Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Osłona paska klinowego

Featured Replies

Napisano

Wczoraj przywiozłem sobie od zielika osłonę paska smile.gif Nie pamiętam ile kosztowała, bo duzo rzeczy brałem, ale przyjdzie zielik i powie. Jakieś śmieszne pieniądze kosztowało.

Montaż odbył się na podnośniku bo trzeba zdjąć koło i odkręcić ten mały kawałek nadkola dający dostep do koła pasowego. Osłona idzie pod ten kawałek i jest przykrecona tym samym wkrętem. O dziwo - otwory w obu kawałkach są spasowane smile.gif

Od spodu jest przykręcona do sanek. Są w niej otwory na 2 kołki rozporowe, prostokątne o wymiarach: 11 x 14. Dodatkowo dałem po środku jeszcze jeden wkręt przykręcony wprost w sanki, bez kołka. Tak dla pewności smile.gif Widok od spodu:

281080848-oslona002.jpg

Na drugiej focie widać, że jest dobrze wyprofilowana pod poduszkę silnika

281080848-oslona003.jpg

Widok przez szczeliną między chłodnicą i silnikiem:

281080848-oslona001.jpg

Jest jeszcze jedno mocowanie, niestety w takim miejscu w którym nie dało się zrobić foty smile.gif W zasadzie i bez niego osłona siedzi sztywno, ale postanowiłem zamocować i tam choć dostęp był kiepski. może z kanału byłoby lepiej smile.gif Chodzi o mocowanie do przedniej części nadkola.

Mam nadzieję, że osłona spełni swoje zadanie: pasek nie będzie chlapał błotem na obie maty głuszące. No i druga sprawa: ostatnio przy sporych opadach przyszło mi jechać gdy woda sięgała progów. Jako że mam zamontowany na stałe woltomierz widziałem jak mimo jazdy w tej wodzie w tempie pełzania napięcie spadało do 11V.

Pozdroofka

post-36940-14352495506185_thumb.jpg

Napisano

> Mam nadzieję, że osłona spełni swoje zadanie: pasek nie będzie

> chlapał błotem na obie maty głuszące.

to na pewno ok.gif

> No i druga sprawa:

> ostatnio przy sporych opadach przyszło mi jechać gdy woda

> sięgała progów. Jako że mam zamontowany na stałe woltomierz

> widziałem jak mimo jazdy w tej wodzie w tempie pełzania napięcie

> spadało do 11V.

na taką wodę chyba osłona nie pomoże zlosnik.gif

P.S. też noszę się z zamiarem nabycia i wsadzenia pod auto takiej osłonki

wydaje się że to faktycznie dobra rzecz ok.gif

Napisano

Ciekawe czy by pasowało do astry z klimą hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Ciekawe czy by pasowało do astry z klimą

Myślę, że tak. Ta osłona "idzie" po istniejących plastikach nadkola. Od spodu też nie masz nic niżej niż podłużnica.

Zobacz na fotach 1 i 2. Tworzy jakby kieszeń ograniczona od dołu. Ilość miejsca się nie zmniejszyła.

Pozdroofka

Napisano

Ja osobiście zamontowałe całą osłonę pod silnik, która chroni również od rozbryzgów wody od drugiego koła.

Napisano

> P.S. też noszę się z zamiarem nabycia i wsadzenia pod auto takiej

> osłonki wydaje się że to faktycznie dobra rzecz

Nie ma co zwlekać...

25zł to nie wiele - a nie tylko chroni przed brudzeniem grodzi oraz maski, ale również chroni pasek przed szybszym zużyciem...

Ja jak wjadę w kałużę, to mam zapewnione piszczenie paska... i muszę przegazować aby przestał świergotać irked.gif

hmm.gif więc osłona czeka na zamontowanie (tyle, że całego silnika) wink.gif

Napisano

> więc osłona czeka na zamontowanie (tyle, że całego silnika)

Daj znać co jak ile i gdzie może zrobimy dubla smile.gif

Napisano

Osłona ta jest kopią oryginału , który można kupić w opelshopie czy innym sklepie internetowym . Dobrze , że jest odpowiednio spasowana . Na spodzie jest mocowana do ramy pomocniczej a nie do podłużnicy , która jest trochę wyżej ; to taki szczegół zlosnik.gif

Mam taką od początku w aucie, potwierdzam ,że rewelacyjnie osłania pasek , alternator i dolne koło pasowe przez zachlapaniem idea.gif

Napisano

> Mam taką od początku w aucie, potwierdzam ,że rewelacyjnie osłania

> pasek , alternator i dolne koło pasowe przez zachlapaniem

a jak jest z wymianą oleum hmm.gif

trza ściągać całą osłonę żeby dostać się do spustu czy jest jakiś "knif"?

Napisano

> a jak jest z wymianą oleum

Przy osłonie pod silnik jest okienko zamykane klapką na wkręty. Do wymiany nie trzeba całości ściągać waytogo.gif

Napisano

Sam do Vectry kupowałem taką osłonę (dedykowaną do niej) chroniła pasek i sprężarkę klimy super. Pasowała średnio ale problemu z założeniem nie było. Ale potem zachciało mi sie osłonić cały silnik i teraz mam pełną osłonę. Zobaczymy jak sprawdzi się w zimie wink.gif

Ale polecam wszystkim zastosowanie osłony przynajmniej na pasek daje to super efekty, i dużo czyściej jest w komorze silnika waytogo.gif

pozdro

Napisano

> a jak jest z wymianą oleum

> trza ściągać całą osłonę żeby dostać się do spustu czy jest jakiś

> "knif"?

ta osłona jest tylko z boku jak na zdjęciu , nie zasłania miski olejowej idea.gif

Oprócz tej plastikowej mam oryginalną stalową , która osłania miskę olejową . Jest w niej wycięcie , przez które wymienia się olej . Filtr oleju wymieniam od góry bo od dołu dostępu do niego nie ma .

Napisano

> ta osłona jest tylko z boku jak na zdjęciu , nie zasłania miski

> olejowej

hahaha.gif to chyba oczywiste

moje pytanie dotyczyło osłony całego silnika wink.gif

> Oprócz tej plastikowej mam oryginalną stalową , która osłania miskę

> olejową

dla tego właśnie pytałem bo na alegro widziałem osłony silnika

(nie paska) i nie było w nich widać żadnych wycięć, otworów itp.

na spust oleju wink.gif

Napisano

> to chyba oczywiste

> moje pytanie dotyczyło osłony całego silnika

> dla tego właśnie pytałem bo na alegro widziałem osłony silnika

> (nie paska) i nie było w nich widać żadnych wycięć, otworów itp.

> na spust oleju

Ja mam tez oslone calosciowa. Latam z nia juz 2 rok i jest super. Dalem za nia jakies 40zl w Slomczynie.

Spasowana byla calkiem niezle i nie bylo wiekszych problemow z zalozeniem. Oczywiscie na srodku jest klapka (chyba na dwa wkrety).

Oslona ta jest z plastiku, ale jest bardzo mocna i elestyczna. Przed zalozeniem moglem ja zwinac w trabke. Juz nie raz dostala pare razy z kamienia czy przeszlifowala po jakims garbie lub muldzie. Przez co oczywistym jest, ze znakomicie chroni miske olejowa. waytogo.gif

Jest tylko jedna wada....

Jak cos sie upusci w komorze silnika, to potem baaaaaaaaaaaaaardzo ciezko to wyjac. Normalnie przetoczy sie samochod metr do tylu i detal mozna podniesc z ziemi. A w tym przypadku jest dlubania na maxa.

PS.

Jak ktos zyczy sobie fotki to niestety, ale najwczesniej za 2-3 tyg

• 1 miesiąc później...
Napisano

Lelek, podpowiedz jeszcze jak przykręciłeś tą boczną część, bo tą dolną wyczytałem, że na dwa kołeczki rozporowe (takie zwykłe kołki, czy jakieś samochodowe?)

Napisano

Powinieneś mieć otwory pod spinki takie jak na zdjęciu. Do których przykręcasz wkrętami osłonę .

281212985-spinki.JPG

Jeśli brak otworów to blachowkręty zostają waytogo.gif

Ale może lelek montował inaczej wink.gif

post-55125-14352496318674_thumb.jpg

Napisano

> Montaż odbył się na podnośniku bo trzeba zdjąć koło i odkręcić ten mały kawałek nadkola dający dostep do koła pasowego.

Wskazówka dla osób, które chcą zamontować lub zdemontować osłonę: Bez problemu można ją zdjąć i zamontować bez zdejmowania koła, wystarczy skręcić koła w prawo ale nawet bez tego się obejdzie. ok.gif

Napisano

... ze mnie jak nie wiem co icon_eek.gif

Zamówiłem sobie u Kolegi Zielika wraz z innymi częściami osłonę paska klinowego, bo też chciałem pasek, alternator i sprężarkę ochronić trochę od błota i wody. Dostałem, osłona fajna, zebrałem informacje na temat montażu, prześledziłem ten wątek itd. Wczoraj wjeżdżam na kanał z zamiarem wymiany poduszek silnika, wchodzę do kanału i patrzę, patrzę i myślę, a co to k..... jest? Okazało się, że osłonę już mam - fabryczną hahaha.gif Ubawiłem się nieźle, bo auto widziałem już kilka razy od spodu, a nigdy na to nie zwróciłem uwagi. Fakt, że moja osłona już jest poobcierana i podniszczona, może dlatego nie rzuca się w oczy jak ta nowa ze zdjęć Lelka. Faktem jest, że mam teraz dwie osłony 270751858-jezyk.gif

Mogę za to podpowiedzieć, jak była zamontowana fabrycznie.

Do podłużnicy 2 wkrętami, do plastikowego nadkola u góry koła 1 wkrętem, na dole nadkola spięte jakimś plastikowym nitem, którego się nie da rozpiąć przy przednim pasie też jakiś nit chyba był, ale w mojej osłonie jest już tam tylko dziura po nim.

Napisano

nie przejmuj sie ja zrobiłem tak samo mlot.gif . Kupiłem,poszedłem zamontować a tu niespodzianka osłone już mam,a nie wiem ile już razy to miejsce przedtem ogładałem zlosnik2.gif

Pozdro

Napisano

> Okazało się, że osłonę już mam - fabryczną

Kolego niezły manewr hehe.gif Jak można nie sprawdzić wcześniej czy ta osłona już nie jest zamontowana ?? biglaugh.gif Ale nie przejmuj się kolega rafalw80 też tak zrobił. Ubawiłem sie co niemiara waytogo.gif

pozdro

Napisano

> Kolego niezły manewr Jak można nie sprawdzić wcześniej czy ta

> osłona już nie jest zamontowana ?? Ale nie przejmuj się kolega

> rafalw80 też tak zrobił. Ubawiłem sie co niemiara

> pozdro

Ja swoja sprzedałem dalej ,wział ją azja ,mam nadzieje że wczesniej sprawdził czy ma czy nie hehe.gif

Pozdro

Napisano

> Ja swoja sprzedałem dalej ,wział ją azja ,mam nadzieje że wczesniej

> sprawdził czy ma czy nie

Nie zmienia to faktu żę nie sprawdziłeś tego przed kupnem z_lol1.gif

Przypuszczam że azja sprawdził wink.gif

Wystarczy tego offtopic.gif

Pozdro

Napisano

> Zamówiłem sobie u Kolegi Zielika

hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

To ja biedny tak się natrudziłem aby połączyć 2 kartony... wypełnienie załatwiłem, żeby poduszki po paczce nie latały... przez tą osłonę zjadłem worek soli... a Ty piszesz, że już masz zamontowaną fabryszczną foch.gifzeby.GIFhehe.gif

Napisano

> To ja biedny tak się natrudziłem aby połączyć 2 kartony...

> wypełnienie załatwiłem, żeby poduszki po paczce nie latały...

> przez tą osłonę zjadłem worek soli... a Ty piszesz, że już masz

> zamontowaną fabryszczną

NIe wiem co powiedzieć blush.gif

Może sobie jednak podmienię, bo fabryczna już nieco podniszczona.

Ale przesyłka faktycznie zapakowana pomysłowo ok.gif

Napisano

> Przypuszczam że azja sprawdził

nie sprawdzałem, astrę od spodu widziałem już tyle razy, że nie było potrzeby ;-)

a osłona od Rafała leży już parę miesięcy i czeka na montaż :-DDD

Napisano

> nie sprawdzałem, astrę od spodu widziałem już tyle razy, że nie było

> potrzeby ;-)

To można zaliczyć jako sprawdzenie wink.gif

> a osłona od Rafała leży już parę miesięcy i czeka na montaż :-DDD

To tak jak z moimi elementami zakupionymi u Zielika biglaugh.gif Choć nie trwa to tak długo zlosnik.gif

pozdro

Napisano

> To tak jak z moimi elementami zakupionymi u Zielika Choć nie trwa

> to tak długo

> pozdro

podajcie namiar na zielika sklep, ma jaką stronę internetową?

Pozdr0

Napisano

> podajcie namiar na zielika sklep

priva do niego napisz

Napisano

> podajcie namiar na zielika sklep, ma jaką stronę internetową?

> Pozdr0

napisz do niego na priv wink.gif

EDIT

azja był pierwszy bo mi sie linka zachciało podawać wink.gifok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.