Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pytanie o sekwencyjny wtrysk gazu

Featured Replies

Napisano

Właśnie sprzedałem Lanosa który miał gaz 2 generacji,szukam w tej chwili nowego autka i oto moje pytanie czy prawdą jest że przy sekwencyjnym gazie silnik musi odpowiednio się nagrzać i wtedy nastepuje przełączenie na gaz?Wiem że przełączenie na gaz powinno się odbywać przy ciepłej cieczy chłodzącej ale przy drugiej generacji nia miało to wielkiego znaczenia-przełączałem wcześniej kosztem wcześniejszego zużycia membran parownika.Jak jest w praktyce z sekwencją czy można w miarę szybko przejść na zasilanie gazowe?Mieszkam w niewielkim mieście i zastanawiam się czy przy sekwencji w praktyce nie będę jęździł cały czas na benzynie (małe odległości) proszę o opinie w tej kwestii ponieważ mam okazję kupić auto z gazem sekwencyjnym a nie wiem czy w moim przypadku ma to sens.

Napisano

> Mieszkam w niewielkim mieście i zastanawiam się czy przy sekwencji w praktyce nie będę jęździł cały czas na

> benzynie (małe odległości) proszę o opinie w tej kwestii ponieważ mam okazję kupić auto z gazem sekwencyjnym a nie wiem

> czy w moim przypadku ma to sens.

Fizycznie potrzeba wyższej temperatury parownika. W układzie wtrysku gazu panuje wyższe ciśnienie (1 - 1.2 bara) i gaz po prostu nie odparuje jak będzie za zimno...

W praktyce można przełączać gdy temperatura parownika osiąga ok. 30-35* - u mnie to następuje po ok. 2km jazdy na benzynie...

Napisano

... u mnie w BRC temp. cieczy musi osiągnąć 30*C ... w praktyce dzieje się to bardzo szybko (ok 2-3min) po uruchomieniu silnika. Chociaż silnik 1.2 w stilo bardzo szybko łapie temperature

Napisano

W stagu300 jest od 10 albo 15C nie pamiętam dokładnie, póki co przełącza się odrazu grinser006.gif

Napisano

> ... u mnie w BRC temp. cieczy musi osiągnąć 30*C ... w praktyce

> dzieje się to bardzo szybko (ok 2-3min) po uruchomieniu silnika.

> Chociaż silnik 1.2 w stilo bardzo szybko łapie temperature

u mnie podobno przełącza się przy osiagnięciu 20C (seq24) waytogo.gif

Napisano

> W stagu300 jest od 10 albo 15C nie pamiętam dokładnie, póki co

> przełącza się odrazu

Ale przy takiej temperaturze będzie szarpać.

Napisano

> u mnie podobno przełącza się przy osiagnięciu 20C (seq24)

No wlasnie musze sie dowiedziec jak jest u mnie hmm.gif

Troche trzeba przejechac zeby sie przelaczył, szczegolnie jak jest chłodno... ale Lanos długo sie rozgrzewa spineyes.gif

Napisano
  • Autor

Dziękuję za info,auto jakie chcę kupić to corsa1,2 lub punto 1,2 rocznik przynajmniej 2003-często są proponowane właśnie z gazem sekwencyjnym.Widzę że w przypadku małego miasteczka i częstej jeździe tylko do pracy lub sklepu taka instalacja się nie sprawdzi,szczególnie zimą.Za miasto też jeżdżę,ale od czasu do czasu.Chyba będę szukał egzemplarza tylko benzynowego.

Napisano

> W stagu300 jest od 10 albo 15C nie pamiętam dokładnie, póki co

> przełącza się odrazu

Ja ustawiłem na 35stC. Na benzynie jadę ok 2km.

Napisano

Obecnie mam 3 kilometry do pracy i jak muszę jechać samochodem to czekam ta minute aż przełączy mi się na gazik i dopiero wtedy jadę smile.gif Może to jest jakieś rozwiązanie zakrecony.gif Na pewno zużycie benzynki jest mniejsze na postoju niż podczas jazdy. Ale czy wychodzi taniej niż gdybym od razu jechał to nie wiem hmm.gif Wiem jedno że najtaniej mi wychodzi jak jadę rowerem do pracy zlosnik.gif

Napisano

> Ja ustawiłem na 35stC. Na benzynie jadę ok 2km.

A mi gazownik ustawił Staga-300 na 15 stopni ale mówił że czujnik jest niedokładny i będzie się przełączał około 20, ale ja widzę że jest odwrotnie, bo temperatury już były poniżej 15 a on się przełącza jak tylko po odpaleniu dostanie 1800 obrotów. Ale nie narzekam, bo jedyne co zauważyłem to to jak na zimnym depnę to lekko zaszarpał kilka razy.

Napisano

> A mi gazownik ustawił Staga-300 na 15 stopni ale mówił że czujnik

> jest niedokładny i będzie się przełączał około 20, ale ja widzę

> że jest odwrotnie, bo temperatury już były poniżej 15 a on się

> przełącza jak tylko po odpaleniu dostanie 1800 obrotów. Ale nie

> narzekam, bo jedyne co zauważyłem to to jak na zimnym depnę to

> lekko zaszarpał kilka razy.

Przy takiej temperaturze przełączania na gaz niedługo się pożegnasz z swoimi wtryskiwaczami gazowymi. Jak masz Valteki to około 200 zł będzie cie kosztować sick.gif

Napisano

> Przy takiej temperaturze przełączania na gaz niedługo się pożegnasz z swoimi wtryskiwaczami gazowymi.

A możesz rozwinąć temat - jakieś przyczyny, doświadczenia własne, zasłyszane ...

Napisano

> A możesz rozwinąć temat - jakieś przyczyny, doświadczenia własne,

> zasłyszane ...

Temat poruszany był na www.ac.com.pl i ktoś tam chciał przełączać przy temp 15 stopni odpowiedz instalatorów oraz kogoś tam z Ac była tak że w krótkim czasie rozsypią się gumki w wtryskiwaczach oraz same wężyki lecące od kolektora ssącego do wtryskiwaczy gazowych. Z tego co się orientuje to od niskiej temp. guma miała pękać.

Napisano

> Temat poruszany był na www.ac.com.pl i ktoś tam chciał przełączać przy temp 15 stopni odpowiedz instalatorów oraz kogoś tam z Ac była tak że w krótkim czasie rozsypią się gumki w wtryskiwaczach oraz same wężyki lecące od kolektora ssącego do wtryskiwaczy gazowych. Z tego co się orientuje to od niskiej temp. guma miała pękać.

Wężyki mają pękać ...

W BXie odpalam na gazie przy -10°C i jeszcze nie pęka, a tu proszę - jakieś kiepskie gumki.

Co do listwy, to może wymienić oringi na silikonowe i po kłopocie smile.gif

Napisano

> Wężyki mają pękać ...

> W BXie odpalam na gazie przy -10°C i jeszcze nie pęka, a tu proszę -

> jakieś kiepskie gumki.

> Co do listwy, to może wymienić oringi na silikonowe i po kłopocie

hmm może i tak. Ale jakoś kilka razy awaryjnie sobie uruchomiałem na gazie samochód i wtryskiwacze nie chodziły jak przy rozgrzanym silniku (bardziej stukały)poza tym zimny gaz wstrzykiwany do głowicy silnika na pewno na zdrowie głowicy nie wyjdzie. Ja tam wole sobie zatankować za 30zł miesięcznie niż później mieć problemy.

Napisano

> wole sobie zatankować za 30zł miesięcznie niż później mieć

> problemy.

u mnie wychodzi okolo 70zl miesiecznie tongue.gifa ( ledwo ponad 4 km do pracy i duzo swiatel ) co bedzie w zimie alien.gif

ale wole miec sprawne auto niz nadmiernie oszczedzac.

Napisano

> Przy takiej temperaturze przełączania na gaz niedługo się pożegnasz z

> swoimi wtryskiwaczami gazowymi. Jak masz Valteki to około 200 zł

> będzie cie kosztować

sprawdziłeś czy tylko powtarzasz po kimś ?

takie same opinie krążą o podciśnieniowych reduktorach i co z tego gdy na podciśnieniowym odpalałem z gazu do -20C i jakoś się nic nie sypało przez 40kkm, a nawet dłużej bo auto już nie jest w moim posiadaniu

Napisano

> sprawdziłeś czy tylko powtarzasz po kimś ?

> takie same opinie krążą o podciśnieniowych reduktorach i co z tego

> gdy na podciśnieniowym odpalałem z gazu do -20C i jakoś się nic

> nie sypało przez 40kkm, a nawet dłużej bo auto już nie jest w

> moim posiadaniu

Ta powtarzam po moim gazowniku i innych gazownikach. Chcesz to sprawdzaj grinser006.gif

Napisano

> u mnie wychodzi okolo 70zl miesiecznie a ( ledwo ponad 4 km do pracy

> i duzo swiatel ) co bedzie w zimie

> ale wole miec sprawne auto niz nadmiernie oszczedzac.

Trochę dużo ci tej benzyny łyka. Jak miałem Punto I to przełączała mi się w zimę po przejechaniu max 1 km, teraz mam rovera 400 i wydaje mi się ze nagrzewa się szybciej temp przełączania na gaz mam ustawioną 35 stopni i jest ok. Może u ciebie gazownik ustawił 50 stopni musisz zboczyć bo 70zł na benzynę miesięcznie to jednak spory wydatek

Napisano

> Ta powtarzam po moim gazowniku i innych gazownikach. Chcesz to

> sprawdzaj

sprawdze, a jak zlosnik2.gif zestaw naprawczy do walteków kosztuje 56zł, a nie 200 zakrecony.gif

Napisano

ja czasem pale awaryjnie na Stagu300 i widze ze jak jest zimno 6stopni na zewnatrz to auto nawet nie zapali albo od razu gasnie.Palilem na gazie jak bylo cieplej ponad 15 stopni to bylo w miare ok.Wiec chyba nie za bardzo ebdzie mozna go oszukiwac w zimie:(Temperature rpzelaczania mam 25stopni

Napisano

> Trochę dużo ci tej benzyny łyka. Jak miałem Punto I to przełączała mi

> się w zimę po przejechaniu max 1 km, teraz mam rovera 400 i

> wydaje mi się ze nagrzewa się szybciej temp przełączania na gaz

> mam ustawioną 35 stopni i jest ok. Może u ciebie gazownik

> ustawił 50 stopni musisz zboczyć bo 70zł na benzynę miesięcznie

> to jednak spory wydatek

STrasznie wolno sie nagrzewa... ale sprawdze to ustawienie. Poza tym wydaje mi sie ze benzyny mi dosc duzo łyka sam z siebie...

Napisano

> STrasznie wolno sie nagrzewa... ale sprawdze to ustawienie. Poza tym wydaje mi sie ze benzyny mi dosc duzo łyka sam z siebie...

Może termostat Ci puszcza płyn na duży obieg wody?

Napisano

> sprawdze, a jak zestaw naprawczy do walteków kosztuje 56zł, a nie

> 200

Tak z ciekawości jaką temp przełączania na gaz masz ustawioną

Napisano

> Tak z ciekawości jaką temp przełączania na gaz masz ustawioną

najniższą możliwą, ile tam jest 10-15C ?

Napisano

Nikt nie wspomniał o jednej ważnej sprawie.Na wtrysku gazu gdy czas wtryskiwaczy gazowych zależy od czasu otwarcia wtryskiwaczy benzyny,a na benzynie gdy jest niska temperatura silnika to jest ssanie i wtryskiwacze benzyny na dłużej się otwierają,a na gazie ssanie jest niepotrzebne.Jak sobie radzi z tą sprawą sterownik wtryskiwaczy gazowych?Na pewno se nie radzi,ja bym był za zamontowaniem emulatora temperatury silnika i dopiero odpalał na gazie.

Napisano

> Może termostat Ci puszcza płyn na duży obieg wody?

Termostat zmienialem na poczatku roku. Te typy chyba tak maja. Kiedys jezdzilem Mazda 626 i to auto blyskawicznie łapało temperature.

Napisano

> dlaczego na gazie ssanie jest nie potrzebne ?

Sprawdziłem to praktycznie,żeby zapalił na benzynie 1,0L trzeba mu siknąć w pierwszej sekundzie 97litrów na godzinę,a następnie średnia z 47sekund to 6 litrów/godzinę.Na gazie w pierwszej jak i w następnych sekundach wystarcza 2 litry/godzinę.Jest wielce prawdopodobne że zwłaszcza przy "awaryjnym"odpalaniu dostanie za dużo gazu i nie zapali,no i poco wrzucać do silnika więcej gazu niż potrzeba.

Napisano

> Sprawdziłem to praktycznie,żeby zapalił na benzynie 1,0L trzeba mu

> siknąć w pierwszej sekundzie 97litrów na godzinę,a następnie

> średnia z 47sekund to 6 litrów/godzinę.Na gazie w pierwszej jak

> i w następnych sekundach wystarcza 2 litry/godzinę.Jest wielce

> prawdopodobne że zwłaszcza przy "awaryjnym"odpalaniu dostanie za

> dużo gazu i nie zapali,no i poco wrzucać do silnika więcej gazu

> niż potrzeba.

Sprawdzałeś to w samochodzie wyposażonym w wtrysk i sondę lambdę czy w samochodzie wyposażonym w gaźnik?

Napisano

> Sprawdzałeś to w samochodzie wyposażonym w wtrysk i sondę lambdę czy

> w samochodzie wyposażonym w gaźnik?

W samochodzie z gaznikiem.Wtrysk robi to samo co gaznik.Nie liczył bym na to,że sonda lambda coś pokaże,ona mierzy tylko zawartość tlenu w spalinach a nie ilość w spalinach nie spalonej benzyny.Jeżdżąc w takiej temp.silnika na gazie to się mogą przestawić mapy wtrysku,i nie odparowany butan bedzie się gromadził w parowniku.

Napisano

> a przy jakiej temp sprawdzałeś to ?

Najważniejsze zrozumieć to zjawisko fizyczne,a gaznik zrozumienie tego umozliwia i w działaniu bardzo podobny jest do wtrysku jednopunktowego.Oczywiście mając tylko gaznik niczego się nie zrozumie,ja ustawiałem przepustnice(uruchamianą przez pedał gazu) w położenie rozruchowe,ssania nie uruchamiałem,a paliwo dodatkowe w regulowanej ilości potrzebne do ssania podawałem przez dodatkowy zrobiony kanał.

Jak samochód stał cały dzień na dworze w temperaturze 27 stopni celsjusza to ssanie też było potrzebne.Bardziej to badałem rozruch i moment kiedy ssanie przestawało być potrzebne,a najbardziej się interesowałem ssaniem czasowym-trwa ono kilka sekund latem,zimą przy minus 10 stopni C.nawet ponad kilkanaście sekund,po tym ssaniu zaczyna działać ssanie zależne od temperatury silnika.

Napisano

> W samochodzie z gaznikiem.Wtrysk robi to samo co gaznik.Nie liczył

> bym na to,że sonda lambda coś pokaże,ona mierzy tylko zawartość

> tlenu w spalinach a nie ilość w spalinach nie spalonej

> benzyny.

generalnie to ona nadaje się tylko do wskazywania przejścia przez lambda=1 ewentualnie dwustanowo, bogatej lub biednej mieszanki

Jeżdżąc w takiej temp.silnika na gazie to się mogą

> przestawić mapy wtrysku

po to stosuje się emulator sondy lambda ok.gif

,i nie odparowany butan bedzie się

> gromadził w parowniku.

Mowa o samym zapalaniu czy jeździe ? bo podczas jazdy parownik jest podgrzewany

Napisano

Można było prościej zrobić ssanie zarówno na benzynie jak i na gazie.

Wystarczy ograniczyć przepływ powietrza(tak to jest np w cc700)

Jak jeszcze miałem 700 na gazie to zauważyłem ze odpalanie na gazie dużo zależy od ustawienia parownika

Napisano

> Jeżdżąc w takiej temp.silnika na gazie to się mogą

> po to stosuje się emulator sondy lambda

Emulator w wielupunkt.wtrysku gazu?

> ,i nie odparowany butan bedzie się

> Mowa o samym zapalaniu czy jeździe ? bo podczas jazdy parownik jest

> podgrzewany

Do temperatury nie wyższej od płynu chłodzącego silnik.Jeżeli temperatura płynu będzie niższa od temperatury wrzenia butanu to nie będzie on parował,po zgaszeniu silnika będzie pomału odparowywał i wulatywał przez nieszczelne wtryskiwacze(nie do tego one zostały zrobione),nastepnie przez filtr powietrza na zewnątrz,a po zakręceniu w tym momencie rozrusznikiem nastapi wielkie bum.Temperatura wrzenia butanu jest dość wysoka,dla ciśnienia atmosferycznego może dojść do 0 a nawet +6 stopni celsjusza(butanów jest dużo a propan tylko jeden).Dla ciśnienia(w 4 generacji) 1 atmosfery i wyższych temperatura będzie jeszcze dużo bardziej wyższa.Kiedyś małą butle wkładałem do lodówki do zamrażalnika na 24h,a po wyciągnięciu mierzyłem ciśnienie ,następnie do lodówki do temp.3 st.C.i też mierzyłem ciśnienie.Po takiej próbie wiedziałem,że propan cały już wyparował i pozostał w butli tylko butan.(całkowicie nieprzydatny w niskiej temp.bo z zerowym ciśnieniem).

Napisano

> Wystarczy ograniczyć przepływ powietrza(tak to jest np w cc700)

Tyle,że ja miałem ssanie gazowe na początku na "butle"jednorazowego użycia z zawartością 190gram gazu kupowane za 6zł,po zużyciu 190g miałem mniej spalone benzyny o wartości 12zł.

> Jak jeszcze miałem 700 na gazie to zauważyłem ze odpalanie na gazie

> dużo zależy od ustawienia parownika

Podciśnienie w mieszalniku musi wystarczyć do pracy na biegu jałowym,a baypass regulowany celem dobrego uruchamiania silnika.

Napisano

> Emulator w wielupunkt.wtrysku gazu?

To o której gen w końcu mówimy?

>.....

ciekawa sprawa, generalnie się zgadzam,

w ten sposób można wytłumaczyć samo zapłony (przez to odparowywanie) ? W 1 gen miałem tak że gdy silnik był zimny i zapalony na ok minutę, może kilka minut, tak że jeszcze się nie zdązył zagrzać. Po wyłączeniu zapłonu wiąż pracował przez kilkadziesiąt sekund

Napisano

> Tyle,że ja miałem ssanie gazowe na początku na "butle"jednorazowego

> użycia z zawartością 190gram gazu kupowane za 6zł,po zużyciu

> 190g miałem mniej spalone benzyny o wartości 12zł.

> Podciśnienie w mieszalniku musi wystarczyć do pracy na biegu

> jałowym,a baypass regulowany celem dobrego uruchamiania silnika.

baypass ? co to jest bo nie rozumiem ?

Napisano

> baypass ? co to jest bo nie rozumiem ?

Obejście.

Napisano

> To o której gen w końcu mówimy?

Czemu się dziwisz, przecież emulator wtrysków jest nawet w 4 generacji ...

Napisano

> Czemu się dziwisz, przecież emulator wtrysków jest nawet w 4

> generacji ...

chodziło o emulator sondy lambda a nie wtrysków trzeba czytać ze zrozumieniem grinser006.gif

Napisano

halomistrz dopytywał się o sekwencyjny gaz a tam jeżeli się nie mylę to emulatora lambdy się nie montuje.

Napisano

> halomistrz dopytywał się o sekwencyjny gaz a tam jeżeli się nie mylę

> to emulatora lambdy się nie montuje.

polecam przeczytać jeszcze raz cały wątek ze zrozumieniem mod.gif

Napisano

> chodziło o emulator sondy lambda a nie wtrysków trzeba czytać ze zrozumieniem

Sorki - racja, tak to jest jak za dużo zostanie wycięte i pozostanie tylko połączenie emulatora z wtryskiem wielopunktowym ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.