Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pomiar poboru pradu

Featured Replies

Napisano

Koledzy, potrzebuje zmierzyć pobór pradu w autku bo cos dziwnie bardzo szybko spada napiecie na aku po 1 dniowym postoju do 12,2 V . Czy moze ktoś opisać jak wykonać taki pomiar poprawnie, rozumiem, że musze sie wpiąć amperomierzem pomiędzy biegun dodatni akumulatora a kleme dodatnią? I tak wykonuje taki pomiar z załączonym centralnym zamkiem i autoalarmem oraz z rozbrojonym centralnym i alarmem? Może to dla niektórych jest dziwne że pytam o takie proste sprawy ale jeszcze nigdy tego nie robilem i nie chce nic skopać. Autko to takie jak w podpisie z magistralą CAN .

Napisano

Możesz zmierzyć nastepująco:

KLIK

Do pomiarów poboru pradu przez poszczególne obwody:

KLIK

Pozdroofka

Napisano

jesli dokladalem radio to mozliwe ze jest zle podlaczone i zjada prad mialem tak samo u siebie zjadalo 0.5A po dwoch dniach nie dalo sie juz auta odpalic

Napisano

> jesli dokladalem radio to mozliwe ze jest zle podlaczone i zjada prad

> mialem tak samo u siebie zjadalo 0.5A po dwoch dniach nie dalo

> sie juz auta odpalic

Dodanie kilku znaków przestankowych (kropki i przecinki) pozwoli zrozumieć twój post.

Napisano

Ja wczoraj mierzylem, wyszlo 40mA, chyba troche duzo co?

Pozdrawiam!

Napisano

> Ja wczoraj mierzylem, wyszlo 40mA, chyba troche duzo co?

średnio

ja mam podobnie, nawet nieco więcej

instalacja gazowa robi swoje, dokładany alarm również

ale o ile nie zostawisz auta na parę tygodni, nie będzie kłopotów :-)

Napisano

Eeeetam... Dobrze masz.

Pozdroofka

Napisano

> Pozdrawiam!

od biedy można tak jeździć, ale

przygotuj sie na to że aq będzie mial troche skrócony żywot

jak dobrych kilka dni nie bedziesz ruszął auta, to potem możesz sie zdziwić przy odpalaniu, szczególnie zimą.

ja też kiedyś jeździłem z poborem prądu 45mA, ale wkurzyło mnie to, że aq po troche ponad trzech latach siadł (gościu* ktory zajmuje się serwisem akumulatorów i nawet sam składa akumulatory twierdził, że to przez wysoki pobór skraca się żywot aq) i w końcu naprawiłem radio (-15mA) i zmieniłem centralke alarmu (-18mA) i zostało tylko 12mA poboru cool.gif

praktycznie tak do 25-30mA można sobie dać spokój, ale powyżej warto wziąć się za szukanie ''darmozjada prądowego'' wink.gif

* ten gościu z Gaci wink.gif azja pewnie będzie wiedział

ps. jak instalka gazowa mże zzerać prąd? jak auto jest wyłączone, to co niby w instalce pracuje? ona nie jest odcięta po wyłączeniu stacyjki?

Napisano

> Eeeetam... Dobrze masz.

> Pozdroofka

Uff smile.gif wyciagalem bezpieczniki, i wyszlo ze centralny ciagnie ok 10mA (bo mam 2 centralki, jedna od silownikow, druga od pilota), sciemniacz oswietlenia ok 10mA, i wszystko co podlaczone pod bezpiecznik F10 tez ok 10 mA (sam dolozylem do tego el. szyby, podgrzewane lusterka i el. szyberdach). Ale jak mowicie ze to dobry wynik to super, bo juz sie martwilem smile.gif

Napisano

40 mA przez dobę to oznacza ubytek 0,96 Ah. Co to jest w porównaniu z wiecznością... wink.gif czyli z 50Ah

Alternator uzupełni ten ubytek w ciągu kilku minut.

Pozdroofka

Napisano

> ja też kiedyś jeździłem z poborem prądu 45mA, ale wkurzyło mnie to,

> że aq po troche ponad trzech latach siadł

Zdajesz sobie sprawę, że wcale jedno z drugim nie musiało być związane? wink.gif

> gościu* ktory zajmuje

> się serwisem akumulatorów i nawet sam składa akumulatory

> twierdził,

Właśnie tacy z wieloletnim doświadczeniem potrafią wygłaszać niestworzone teorie oparte na jakiś ruskich myślach pseudonaukowych sprzed 30 lat wink.gif

> że to przez wysoki pobór skraca się żywot aq

Chcesz powiedzieć, że 45 mA to wysoki pobór? Owszem, rozładowywanie akumulatora prądem bliskim prądowi zwarcia załatwi go na amen, ale na Boga... 45mA? W ten sposób należałoby powiedzieć, że używanie latarek, wkretarek, komórek i co tylko ma w sobie akumulator jest szkodliwe dla niego. Czyli używanie akumulatora do zaświecania żaróweczki 0,5W przyczyni sie do skrócenia jego żywota? To po co w końcu są akumulatory? wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Zdajesz sobie sprawę, że wcale jedno z drugim nie musiało być

> związane?

zdaje. Napisałem tylko teorie gościa, który ma serwis akumulatorów i sam składa akumulatory pod logo ZAP, więc raczej niegłupi wink.gif.

> Właśnie tacy z wieloletnim doświadczeniem potrafią wygłaszać

> niestworzone teorie oparte na jakiś ruskich myślach

> pseudonaukowych sprzed 30 lat

możliwe.

> Chcesz powiedzieć, że 45 mA to wysoki pobór?

jak pojechałem do niego kupic nowy aq, to powiedział, że z takim poborem pewnie za 3-4 lata pewnie przyjade po kolejny. Wg niego nie powinno być więcej niż 30, zeby aq był w nazwijmy to komfortowej sytuacji i miał szanse długo posłużyć

> ale na Boga... 45mA? W ten sposób należałoby powiedzieć, że

> używanie latarek, wkretarek, komórek i co tylko ma w sobie

> akumulator jest szkodliwe dla niego.

ale latarki, ładowarki nie używasz 24h na dobe i tak 365 dni w roku idea.gif

elektrykiem nie jestem, ale gosciu na serio mówił przekonująco i trzeba mu przyznać że wiedze i doświadczenie to ma.

Wg niego we wszystkich nowych autach napakowanych elektroniką, gdzie pobór pradu rzedu 40-50mA jest normalką akumulatory zwykle wysiadają po max 4-5 latach eksploatacji. Tymczasem w starych ''gratach'' gdzie praktycznie nie ma poboru (bo nie ma alarmu, elektroniki do podtrzymania itp) aq potrafią wytrzymywac po 8-10 lat i więcej. Takie są niby jego obserwacje, a klientów to ma sporo.

> Pozdroofka

i nawzajem cool.gif

Napisano

> gosciu na serio mówił przekonująco i

> trzeba mu przyznać że wiedze i doświadczenie to ma.

Pewnie dlatego że stary już jestem, to do takich ludzi podchodzę z rezerwą, bo jak juz pisałem z wieloma się spotkałem, którzy potrafią niezłe teorie głosić wink.gif

A im bardziej doswiadczony tym teorie bliższe SF wink.gif No ale to takie moje spostrzeżenia życiowe smile.gif

> Wg niego we wszystkich nowych wysiadają po max 4-5 latach eksploatacji.

To i tak dłiużej niż przewiduje gwarancja producenta wink.gif

Powiem tak: nawet jeżeli prąd 40mA powoduje skrócenie żywotu akumulatora, wolę raz na 5 lat wydać 200 zł (na fajki wydaję miesięcznie więcej smile.gif ) niż szukać 13,53 mA i przedłużyć mu żywot o 2 czy 3 lata smile.gif

Pozdroofka

Napisano

A tak wogóle to Twój głos w dyskusji się nie liczy, bo Ty nie masz akumulatora grinser006.gifzlosnik.gif No, chyba że chłopaki z NASA już Ci oddali... grinser006.gif Co jest całkiem mozliwe, bo ostatnio jakoś nie startują promów zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

> A tak wogóle to Twój głos w dyskusji się nie liczy, bo Ty nie masz

> akumulatora No, chyba że chłopaki z NASA już Ci oddali...

> Co jest całkiem mozliwe, bo ostatnio jakoś nie startują promów

> Pozdroofka

ten aq co go NASA porwało ma w tym roku 14 urodziny yikes.gifzlosnik.gif i jeszcze ma w sobie tyle mocy żeby rozbujać kombajn. Czekałem aż zdechnie a on twardo całe żniwa przetrwał winner.gif

Napisano

> Dodanie kilku znaków przestankowych (kropki i przecinki) pozwoli

> zrozumieć twój post.

jak masz problem nie musisz czytac

masz w profilu przycisk ignoruj 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

Pomierzyłem sobie i sie troszkę przeraziłem wynikiem. Moja asterka po zamknięciu auta z pilota i uzbrojeniu autoalarmu pobiera prawie 0,2A yikes.gif I teraz juz wszystko jasne czemu akumulator jest taki slabiutki , po kilku dniach postoju rozładowany i nie ma siły zakrecic angryfire.gif. Najpierw myślałem że aukmulator jest jakiś trefny a tu pobór dużo za duży.

Napisano

No to za dużo. Odepnij alarm - może to on. A może gdzieś ci żaróweczka świeci np w schowku etc?

Napisano
  • Autor

W archiwum wyczytałem cos o uspieniu elektroniki po okolo 30 minutach od zamkniecia , bo tyle to ja nie czekalem z podpietym miernikiem. Czy takie uspienie moze wystepowac w astrze H jak tak to musze raz jeszcze pomierzyc . A i jeszcze jedno znalazlem centralke od alarmu ale tam nie ma zadnego bezpiecznika co by go wylaczyc do sprawdzenia poboru przez niego, wiec jak odepne cala wiazke idaca do niej to tym samym rozlacze alarm ?

Napisano
  • Autor

> No to za dużo. Odepnij alarm - może to on. A może gdzieś ci

> żaróweczka świeci np w schowku etc?

dzisiaj raz jeszcze pomierzyłem wszystko i o to wyniki: do 10 minut od zamknięcia auta z pilota pobiera dokładnie 230mA po tych 10 minutach skacze na 1A i po chwili słychac takie pyknięcie jakby jakiś przekaznik albo cos podobnego i pobór pradu spada do niecałych 20mA , sprawdzałem 2 razy i za każdym tak samo

Napisano

> W archiwum wyczytałem cos o uspieniu elektroniki po okolo 30 minutach

> od zamkniecia , bo tyle to ja nie czekalem z podpietym

> miernikiem. Czy takie uspienie moze wystepowac w astrze H jak

> tak to musze raz jeszcze pomierzyc . A i jeszcze jedno znalazlem

> centralke od alarmu ale tam nie ma zadnego bezpiecznika co by go

> wylaczyc do sprawdzenia poboru przez niego, wiec jak odepne cala

> wiazke idaca do niej to tym samym rozlacze alarm ?

zapewne tak

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.