Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ABS failure

Featured Replies

Napisano

Od 3 dni wyskakuje mi komunikat "ABS failure" bez "EBD failure". Czy jechać od razu na komputer czy mogę ewentualnie coś sam jeszcze sprawdzić??

Napisano
  • Autor

Wiem, że chciałeś mi pomóc, ale przeglądałem szukajkę i nic konkretnie tam nie było - wpisałem w szukajkę "ABS failure" i znalazło mi 9 wyszukiwań przez ostatnie 3 lata. Nie ASR failure, nie ESP failure i nie EBD failure. ASR-a i ESP nie posiadam. Mam "tylko" "ABS failure" i pali mi się cały czas od 3 dni więc to co mi podałeś jest bezużyteczne.

Napisano

> Od 3 dni wyskakuje mi komunikat "ABS failure" bez "EBD failure". Czy

> jechać od razu na komputer czy mogę ewentualnie coś sam jeszcze

> sprawdzić??

Ale przy uruchomianiu ? czy cały czas sie pali ?

Napisano
  • Autor

Przy sprawdzaniu poprawności układów pali się i jest komunikat "ABS failure" potem czasami na moment zgaśnie ale pierwsze dotknięcie pedału hamulca powoduje zapalenie się kontrolki oraz komunikat i pali się potem cały czas.

Napisano

> ASR-a i ESP nie posiadam. Mam

> "tylko" "ABS failure" i pali mi się cały czas od 3 dni więc to

> co mi podałeś jest bezużyteczne.

sęk w tym, że IMO jedno jedno łączy się z drugim, poza tym co najmniej jeden ze znalezionych przeze mnie wątków tyczy się tylko ABSu

Napisano

Hmm coś poważnego

Najczęściej lecą przewody czujników i same czujniki.... na kołach ale twoje objawy wskazują na jakiś problem z płynem hamulcowym / pompą ABS.... jeśli poziom płynu jest OK to do ASO jednak na diagnozę

Napisano

To ja sie przy okazji znawcow zapytam co to jest EBD ? i czy werjse dynamic to posiadaja jak i ESP ?

Napisano

> To ja sie przy okazji znawcow zapytam co to jest EBD ? i czy werjse

> dynamic to posiadaja jak i ESP ?

Quote:

Electronic Brakeforce Distribution (w skrócie: EBD) to elektroniczny rozdział sił hamowania. W celu maksymalnego skrócenia drogi hamowania układ EBD automatycznie reguluje siłę hamowania przednich i tylnych oraz prawych i lewych kół. Wyraźnie skraca drogę hamowania przy utrzymaniu stabilności nawet w razie gwałtownego hamowania lub hamowania na zakręcie.

Problem nierównomiernego hamowania kół przednich do tylnych (pojazdu do przyczepy) znano już od dawna, samochody posiadają układy statyczne (działające cały czas) zmniejszające hamowanie osi mniej obciążonej. W niektórych samochodach (szczególnie dostawczych) instalowane są układy mechaniczne dobierające siłę hamowania tylnej osi w zależności od jej obciążenia. Ale dopiero układy elektroniczne w połączeniu z kontrolą obrotu kół tak jak w ABS umożliwia dobranie sił hamowania dla każdego koła w zależności od obciążenia pojazdu jak i warunków drogowych.

Standardowe wyposażenie wielu samochodów (wraz z systemem ABS).

źródło: Wiki grinser006.gif

Napisano

> To ja sie przy okazji znawcow zapytam co to jest EBD ? i czy werjse

> dynamic to posiadaja

EBD jest zawsze tam gdzie ABS czyli w kazdej wersji....

Napisano

Ok Dzieki, a ESp bylo za doplata tylo w stilaczach ?

Napisano

> Ok Dzieki, a ESp bylo za doplata tylo w stilaczach ?

za dopłatą pewnie też, ale w niektórych wersjach był w standardzie, jak np. abarth grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Witam!!! Wizyta w serwisie i czujnik ABS prawy przód do wymiany. Teraz mam pytanko czy czujniki są takie same do wszystkich wersji (chodzi mi o przód). Nie jestem jeszcze obyty w eperze i wydaje mi się, że tak, ale chciałbym się upewnić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.