Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Coś się skrapla

Featured Replies

Napisano

Ostatnio zauważyłem, że gdy włączam klimę to robi się mała kałuża pod nogami kierowcy (kapie sobie gdzieś koło pedału gazu) angryfire.gif. Dodam, że klima wyczyszczona, sprawdzona, napełniona niecałe 2 miesiące temu. Co to może tam lecieć, co jest nie tak sciana.gifniewiem.gif

Napisano

Po prawej stronie pod deską, na tunelu masz odływ wody z nagrzewnicy. Jak włączasz klime to na parowniku skrapla sie woda, którą odprowadza się przez taki gumowy wężyk!Sprawdź czy on nie wypadł i teraz woda leje sie na tunel a potem pod nogi kierowcy. Mialem kiedys podobną sytuacje ale lało sie pod nogi pasażera!

Napisano

To, ze woda sie leje to normalka...

Ale warto czasami przedmuchać to odprowadzenie wody - wężyk - potrafi zarosnąć

Napisano

> To, ze woda sie leje to normalka...

> Ale warto czasami przedmuchać to odprowadzenie wody - wężyk - potrafi

> zarosnąć

To ze sie leje to normalne przy włączonej klimie ale że leje się DO śRODKA AUTA to juz nie normalka!!

Napisano

> To ze sie leje to normalne przy włączonej klimie ale że leje się DO

> śRODKA AUTA to juz nie normalka!!

No jak ktoś nie zamyka okna w dachu to niestety tak jest hehe.gif

A tak na poważnie to przyczyną jest niestety ten odpływ... może i czyścili klime ale tego nie przeczyścili lub nie poprawili.

A woda w "klimie" musi sie lać tak czy owak.... hehe.gif

Napisano
  • Autor

> No jak ktoś nie zamyka okna w dachu to niestety tak jest

> A tak na poważnie to przyczyną jest niestety ten odpływ... może i

> czyścili klime ale tego nie przeczyścili lub nie poprawili.

> A woda w "klimie" musi sie lać tak czy owak....

to, że musi się lać to wiem, ale nie pod nogi i buta, bo głupio się wygląda z jednym mokrym (prawym) butem hehe.gif

Napisano

> to, że musi się lać to wiem, ale nie pod nogi i buta, bo głupio się

> wygląda z jednym mokrym (prawym) butem

A nie dostałeś w opcji kompletu kaloszy? icon_eek.gifhehe.gifrotfl.gif

Napisano
  • Autor

> A nie dostałeś w opcji kompletu kaloszy?

a co chcesz jeden, bo ja narazie tylko prawy potrzebuję spineyes.gif

Napisano

> a co chcesz jeden, bo ja narazie tylko prawy potrzebuję

Aaaaaaaaa sprawdź czy nie ubywa tobie płynu w ukłądzie chłodzenia....

Napisano
  • Autor

> Aaaaaaaaa sprawdź czy nie ubywa tobie płynu w ukłądzie chłodzenia....

od zakupu auta (tj. ok 4 miesięcy) nic a nic nie ubyło grinser006.gif

gdyby ubywało to nagrzewnica puszcza confused.gif

Napisano

> a co chcesz jeden, bo ja narazie tylko prawy potrzebuję

Narazie odpukać nic nie cieknie ok.gifhehe.gif

Napisano

Nooo, właśnie to chciałem koledze podesłać dziś rano tylko szukajka mi nie działała! grinser006.gif Good job! ok.gif

Napisano

Mimo wszystko to dziwne,że od strony kierowcy jest mokro... powinno być od strony pasazera.. hmm.gif

Napisano

> Mimo wszystko to dziwne,że od strony kierowcy jest mokro... powinno

> być od strony pasazera..

ja miałem tak w tym roku,że mi się zatkała rurka taka co do niej przyczepia sie to gumowe kolanko i woda lala sie na prawa i lewa stronę. jak ta rurka sie zatka to woda skrapla sie, zbieraz w komorze filtra PP.a że różnica temperatur byla spora to skraplało sie i po tej puszce. jak wepchnałem tam kawał druta to wylało mi sie z niego litr wody. otworzyłem klapke od filtra pp i co ujrzałem...filt zalany do polowy.

• 2 tygodnie później...
Napisano

U mnie było jeszcze gorzej. Po długiej podróży ok. 1500km wszystkie dywaniki pływały. Po stronie pasażera i za nim z tyłu było tak mokro że myślałem że wszystkie butelki z wodą mineralną są dziurawe i woda z nich leci. Ale po powrocie i rozebraniu złączą rurki skroplin wszystko okazało się jasne. Rurka skroplin ok. natomiast złącze do obudowy parownika zapchane. Jako ciekawostkę podam, że jak jechałem to wentylator trochę zaczął tykać, myślałem że to jakiś liść lub coś podobnego, ale po wyglądzie filtra pp. wynika że to były skropliny z klimy które podeszły aż do wentylatora.

Napisano

Przerabiałem ten temat. Musiałem wymienić wygłuszenie pod wykładziną podłogi od strony pasażera. Zaczęło już butwieć.... sciana.gif Trzeba częściej zaglądać i sprawdzać czy nic nie cieknie. old.gif Od kilku tygodni zamiast filcopodobnego materiału pod wykładziną jeździ pianka z tworzywa sztucznego wzmocniona samoprzylepną matą bitumiczną. Piankę nabyłem w hurtowni hydraulicznej (1m2 - około 9PLN), a mate bitumiczną u lakiernika (50x50cm - 16PLN) waytogo.gif. Ciekawe ile zapłacilbym w ASO hmm.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

Niestety i mnie dopadło buu.gif

Cała prawa strona dosłownie pływa oslabiony.gif wszystkie dywaniki .... najgorsze w tym jest to, że wszystko w klimie miałem przeczyszczone kilka miesięcy temu i wydawało sie OK. a teraz prosze.... no i oczywiście nie widać z kąd to sie wykrapla.. confused.gif

Napisano
  • Autor

> miesięcy temu i wydawało sie OK. a teraz prosze.... no i

> oczywiście nie widać z kąd to sie wykrapla..

u mnie też nie było widać skąd kapie, ale aso poradziło sobie (coś poczyścili, jakąś rurkę wymienili) i jak ręką odjął ok.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

> u mnie też nie było widać skąd kapie, ale aso poradziło

Klęska frown.gif

Woda nadal przybiera... przekroczyła juz stan alarmowy. Zaraz mnie krew zaleje... angryfire.gif

Czy ktoś ma rysunek tego co jest za tym gumowym kolankiem? Rozebrałem co mogłem i wszystko suche a na dole zbiera sie nadal woda... doszedłem do tego ze to wycieka z zamkniętego profilu tunelu środkowego.

Jak nic to "coś" co jest za tym kolankiem odpadło i woda leje sie do środka.... oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

nie pomogę bo nie wiem co i jak, u mnie pomogło czyszczenie i wymiana czegoś tam - całość 100zł w ASO

Napisano

> doszedłem do tego ze to wycieka z zamkniętego profilu tunelu

> środkowego.

> Jak nic to "coś" co jest za tym kolankiem odpadło i woda leje sie do

> środka....

Albo coś sie zatkało.

Mam trudne i prowokacyjne pytanie: chwaliłeś się kiedyś, że wyklejałeś i wyciszałeś rozmaite elementy swojego Stilo, o tunelu też coś wspominałeś... może coś z tych Twoich modyfikacji się oderwało i zatkało odpływ wody ?

Napisano

> Albo coś sie zatkało.

Musze dostać sie na kanał....

Ale jest tak: za tym gumowym kolankiem jest rodzaj przepustu przez środkowy tunel. To tuleja plastykowa. Za ta tuleją powinno być coś.... niewiem.gif myślę że jakiś rodzaj wężyka gumowego skierowanego w dół. U mnie jego nie ma ... to znaczy już nie ma bo niby coś sie tam jeszcze trzymało niedawno. Woda zaraz za przepustem wycieka i ścieka w dół ... niestety między innymi trafia do zamkniętych profili po obu stronach tunelu środkowego. Te profile idealnie rozprowadzają wode. Nie można zlokalizowac wycieku wody bo woda wydostaje sie z pod łączenia profilu z podłagą na całej długości auta sick.gif

Tak więc na razie włożyłem w to kolanko weżyk a jego wprowadziłem do tunelu środkowego.... ale nie mam pojęcia gdzie to tam teraz trafia... więc musze w Piątek udac sie na kanał i wszystko oblukać... może strzele zdjęcie od spodu jak sie do tego dostane ... hmm.gif

W EPR-e nic nie znalazłem frown.gif no może i jest tam ten przepust z gumą ale nic nie widać... oslabiony.gif

A co do oklejania to prawda ok.gif ale otworów nie zaklejam... nono.gif

Praktycznie został mi jeszcze dach.... ale już niebawem za niego sie wezmę zlosnik.gif

Napisano

Niestety moje obawy sie potwierdziły ...

Przyczyną zalania auta była sparciała gumka która ma odprowadzać wodę z tunela środkowego ( a dokładnie z przepustu ) na zewnątrz. Znajduje się ona pod autem miedzy tunelem a osłoną aluminiową nad rurą tłumika z przodu.

W EPR-e jest nawet zaznaczona ... przepust przykręca się od dołu

8fec9f7e52dc0e32m.jpg

Wstawiłem zamiast niej wezyk ( niebieski ) i wyprowadziłem na zewnątrz.. Węzyk wkleiłem w to gumowe kolanko więc teraz nie ma silnych... no może sie sam węzyk zatkać ... oslabiony.gif

ba39c6b4e65f1af1m.jpg

Ta gumka może sparcieć i wtedy woda poza tym że leci na zewnątrz leci wszędzie... po profilach, po izolacji akustycznej silnika ( zdziwiło mnie kiedyś że mam mokrą izolacje z prawej strony silnika ... a to była wina tej gumki sick.gif )....

Teraz wszystko bedzie wydostawać sie prosto na asfalt wink.gif

A tak wogule to sam wylot z tej gumki musi sie zatykac bo jest niesamowicie wąski hmm.gif

• 9 miesięcy później...
Napisano

Ja mam inny problem. Systematycznie zatyka się otwór w obudowie parownika i woda nie spływa pod auto tylko przez nawiewy wydostaje się do kabiny. Próbowałem czyścić komorę obudowy parownika czym się da ale po tygodniu mam to samo. Kilka dni jest dobrze a potem znów to samo. Ma ktoś jakiś pomysł co z tym zrobić? confused.gif

• 10 miesięcy później...
Napisano

Mam podobny problem - troche mnie zalewa.

Zdjalem boczna oslone tunelu i zlokalizowalem gumowe kolanko zaznaczone na obrazku wczesniej.

Teraz mam pytanie - glownie do kolegi Liska - czy ta guma, w ktora wchodzi to kolanko idzie prosto na zewnatrz auta, czy jest to bardziej skomplikowane ?

Probowalem szukac tego elementu w eper, ale bez skutku - nie ogarniam tematu.

Czy wystarczy w miejsce gumowego kolanka wepchnac rurke i podlaczyc ja pod skraplacz, czy moze od drugiej strony (od spodu auta) ?

Z gory dzieki za pomoc, bo klima w obecnej pogodzie jest na wage zlota : )

Napisano

Może być zapchane.Po zdjęciu kolanka od strony filtra pp należy przepchać kanał.Wyleci trochę wody i śmieci.Składamy wszystko do kupy i po zabiegu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.