Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Egr i takie tam.

Featured Replies

Napisano

witam, ostatnio czesto zapala mi sie check (o ile dobrze napisalem) pali sie zazwyczaj gdy silnik jest cieply i gdy ma wolne obroty np. korek w trasie raczej nie ma tego

dzisz na kompie wyszlo cos ze EGR i powiedzcie co trzeba zrobic przeczyscic go? na straonce widzialem jak facet wstawil blache miedzy kolektor a zawor

moze ktos mi podpowie co zrobic chodzi mi o to zeby bylo to poprawnie zrobione

Napisano

facet wstawil blache

> miedzy kolektor a zawor

Zaslepił zlosnik.gif.Ja bym sie lepiej przyjrzał temu ,ale zaślepianie to dla mnie nie najlepsza metoda .Fabryka nie wstawia zaslepek ,po coś ma ten egr tam być wink.gif

Napisano

> Fabryka nie wstawia zaslepek

Są Astry bez EGR'a wink.gif

> po coś ma ten egr tam być

Żeby zadowolić ekologiczne normy, dla użytkownika nie ma żadnych korzyści, wręcz przeciwnie. wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

czyli radzicie zaslepic to ,a szyszczenie na czym polega na co zwrocic uwage

Widzialem zeby sie do niego dostac trzeba zdjac taki plasik do ktorego wchodza rury to jest przykrecone na 2 sroby torx i cos jeszcze ? nie znam sie szczerze

Napisano

A moze tak spróbować wyczyścić EGR ??

U mnie po czyszczeniu zapomniałem co to EGR, a na początku często zmuszał mnie do pilnowania obrotów bo inaczej gasł na obrotach jałowych i waleniu pięścią w kierownicę - to z nerwów sciana.gifbiglaugh.gif

Napisano

> czyli radzicie zaslepic to ,a szyszczenie na czym polega na co

> zwrocic uwage

> Widzialem zeby sie do niego dostac trzeba zdjac taki plasik do

> ktorego wchodza rury to jest przykrecone na 2 sroby torx i cos

> jeszcze ?

zacytuję zlosnik.gif

Quote:

szu-kaj-ka

> nie znam sie szczerze

no przynajmniej jesteś szczery biglaugh.gifok.gif

Napisano

> Fabryka nie wstawia zaslepek ,

tu się mylisz, są fabryczne zaślepki, sprawdź w EPC ok.gif

w wątku-gigancie o EGR podawałem numer i wstawiałem obrazek

Napisano

Witam

Jaki masz dokładnie silnik w astrze?

Jeśli masz motor o oznaczeniu Z16SE to jedziesz do ASO na zmiane oprogramowania które wyłącza działanie zaworu EGR. Koszt takiego zabiegu w ASO u mnie na wsi to ok 100- 150zł.

Pozdro

Napisano

> tu się mylisz, są fabryczne zaślepki, sprawdź w EPC

> w wątku-gigancie o EGR podawałem numer i wstawiałem obrazek

Zaślepki były dla EGRów sterowanych podciśnieniem wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Zaślepki były dla EGRów sterowanych podciśnieniem

owszem, ale co z tego?

arek_m zdawał się pisać bardziej ogólnie zlosnik.gif

a swoistym rodzajem "zaślepki" jest również programowe wyłączanie

EGR-a przez ASO, czyli w zasadzie też "fabrycznie" EGR jest wyłupiany

Napisano

> Są Astry bez EGR'a

no tak tyle że funkcjonalnie działanie EGRa uzyskuje się wówczas softem wink.gif

brat

Napisano

> no tak tyle że funkcjonalnie działanie EGRa uzyskuje się wówczas

> softem

Hmm... Jak softem zastąpić dzialanie EGRa, który dopuszcza spaliny do kolektora ssacego aby zmniejszyć temperaturę w komorach spalania coby nie powstawaly tlenki azotu...? Bo tylko po to on jest.

Pozdroofka

Napisano

> Hmm... Jak softem zastąpić dzialanie EGRa, który dopuszcza spaliny do

> kolektora ssacego aby zmniejszyć temperaturę w komorach spalania

> coby nie powstawaly tlenki azotu...? Bo tylko po to on jest.

nie wiem, ale tak to działa, dlatego można przeprogramować Z16SE, Z16XE, Z18XE na nowszą wersję softu która nie widzi/nie używa EGRa a EGRa zastępuje się specjalną _oryginalną_ zaślepką,

brat

Napisano

> nie wiem, ale tak to działa, dlatego można przeprogramować Z16SE,

> Z16XE, Z18XE na nowszą wersję softu która nie widzi/nie używa

> EGRa a EGRa zastępuje się specjalną _oryginalną_ zaślepką,

Nie, nie... Mówimy o silnikach, w których fabrycznie nie ma EGRa (np C14NZ) a nie o silnikach, w których wgrywa się soft, który mniej lub wcale nie uzywa EGRa. Przecież napisałem:

> Są Astry bez EGR'a

Ty na to:

> funkcjonalnie działanie EGRa uzyskuje się wówczas softem

A "funkcjonalne działanie EGR'a" to zmniejszenie temperatury w komorach spalania przez dopuszczenie spalin do miesznki, stąd moje pytanie jak to zrobić softem wink.gif

Pytałem z ciekawości wink.gif

Pozdroofka

Napisano

>

> A "funkcjonalne działanie EGR'a" to zmniejszenie temperatury w

> komorach spalania przez dopuszczenie spalin do miesznki, stąd

EGR nie sluzy do zmniejszenia temperatury gazów, EGR ma za zadanie wypalenie całkowite gazów w celu zmniejszenia emisji NOx. Jak gazy wydechowe o wyzszej temperaturze mogą zmniejszyc temperature gazów dolotowych zasysane z zewnatrz?

A jak zmnienic to softem? Musisz wejsc w linie odczytu danych z położenia zaworu EGR i wpisać mu że ma je ignorować. Tak było robione w wszystkich update'ach. Ale jak to dokładnie zrobic - nie wiem.

Napisano

> Nie, nie... Mówimy o silnikach, w których fabrycznie nie ma EGRa (np

> C14NZ) a nie o silnikach, w których wgrywa się soft, który mniej

> lub wcale nie uzywa EGRa. Przecież napisałem:

> Ty na to:

> A "funkcjonalne działanie EGR'a" to zmniejszenie temperatury w

> komorach spalania przez dopuszczenie spalin do miesznki, stąd

> moje pytanie jak to zrobić softem

> Pytałem z ciekawości

to idę już spać bo nic z tego nie rozumiem mlot.gif, może jutro mi się przejaśni hahaha.gif

brat

Napisano

> EGR ma za zadanie wypalenie całkowite gazów

Tak? Ciekawe w jaki sposób. Może jakieś chemiczne uzasadnienie...?

> w celu zmniejszenia emisji NOx.

Oooooo... A skąd a raczej kiedy powstają tlenki azotu? Powstają kiedy temperatura w komorach spalania jest wysoka, bo tylko wtedy są warunki do łączenia tlenu z azotem. Chyba, że twierdzisz, że w wybiku spalnia węglowodorów powstają tlenki azotu...

> Jak gazy wydechowe o wyzszej temepraturze mogą zmniejszyc

> temeprature gazów dolotowych zasysane z zewnatrz?

Nie gazów dolotowych tylko temperatury spalania. I nie w sposób wychładzania jak sugerujesz ale przez wprowadenie niepalnych, obojętnych (no, prawie) gazów w środowisko reakcji. Standardowa czynność w wielu reakcjach chemicznych: dodaje się obojętnego czynnika aby spowolnić/zmniejszyć efekt energetyczny reakcji.

> A jak zmnienic to softem? Musisz wejsc w linie odczytu danych z położenia zaworu EGR i wpisać mu że ma je ignorować.

Powtarzam: mówimy o silnikach, w których NIE MA i nigdy nie było EGRa, np.: C14NZ. W jaki sposób wejść w "w linie odczytu danych z położenia zaworu EGR " skoro jej tam nie ma?

Napisano

> Tak? Ciekawe w jaki sposób. Może jakieś chemiczne uzasadnienie...?

> Oooooo... A skąd a raczej kiedy powstają tlenki azotu? Powstają

> kiedy temperatura w komorach spalania jest wysoka, bo tylko

> wtedy są warunki do łączenia tlenu z azotem. Chyba, że

> twierdzisz, że w wybiku spalnia węglowodorów powstają tlenki

> azotu...

Widac oboje mamy racje:

http://pl.wikipedia.org/wiki/System_recyrkulacji_spalin

Napisano

> Widac oboje mamy racje

Któryś z nas jest kobietą? wink.gif

Napisałeś:

> EGR ma za zadanie wypalenie całkowite gazów w celu zmniejszenia emisji NOx

Nawet durna Wikipedia mówi co innego i dokładnie to co ja:

> Skutkiem działania układu jest obniżenie emisji tlenków azotu (NOx) - spowodowane obniżeniem temperatury spalania ubogiej mieszanki

Czyli mniej NOx bo temperatura spalania niższa, a nie bo gazy się wypaliły (przy okazji pytanie: jakie gazy?)

A co do tego (Wikipedia) :

> Skutkiem działania układu jest [...] obniżenie emisji HC poprzez ich utlenienie.

pozwolę sobie mieć inne zdanie wink.gif Od dopalania HC jest katalizator zlosnik.gif W jaki sposób dodanie CO2 i H2O do środowiska reakcji wpłynie pozytywnie na wydajność reakcji spalania? Znaleźć negatywny skutek to nie problem: spalanie polega na efektywnych zderzeniach cząsteczek tlenu i cząsteczek weglowodoru. Aż tu nagle dopuszczamy 25% obojętnych czasteczek, które pałętają się po środowisku reakcji przeszkadzając w zderzeniach. To tak jakby kazać walczyć dwóm starożytnym armiom w gęstym lesie zamiast w szczerym polu smile.gif Drzewa trochę przeszkadzają w skutecznym zarzynaniu się mieczami zlosnik.gif

Zresztą mniejsza o zasadę działania. Dla 99.9% użytkowników jest to obojętne. Ważne jest to, że EGR to zło, którym uraczono nas aby zadowolić ekologów. Część energii powstającej w wyniku spalania zamiast pchać tłok w dół jest zabierana przez dodatkowo wprowadzone 25% niepalnych gazów.

Napisano

Widze ze nie spales na wykładach z termodynamiki silników spalinowych. smile.gif

Na pewno ten element silnika mial na celu zadowolenie ekologów.

A tak na koniec nie jestem kobietą i sie nia nie czuje.

Napisano

Jednak najlepiej nie posiadać EGRa

EGR prowadzi do konfliktów i myśle ze ekolodzy powiny o tym też pomyśleć zeby.GIF

Napisano

> Jednak najlepiej nie posiadać EGRa

> EGR prowadzi do konfliktów i myśle ze ekolodzy powiny o tym też

> pomyśleć

Ja miałem duuużo problemów z egr-em - wymiana pomogła na 10kkm. Po tym okresie czasu - znowu to samo (problemy). Jak już wcześniej pisałem na forum - podjechałem do serwisu w Katowicach wyprogramowali EGR-ra i wgrali najnowszą wersję softu (ver. 9). Czyli od 2003r. już 9 x poprawiano soft. Koszt takiego zabiegu nie przekroczył 110zł, a koszt EGR-ra to ponad 270zł + montaż hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.