Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

opony zwykłe vs bieżnikowane

Featured Replies

Napisano

czas doprowadzić auto do porządku stąd tyle moich pytań wink.gif

Do rzeczy, znalazłem na allegro taka ofertę opon bieżnikowanych. ( proszę się nie sugerować rozmiarem bo to tylko przykład ) Nie znam się w tym temacie więc zapytałem się kolegi co o tym sądzi. Jedyne jego wytłumaczenie to było " opony bieżnikowane są dla biedaków". hmm.gif Jak dla mnie to żadne uzasadnienie tym bardziej, że obecnie mam opony firmy Miechelin które kosztowały majątek ale co z tego jak wytrzymały troche ponad dwa lata dlatego, że głównie jeżdze po mieście i ostrym krawężnikom nie oprze się żadna opona. Zacząłem się zastanawiać czy nie lepiej jest kupić opony bieżnikowane z założeniem, że i tak je rozwale w ciągu dwóch lat ale nie będę miał wyrzutów sumienia, że je wywalam i kupuje nowe czy kupić dobrej firmy ? Nie zależy mi a lansie a odpowiedź w stylu "opony dla biedaków" wydaje mi się co najmniej śmieszna. Czy ktoś mógłby wytłumaczyć dlaczego z punktu technicznego nie warto kupić opony bieżnikowanej ? Trochę czytałem o oponach bieżnikowanych i przechodzą wiele procesów zanim zostanie zgrzana guma do tego jest normalnie na nie gwarancja. Inna sprawa to jaki sens jest w kupowaniu opon używanych kiedy pomimo małego przebiegu po 2-3 latach opona powinna być zmieniona z uwagi na to, że guma tych opon jest już sparciała ze starości. Co wg was wybrać ? Nasze auta to niestety padaki z którymi wiążą się same koszty więc czy inwestowanie w drogie opony ma uzasadnienie chociażby ze względów bezpieczeństwa ? Czy taka opona bieżnikowana może np wystrzelić tzn czy jest 50 razy większe prawdopodobieństwo, że wystrzeli bieżnikowana niż nowa ?

Napisano

> drogie opony ma uzasadnienie chociażby ze względów

> bezpieczeństwa ? Czy taka opona bieżnikowana może np wystrzelić

> tzn czy jest 50 razy większe prawdopodobieństwo, że wystrzeli

> bieżnikowana niż nowa ?

Wydaje mi się że bieżnikowana jest tylo warstwa ścieralna opony a pozostała częśc nośna pozostaje bez zmian

Poza tym powinna byc widoczna metryka oryginalnej opony z datą produkcji

Jak opona ma 10 lat to można wyluzować

Poza tym nie wiem jaki jest stosunek jakości do ceny

Kormoran na 14 to koszt jakiś 150 PLN więc nie wiem czy bieżnikowana jest konkurencyjna

Napisano

To nie są opony dla biedaków tylko bardziej dla osób które mniej cenią bezpieczeństwo.

Poczytaj w testach w gazetach, wiadomo może być artykuł spons. ale cos w tym jest.

Napisano

co prawda dotyczy opon zimowych no ale:

Brat zakupił taki komplet bieżnikowanych opon, nawet miesiąca nie pojeździł bo zaczęły klocki odpadać to po pierwsze, a po drugie nie dało się jechać z prędkością większą niż 80km/h taki był hałas w samochodzie.

Oczywiście nie mogę powiedzieć, że wszystkie opony bieżnikowane tak się będą zachowywać.

Napisano

Daruj sobie...

skład gumy nie jest przez nikogo kontrolowany...

staniesz kołami do góry, bo ci się odklei bieżnik z opony...

Napisano
  • Autor

czyli już mam odpowiedzi które sensownie tłumaczą dlaczego nie warto.

Napisano

swojego czasu miałem zimówki i letnie opony bieżnikowane. o ile opony zimowe sobie chwaliłem tak z oponami letnimi już nie chcę mieć do czynienia. Bardzo szybko się zużyły praktycznie po jednym sezonie były do wymiany. Po założeniu je jako nowe od razu było widać że na suchym sobie nie radzą a na mokrym to już nie wspomnę. Wcześniej miałem fabryczne firestony f580 czy jakoś tak więc moje subiektywne odczucia porównywałem właśnie z tymi oponami.

Napisano

Zaletą na pewno będzie cena i w przypadku 'markowych' opon bieżnikowanych także skład mieszanki gumowej nie odbiegających od opon nowych. Minusem na pewno będzie brak pewności co do stanu kordu-szkieletu opony (teoretycznie prześwietla się opony używane na których powstaje 'nadlewka', ale...) i tego czy uda ci się kupić 4 sztuki nadlewane na tym samym modelu używanej opony. No i słyszałem że są problemy z wyważeniem hmm.gif

Samochodu ciężarowe jeżdżą na oponach bieżnikowanych i (chyba) także czasami nacinanych, więc jakieś to parametry musi trzymać - inna sprawa że często widuje się rozwalone opony TIRów na poboczach, ale i przeładowanie zestawu w naszych warunkach to coś normalnego.

Napisano

Ja kupilem nowe Barum -Bravuris 160 za sztuke, po roku praktycznie nie widac zuzycia, pyci 160, zero problemow.

Napisano

> Ja kupilem nowe Barum -Bravuris 160 za sztuke, po roku praktycznie

> nie widac zuzycia, pyci 160, zero problemow.

Zależy ile robisz w ciągu roku zlosnik.gif

Ja w lecie na nokianach przez 2,5 sezonu albo troszkę mniej nawet zrobiłem ok. 40 kkm. Na oponach mam teraz ok. 6-5,5 mm.

W zimie jak w zimie, raz mnie sie wycierają, raz więcej (mowa o zimowych) clown.gif

Napisano

Daj spokój . Juz dawno wyleczyłem się z bieżników i używek.

zawsze konczyło sie to jakimś bąblem albo drutami na wierzchu.

Oszczędność pozorna a kłopot w najmniej odpowiednim momencie. Na kapciach nie oszczędzam ale też nie szaleję. Jeżdżę na stalówkach i fabrycznych wymiarach. W d..... mam wygląd auta ma jeździć i nie zawodzić. Howg biglaugh.gif

Napisano

> Ja mam fabryczne alusy fiata 15''.

To jest oficjalny wniosek o bana czy co?? hmm.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedzi. Po przeczytaniu doszedłem do jednego wniosku. Lepiej dołożyć i kupić fabrycznie nowe to daje mniejsze prawdopodobieństwo wylądowania w rowie. Nie jestem sam i nie będę ryzykował tym bardziej że wożę też dziecko.

Napisano

> Zależy ile robisz w ciągu roku

> Ja w lecie na nokianach przez 2,5 sezonu albo troszkę mniej nawet

> zrobiłem ok. 40 kkm. Na oponach mam teraz ok. 6-5,5 mm.

Ja kupilem w marcu 2 opony na przod (Kenda o ile dobrze pamietam). Zrobilem narazie z 8kkm i juz polowy opon nie ma.

Ale u mnie taki asfalt ze opony w oczach zchodza.

A apropo bieznikowanych to nie polecam. Mialem kiedys chyba 2 zimowki bieznikowane to z jazdy byly bardzo negatywne. Auto poprostu plywalo.

Kolega ostatnio tez cos kombinowal z bieznikowanymi i juz nie pamietam wsumie o co dokladnie mu chodzilo ale powiedzial ze nigdy wiecej bieznikowanych.

Jesli nie chce sie wydawac fortuny, to zamiast Michelinow czy innych drozszych opon mozna jakies inne najtansze ale nowe. I tak beda 100x lepsze niz bieznikowane.

Napisano

> Ja kupilem w marcu 2 opony na przod (Kenda o ile dobrze pamietam).

> Zrobilem narazie z 8kkm i juz polowy opon nie ma.

Ja jeżdżę na Kendach na rowerze.

Mam 2 komplety na zjazdy i na asfalcie znikają momentalnie, dlatego zjeżdżam po ubitej ziemi i kamykach zlosnik.gif

Trzeci komplet mam w drugim rowerze na trasy, już 4 sezony wytrzymały i jest jest z 2 mm mięska ale to slicki wink.gif

BTW kenda sprzedaje jakieś Opony na rynek PL?? nie widziałem nigdy

No i bieżnikowane zimowe to pamietam były dobre w F 126p na mocnym śnniegu, jazda jak na kolcach, ale na alfalcie to tragedia alien.gif

Napisano

Ja doświadczenie z bieżnikowanymi mam z PF126 EL.

I wiem tyle - nie namówi mnie nikt na takie co.

Jeździłem na bieżnikowanych bo mój teść (wówczas jeszcze nie teść) kupił na przód do Malucha własnie bieżnikowane.

Lekka mżawka i właściwie pojęcie hamulców było tylko fikcją.

Trakcja też żadna.

Tak jak tu już wielokrotnie powiedziano - lepiej kupić nówki. Kupiłem Klebery Dynaxer HP2 175/65R14 za niecałe 140 PLN w jednym ze sklepów internetowych i jest OK.

Nie sądzę, żeby bieżnikowane gumy miały aż taka przewagę cena/jakość nad nówkami tymi w promocji/budżetowymi.

Bieżnikowanie jest dobre - ale chyba dla ciężarówek.

Napisano

> Ja jeżdżę na Kendach na rowerze.

Tez kiedys na takich jezdzilem. Obecnie w rowerze mam Schwalbe.

> BTW kenda sprzedaje jakieś Opony na rynek PL?? nie widziałem nigdy

Ja tez nigdy nie widzialem samochodowych Kenda w Polsce.

Napisano

witam,ja od siebie dodam ze od 2 lat jezdze zima na oponach bieznikowanych firmy markgum,bieznik opony "debica frigo 2" i jak narazie nie mam z nimi zadnych problemow.kierownica nie bije i glosnosc jest calkiem przyzwoita przy predkosci 160km bo tak zdazylo mi sie jechac pare razy zima.(oczywiscie nie na sniegu i nie bylo slisko)balem sie tylko czy aby mi lozysk taka opona nie wywali ,ale jak narazie jest miodzio i chyba je zaloze na nastepna zime.

Napisano

> Daruj sobie...

> skład gumy nie jest przez nikogo kontrolowany...

jeśli produkuje firma krzak a mieszankę miksują w maszynce do miesa.

na pewnym poziomie w tej branży nie ma zmiłuj, kazdy namiar jest badany, jak reometr nie wychodzi to idzie na odpad.

> staniesz kołami do góry, bo ci się odklei bieżnik z opony...

Bzdury, stereotypy.

Lata 80 i era małych fiatów, wtedy kazdy stomil w Polsce miał mała wytłaczarkę i "naklejał" to co się mogło odkleić.

Są w europie dobre firmy co robia dobre opony regenerowane. Technologia od chwili kiedy karkas jest juz skonfekcjionowany jest taka sama jak w przypadku opon nowych.

Napisano

> Do rzeczy, znalazłem na allegro taka ofertę opon bieżnikowanych.

To chyba jest angielska produkcja, ścieralnosc na dobrym poziomie. Jedyny problem tej firmy to lekkie niedolewy na powierzchni, ale to nie ma wpływu na własności jezdne.

Opony teraz regenerowane to już zupenie inny wyrób niż nawet 10 lat temu. Jedyny problem to to, że stosowane są prasy stare i często mało precyzyjne co owocuje sporą ilościa odważników na kole. Z tego co mi wiadomo to jakośc polskich produktów jest na bardzo średnim poziomie. Niemieckie opony są tutaj wzorem ok.gif zazwyczaj sa doskonale opisane, iso tuv itp. Technologia bardzo się rozwija z tego względu, ze lada moment producenci bedą zmuszeni utylizować stare opony lub je regenerować. Już teraz niektóre firmy regenerujące należą do najwiekszych koncernów.

Karkas to jakies 70% ceny opony, jak jest odzyskany to cena spada. Cena opony regenerowanej jest tak niska właśnie z tego powodu, dzięki temu jest alternatywą do opony używanej. Tak do tematu trzeba podejść. Jednak mimo wszystko nie mozna porównywać parametrów opony uzywanej i takiej po regeneracji.

Napisano

zgadzam się z kolegami- omijaj bieżnikowane z daleka(tu chodzi o twoje bezpieczeństwo), już lepiej kup opony używane

ja nie miałem nigdy bieżnikowanych ale kolega raz miał i mówił że o tej jeden raz za dużo- są bardzo niestabilne

Napisano

Do jazdy po mieście można biezniki zakupić, ale na trasę nie nadaja sie za bardzo, bo się grzeją i huczą. mam w CC bieżniki do jazdy po mieście i jestem zadowolony.

Napisano

olej temat, na tym nie ma co oszczedzac

majatku nie stracisz, jesli kupisz nowe opony zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.