Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zderzenie z sarną....

Featured Replies

Napisano

Witam...

Ojciec miał ostatnio dość bliskie spotkanie z sarną.... na drodze, na której nie było znaków ostrzegających o zwierzętach leśnych....

Może ma ktoś doświadczenie czy jest jakaś szansa na odszkodowanie - od lasów państwowych chyba???

AC mam, ale po co tracić zniżki jeśli by się dało odszkodowanie ściągnąć od kogo innego wink.gif

Policja była, spisała wszystko, porobili fotki, sarnę ukradł gość jadący za ojcem, ale jak brał zwierzynę to zgubił telefon, więc chyba go policja namierzy wink.gif

Z góry dzięki za pomoc...

Pozdro

Napisano

> Witam...

> Ojciec miał ostatnio dość bliskie spotkanie z sarną.... na drodze, na

> której nie było znaków ostrzegających o zwierzętach leśnych....

> Może ma ktoś doświadczenie czy jest jakaś szansa na odszkodowanie -

> od lasów państwowych chyba???

> AC mam, ale po co tracić zniżki jeśli by się dało odszkodowanie

> ściągnąć od kogo innego

> Policja była, spisała wszystko, porobili fotki, sarnę ukradł gość

> jadący za ojcem, ale jak brał zwierzynę to zgubił telefon, więc

> chyba go policja namierzy

> Z góry dzięki za pomoc...

> Pozdro

Szukajka się popsuła?

Napisano

>sarnę ukradł gość

> jadący za ojcem, ale jak brał zwierzynę to zgubił telefon..

Profesionalista smile.gif

Napisano

Przerabiałem to w czerwcu i od razu Ci powiem - wal po odszkodowanie z AC bo nic innego nie uzyskasz!

Są 2 opcje przy których dostajesz kasę

1 - było właśnie polowanie i nagonka Ci wypłoszyła zwierzę na ulicę (i tu jest sprawa bezdyskusyjna... ale obawiam się że polowania wtedy nie było cfaniaczek.gif)

2 - istnieją przesłanki, że znak ostrzegawczy w tym miejscu powinien być, bo: leśniczy, myśliwi, tubylcy i statystyki policyjne (które jak się dowiedziałem nie są prowadzone sciana.gifsciana.gifsciana.gif) mówią, że w tym miejscu często się wypadki z udziałem zwierzyny dzieją... Wtedy podajesz zarządcę dróg do sądu (wcześniej próbujesz bezpośrednio uzyskać odszkodowanie, oczywiście oni odmawiają) i walczysz latami o bardzo bardzo niepewne liche pieniądze...

Wróćmy na ziemię.

Jaka była prędkość, jakie uszkodzenia - masz fotki?

Ja byłem 1200zł w plecy i nie miałem AC... i jak dowiedziałem się OCB, pochodziłem tu i tam to dałem sobie spokój wrrr.gif

Napisano

> Witam...

> Ojciec miał ostatnio dość bliskie spotkanie z sarną.... na drodze, na

> której nie było znaków ostrzegających o zwierzętach leśnych....

> Może ma ktoś doświadczenie czy jest jakaś szansa na odszkodowanie -

> od lasów państwowych chyba???

> AC mam, ale po co tracić zniżki jeśli by się dało odszkodowanie

> ściągnąć od kogo innego

> Policja była, spisała wszystko, porobili fotki, sarnę ukradł gość

> jadący za ojcem, ale jak brał zwierzynę to zgubił telefon, więc

> chyba go policja namierzy

> Z góry dzięki za pomoc...

> Pozdro

Gdzieś już czytałem na ten temat i z tego co się orjetuje to za zwiezryne leśną odpowiada Państwo i jest szansa na odszkodowanie ale musiał byś poczytać na ten temat może coś znajdziesz na gogle poszukaj

Napisano
  • Autor

Czyli lipa.... ehhh

Narazie i tak muszę wziąć kasę z AC bo auto jest mi niezbędne do wykonywania pracy.... A potem będę myślał dalej....

prędkość ok 60 km/h (tak ojciec mówi...)

auto wygląda tak:

e2f94f966c61651fm.jpg

a3c78b5305820d3bm.jpg

e256b030f6d91e21m.jpg

6b87077c4f7cf56am.jpg

2d0d5553dae947bcm.jpg

Napisano
  • Autor

> Gdzieś już czytałem na ten temat i z tego co się orjetuje to za

> zwiezryne leśną odpowiada Państwo i jest szansa na odszkodowanie

> ale musiał byś poczytać na ten temat może coś znajdziesz na

> gogle poszukaj

wątek wcześniej już zacytowany wiele wyjaśnia....

Ja chciałem się dowiedzieć czy ktoś z forum dostał odszkodowanie za podobną kolizję....

jak narazie widzę, że nikt wink.gif

Napisano

> Czyli lipa.... ehhh

> Narazie i tak muszę wziąć kasę z AC bo auto jest mi niezbędne do

> wykonywania pracy.... A potem będę myślał dalej....

Co tu myśleć - wszystko Ci napisałem, po co masz przecierać szlak który ktoś już przetarł? niewiem.gif

> prędkość ok 60 km/h (tak ojciec mówi...)

A z jakiej wysokości spadła sarna? cfaniaczek.gifcfaniaczek.gifgrinser006.gif

> auto wygląda tak:

Ja miałem jakieś 100-110 i wyglądało to tak (a to nie jest pancerny mercedes cfaniaczek.gif)

img8208lb1.jpg

img8210ti2.jpg

img8211vd7.jpg

Napisano
  • Autor

> Co tu myśleć - wszystko Ci napisałem, po co masz przecierać szlak

> który ktoś już przetarł?

to fakt... ale może akurat było polowanie?? grinser006.gif

> A z jakiej wysokości spadła sarna?

ha.... ja tylko powtarzam to co mi ojciec powiedział cfaniaczek.gif

> Ja miałem jakieś 100-110 i wyglądało to tak (a to nie jest pancerny

> mercedes )

Wiesz wszystko jeszcze zależy od tego jakiej wielkości było zwierze.....

niestety nie mogłem sprawdzić bo jak już pisałem ktoś zarąbał sarnę wink.gif

Twoje szkody wyglądają na dużo mniejsze, też przywaliłeś w sarnę??? czy w dzika???

Napisano

> to fakt... ale może akurat było polowanie??

> ha.... ja tylko powtarzam to co mi ojciec powiedział

> Wiesz wszystko jeszcze zależy od tego jakiej wielkości było

> zwierze.....

> niestety nie mogłem sprawdzić bo jak już pisałem ktoś zarąbał sarnę

> Twoje szkody wyglądają na dużo mniejsze, też przywaliłeś w sarnę???

> czy w dzika???

"Moja sarna" była faktycznie niezbyt duża - dodatkowo (mój fart) wylądowała TUŻ przed uniakiem i wtedy ją walnąłem więc tylko głową zahaczyła maskę.

Twój tatusiek musiał wjechać pod sarnę bo cała wylądowała na masce a głową w szybę spineyes.gif

Niemniej jednak przy tej prędkości co ja miałem było mocne szarpnięcie spineyes.gif i huk a szkła i plastiki usiały drogę na odcinku 100 może 150 m yikes.gif

Lampa cała wypadła ale na fotce jest odbłyśnik bo go tam włożyłem i podłączyłem, opasałem liną i podwiesiłem zderzak żeby do domu dojechać grinser006.gif

Napisano

na odszkodowanie z nadleśnictwa lub innych organizacji do spraw zwierzyny leśnej nie masz co liczyć smile.gif przechodziłem przez tą sprawę rok temu, gdy swoim astrolotem przekosiłem dwie sarny. Nawet Panowie policial.gif którzy przyjechali na miejce zdarzenia powiedzieli że tylko odszkodowanie jak już to z AC o ile się je ma. A ja się ciesze że nic mi do wewnątz auta nie wpadło.

auto1.jpg

auto2.jpg

auto3.jpg

post-55807-14352496723058_thumb.jpg

Napisano

Eh kurde, kazdy cwaniak zeby ubezpieczenia nie wyplacic, zawsze wszystko spada na biednego kierowce crazy.gif

Wczoraj, gdybym jechal jakies 15km/h wiecej, to mysle ze bym zdublowal temat Kolbera, bo malo brakowalo tez sciana.gif

Napisano

Sam miałem kilka tygodni temu spotkanie trzeciego stopnia z jelonkiem. Zarówno policjanci wezwani na miejsce zdarzenia jak i mój ubezpieczyciel podali mi niezależnie taką samą wersję: zdarzenie losowe, odszkodowanie wyłącznie z AC.

Napisano
  • Autor

> oczywiście ze wypłacą - jeśli zwierze wyskoczyło na asfalt a

> kierujący nie pędził 180km / h to wypłacą (chodzi o przepisową

> prędkość)

tylko jak sprawdzą jaka była prędkość??

Swoją drogą o całej sprawie piszą nawet w lokalnym serwisie informacyjnym...

klikkk

Quote:

na odszkodowanie z nadleśnictwa lub innych organizacji do spraw zwierzyny leśnej nie masz co liczyć przechodziłem przez tą sprawę rok temu, gdy swoim astrolotem przekosiłem dwie sarny. Nawet Panowie którzy przyjechali na miejce zdarzenia powiedzieli że tylko odszkodowanie jak już to z AC o ile się je ma. A ja się ciesze że nic mi do wewnątz auta nie wpadło.

też nieźle miałeś rozwalone auto...

próbowałeś w ogóle walczyć o odszkodowanie??

pozdro

Napisano

TAk chciałem uzyskać odszkodowanie bo nie miałem AC. Pisałem pism do nadleśnictwa, od którego dostałem odpowiedź że oni nie odpowiadają za zwierzynę leśną i kazali napisać stosowne pismo do okręgowego koła łowieckiego. W kole łowieckim odwołali się do jakiegoś paragrafu "ktoś tu go cytował", iz w tym czasie nie było polowania i naganiania zwierząt i od obydwu instytucji dostałem odmowę wypłaty odszkodowania. NA drogę sądową już nie chciałem wchodzić, za długo by to trwało. Auto musiałem z własnej kieszeni naprawić. niestety.

Napisano

> TAk chciałem uzyskać odszkodowanie bo nie miałem AC. Pisałem pism do

> nadleśnictwa, od którego dostałem odpowiedź że oni nie

> odpowiadają za zwierzynę leśną i kazali napisać stosowne pismo

> do okręgowego koła łowieckiego. W kole łowieckim odwołali się do

> jakiegoś paragrafu "ktoś tu go cytował", iz w tym czasie nie

> było polowania i naganiania zwierząt i od obydwu instytucji

> dostałem odmowę wypłaty odszkodowania. NA drogę sądową już nie

> chciałem wchodzić, za długo by to trwało. Auto musiałem z

> własnej kieszeni naprawić. niestety.

A trzeba było pisać do zarządcy drogi że nie postawił znaku pomimo że powinien - to jedyna droga, choć i tak NIE MA CO LICZYĆ że się coś osiągnie.

Napisano

> oczywiście ze wypłacą - jeśli zwierze wyskoczyło na asfalt a

> kierujący nie pędził 180km / h to wypłacą (chodzi o przepisową

> prędkość)

Tobie wypłacili?

Czemu piszesz takie bzdury? niewiem.gif

Napisano

jak by był znak smile.gif to jeszcze bym mandat dostał i punkty wink.gif przynajmniej tak policjant powiedział na miejscu.

Napisano

> jak by był znak to jeszcze bym mandat dostał i punkty przynajmniej

> tak policjant powiedział na miejscu.

Dostał byś gdyby ktoś udowodnił przekroczenie prędkości.

Taki znak nie wyklucza że dojdzie do zderzenia, nawet jak ktoś zwolni i się rozgląda.

Zazwyczaj sarna skacze z krzaków i ląduje wprost przed lub na aucie - na to nie ma rady.

Napisano

> Dostał byś gdyby ktoś udowodnił przekroczenie prędkości.

> Taki znak nie wyklucza że dojdzie do zderzenia, nawet jak ktoś zwolni

> i się rozgląda.

> Zazwyczaj sarna skacze z krzaków i ląduje wprost przed lub na aucie -

> na to nie ma rady.

Może i masz racje,ale gdy jest znak "zwierzęta leśne" i doszło do kolizji to policjant może wyskoczył z tekstem że nie zachowałem szczególnej ostrożności i doszło z tego powodu do kolizji i jak się nie zgodzić z jego zdaniem?

Napisano

> Dostał byś gdyby ktoś udowodnił przekroczenie prędkości.

> Taki znak nie wyklucza że dojdzie do zderzenia, nawet jak ktoś zwolni

> i się rozgląda.

> Zazwyczaj sarna skacze z krzaków i ląduje wprost przed lub na aucie -

> na to nie ma rady.

Z rok temu bylem swiadkiem jak policjanci wypisali za takie cos 200zl +2pkt. bo przeciez byl znak, a nie bylo zachowania szczegolnej ostroznosci zlosnik.gif

Na domiar zlego gosc ktrory potracil ta sarne sam wezwal policje. rotfl.gifszkody w aucie to tylko zbity reflektor.

PS. A te sarny to glupie sa:

- wujkowi wyskoczyla pod ciagnik rolniczy (ok. 25km/h)- sarna dead, ciagnik zero strat spineyes.gif

- koledze wyploszone sarny wpadly na stojace auto- sarna do uspienia, w "LublinieII" wybity reflektor spineyes.gif

Napisano

> Może i masz racje,ale gdy jest znak "zwierzęta leśne" i doszło do

> kolizji to policjant może wyskoczył z tekstem że nie zachowałem

> szczególnej ostrożności i doszło z tego powodu do kolizji i jak

> się nie zgodzić z jego zdaniem?

Normalnie - nie było go i nie widział to co może mówić niewiem.gif

Napisano

zwierzyna dzika zyjąca w stanie wolnym stanowi własnośc Skabu Państwa- tyle prawo. Musiałbyś wojewodę w Sądzie pozwać o odszkodowanie. Podobno!!! nikt z chętnych niczego nie wskórał. Koszty znaczne wartość szkody mała. tak, że życzę powodzenia smirk.gif

Napisano

> no zgadnij... moze droga hamowania ? ? ? moze droga hamowania + masa

> zwierzęcia ? ? ? etc.

> sęk w tym że współczesne laboratoria policji są bardzo skuteczne

A jak nie ma drogi hamowania?

Ja przyhamowałem przed sarną i droga hamowania widoczna na jezdni miała może 5m bo jak walnąłem w sarnę to puściłem hamulec a zatrzymałem się w bezpiecznym miejscu, czyli dopiero za wzniesieniem w bocznej dróżce.

Jak można w ten sposób wyliczyć prędkość?

Z uszkodzeń? cfaniaczek.gif Chyba aż tak dobrzy nie są grinser006.gif takie rzeczy to tylko w CSI - Ci to by wyliczyli na podstawie odkształcenia włókna wolframowego w żarówce stopu spowodowanego uderzeniem hehe.gif

Napisano

> i gdzie byli rodzice tych dzieci ? ? ?

I czemu oni nie zostali pociągnięci do odpowiedzialności?

Strach jeździć wrrr.gif

Napisano
  • Autor

> A jak nie ma drogi hamowania?

no właśnie.... w moim przypadku sarna wybiegła tuż przed maskę.... nie ma w ogóle śladów hamowania.....

Napisano

> no właśnie....

> nie ma w ogóle śladów hamowania.....

wówczas dostajesz mandat 200zł za sarenkę i drugie 200zł za niesprawne hamulce hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Napisano
  • Autor

> wówczas dostajesz mandat 200zł za sarenkę i drugie 200zł za

> niesprawne hamulce

no taaa grinser006.gif

Napisano

> no taaa

bo widzicie - wy złe auta macie

moi starzy zatlukli sarne swoim volviaczem... auto zero strat...

tak serio to pewnie dlatego, ze przed zderzeniem upadla bidulka niewiem.gif

Napisano

te sarny to jakaś plaga, mój brat ostatnio też skasował auto trafiając mlodego jelenia, co lepsze kilka dni poźniej przed moim autem jakieś dwa metry przed maską też przebiegło to badziewie - pomyślałem wtedy że chyba jakieś fatum

wnioski:

- zwalniać przy terenach zalesionych i krzaczastych

- zabierać to co się upolowało(oby nie)

- szkoda łazić dzwonić itp.... przerabiałem to, zawsze się wyprą, pozostaje sąd a wiadomo jak z sądami

Napisano

> wnioski:

> - zwalniać przy terenach zalesionych i krzaczastych

nigdy! wręcz odwrotnie - "maszynownia cała naprzód" już wyjaśniam dlaczego:

1 - zwiększając prędkość przejazdu danego odcinka skracasz czas i tym samym prawdopodobieństwo trafienia też maleje, bo sarna/dzik/jeleń/łoś ma mniej czasu, by wskoczyć pod/na maskę, gdy pędzisz jak torpeda przez las; zakrecony.gifhahaha.gifhahaha.gifrotfl.gif

2 - kiedy większe stworzenie na wysokich nogach (nie dzik) zostanie trafione gdy stoi, to obojetnie czy pojedziesz 80 czy 120 - tak i tak masz je w aucie na przednich fotelach... icon_eek.gifczacha.gif

3 - przy większej prędkości powinna być większa "skuteczność" i tym samym oszczędzamy cierpień niewinnej istocie....

• 3 tygodnie później...
Napisano

tez niestety zaliczylem ostatnio sarenke. Sytuacja podobna jak na fotkach Glacy, ale predkosc byla mniejsza (ok 50 km/h) to i zniszczenia mniejsze. Dla sarny nie mialo to znaczenia, bo i tak polegla czacha.gif. Czytam watek i widze, ze chyba sobie dac spokoj z odszkodowaniem? Jak na razie dzwonilem do nadlesnictwa i zgodnie z przewidywaniami odeslali mnie na drzewo. W kole lowieckim nie odbieraja tel, ale rezultat latwy do przewidzenia na 99,9% . Podobno odpowiedzialny za zwierzyne jest rowniez wojewoda (!!??), czy komus udalo sie dostac odszkodowanie od wojewody?? Wezwalem policial.gif, spisali notatke. Dodam, ze droga oznakowana znakiem zwierzeta lesne, co chyba drastycznie zmniejsza moje szanse?

Napisano

> Dodam, ze droga oznakowana znakiem

> zwierzeta lesne, co chyba drastycznie zmniejsza moje szanse?

Tak - w takim przypadku to nawet nie ma szans na gdybanie.

Napisano

A co będzie, gdy kierowca uderzy w krowę na odcinku oznakowanym "znakiem z krową"? Analogia? Może miał ktoś taki przypadek i napisze.

Napisano

> A co będzie, gdy kierowca uderzy w krowę na odcinku oznakowanym

> "znakiem z krową"? Analogia? Może miał ktoś taki przypadek i

> napisze.

Krowa jest zwierzęciem hodowlanym i jako takie podlega pod ubezpieczenie właściciela hodowli..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.