor

Auto mam z 2004. Z tą gwarancją jak jest to tak naprawdę chyba nikt nie wie nawet sam Fiat. Zależy od ASO i od konkretngo człowieka na którego się trafi. Jedni tą samą czynność robią na gwarancji inni nie.

Wracając do korozji to zrobiłem foto (jakość z komórki)

280940171-Zdj%EAcie019.2.jpg

Dolna część klapy od wewnątrz.

Napisano

Faktycznie wykwity.... Moja 11 -letnia Brava nie miała takich nigdzie a co dopiero 4-ro letnie auto

Napisano

nie no, masakra icon_eek.gif w cztero letnim aucie takie coś? icon_rolleyes.gif ja bym na twoim miejscu jednak nalegał na wymianę całej klapy. Jeśli już teraz Ci mówią, że nie da się tego naprawić, to nie rozumiem sensu lakierowania tego. To że tego przez jakiś czas nie widzisz, nie znaczy że rdzy tam nie ma niewiem.gif a na gwarancji powinni doprowadzić do stanu pierwotnego. Wydaj mi się że chcą to zrobić tak połowicznie i mają nadzieję, że nie wyjdzie zanim nie skończy Ci się gwarancja, a potem każą Ci płacić. hmm.gif

Napisano
  • Autor

Masz rację to masakra. To nawet nasze PRL-owskie pojazdy dłużej wytrzymywały bez takich kwiatków. Jestem tak wk.....ny angryfire.gif, że chcę wysłać mailem te zdjęcia do Fiata do Włoch. Tylko na stronach fiata nie ma podanego maila, tylko jest jakiś syfiasty formularz kontaktowy. Już korzystałem z tej formy kontaktu no i dostałem odpowiedź od .....Pana z nadzoru gwarancyjnego z Carserwisu.

Jeśli chodzi o wymianę klapy to już nie wiem co lepsze, czy naprawianie tej, czy rządanie nowej. Podobno do naprawy nowe elementy karoseji są nieocynkowane. Nie wiem jak jest w Fiacie.

Napisano

Dzisiaj obejrzałem tylną klapę w swoim stilo (5 d, 2004) również jest rdza. Pojawiły się pęcherzyki pod lakierem, które odpadają po lekkim naciśnięciu paznokciem. Zastanawiam się co robić z tym fantem. 12 letnia gwarancja dotyczy elementów strukturalnych nadwozia. Co się kryje pod tym określeniem?

Napisano
  • Autor

Elementy struktularene czyli te, które są ze sobą zespolone na stałe (nie można ich wymienić bez cięcia, spawania itp). Gwarancja więc nie obejmuje klapy tył, przód i drzwi.

Okazuje się, że przy okazji modyfikacji tylnej klapy makaroniarze coś spaprali no.gif.

Napisano

> to, a sam listwę zamocowałem w ten sposób, aby więcej lakieru

> nie obcierała

Jak to zabezpieczyłeś? Okleiłeś czymś? hmm.gif

Napisano

> Jak to zabezpieczyłeś? Okleiłeś czymś?

Co zabezpieczyłem? lakier na klapie czy listwę?

Listwę podkleiłem cieniutka gabka, a pod listwe najlepiej podkładki podłozyc aby po przykreceniu nie dotykała na brzegach do klapy ok.gif

Napisano

U mnie nie jest to skutek mechanicznego naruszenia struktury blachy - rdza wychodzi od spodu, a klapa bagażnika w miejscu wykwitów nie dotyka żadnych innych elementów nadwozia.

Napisano

no ale co ma listwa do tej rdzy, którą kolega zapodał na zdjęciu? niewiem.gif

Napisano

> no ale co ma listwa do tej rdzy, którą kolega zapodał na zdjęciu?

Odpowiedziałem Silent_Bobowi na to

Quote:

U mnie też wychodzi, tyle że w 3d Wszystkim posiadaczom 3d proponuję dokładnie się przyjrzeć tylnej klapie Miejsce w którym plastikowa listwa nad rejestracją łączy się z blachą klapy to typowe miejsce korozji Jeszcze więcej można zobaczyć po zdjęciu tej plastikowej osłony

Napisano

dziwi mnie że kolega sugeruje zaglądanie sobie pod listwą, przecież ta listwa mażywotność max 3 lata, po czym ulega samiostnej bio-degradacji, więc okazja do oglądania wgniotów na klapie jak znalazł.

przy okazji nadmienię, że wgnioty powstają od szarpania za klamkę klapy gdy zamek zaryglowany, wówczas ona (listwa) pręży i wgniata swymi rogami poszycie.

jest to oczywiście wadą konstrukcyjną listwy i klapy, ale co to kogo w fap obchodzi.

jak pamiętam to było moje oststnie podejście do usług gwarancyjnych - zgnita listwa od wewnątrz i błedy oświetlenia wskótek tego - instalacja elektryczna nie jest objęta grawarncją antykorozyjną

Napisano

Mam parchy na tylnej klapie obok wkładki kluczyka i zwisa mi to kompletnie. Zresztą... kto by się tym przejmował dopóki auto jeździ to jest cacy

Napisano

> zwisa mi to

> kompletnie. Zresztą... kto by się tym przejmował dopóki auto

> jeździ to jest cacy

i dopóki nie szukasz na niego nowego chętnego,

zainteresujesz się jak będziesz chciał je sprzedać,

może wówczas ci stanie .. ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.