Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ratunku czarno za mna jak w smole

Featured Replies

Napisano

w zwiazku z tym ze sorawdzakem wczoraj stan hamlców pokusilo mnie o sprawdzenie szczelnosci turbiny. i tak wiec znalazlem troche oleju na dnie intercoolera a w tubinie tylko dalikatnie wilgotno. przy okazji rowniez sprawdzilem szczelnosc rur i... i nie bylo by w tym nic dziwnego tylko ze dzis rano jadac z pracy przy wkrecaniu auta na 2000 i wyzej za mna czarny oblok czarnego dymu. zajechalem na podworko wysiadlem z auta jenda noga druga na gas i patrze co sie dzieje a tam normalnie czarnuch! angryfire.gif i to tak ostro wali ze az na ziemi czarna plame sadzy zostawil o 30 centymetrowej srednicy. co to moze byc? jakas nieszczelnosc? jezdzilem zaraz po zlozeniu i takiego efektu nie widzialem,auto wyrazniej lepiej jedzie.jest bardziej delikatne na dodawanie gazu.dodam ze rury od intercoolra byly chyba sprawne bo nie wkrylem zadnych dzior a nie przeciec, chodz przed tem byly te opaski krzywo pozakladane sciana.gif ratunku

Napisano

czarny dym - za duzo paliwa za mało powietrza. Przy paliwie nie grzebałeś więc sprawdź spokojnie i dokładnie cały układ dolotowy powietrza,.. coś tam musi być nie tak. Albo gdzie s uchodzi bokiem za turbiną albo gdzieś przytkane przed turbiną,.. może szmatka wpadła do filtra powietrza,.. bywało i tak smile.gif

Napisano

ja dopiero co mialem przeglad (hiszpanski ITV) wraz z analiza spalin powiedzieli ze wszysko jak w nowce a dymi dosyc na zimnym , na cieplym tylko przy mocniejszym depnieciu, spadku mocy nie odczowam, spalanie na poziomie 5,5-6 na trasie przy dynamicznym stylu jazdy, oleju nie bierze i niewidac na rurkach zeby sie pocily, i co to moze byc? confused.gif

Napisano

> czarny dym - za duzo paliwa za mało powietrza.

dokładnie jest tak jak kolega pisze...

Sprawdź

Napisano
  • Autor

> ja dopiero co mialem przeglad (hiszpanski ITV) wraz z analiza spalin

> powiedzieli ze wszysko jak w nowce a dymi dosyc na zimnym , na

> cieplym tylko przy mocniejszym depnieciu, spadku mocy nie

> odczowam, spalanie na poziomie 5,5-6 na trasie przy dynamicznym

> stylu jazdy, oleju nie bierze i niewidac na rurkach zeby sie

> pocily, i co to moze byc?

mam identycznie pozniej jak sie auto rozgzalo to tylko po mocnym wcisnieciu w deche i wkreceniu auta do 4-5 tys. troche tak zadymilo. nie wiem moze to tak ma byc. teraz tez nic nie zauwazylem a posprawdzam wszystko jeszcze raz jak bedzie pogoda bo dzsiaj jak na zlosc sie rozpadalo i zrobilo zimno.

Napisano

Ja z przerazeniem czasem patrze w lusterko gdy na obwodnicy jade 180 wciskam gaz a za mna dym sie pojawia zeby.GIF. Wychodze z zalozenia ze to norma smile.gif

Napisano

> Ja z przerazeniem czasem patrze w lusterko gdy na obwodnicy jade 180

> wciskam gaz a za mna dym sie pojawia . Wychodze z zalozenia ze

> to norma

Też zostawiam za sobą zasłonę dymną, szczególnie jak mocniej przycisnę. Przed wirusem było trochę lepiej ale niewiele grinser006.gif

Napisano

> Też zostawiam za sobą zasłonę dymną, szczególnie jak mocniej

> przycisnę. Przed wirusem było trochę lepiej ale niewiele

Jesli dymienie sie bedzie nasilac , lub juz lekko tak coraz bardziej sie robi to niedlugo bedzie cos do wymiany wink.gif ja tak mialem , mam wozik po chipie a po zmianie egr i przeplywki ledwo widze jakis szary dymek w lusterku jak jade mocniej

Napisano

> Jesli dymienie sie bedzie nasilac , lub juz lekko tak coraz bardziej

> sie robi to niedlugo bedzie cos do wymiany ja tak mialem , mam

> wozik po chipie a po zmianie egr i przeplywki ledwo widze jakis

> szary dymek w lusterku jak jade mocniej

Od roku mniej więcej tak samo :-) Przepływka po wymianie, ale na starej chyba kopcił mniej zlosnik.gif

Napisano

> Od roku mniej więcej tak samo :-) Przepływka po wymianie, ale na

> starej chyba kopcił mniej

Średni czas pracy przepływki to 100.000 km... lub mniej

jeśli została wymieniona na chinską to może tak być jak piszecie...

Napisano

> Średni czas pracy przepływki to 100.000 km... lub mniej

> jeśli została wymieniona na chinską to może tak być jak piszecie...

BOSCH, kupiony w sklepie. Czy chińska podróbka nie wiem - wygląda identycznie jak oryginał.

Napisano

> Też zostawiam za sobą zasłonę dymną, szczególnie jak mocniej

> przycisnę. Przed wirusem było trochę lepiej ale niewiele

-- norma

Próba zawinięcia asfaltu na światłach - lekki dym , siwy ...

Dynamiczna redukcja plus dokręcanie na trasie w ok 4k obr - też widać, że jadę.

Najbardziej kopci mi przy mi 4,5 rpm na V girze ale na to już chyba nic nie poradzę 270751858-jezyk.gif - ale za to krajobraz zmienia sie tak szybko, że nawet nie widzę tego dymu palacz.gif

Aha, oczywiście soft dłubnięty

Napisano

witaj. Ostatnio oglądając jakiś moto-program w TV o dieslach słyszałem diagnozę w formie rymowanego przysłowia. nie pamiętam jak ta rymowanka bżmiała, ale sęs dobrze zapamiętałem.smile.gif chodzi o to że w turbodieslach czarny dym to nieszkodliwy, za to siwy to szkodliwy. wiem napewno że taki sęs był tego przysłowia. Pozdrawiam

Napisano

> Najbardziej kopci mi przy mi 4,5 rpm na V girze ale na to już chyba

masz skrzynie 6ke ? wink.gif

Napisano

> masz skrzynie 6ke ?

-- niestety...i cholernie żałuję... motorek ma jeszcze zapas, ale skrzynka za krótka frown.gif

Napisano
  • Autor

chodzi o

> to że w turbodieslach czarny dym to nieszkodliwy, za to siwy to

> szkodliwy. wiem napewno że taki sęs był tego przysłowia.

> Pozdrawiam

dzisiaj bylo -4 stopnie celcjusza. i po odpaleniu auta lecial siwy dym z tlumika i w miare jak oskrobywalem szyby coraz mnie coraz mniej az w koncu poo rozgrzaniu silnilnika przestaje. ciekawe turbina pada? czy u Was też tak jest?

Napisano

Szczerze mówiąc nie zwróciłem na to uwagi.

Napisano

> witaj. Ostatnio oglądając jakiś moto-program w TV o dieslach

> słyszałem diagnozę w formie rymowanego przysłowia. nie pamiętam

> jak ta rymowanka bżmiała, ale sęs dobrze zapamiętałem. chodzi o

> to że w turbodieslach czarny dym to nieszkodliwy, za to siwy to

> szkodliwy. wiem napewno że taki sęs był tego przysłowia.

> Pozdrawiam

czarny dym dobry dym - Kornacki tak się wypowiedział omawiając

diesle w terenówkach

Napisano

> chodzi o

> dzisiaj bylo -4 stopnie celcjusza. i po odpaleniu auta lecial siwy

> dym z tlumika

Eeeeeee nie dym tylko para wodna z spalinami.... to normalka i zawsze tak jest wink.gif

Napisano

> czarny dym dobry dym - Kornacki tak się wypowiedział omawiając

> diesle w terenówkach

tak tak 20.GIFsmile.gif było to w "zakupie kontrolowanym". Skłaniał bym się do rymowanki "Czarny dym to kłopotliwy, zaś siwy to szkodliwy". Pozdrawiamsmile.gif

Napisano

> czarny dym dobry dym - Kornacki tak się wypowiedział omawiając

> diesle w terenówkach

U mnie też dymi na czarno jak wcisnę w gaz... Wykorzystuję to na BARANÓW, którzy jeżdżą po naszych drogach, jak takiemu zasłone puszczam to gościa nawet nie widzę w lusterku a ten od razu zwalnia :-)

pzdr...

/kustosz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.