Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

poziom oleju a cisnienie oleju

Featured Replies

Napisano

pompa oleju dostarcza olej do silnika pod stalym cisnieniem czy cisnienie jest uzaleznione od poziomu oleju?

Napisano

> pompa oleju dostarcza olej do silnika pod stalym cisnieniem czy

> cisnienie jest uzaleznione od poziomu oleju?

Ciśnienie jest zależne tylko od obrotów, poziom w misce ma niezauważalny wpływ smile.gif

Napisano

> Ciśnienie jest zależne tylko od obrotów, poziom w misce ma

> niezauważalny wpływ

To w maluchu.

W większym aucie jest od tego regulator ciśnienia, przeważnie umieszczony w obudowie pompy.

Ciśnienie potrafi być prawidłowe przy poziomie oleju dużo poniżej minimum, co nie znaczy, że oleju starcza wtedy do sterowania hydrauliką zaworów, brak smarowania na wszystkich panewkach i silnik cierpi.

Napisano
  • Autor

> To w maluchu.

> W większym aucie jest od tego regulator ciśnienia, przeważnie

> umieszczony w obudowie pompy.

> Ciśnienie potrafi być prawidłowe przy poziomie oleju dużo poniżej

> minimum, co nie znaczy, że oleju starcza wtedy do sterowania

> hydrauliką, brak smarowania na wszystkich panewkach i silnik

> cierpi.

a powyzej maximum?

Napisano

> a powyzej maximum?

wydmuchuje przez uszczelniacze

Napisano

> a powyzej maximum?

- nadmiar oleju nie zmieści sięw systemie i wylezie wszystkimi mozliwymi dziurami (jak wiesz płyny nie są ściśliwe.

- W/w regulator moze nie dać rady (to zwykła sprężyna najczęściej i zostanie "zgwałcony" a ciśnienie wzrośnie

- korbowody waląc w lustro oleju będą chciały skrzywić wał

- zacznie pluć przez odmę do wlotu powietrza i duża ilość oleju będzie palona

- zacznie sikać przez wszelkie nieszczelności, słabo trzymający korek wlewu, miarkę, uszczelkę pokrywy zaworów itp.

- palony olej spowoduje osadzenie nagaru na czym się da, zaworach, tłokach, świecach.

To oczywiście przy ilości przekraczającej znacznie poziom max.

Przy niewielkich kilkumilimetrowych nadmiarach nic siępewnie nie stanie, a silnik olej spali po pewnym czasie.

Miałem niedawno taki przypadek, do dziś nie wierzę, że niewiele się stało, choć silnik mimo mycia dalej gdzieś ciągle jeszcze pływa w oleju. Po prostu niewprawny kierowca sprawdził olej w aucie stojącym na krawężniku, no i oczywiście było mało, więc dolał. A jak dolewać to do maksimum. Więc weszła prawie bańka. (przynajmniej 3 litry więcej niż max).

Nie było to ponoć za ciekawa jazda (z relacji kierowniczki) Myślała, ze samochód się pali...

Napisano

> hydrauliką, brak smarowania na wszystkich panewkach i silnik

> cierpi.

Ja też cierpię... czytając powyższe.

Napisano

> wydmuchuje przez uszczelniacze

Co go wydmuchuje? Jakie ciśnienie którego nie ma jak oleju jest w sam raz? screwy.gif

Napisano

> Ja też cierpię... czytając powyższe.

To poluzuj gumkę albo się napij na znieczulenie. Zauważyłem, że chochlik zjadł mi słowo zaworów (po hydrauliką) więc też cierpię hehe.gif

Napisano

Panie majster... już trzeci raz docinam, a to ciągle za krótkie!

A poważnie.

Miałeś kiedykolwiek pompę olejową w ręce? Czy wiesz jak ona działa?

Chodzi o to, że jak ona ma co, to tłoczy dając duże ciśnienie. Jak nie ma co, to po prostu ciśnienia nie ma.

Dorabianie teorii, że jak jest mniej oleju, to tu, czy tam, nie (wy)starcza ciśnienia(?), jest nowym podejściem do mechaniki płynów.

Gumę już zluzowałem zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> - nadmiar oleju nie zmieści sięw systemie i wylezie wszystkimi

> mozliwymi dziurami (jak wiesz płyny nie są ściśliwe. [...]

Wlasnie, ile tego musi byc wiecej? tak dla ca. 4 litrow bedzie to 20 czy raczej 50 procent ponad "stan"( wiec 1 czy 2 litry wiecej)?

Napisano

Ciśnienie oleju w silniku jest uzależnione od kilku czynników, ale ostatnim z nich jest jego poziom i ma on na to wpływ jedynie w przypadku, gdy jest go już tak mało że pompa przestaje go tłoczyć i zasysa powietrze.

Napisano

> Panie majster... już trzeci raz docinam, a to ciągle za krótkie!

> A poważnie.

> Miałeś kiedykolwiek pompę olejową w ręce? Czy wiesz jak ona działa?

> Chodzi o to, że jak ona ma co, to tłoczy dając duże ciśnienie. Jak

> nie ma co, to po prostu ciśnienia nie ma.

> Dorabianie teorii, że jak jest mniej oleju, to tu, czy tam, nie

> (wy)starcza ciśnienia(?), jest nowym podejściem do mechaniki

> płynów.

> Gumę już zluzowałem

Przecież Ci nie napisałem, że nie wystarcza ciśnienia.

Spróbuj sobie wydrukować i wtedy przeczytaj (piszę naprawde jak do gościa z poluzowaną gumką smile.gif).

Nie wystarcza OLEJU...

Ponieważ cylindry smarowane są rozbryzgowo [Edit: niekoniecznie - mea culpa czasem jednak nie rozbryzgowo hehe.gif ale smarwoanie i tak się pogarsza] to głównie to smarowanie się pogarsza, a olej pomimo ciśnienia prawidlowego (regulator jest zaraz po pompie, więc jak tylko ssak zalany to ciśnienie reguluje), wystarczającego do uruchomienia czujnika ciśnienia, nie dojdzie cienkim kanałami w głowicy do samoregulatorów i nie bedą pracowały.

Nigdy nie jechałeś oplem czy daewoo z małą ilością oleju? żałuj.

Silnik chodzi dzięki popychaczom wyraźnie głośniej a miałem kiedyś takiego Rekorda, który wręcz chciał gasnąć na wolnych obrotach jak było oleju poniżej minimum. Wystarczyło dolać i jak ręką odjął.

Napisano

> Wlasnie, ile tego musi byc wiecej? tak dla ca. 4 litrow bedzie to 20

> czy raczej 50 procent ponad "stan"( wiec 1 czy 2 litry wiecej)?

Myślę że nikt takich eksperymentów nie robi więc odpowiedzi nie dostaniesz.

A u mnie było pewnie 70% ponad stan. Silnik jakoś przeżył, ale zaczeła na stałe cieknąc uszczelka pod deklem (auto teraz stoi więc nie ma komu zrobić).

Napisano

> Ponieważ cylindry smarowane są rozbryzgowo

Jesteś pewien, że rozbryzgowo, a nie mgłą olejową?

Naprawdę rozbryzgowe smarowanie to mam w traktorku, gdzie rzeczywiście korbowód wali w olej. W samochodzie one raczej nie walą, mgła jest wytwarzana inaczej.

Napisano

> Jesteś pewien, że rozbryzgowo, a nie mgłą olejową?

> Naprawdę rozbryzgowe smarowanie to mam w traktorku, gdzie

> rzeczywiście korbowód wali w olej. W samochodzie one raczej nie

> walą, mgła jest wytwarzana inaczej.

Szczegół z rozpędu ale masz oczywiście rację.

Napisano

tuk.gif

wiesz jaka nagroda jest za brak merytorycznej tresci biglaugh.gif

do drugiego Pana tez - na temat prosze waytogo.gif

Napisano

> Jesteś pewien, że rozbryzgowo, a nie mgłą olejową?

> Naprawdę rozbryzgowe smarowanie to mam w traktorku, gdzie

> rzeczywiście korbowód wali w olej. W samochodzie one raczej nie

> walą, mgła jest wytwarzana inaczej.

w znakomitej wiekszości przypadków smarowanie cylindrów jest rozwiązane poprzez natrysk oleju z otworku w korbowodzie.

Smarowanie rozbryzgowe jest stosowane w silnikach stacjonarnych ( z racji utrzymania stałego poziomu silnika).

W silnikach trakcyjnych wystepują za duże wahania poziomu , żeby można było stosować ten typ smarowania.

pozdr

Napisano

powiem krótko.

mam trzy pojazdy z zamontowanymi wskażnikami ciśnienia i powiem tyle, że poziom oleju (o ile jest miedzy min a max- w innych warunkach nie sprawdzałem) nie ma absolutnie żadnego wpływu na ciśnienie oleju (albo ten wpływ jest taki mały, że można go nie zauważyć/pominąć)

jest tylko jedna sytuacja gdzie widać różnice między pełnym stanem a minimum.

jak sie da silnikowi ostro w kość i jest niski stan oleju, to ciśnienie jest z pół atmosfery niższe niż przy pełnym stanie. Pewnie to wynika z tego, ze jak oleju jest mniej, to się bardziej/szybciej rozgrzewa i jest przez to bardziej płynny

ajwiększy wpływ na ciśnienie oleju (poza stanem silnika oczywiście) mają obroty silnika, lepkość i temperatura oleju

Napisano

> Ciśnienie jest zależne tylko od obrotów, poziom w misce ma

> niezauważalny wpływ

mówisz? a jak oleju w misce nie ma to co?

Napisano

> w znakomitej wiekszości przypadków smarowanie cylindrów jest

> rozwiązane poprzez natrysk oleju z otworku w korbowodzie.

O to mi chodziło.

> Smarowanie rozbryzgowe jest stosowane w silnikach stacjonarnych ( z

> racji utrzymania stałego poziomu silnika).

> W silnikach trakcyjnych wystepują za duże wahania poziomu , żeby

> można było stosować ten typ smarowania.

> pozdr

No to w moim traktorku jednak działa, mimo że potrafię nim stanąć na dwóch kołach, jak mi się noga na sprzęgle omsknie zlosnik.gif

Napisano

> Szczegół z rozpędu ale masz oczywiście rację.

A kolega wyżej ładnie doprecyzował i już mamy pełny obraz sytuacji, bo ja pamiętałem że "nie", ale nie pamiętałem "jak". Oto zaleta współpracy smile.gif

Napisano

Witam,

pozwolę sobie trochę podyskutować w zakresie teorii układów hydraulicznych.

> W większym aucie jest od tego regulator ciśnienia, przeważnie

> umieszczony w obudowie pompy.

Może to być prawdą - nie dyskutuję zależy od modelu pompy i osprzętu z nią związanego

Dalej niestety trochę płyniesz....

Ciśnienie oleju uzależnione jest od natężenie przepływu dostarczanego przez pompę i oporów hydraulicznych panujących na wyjściu z pompy.

Żeby na wyjściu z pompy było ciśnienie pompa musi kompensować (z reguły z pewną nadwyżką) to co ucieka szczelinami w układzie smarowania i gdzie tam jeszcze chcesz...

Jeżeli poziom oleju w zbiorniku będzie poniżej króćca ssawnego pompy (który zwykle jest poniżej minimalnego poziomu na wskaźniku) to pompa zamiast oleju zassie powietrze. To oznacza, że ciśnienie oleju na wyjściu pompy spadnie, olej się zapowietrzy, będzie miał gorsze właściwości smarujące, będzie cieplejszy i np pompa będzie się zacierała - bo brak czynnika roboczego / smarującego nie jest tym co pompy lubią najbardziej.

Wtedy mogą pojawiać się również zjawiska przez Ciebie opisane

oleju NIE starcza wtedy do sterowania hydrauliką zaworów, brak smarowania na wszystkich panewkach i silnik cierpi.

natomiast tego

Quote:

> hydrauliką zaworów, brak smarowania na wszystkich panewkach i

> silnik cierpi.

czyli po mojemu pompa zapewnia na wyjściu właściwe ciśnienie (tak naprawdę natężenie)

a silnik cierpi

to nie jestem sobie w stanie wyobrazić- przepraszam.

To, że na postoju ciśnienie oleju jest stabilne mimo wskazania poziomowskazu poniżej minimum wcale nie oznacza, że w ruchu będzie tak samo. Wtedy na skutek "bujania" związanego z jazdą króciec ssawny pompy może się zapowietrzać.

0 agresji club

pozdrawiam,

Pi_

Napisano

Nic dodać nic ująć. ok.gif

Napisano

> Witam,

> pozwolę sobie trochę podyskutować w zakresie teorii układów

> hydraulicznych.

> Dalej niestety trochę płyniesz....

> Ciśnienie oleju uzależnione jest od natężenie przepływu dostarczanego

> przez pompę i oporów hydraulicznych panujących na wyjściu z

> pompy.

To jest prawdą jeżeli nie zastosujesz regulatora ciśnienia. Może pamietasz że moje pierwsze zdanie było, że w normalnych samochodach taki regulator jest. Więc dalsza częśc Twojego opisu niestety nie dotyczy już układu o którym mówiliśmy

> Żeby na wyjściu z pompy było ciśnienie pompa musi kompensować (z

> reguły z pewną nadwyżką) to co ucieka szczelinami w układzie

> smarowania i gdzie tam jeszcze chcesz...

Pewnie zgodzisz się już, że nie mówimy tu o kompensacji i reakcji na nieszczelności przez pompę, bo regulator jednak tam jest. Pompa nie widzi reszty układu, zaprojektowana jest, zeby dac nadmiar ciśnienia, a jego wartość zmienia się w zalezności od obrotów, rodzaju oleju, temperattury silnika itd itp, więc regulator jest prostym sposobem jak zapewnić stałe ciśnienie.

> Jeżeli poziom oleju w zbiorniku będzie poniżej króćca ssawnego pompy

> (który zwykle jest poniżej minimalnego poziomu na wskaźniku)

> to pompa zamiast oleju zassie powietrze. To oznacza, że

> ciśnienie oleju na wyjściu pompy spadnie, olej się zapowietrzy,

> będzie miał gorsze właściwości smarujące, będzie cieplejszy i

> np pompa będzie się zacierała - bo brak czynnika roboczego /

> smarującego nie jest tym co pompy lubią najbardziej.

hmm.gif Czemu to piszesz w niby - polemice. Ja się przez chwilę nie zajmowałem zapowietrzaniem układu, post był o zaleznościach

między poziomem oleju a ciśnieniem.. Jeżeli mówimy o poziomie widocznym na miarce to w znanych mi samochodach (jakieś ze 20 zmieniłem) oleju jest na tyle, zeby powietrza w układzie nie było.

> Wtedy mogą pojawiać się również zjawiska przez Ciebie opisane

> oleju NIE starcza wtedy do sterowania hydrauliką zaworów, brak

> smarowania na wszystkich panewkach i silnik cierpi.

Niestety oleju przy niskim poziomie nie starczy nawet jak masz właściwe ciśnienie. Ja tłumacze to w ten sposób że kanaliki w głowicy którymi olej dochodzi do szklanek są na tyle małe, że nawet pusty kanalik nie wywoła wrażenia na czujniku oleju, który nie jest na powrocie z głowicy, bo z niej olej się po prostu wlewa do miski. Na to zwracam wszystkim uwagę. I samoregulatory nie pracująprawidłowo, pomimo, ze ciśnienie oleju na wskaźniku niby jest.

Bo ciśnienie to tylko jeden z parametrów tego obwodu a jest to parametr różny w różnych punktach obwodu, podobnie jak napięcie w obwodzie elektrycznym.

> natomiast tego

...

> czyli po mojemu pompa zapewnia na wyjściu właściwe ciśnienie (tak

> naprawdę natężenie)

> a silnik cierpi

> to nie jestem sobie w stanie wyobrazić- przepraszam.

hmm.gif Ktoś pomieszał wartości... Bo o ile ciśnienie może być porównywane do napięcia to nie do nateżenia. Do natężenia można porównać przepływ.

> To, że na postoju ciśnienie oleju jest stabilne mimo wskazania

> poziomowskazu poniżej minimum wcale nie oznacza, że w ruchu

> będzie tak samo. Wtedy na skutek "bujania" związanego z jazdą

> króciec ssawny pompy może się zapowietrzać.

Więc: to co napisałeś jest w dużej części prawdziwe (jeżeli wyjąć to ciśnienio - natężenie) , ale nie jest w żadnym rodzaju polemiką. Są to informacje dodatkowe, pewnie cenne co będzie gdyby było całkiem za mało oleju.

odnosząc się do tematu - kolega, który pytał, pewnie nie liczył na akademicką dyskusję na temat sposobu wyjasnienia zjawisk w obwodzie smarowania, a bardziej na praktyczne wskazówki na temat zagrożeń i to dostał. Nie widze więc potrzeby dalszych dyskusji bo na forum to zawsze trudne ze względu na jakiś sugestie czy podteksty postrzegane w prostych zdaniach, zakładam, że jest na pewno wielu kolegów z darem tłumaczenia, może lepiej rozumiejących niektóre procesy, choś na razie się nie ujawnili, więc pozwolę sobie zakończyć swój udział w tym wątku

> 0 agresji club ok.gif jak najbardziej popieram

i pozdrawiam serdecznie

Napisano

Silnik konstruowany jest tak, że pomimo tego, że na miarce będzie sucho to silnik będzie miał jeszcze wystarczającą ilość oleju do smarowania - oczywiście nie na długo.

Smok pompy jest przy dnie misy oleju i jeżeli podczas pracy silnika oleju jest na tyle, że smok jest w nim zanużony to silnik będzie normalnie smarowany.

Oczywiście trzeba utrzymywać właściwy poziom gdyz samochód po równym wciąż nie jeździ i np.: przy krzywym postawieniu samochodu lub przy jeździe pod stromą górkę może się okazać, że poziom oleju jest niewystarczający i pompa zasysa trochę powietrza co powoduje przerwy podczas smarowania i spadek cisnienia oleju.

Napisano

kszych_b - przestań pleść wink.gif

> Ja się przez chwilę nie zajmowałem zapowietrzaniem układu,

> post był o zaleznościach między poziomem oleju a ciśnieniem..

> Jeżeli mówimy o poziomie widocznym na miarce to w znanych

> mi samochodach (jakieś ze 20 zmieniłem) oleju jest na tyle,

> zeby powietrza w układzie nie było.

[...]

> Niestety oleju przy niskim poziomie nie starczy nawet jak masz

> właściwe ciśnienie.

A więc pompa cały czas tłoczy olej i nie zasysa powietrza. Mimo to w układzie smarowania nie ma wystarczająco dużo oleju. Teraz dolewamy dalsze kilka centymetrów na miarce. Pompa jak tłoczyła tylko olej tak dalej tłoczy tylko olej. A mimo w układzie do którego pompa tenże olej tłoczy oleju jest już "wystarczająco dużo".

Litr płynu zassany z wiadra to inny litr płynu niż ten zassany z beczki. Magia wink.gif

> Ja tłumacze to w ten sposób że kanaliki w

> głowicy którymi olej dochodzi do szklanek są na tyle małe, że

> nawet pusty kanalik nie wywoła wrażenia na czujniku oleju, który

> nie jest na powrocie z głowicy, bo z niej olej się po prostu

> wlewa do miski. Na to zwracam wszystkim uwagę. I

> samoregulatory nie pracują prawidłowo, pomimo, ze

> ciśnienie oleju na wskaźniku niby jest.

Nie zasłaniaj się magicznym słowem "samoregulator". Jak już ten olej opuści pompy/samoregulatory to płynie pod pewnym ciśnieniem przez silnik. Jeśli jest przepływ i jest ciśnienie na wejściu układu to olej przejdzie przez wszystkie niezatkane kanaliki. Jeśli przepływ będzie zbyt mały aby wypełnić wszystkie elementy układu smarowania (czyli pompa generująca przepływ zepsuje się lub chwyci powietrze, innej opcji nie ma) to spadnie ciśnienie. Żaden samoregulator temu nie zapobiegnie bo wymagało by to złamania praw fizyki płynów nieściśliwych

> Bo ciśnienie to tylko jeden z parametrów tego obwodu a jest to

> parametr różny w różnych punktach obwodu, podobnie jak

> napięcie w obwodzie elektrycznym.

Ale jeśli pompa w sposób stały generuje wymagany przepływ (a więc jest sprawna i nie chwyta powietrza) to ciśnienia wszędzie będą prawidłowe.

> Ktoś pomieszał wartości... Bo o ile ciśnienie może być

> porównywane do napięcia to nie do nateżenia. Do

> natężenia można porównać

> przepływ.

Natężenie to przepływ. Ciśnienie to napięcie. Opór to lepkość. Prawo ohma to równania Naviera-Stokesa dla płynów newtonowskich nieściśliwych. Przepływ się nie zmienia (nie zasysamy powietrza). Geometria układu smarowania się nie zmienia. Lepkość się nie zmienia (zakładamy stałą temperaturę). Według Ciebie ciśnienia się zmieniają. Znaczy równania N-S wzięły w łeb....

> i pozdrawiam serdecznie

itsjustme

Napisano

po pierwsze żadna to polemika ani NIBY-polemika nie miała być 20.GIF Twoja odpowiedź na podstawowe pytanie w wątku było poprawne bow.gif choć zawierała pewną hydrauliczną podpadziochę i od tego się zaczęło. Dlatego pojawiła się między Tobą a innymi kolegami silna "wymiana zdań" i dlatego postanowiłem dolać trochę teoretycznej polewki....

po drugie pub2.gif to nie zgadzam się ;-)

G woli ścisłości ten Regulator Ciśnienia (RC) to (w najprostszej wersji) zwykły zawór przelewowy powodujący otwarcie bocznego wypływu do zbiornika gdy pompa produkuje więcej niż potrzeba (działa on cały czas szczególnie intensywnie przy wyższych prędkościach obrotowych silnika), że ciśnienie za nim nie będzie większe niż jakaś wartość założona (WZ)przez projektanta.

Jeśli tuż za RC będzie swobodny wypływ do zbiornika to i tak ciśnienie będzie poniżej WZ, konkretnie przewie 0 bar. To czy przy założonym oporze przepływu cieczy ciśnienie będzie miało WZ czy będzie niższe zależy od NATęRZENIA PRZEPłYWU dostarczanego przez pompę.

I teraz dochodzimy do sedna tego wątku

Quote:

czy cisnienie jest uzaleznione od poziomu oleju?

Gdy oleju będzie dostatecznie dużo w zbiorniku układ będzie działał jak należy ale jeśli go zabraknie to pompa będzie dostarczała mniej bo poza olejem będzie załóżmy chwytała powietrze do pupa zbita - ale ciśnienie SPADNIE, smarowanie będzie do pupy i silnik może też być po krótkiej przejażdżce do pupy.

> Pewnie zgodzisz się już, że nie mówimy tu o kompensacji i reakcji na

> nieszczelności przez pompę, bo regulator jednak tam jest.

>Pompa

> nie widzi reszty układu, zaprojektowana jest, zeby dac nadmiar

> ciśnienia, a jego wartość zmienia się w zalezności od obrotów,

SILNE NIEEEEEEEEEE

Pompa produkuje natężenie przepływu - im szybciej obracasz wałkiem pompy tym więcej oleju lejesz (per analogia elektryczne źródło prądowe). Zmieniasz natężenie a to czy masz dalej ciśnienie to wynik oporów w instalacji.

Może inaczej żeby to wyraźniej wytłumaczyć:

masz wąż ogrodowy zakończony perlatorem o zmiennym przekroju. Teraz jeśli perlator będzie ustawiony na opcję "pojedyncza struga ciągła" to wypływ z węża będzie właściwie swobodny a ciśnienie w wężu stosunkowo niskie - ułamki bara. Jak zaczniesz skręcać perlator żeby zrobić mżawkę możesz oczekiwać że ciśnienie w przewodzie wzrośnie bo Ty zwiększyłeś opór hydrauliczny. A jak opór będzie max bo zakręcisz wypływ z perlatora to ciśnienie w przewodzie osiągnie to jakim zasilają Twój dom pompy z hydroforowni - pewnie ~6 bar.

> rodzaju oleju, temperattury silnika itd itp, więc regulator jest

> prostym sposobem jak zapewnić stałe ciśnienie.

> Czemu to piszesz w niby - polemice. Ja się przez chwilę nie

> zajmowałem zapowietrzaniem układu, post był o zaleznościach

> między poziomem oleju a ciśnieniem.. Jeżeli mówimy o poziomie

> widocznym na miarce to w znanych mi samochodach (jakieś ze 20

> zmieniłem) oleju jest na tyle, zeby powietrza w układzie nie

> było.

a jak będzie poniżej wskaźnika...

> Niestety oleju przy niskim poziomie nie starczy nawet jak masz

> właściwe ciśnienie. Ja tłumacze to w ten sposób że kanaliki w

> głowicy którymi olej dochodzi do szklanek są na tyle małe, że

> nawet pusty kanalik nie wywoła wrażenia na czujniku oleju, który

> nie jest na powrocie z głowicy, bo z niej olej się po prostu

> wlewa do miski. Na to zwracam wszystkim uwagę. I samoregulatory

> nie pracująprawidłowo, pomimo, ze ciśnienie oleju na wskaźniku

> niby jest.

> Bo ciśnienie to tylko jeden z parametrów tego obwodu a jest to

> parametr różny w różnych punktach obwodu, podobnie jak napięcie

> w obwodzie elektrycznym.

Zgoda - im dalej od źródła NATężENIA PRZEPłYWU tym z uwagi na opory przepływu niższe ciśnienie

> ...

> Ktoś pomieszał wartości...

proszę uwierz, że nie pomieszałem...

Bo o ile ciśnienie może być porównywane

> do napięcia to nie do nateżenia. Do natężenia można porównać

> przepływ.

Zdanie prawdziwe znajdziesz je w każdym podręczniku "akademickim" biglaugh.gif

> Są to informacje dodatkowe, pewnie cenne co będzie gdyby było

> całkiem za mało oleju.

obejmują temat główny - zgoda?

Napisano

> Nic dodać nic ująć.

Jak widzisz jeszcze można dodać kilka postów ;-)))

Znalazłem w sieci taki schemat układu smarowania silnika (Źródło http://www.bryk.pl/)

00028044.jpg

Schemat układu smarowania: 1 - wałek rozrządu, 2 - popychacze hydrauliczne, 3 - blokowanie przepływu wstecznego, 4 - zawór ciśnieniowy przepływu wstecznego, 5 - czujnik ciśnienia oleju, 6 - ciśnieniowy zawór regulacyjny, 7 - filtr oleju z chłodnicą oleju, 8 - zawór przelewowy, 9 - pompa oleju

pomoże zobrazować obiekt związany z całym zamieszaniem ;-))

Pozdrawiam,

Pi_

Napisano

> Jak widzisz jeszcze można dodać kilka postów ;-)))

> Znalazłem w sieci taki schemat układu smarowania silnika (Źródło

> http://www.bryk.pl/)

> Schemat układu smarowania: 1 - wałek rozrządu, 2 - popychacze

> hydrauliczne, 3 - blokowanie przepływu wstecznego, 4 - zawór

> ciśnieniowy przepływu wstecznego, 5 - czujnik ciśnienia oleju, 6

> - ciśnieniowy zawór regulacyjny, 7 - filtr oleju z chłodnicą

> oleju, 8 - zawór przelewowy, 9 - pompa oleju

> pomoże zobrazować obiekt związany z całym zamieszaniem ;-))

> Pozdrawiam,

> Pi_

pomineliscie wazna ceche oleju nie tylko smaruje ale takze odprowadza cieplo

Napisano

> pomineliscie wazna ceche oleju nie tylko smaruje ale takze odprowadza

> cieplo

Quote:

(...)To oznacza, że ciśnienie oleju na wyjściu pompy spadnie, olej się zapowietrzy, będzie miał gorsze właściwości smarujące,
będzie cieplejszy
i np pompa będzie się zacierała - bo brak czynnika roboczego / smarującego nie jest tym co pompy lubią najbardziej.

nie doczytaliście wpysk.gif, poza tym olej odprowadza zanieczyszczenia z układu, tłumi drgania, zapobiega przed korozją ..... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Quote:

> (...)To oznacza, że ciśnienie oleju na wyjściu pompy spadnie, olej

> się zapowietrzy, będzie miał gorsze właściwości smarujące,

> będzie cieplejszy i np pompa będzie się zacierała - bo brak

> czynnika roboczego / smarującego nie jest tym co pompy lubią

> najbardziej.

> nie doczytaliście , poza tym olej odprowadza zanieczyszczenia z

> układu, tłumi drgania, zapobiega przed korozją .....

niewyraznie napisales wogole zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.