Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silentblock... urwany..?

Featured Replies

Napisano

Bylem na przegladzie i gość twierdzi ze mam urwane silentblocki [tak sie pisze?] w przednim zawieszeniu. do wymiany... I mam pytanie :-

1. co to jest i czym to grozi jak sie urwie...?

2. Ile ta czesc kosztuje [czy kupuje sie komplety, czy pojedynczo.?] i czy wymiana drogo wychodzi..?

Acha, jeszcze przy próbie hamulców ręczny tył O.K. , natomiast nożny słabszy... Czy może to byc powodem, że mam ABS ? Przód hamuje O.K.

Napisano

> Bylem na przegladzie i gość twierdzi ze mam urwane silentblocki [tak

> sie pisze?] w przednim zawieszeniu. do wymiany... I mam pytanie

> :-

> 1. co to jest i czym to grozi jak sie urwie...?

> 2. Ile ta czesc kosztuje [czy kupuje sie komplety, czy pojedynczo.?]

> i czy wymiana drogo wychodzi..?

> Acha, jeszcze przy próbie hamulców ręczny tył O.K. , natomiast nożny

> słabszy... Czy może to byc powodem, że mam ABS ? Przód hamuje

> O.K.

Silentblok tylny w granicach 20 zł, wymiana ok 40-50zł, potem dobrze jest ustawić zbieżność, u mnie w okolicy 50zł.

Napisano
  • Autor

[ -- Silentblok tylny w granicach 20 zł, wymiana ok 40-50zł, potem dobrze jest ustawić zbieżność, u mnie w okolicy 50zł.--]

A dlaczego "tyny" jak w przednim zawieszeniu..? mad.gif 20 zł to za sztuke, czy komplet? Mechanik nic mi nie mówił o zbieżnosci...Czyżby zapomniał.. frown.gif A wymiana 40-50zł to też za sztukę, czy komplet..?

Napisano

Silentblocki to tuleje metalowo-gumowe w wahaczu. Są dwie. Przednia pozioma i tylna pionowa. Zwykle wybija się ta druga (wtedy głośno stuka na wybojach). Po wymianie można nie ustawiać zbieżności jak nie ruszało się drążków kierowniczych. Ale - ponieważ jest to ingerencja w zawieszenie - nie zaszkodzi zrobić.

Zaniechanie wymiany w skrajnym przypadku może skutkować urwaniem się wahacza podczas jazdy i zaliczeniem zawinięcia się autka na pobliskim drzewie.

Odnośnie hamulców. Oba tylne koła hamują tak samo?

Napisano

Silentblok - inaczej tuleja metalowo gumowa lub innego rodzaju połączenie metalowo gumowe. W przednim zawieszeniu jest ich chyba po 2 na stronę. Łączą wahacz z ramą pomocniczą zawieszenia.

Urwać się całkiem nie mogą, ale najczęściej zrywa się guma w uchwycie lub na tulejce. Czym to grozi?

Najczęsciej stukami i zmianami w parametrach geometrii zawieszenia. Najczęściej prowadzi to do niszczenia ogumienia i innch elementów zawieszenia w mniejszy lub większy sposób.

Z tego co wiem to do wymiany cały wahacz, bo silentblock jest z nim zespolony na stałe (przynajmniej tak wygląda).

Jeżeli coś "pieprzę" bez sensu to proszę sprostować.

Pzdr.

Ehhh, nie zdążyłem grinser006.gif

Napisano

Co do ceny silentblock'a to 20-30 zł sztuka. Ale ja np: miałem przypadek, że jeden mechanik mi powiedział, że właśnie do wymiany tuleje wahacza i belki (silentblocki właśnie) do wymiany itd. Ale nie robiłem od razu u niego i pojechałem do serwisu specjalizujacego się w Oplach(gremar). Nawet zakupiłem2 silentblocki ale nie pamietam które bo tylko jeden rodzaj mieli na składzie. I chciałem wymienić i usłyszałem, że po 1 stare są dobre, po 2 są to części które bardzo rzadko się wymienia i, że w moim wypadku nie ma sensu. A co do zakupionych silentblocków niestety nie mogłem zwrócić bo niby już wydali z magazynu i że już jest w bazie danych(to mnie akurat zdenerwowało). Ale kończąc, jeżeli nie jesteś pewny mechanika, jedź sprawdź jeszcze u innego co na to powie.

Napisano

Ja wymienialem juz kilka razy, objaw to stukanie na dziurach. Widzialem jak wygladaja zuzyte wiec to napewno nie kit mechanika. Po wymianie nigdy zbierzności nie ustawialem.

Napisano
  • Autor

--"Odnośnie hamulców. Oba tylne koła hamują tak samo?"--

Tyne hamują tak samo....Obydwa...

Napisano

To, że tył hamuje słabiej od przodu to dobrze.

Fajnie by było gdybyś miał podane siły hamowania poszczególnych kół. Wtedy można by było powiedzieć więcej.

Napisano
  • Autor

> To, że tył hamuje słabiej od przodu to dobrze.

> Fajnie by było gdybyś miał podane siły hamowania poszczególnych kół.

> Wtedy można by było powiedzieć więcej.

Uuuu...Wartosci to chyba nie podam... Cos mi sie wydaje, ze widziałem jakies wartosci:- przód 1.20 - 1,30...? a tył chyba 0,9 - 0,85 ...? Nie dam głowy... Nie sledziłem dokladnie pomiarów... icon_rolleyes.gif

Napisano

> Uuuu...Wartosci to chyba nie podam... Cos mi sie wydaje, ze widziałem

> jakies wartosci:- przód 1.20 - 1,30...? a tył chyba 0,9 - 0,85

> ...? Nie dam głowy... Nie sledziłem dokladnie pomiarów...

przód dużo za mało , tył trochę za mało zlosnik.gif . Musiałeś coś źle odczytać hmm.gif

Co do silentblocka , myślę , że diagnosta mówiąc "urwany" miał na myśli łącznik stabilizatora hmm.gif

Napisano
  • Autor

"-przód dużo za mało , tył trochę za mało . Musiałeś coś źle odczytać

Co do silentblocka , myślę , że diagnosta mówiąc "urwany" miał na myśli łącznik stabilizatora .."

Co do odczytu, to tak jak mowiłem, dokladnie nie sledziłem pomiaru... Mozliwe, ze bylo calkiem inaczej...Ale sprawdzic trzeba.. A tak z ciekawosci zapytam:- jakie mniej wiecej wartosci powinny być? Zaznaczam, ze mam ABS... A co do silentblocka, to tez byc mozliwe, ze sie inaczej wyraził, ale stwierdził, ze do wymiany... Chociaz ja nic w czsie jazdy nie wyczuwam, stuków zadnych... Co do łącznka stabilizatora, to był jeden urwany i juz wczesniej wymieniony... Wtedy naprawde sie tłukło... mlotek.gif Zatem diagnosta sie nie pomylił...

Napisano

zasadniczy:przód około 2,0-2,2 kN , tył 50-60% wartości przodu , pomocniczy nieco mniej niż zasadniczy tylny . Na jednej osi różnica nie może przekraczać 30% .

Napisano
  • Autor

> zasadniczy:przód około 2,0-2,2 kN , tył 50-60% wartości przodu ,

> pomocniczy nieco mniej niż zasadniczy tylny . Na jednej osi

> różnica nie może przekraczać 30% .

Ciekaw jestem, czy odpowietrzenie by cos poprawiło... hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.