Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Za wysokie obroty przy rozruchu Astry G - ktoś ma pomysł?

Featured Replies

Napisano

Witam,

Opis problemu w Astrze II 1.4 16V 2000r, 121tys km:

1. Gdy odpalam silnik na całkowicie zimnym silniku (zima, jesień, poranek) silnik pracuje standardowo i prawidłowo: ma 1200obr maks i spada w ciągu dwóch minut do 900/800obr. Pracuje równo i obroty nie falują ani podczas postoju ani podczas jazdy

2. Gdy odpalam silnik gorący (tuż po zgaszeniu po jeździe wcześniejszej lub po prostu gdy temperatura płynu chłodzącego wynosi około 80-90st) wszystko jest również ok.

3. Gdy odpalam silnik po 3-4h postoju lub np. po pracy kiedy auto stało na słońcu 8h wtedy zaczyna się koncert obrotów: silnik wspina się do 2000obr na kilka sekund, potem spada do 1500obr i utrzymuje te 1500obr przez ponad dwie minuty (przy czym szarpie i trzęsie autem w środku w kabinie, a z wydechu dochodzą ciche odgłosy nierównej pracy silnika i dziwny smród spalin) i po tych dwóch/trzech minutach obroty spadają do 900/800obr...i wszystko potem jest ok. Ostre dodanie gazu (tak do 3000-4000obr) na dosłownie sekundę też rozwiązuje problem - silnik się upokaja momentalnie. Wolne dodanie gazu lub ruszenie z miejsca podczas trwania tego wariactwa z obrotami nie powoduje, że obroty się uspokajają. Reasumując: musi albo minąć jakiś czas albo muszę szybko dodać gazu, żeby obroty się uspokoiły.

Naprawy i dotychczas przeprowadzona diagnostyka w/w problemu:

1. 115tys km - czyszczenie przepustnicy powietrza (dokładne czyszczenie)

2. Podłączenie pod komputer w ASO - błędów zero

3. Sprawdzenie sobdy Lambda - działa ok.

4. 121tys km - wymiana DISa, który padł mi dwa tygodnie temu i silnik zaczął pracować jak w motorynce (pracował nie na wszystkie gary, stracił moc, dusił się, nie przyspieszał itd.). Autko zostało naprawione ale problem z obrotami przy rozruchu, opisany w tym temacie na forum, dalej jest frown.gif (świece zostały oczywiście wymienione również przy okazji).

Autko generalnie mam zadbane - zawsze wszystko wymieniam jak należy (płyny, filtry itd.)

Mam prośbę smile.gif Jeśli ktokolwiek miał z Was takie same objawy z obrotami w astrze II lub spotkał się z podobnym przypadkiem i udało się to zdiagnozować i naprawić to bardzo proszę o opisanie Waszego przypadku jako odpowiedź na ten post lub najlepiej bezpośrednio na mail: [email protected]

POZDRAWIAM!

Napisano

Poszukaj w archiwum. Może się mylę, ale wydaje mi się, że jakiś czas temu ktoś coś takiego opisywał...

Napisano

Wymien na probe czujnik temperatury do sterownika silnika. Kosztuje nieduzo a byc moze rozwiaze problem. Ewentualnie czujnik temp powietrza zasysanego (sprawdz/wymien czujnik lub polaczenia do sprawdzenia)

Napisano
  • Autor

Czujniki temperatury sprawdzane są podczas podłączenia kompa z tego co ja wiem a komp był u mnie podlączany i jest ok. Poza tym nie chcę bawić się w wydawanie kasy na coś co na 50% może pomoże a może nie pomoże - dlatego napisałem, że "jeśli ktoś miał podobny problem to...". Dzięki mimo to za radę - doceniam chęć pomocy:)

Sęk w tym, że nawiązałem kontakt z kimś, kto ma Astrę G 1.616V i ma identyczny problem jak ja i wymienił już z tego co zrozumiałem: cewkę, DIS, przewody WN, czujnik temperatury silnika, przeczyścił przepustnicę i coś chyba jeszcze zrobił i nic to nie dało. Ja z kolei sprawdziłem sandę Lambda - z tych rzeczy które on nie zrobił (a może to też zrobił tylko nie napisał?). Generalnie oboje nie jesteśmy zadowoleni z naszych samochodów bo mają usterkę, której nikt nie potrafi naprawić!!

Napisano

Witam!

Mam podobne objawy u siebie. Dorzucę jeszcze że gdy w trakcie jazdy wcisnę sprzęgło a obroty nadal skaczą 1000-2000 to gdy tylko wcisnę hamulec i zatrzymam sie - objaw znika confused.gif

Reszta to samo co u ciebie. Naprawy tez. Efekt żaden.

Napisano

Profilaktycznie (aby zawęźić poszukiwania) przeczyściłbym silniczek krokowy który przecież odpowiada za wolne obroty.

Napisano
  • Autor

> Profilaktycznie (aby zawęźić poszukiwania) przeczyściłbym silniczek

> krokowy który przecież odpowiada za wolne obroty.

Z chęcią to zrobię. Ale przecież ... czy to aby nie jest elektronika w obudowie? To nie jest część mechaniczna, która pod wpływem brudu przestaje działać. Ale jeśli tak radzisz to się tym zajmę. Pzd

Napisano

Do rozwiązania problemu są potrzebne:

diagnoskop,

mechanik znający się na diagnostyce i obsłudze powyższego (uwaga, rzadko występują w przyrodzie),

trochę czasu.

Diagnoskop podłącza się wtedy kiedy za pewne wystąpi usterka. Robi się jazdę próbną w czasie której odczytuje się parametry bieżące czujników i aktuatorów. W ten sposób można się dowiedzieć co jest przyczyną zbyt wysokich obrotów.

Napisano

> Do rozwiązania problemu są potrzebne:

> diagnoskop,

> mechanik znający się na diagnostyce i obsłudze powyższego (uwaga,

> rzadko występują w przyrodzie),

> trochę czasu.

> Diagnoskop podłącza się wtedy kiedy zapewne wystąpi usterka. Robi

> się jazdę próbną w czasie której odczytuje się parametry bieżące

> czujników i aktuatorów. W ten sposób można się dowiedzieć co

> jest przyczyną zbyt wysokich obrotów.

pogrubiłem jedyny słaby punkt Twojego słusznego wywodu ;-)

Napisano

> Witam,

> Opis problemu w Astrze II 1.4 16V 2000r, 121tys km:

> 1. Gdy odpalam silnik na całkowicie zimnym silniku (zima, jesień,

> poranek) silnik pracuje standardowo i prawidłowo:

> 2. Gdy odpalam silnik gorący (tuż po zgaszeniu po jeździe

> wcześniejszej lub po prostu gdy temperatura płynu chłodzącego

> wynosi około 80-90st) wszystko jest również ok.

> 3. Gdy odpalam silnik po 3-4h postoju lub np. po pracy kiedy auto

> stało na słońcu 8h wtedy zaczyna się koncert obrotów....

U mnie jest to samo... mad.gif tyle, że koncert obrotów zamienia się w przypadłość polegającą na tym że moje auto przy próbie ruszenie z miejsca dławi sie, kiedy już ruszę i chcę przyspieszyć silnik ewidentnie dusi się i nie chce jechać ALE ... ja mam LPG. I może tu szukać rozwiązania ponieważ ww, ob jawy występują tylko na PB. W momencie kiedy włączy sie instalcja LPG objawy ustają. Problem jest tylko na PB frown.gif Dodam, że wszystko (filtry, itp itp) jest ok,poza EGR-em, który jest zaślepiony.

Napisano

Tu jest właśnie sęk wink.gif

Zwykle u mechanika wszystko jest cacy.

Ale jeśli usterka występuje nagminnie po 3-4 godzinach postoju to nie ma się co zastanawiać.

Napisano
  • Autor

Heh - a ma ktoś Astrę II, której NIC nie dolega?? hehe.gif

Jakby mi się silnik dusił na dodatek tych wariactw z obrotami i mechanik nie potrafiłby tego naprawić po wymianie 99% możliwych części to bym w pierwszą lepszą niedzielę oddał moje auto handlarzowi na giełdzie wink.gif Na szczęście silnik się nie dusi tylko szaleje na ssaniu (bo jak się ssanie kończy to i obroty do normy wracają samoistnie) więc można normalnie jeździć.

Napisano

> moje auto przy próbie ruszenie

> z miejsca dławi sie, kiedy już ruszę i chcę przyspieszyć silnik

> ewidentnie dusi się i nie chce jechać

Jesli masz LPG II generacji to odłącz na kilka minut akumulator i po tym przejedź się na benzynie tak z 10-20 km. Jeśli pomoże to znalazłeś przyczynę.

Napisano

> Jesli masz LPG II generacji to odłącz na kilka minut akumulator i po

> tym przejedź się na benzynie tak z 10-20 km. Jeśli pomoże to

> znalazłeś przyczynę.

Wiem, że się osmieszę tym co zaraz napiszę ale wynika to z tego, że nigdy nie miałem auta z LPG. Więc... podobno (a raczej z pewnością) mam sekwencję (która generacja ... ? hmm.gif) wiec jeżeli po tym co Kolega napisał auto zacznie jeździć normalnie to co niby to oznacza ? (Boże, ale się błaźnię crazy.gif )

Napisano

> Witam,

> Opis problemu w Astrze II 1.4 16V 2000r, 121tys km:

> 1. Gdy odpalam silnik na całkowicie zimnym silniku (zima, jesień,

> poranek) silnik pracuje standardowo i prawidłowo: ma 1200obr

> maks i spada w ciągu dwóch minut do 900/800obr. Pracuje równo i

> obroty nie falują ani podczas postoju ani podczas jazdy

> 2. Gdy odpalam silnik gorący (tuż po zgaszeniu po jeździe

> wcześniejszej lub po prostu gdy temperatura płynu chłodzącego

> wynosi około 80-90st) wszystko jest również ok.

> 3. Gdy odpalam silnik po 3-4h postoju lub np. po pracy kiedy auto

> stało na słońcu 8h wtedy zaczyna się koncert obrotów: silnik

> wspina się do 2000obr na kilka sekund, potem spada do 1500obr i

> utrzymuje te 1500obr przez ponad dwie minuty (przy czym szarpie

> i trzęsie autem w środku w kabinie, a z wydechu dochodzą ciche

> odgłosy nierównej pracy silnika i dziwny smród spalin) i po tych

> dwóch/trzech minutach obroty spadają do 900/800obr...i wszystko

> potem jest ok. Ostre dodanie gazu (tak do 3000-4000obr) na

> dosłownie sekundę też rozwiązuje problem - silnik się upokaja

> momentalnie. Wolne dodanie gazu lub ruszenie z miejsca podczas

> trwania tego wariactwa z obrotami nie powoduje, że obroty się

> uspokajają. Reasumując: musi albo minąć jakiś czas albo muszę

> szybko dodać gazu, żeby obroty się uspokoiły.

> Naprawy i dotychczas przeprowadzona diagnostyka w/w problemu:

> 1. 115tys km - czyszczenie przepustnicy powietrza (dokładne

> czyszczenie)

> 2. Podłączenie pod komputer w ASO - błędów zero

> 3. Sprawdzenie sobdy Lambda - działa ok.

> 4. 121tys km - wymiana DISa, który padł mi dwa tygodnie temu i silnik

> zaczął pracować jak w motorynce (pracował nie na wszystkie gary,

> stracił moc, dusił się, nie przyspieszał itd.). Autko zostało

> naprawione ale problem z obrotami przy rozruchu, opisany w tym

> temacie na forum, dalej jest (świece zostały oczywiście

> wymienione również przy okazji).

> Autko generalnie mam zadbane - zawsze wszystko wymieniam jak należy

> (płyny, filtry itd.)

> Mam prośbę Jeśli ktokolwiek miał z Was takie same objawy z obrotami

> w astrze II lub spotkał się z podobnym przypadkiem i udało się

> to zdiagnozować i naprawić to bardzo proszę o opisanie Waszego

> przypadku jako odpowiedź na ten post lub najlepiej bezpośrednio

> na mail: [email protected]

> POZDRAWIAM!

Miałem w niedalekiej przyszlosci opisac rozwiazanie tego problemu - w moim przypadku smile.gif

Miałem w niedalekiej przyszlosci opisac rozwiazanie tego problemu - w moim przypadku smile.gif,

ale nie mam ostatnio czasu aby sprawdzic i potwierdzic na 100%.

Otoz w mojej Astrze G 1.6 16V co prawda, objawy byly bardzo podobne. Rowniez czyszczenie przepustnicy nic nie dalo.

Zauwazylem, ze przed odpaleniem auta, gdy poruszam pedalem gazu, auto po odpaleniu pracuje idealnie.

Idac dalej tym tropem podlaczylem auto pod laptopa i ABComem sprawdzilem napiecie na czujniku polozenia przepustnicy.

Napiecie to skakalo miedzy 0.6V - 0.62V - bylo niestabilne.

Po kilkukrotnym wcisnieciu pedalu gazu stabilizowalo sie na 0.6V.

Podejrzewam wiec, ze powodem tych dziwnych obrotow jest padniety TPS.

Nie mialem niestety czasu aby go wykrecic i ew. przeczyscic smile.gif

Sprawdz u siebie, moze to Ci pomoze.

Powodzenia!

Napisano

> Więc... podobno (a raczej z

> pewnością) mam sekwencję (która generacja ... ? )

W takim razie to nie będzie to o czym piszę, bo sekwencja to IV generacja, a opisany przeze mnie problem występuje z generacjami wcześniejszymi (zła emulacja sondy lambda).

Czyli szukamy dalej wink.gif

Napisano

Mam podobne objawy, opisywałem je kilka miesięcy temu. Generalnie nie jest to bardzo uciążliwe tylko po prostu denerwujące/zastanawiające confused.gif

Ja ze swojej strony wymieniłem czujnik temperatury płynu oraz dokonałem czyszczenia wiadomych elementów waytogo.gif

Efekt występował nadal... do momentu aż nie przeczytałem posta kolegi KTF, który sugerował TPS. Wczoraj wykonałem test 2 razy, dzisiaj raz.... Oczywiście muszę to potwierdzić ale byłbym skłonny uznać że kolega ma rację. Jeżeli przed odpaleniem kilka razy nacisnę pedał gazu - autko odpala normalnie i nie wariuje.

Proponuję dokonać szeroko zakrojonego eksperymentu w celu potwierdzenia.. mod.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki wielkie Kolego KTF za wskazówkę na wagę złota!

Wreszcie ktoś coś napisał konkretnego:)

Jak się do tego czujnika dobrać, gdzie go znaleźć i co z nim zrobić? Wie ktoś może? Czy to jest ten czujnik zlokalizowany koło silniczka krokowego?

Czy go wymienić a jeśli tak to po ile takie czujniki chodzą ewentualnie? Czy można go np. samemu przeczyścić?

Ja ze swojej strony jak najbardziej jestem za przeprowadzaniem eksperymentu Kolego estes bo mi ten mój silnik już powoli psychikę wypacza i spać w nocy nie mogę od dwóch lat bo wiem, jako kierowca, że coś jest w moim aucie nie tak, żaden mechanik mi nie wierzy i mówi że przesadzam a tu proszę:) - dziś chyba jest dzień, w którym poznałem rozwiązanie zagadki... Tylko jeszcze trzeba ją "rozwiązać" naprawiając autko jak należy!

Powiem szczerze - dziś po pracy wcisnąłem pedał gazu pare razy i wariactw z obrotami NIE BYŁO:)!

Autko co prawda stało na słońcu ale nie jestem pewien czy były spełnione warunki do wystąpienia tych wariactw z obrotami - tak czy owak będę próbował codziennie i zobaczymy czy wogóle się to keidykolwiek jeszcze pojawi.

Mam jednak przeczucie że to jest właśnie to:)!

Napisano

> wykrecic i ew. przeczyscic

Z tym przeczyszczeniem to możesz mieć mały problem wink.gif TPS jest nierozbieralny. A przynajmniej nieskładalny po rozebraniu młotkiem i przecinakiem. wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Witamy po przerwie.

wink.gif Sie urlopowało smile.gif

Pozdroofka

Napisano

> Sie urlopowało

Byli tacy, co daty logowania sprawdzali.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.