Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wariacje wycieraczek

Featured Replies

Napisano

Witam, odpalam wycieraczki na I bieg a one chodzą jak na II tzn szybko, przełączam na bieg II jest nadal to samo. I w dodatku wycieraczki nie zatrzymują się u dołu szyby tylko wtedy kiedy pociągnę wajchę w celu wył wycieraczki (np zostają po środku szyby). Przekaźnik padł? Gdzie on się znajduje?? Przy silniku wycieraczek?? A może poczekać jeszcze bo ostatnio non stop leje i może coś zamokło??

Napisano

w silniczku wycieraczki jest taka mała płytka z paroma elementami (kondensatorki rezystorki ... ) które odpowiadają za przerwe na pierwszym biegu ale wątpie żeby to padło są też takie 3 blaszki które pracują jako krańcówki myśle że to ich wina

Napisano

3 blaszki

> które pracują jako krańcówki myśle że to ich wina

Tez na to stawiam. Pewnie sie ktoras przepalila.

Napisano

> 3 blaszki

moim zdaniem poczekaj aż te ulewy ustaną(bo jak wiadomo to tylko fiat który rządzi sie swoimi prawami a więc usterka może sama się naprawić, podobny przypadek miałem w maluchu, po kilku dniach dziwnej pracy wycieraczek wszystko wróciło do normy) i wtedy jeśli nic sie nie zmieni to zacznij od sprawdzenia tych blaszek o których mówił moritz86

Napisano
  • Autor

no w sumie tej nocy non stop lało więc może jest coś zalane confused.gif najlepiej na szrocie dorwać taki element? Ostatnio grzebałem przy wycieraczkach bo się zatarły ale nie mogę sobie przypomnieć jak to wyglądało....

Napisano
  • Autor

a nie mogło coś zdechnąć w pająku (wajchach przy kierownicy) ? W sumie to po ulewach nagle padło więc też stawiam na ten element przy silniku...

Napisano

> a nie mogło coś zdechnąć w pająku (wajchach przy kierownicy) ? W

> sumie to po ulewach nagle padło więc też stawiam na ten element

po ostatnich ulewach mam to samo - i zacznę od "silniczka wycieraczek" - według schematu tam jest cały układ czasowy

Napisano
  • Autor

> po ostatnich ulewach mam to samo - i zacznę od "silniczka

> wycieraczek" - według schematu tam jest cały układ czasowy

Możesz mi jakoś pokazać gdzie ten układ jest?on jest wymienialny?

Napisano

przy silniczku wycieraczki płytka drukowana o wymiarach (4x3) cm pod taka plastikową pokrywką, jak by Ci np odstęp na pierwszym biegu nie odpowiadał to możesz go zmienić wymieniając kondensator elektrolityczny (tylko jeden taki tam jest)

Napisano
  • Autor

> przy silniczku wycieraczki płytka drukowana o wymiarach (4x3) cm pod

> taka plastikową pokrywką, jak by Ci np odstęp na pierwszym biegu

> nie odpowiadał to możesz go zmienić wymieniając kondensator

> elektrolityczny (tylko jeden taki tam jest)

Dzieki wielkie smile.gif

Napisano
  • Autor

Powód awarii: Tak jak koledzy wspominali nawaliła jedna z tych trzech blaszek. Na końcu każdej z nich jest taka kuleczka która ślizga się po tarczy w jednej z blaszek kuleczka urwała się z kawałkiem blaszki. Na szrocie śpiewali za cały silniczek (nie mogłem kupić części) 100zł w sklepie 160-170zł. Postanowiłem że prszyszlifuje pilniczkiem końcówkę blaszki w delikatny szpic (wielkość kuleczki) Po czym zagoiłem ją ku górze żeby nie ślizgała się rantem tylko płaszczyzną no i poskładałem... I działa smirk.gif270635636-JUMP2.gif Pozdrowienia!!

• 1 rok później...
Napisano

> w silniczku wycieraczki jest taka mała płytka z paroma elementami

> (kondensatorki rezystorki ... ) które odpowiadają za przerwe na

> pierwszym biegu ale wątpie żeby to padło są też takie 3 blaszki

odgrzebuję kotleta smile.gif

masz może foto tej płytki które dokładnie elementy są odpowiedzialne za to jak często się włączają wycieraczki w trybie przerywanym?

• 3 tygodnie później...
Napisano

Yo! Podepne sie pod temat zeby nie zakladac nowego. Otóż od pewnego czasu wycieraczki chodziły mi coraz wolniej i wolniej, aż w końcu nie ruszają się prawie wcale.

Rozebrałem to dziadostwo i okazało się, że silniczek normalnie chodzi (po zdemontowaniu mechanizmu - tego "linkowo-cięgnowego")

Wyjąłem cąły ten mechanizm i okazało się, że nie da się tego wogóle ruszyć. Zalałem wszystko WD40, i te przeguby kulowe chodzą lekko, natomiast opór stawiają te elementy które wystają z podszybia i do których motnowane później są ramiona. Sęk w tym, że jest to nierozbieralne. Zalewałem WD40 i przy użyciu bardzo dużej siły da się wykonać ruch. Powiedzcie mi, czy to powinno chodzić tak bardzo swobodnie czy powinno stawiać tylko lekki opór? Jaki jest mniej więcej koszt tego samego mechanizmu (bez silniczka oczywiście?) Może macie jakieś metody jak to rozruszać i nasmarować?

Dzieki!

Napisano

ciach

> podszybia i do których montowane później są ramiona. Sęk w tym,

> że jest to nierozbieralne.

smirk.gif

Są rozbieralne, wyciągnij pierścień zabezpieczający trzpień, i MUSI się to dać rozłożyć.

Ewentualnie po nakręceniu nakrętki (co by nie zniszczyć gwintu) postukać młoteczkiem, i trzpeń wyjdzie z tulejki

Napisano

> ciach

> Są rozbieralne, wyciągnij pierścień zabezpieczający trzpień, i MUSI

> się to dać rozłożyć.

> Ewentualnie po nakręceniu nakrętki (co by nie zniszczyć gwintu)

> postukać młoteczkiem, i trzpeń wyjdzie z tulejki

Dokladnie tak jaknapisal Wawer dobrze ze wczesnie to zauwazyles i nie przepaliles silniczka tak jak ja:( dodatkowo mozesz delikatnie przesmarowac po rozebraniu tawotem by plynie chodzilo a zewnatrz dokladnie wyczyscic

Napisano
WD40 nie nadaje sie do trwalego smarowania polaczen ruchomych. mozna psiknac, zeby rozruszac, ale szybko wyschnie i bedzie jeszcze gorzej. odczyscic i nasmarowac chociazby zwyklym smarem do lozysk.
Napisano

Oks! Dzieki za podpowiedź, wrócę do domu to spróbuję to rozebrać smile.gif

Napisano

Zalałem WD40 po to żeby sprawdzić własnie czy da się to rozruszać czy już raczej przepadło i konieczna będzie wymiana.

Napisano

> Zalałem WD40 po to żeby sprawdzić własnie czy da się to rozruszać czy

> już raczej przepadło i konieczna będzie wymiana.

U mnie tak się zapiekło, że nie dało się nawet wybić jednego z bolców. Po kilku uderzeniach młotkiem pusciły spawy między tuleją a listwą łączącą oba końce mechanizmu smile.gif

Będzie trzeba kupić nowy zestaw.

• 9 miesięcy później...
Napisano

Witam sąsiadów.

Mam problem z wycieraczkami, brak biegów pośrednich i zatrzymania na dole szyby. Działa tylko najszybszy bieg. Jeżeli to wina przekaźnika to gdzie go szukać?

I pytanie z innej strony, jakie żarówki kupić do podświetlenia konsolki przełączników nawiewów? Prawdopodobnie jedna się przepaliła.

Napisano

> Witam sąsiadów.

> Mam problem z wycieraczkami, brak biegów pośrednich i zatrzymania na dole szyby. Działa tylko

> najszybszy bieg. Jeżeli to wina przekaźnika to gdzie go szukać?

> I pytanie z innej strony, jakie żarówki kupić do podświetlenia konsolki przełączników nawiewów?

> Prawdopodobnie jedna się przepaliła.

Aleś dinozaura odkopal zlosnik.gif

Napisano

I co z tego. W szukajce łatwiej odnaleźć ,gdy masz 25 a nie 250 wyników.

Jaki element jest odpowiedzialny, za biegi pośrednie wycieraczek w seju?

Napisano
  • Autor

No to w tym wątku masz napisane co było u mnie w CC zlosnik.gif Zrobiłem jak napisałem i jeszcze chodziło 2 lata bez zarzutów ok.gif

Napisano

OK, czyli cała elektronika jest przy silniczku.

Mógłby ktoś wrzucić schemat lub linka, do wiązki wycieraczek.

Zdam relację co było przyczyną awarii, jak się z tym uporam.

Napisano

Witam wszystkich !!

W tym tygodniu silniczek wycieraczek przednich u mnie w sejce niestety dokończył zywota - spalił się. Mechanik wymontował go i stwiedził że nic się z tym nie da zrobić i że trzeba kupić nowy. Ceny za same silniczki są dość koszmarne, niedosyć że większości sklepy oferują silnik z całym mechanizmem w cenie ok 260 zł to nawet w jednej hurtowni podkereślam hurtowni natknełem się na cene 300 zł za sam silniczek. Mechanik mówił bym koniecznie kupił silniczek firmy Magneti Marelli. Na szukanie sklepu z aktrakcyjną ceną poświęciła pół dna, w koncu znalazłem silniczek Magneti Marelli nowy za 170 zł. Mpje pytanie jest takie(bo jak pytałem mechanika to nie otrzymałem odp) Dlaczego zależało mu na dokładnie tej firmie?? (wiem że to jest oruginalny producent)

Napisano

> Witam wszystkich !!

> W tym tygodniu silniczek wycieraczek przednich u mnie w sejce niestety dokończył zywota - spalił

> się. Mechanik wymontował go i stwiedził że nic się z tym nie da zrobić i że trzeba kupić nowy.

> Ceny za same silniczki są dość koszmarne, niedosyć że większości sklepy oferują silnik z całym

> mechanizmem w cenie ok 260 zł to nawet w jednej hurtowni podkereślam hurtowni natknełem się na

> cene 300 zł za sam silniczek. Mechanik mówił bym koniecznie kupił silniczek firmy Magneti

> Marelli. Na szukanie sklepu z aktrakcyjną ceną poświęciła pół dna, w koncu znalazłem silniczek

> Magneti Marelli nowy za 170 zł. Mpje pytanie jest takie(bo jak pytałem mechanika to nie

> otrzymałem odp) Dlaczego zależało mu na dokładnie tej firmie?? (wiem że to jest oruginalny

> producent)

oryginał to oryginał, na pewno długo pochodzi, a z zamiennikami różnie bywa, może są wykonane ze słabszych materiałów itd

• 3 tygodnie później...
Napisano

Obyło się bez większych wydatków.

Rozebrałem i sprawdziłem sterownik, znajdujący się przy silniczku. Wyczyściłem brudną maź z koła, i blaszek stykowych.

Nałożyłem świeżą wazelinę, i odgiąłem blaszki, by mocniej dociskały do tarczy.

Sprawdziłem napięcia na wtyczce, czy prąd dochodzi do sterownika. Po złożeniu wszystko działa, jak przed awarią.

Podejrzewam że sprawcą awarii był bród, gromadzący się w sterowniku i wytarte styki.

Z ciekawostek, silniczek jest 3 szczotkowy. Do silniczka dochodzą 3 przewody, po jednym do każdej szczotki.

284578580-07-01-11_2221.jpg

284578580-07-01-11_2222.jpg

post-23719-14352511146897_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.