Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

A'propos zawracania na sygnalizatorze kierunkowym...

Featured Replies

Napisano

Słuchajcie... Takie małe przemyślenie na temat.

Ostatnio dyskutowałem sobie z wujkiem(instruktor)

na temat mandatów wystawionych za zawracanie

na skrzyżowaniach z sygnalizatorami S-3...

Tutaj linka do pewnego artykułu, co by się nie powtarzać...

Jak już poczytaliście linkę, to opowiem co stwierdzono

w wydziale ruchu drogowego komendy wojewódzkiej policji w Łodzi.

Otóż panowie policjanci stwierdzili, że ze względu

na kolejność obowiązywania znaków jak również

na możliwość niemożności(masło maślane hehe zlosnik.gif )

obserwacji znaków poziomych, standardowo

policja nie wystawia mandatów za takie zawracanie.

Ode mnie słowo komentarza...

Zaleca się nie przyjmować mandatu w takiej sytuacji...

Jednakże jeśli wczytamy się w kochane przepisy może się okazać,

że sąd grodzki i tak nałoży na nas karę...

(Bo np nie uwierzy, że nie mogliśmy widzieć strzałek na jezdni)

Czyli polskiego wariactwa ciąg dalszy...

Napisano

> Słuchajcie... Takie małe przemyślenie na temat.

> Ostatnio dyskutowałem sobie z wujkiem(instruktor)

> na temat mandatów wystawionych za zawracanie

> na skrzyżowaniach z sygnalizatorami S-3...

Bo powinno się przy najbliższej okazji skorygować zapis o oznakowaniu poziomym pozbywając sie możliwości zawracania na S-3 dopuszczającym tylko skręt w lewo.

Wtedy byłoby i poprawnie i jasno.

Napisano

> pozbywając sie możliwości zawracania na S-3

> dopuszczającym tylko skręt w lewo.

a co to komu szkodzi? to może za jednym zamachem wprowadzić zapis dopuszczający zawracanie tylko w wyznaczonych miejscach?

Napisano

> Słuchajcie... Takie małe przemyślenie na temat.

Temat oklepany jak blacha 40-letniego malucha

klik

§ 97. 1. Sygnały świetlne nadawane przez sygnalizator kierunkowy S-3 dotyczą kierujących jadących w kierunkach wskazanych strzałką (strzałkami).

§ 72.

3. Umieszczona na znaku F-10 lub F-11 strzałka zezwalająca na skręcanie w lewo ze skrajnego lewego pasa ruchu oznacza także zezwolenie na zawracanie, chyba że jest to zabronione znakiem B-23 lub ruch jest kierowany sygnalizatorem S-3.

Czyli tak - jak nie masz sygnalizacji świetlnej i pas oznaczony do skrętu w lewo - to możesz zawracać.

Jak masz światełko ze strzałką tylko w lewo (bo coraz częściej są do skrętu w lewo I do zawracania) - nie możesz zawracać (niezależnie od tego co masz na znakach F-10 czy F-11).

Napisano

>jak również

> na możliwość niemożności(masło maślane hehe )

> obserwacji znaków poziomych,

No idąc tym tropem można by przekroczenie szybkości tłumaczyć niemożnością obserwacji zestawu wskaźników...Coś policmajstry kit wciskają...

Napisano
  • Autor

> No idąc tym tropem można by przekroczenie szybkości tłumaczyć

> niemożnością obserwacji zestawu wskaźników...Coś policmajstry

> kit wciskają...

Nie do końca. Ograniczenia masz narzucone z góry ustawowo

czyli 50/ 60, 90/100, 110 i 130...

I np zimą jeśli znak będzie ośnieżony możesz jechać więcej,

tyle ile pozwala droga(w sensie ograniczenie uzależnione od jej typu)

Napisano

> To ciekawe co piszesz,

> ale sama policja wypowiedziała się tak,

> a nie inaczej

a ja popieram Kaizena, policja wiele razy juz sie mylila z oczywistymi rzeczami.

Napisano

> To ciekawe co piszesz,

> ale sama policja wypowiedziała się tak,

> a nie inaczej

To nie ja piszę, ja tylko cytuję Rozporządzenie 270751858-jezyk.gif

W temacie, do którego podałem linka był art. (cytacik mały jest w wątku) z interpretacji policmajstrów właśnie.

No, "policja" to nie jest twór jednorodny jak widać, i co policjant, to interpretacja. Chociaż tak naprawdę przepisy są tak łopatologiczne w tym przypadku (patrz cytat) że różne interpretacje mogą wynikać chyba tylko z nieznajomości Rozporządzenia.

Literalinie jest napisane, że na semaforze ze strzałką wyłącznie do skrętu nie można zawracać.

Napisano

Instruktorzy też nie wszyscy znają te przepisy. Właśnie dzisiaj skręcałem w lewo na sygnalizatorze S-3 i pasie ze strzałką tylko w lewo, za zawracającą nauką jazdy z kursantem.

rsad

Napisano

> a co to komu szkodzi? to może za jednym zamachem wprowadzić zapis

> dopuszczający zawracanie tylko w wyznaczonych miejscach?

A szkodzi to, że jeśli sygnalizator S-3 zezwala na jazdę w wyznaczonym kierunku (w tym wypadku w lewo), a gość z poprzecznej ma sygnalizator S-3 zezwalający w tym czasie na skręt w prawo, to może być wielkie BUM.

Po to jest S-3 z zezwoleniem na zawracanie, żeby z niego korzystać tam, gdzie nie będzie kolizji. A zawracającym na S-3 w lewo waliłbym mandaty jak za przejazd na czerwonym.

Napisano

> Po to jest S-3 z zezwoleniem na zawracanie, żeby z niego korzystać

> tam, gdzie nie będzie kolizji.

Zgadza się, ale drogowcy bardzo niechętnie go stosują nawet tam gdzie nie ma kolizji, albo gdy na podporządkowanej nie ma S-3, tylko pojedyncza zielona strzałka (warunkowy skręt), choć akurat w tym drugim przypadku znając życie to skręcający na zielonej strzałce pakowaliby się pod zawracających.

Napisano

> Klik ,trochę o zawracaniu.

No po prostu piękny ten film..

W okolicach 3:43 pięknie widać zawracającą policyjną octavię właśnie w czasie kiedy ten policjant tłumaczy kierowcy że tutaj zawracać nie wolno.. Ale jej jakoś nie zatrzymał..

Wogóle ten filmik (szczególnie ostatni zatrzymany) to sprawia wrażenie policjanta który właśnie musi wyrobić normę mandatów na ten dzień....

Napisano

> No po prostu piękny ten film..

> W okolicach 3:43 pięknie widać zawracającą policyjną octavię właśnie

> w czasie kiedy ten policjant tłumaczy kierowcy że tutaj zawracać

> nie wolno.. Ale jej jakoś nie zatrzymał..

> Wogóle ten filmik (szczególnie ostatni zatrzymany) to sprawia

> wrażenie policjanta który właśnie musi wyrobić normę mandatów na

> ten dzień....

no przeciez powiedzial, ze 'kilku kierowcow zostanie ukaranych'...

w olsztynie chyba wszedzie jak jedni maja S-3 to z poprzecznej ulicy najwyzej maja zielona strzalke... ale jak juz niejednokrotnie pisalem, nasz organizator ruchy to naprawde 'wyjatkowy' czlowiek. frown.gif

pozdro

edit: busted.gif ma chyba obowiazek podac powod zatrzymania,a nie pytac sie czy kierowca wie co zrobil angryfire.gif w ogole strasznie wredny policjant.

Napisano

> zawracanie na skrzyżowaniach z sygnalizatorami S-3...

Muszę się sam przyznać, że do niedawna (prawko na A) nie miałem pojęcia, że na S-3 nie można zawracać. spineyes.gif Zauważyłem, że "ostatnio" pokazały się nowe sygnalizatory do skrętu, ale jakoś nie słyszałem nigdzie opisów nowych znaków i wydaję mi się, że zdarzyło mi się zawracać na tym sygnale. Podejrzewam, że zdecydowana większość nie wie o tym i walenie mandatów na lewo i prawo nie wiele zmieni. Jest to dość poważna zmiana, bo w miejscu gdzie kiedyś można było zawracać, nie ma znaku zakazu tylko nowy sygnalizator postawili i ludzie mogą nie wiedzieć...informacji o "nowej" organizacji ruchu zero w mediach. Przecież każdy nie będzie czytał co parę miesięcy kodeksu, żeby zobaczyć co się zmieniło, to nierealne... sick.gif

Napisano

> edit: ma chyba obowiazek podac powod zatrzymania,a nie pytac sie czy

> kierowca wie co zrobil w ogole strasznie wredny policjant.

Ano dokładnie. Myślałem że teleturniej pod tytułem "czy wie pan co pan zrobił" już dawno się skończył.. A tu niespodzianka.

Myślę że tutaj w wielu wypadkach by wystarczyło pouczenie. Ludzie by się dowiedzieli że na S-3 nie wolno zawracać a nie koniecznie od razu mandaty solić.

Podobnie na tym rondzie. Rozumiem, zatrzymywanie cwaniaczków którzy w lewo ze środkowego skręcają i się wpychają. tym mandaciki. Sensowne jak najbardziej.

Ale na koniec programu zatrzymał faceta, który wyjechał z boku i po prostu miał do przejechania 3 pasy żeby móc skręcić w lewo no i tak na prawdę to wjechał jeszcze na pas do skrętu w lewo i dopiero skręcił. I tutaj mandat??? Paranoja..

No ale pouczeniami by pewnie normy nie wyrobił i nie pokazał się w TV jaki to on groźny jest...

Napisano

> Zgadza się, ale drogowcy bardzo niechętnie go stosują nawet tam gdzie

> nie ma kolizji,

Tylko, że to już jest kwestia na innym poziomie abstrakcji.

Regulacja powinna być jasna dla obu stron z brakiem mijsca na interpretację "tu sobie zawrócę bo tak", albo "w zasadzie tu kierowcy mogą zawracać ale nie mieliśmy akurat blendy z zezwoleniem na zawracanie".

Napisano

> Otóż panowie policjanci stwierdzili, że ze względu

> na kolejność obowiązywania znaków jak również

> na możliwość niemożności(masło maślane hehe )

> obserwacji znaków poziomych, standardowo

> policja nie wystawia mandatów za takie zawracanie.

> Ode mnie słowo komentarza...

Standardowo to stają sobie czasem na pewnym skrzyżowaniu około 500 metrów od mojego domu i haltują wszystkich zawracających po kolei hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.