Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

silnik tjet 120 km benzynka. jak sie sprawdza?

Featured Replies

Napisano

> i co ? faktycznie tak cienko sie ten 90 km kula?

> i co ? faktycznie tak cienko sie ten 90 km kula? tata w trasy to

> jeździ 2 razy do roku... z mama na wakacje heheh a tak to maks

> do 100 km od domciu...

Wszystko zależy od stylu jazdy, bo ja jakoś jeżdżę i nie unikam wyprzedzania, również ciężarówek... Wiadomo, że mocniejszy silnik to sprawniejszy manewr a zatem i bezpieczniejszy! Tu trzeba wspomagać się trzecim biegiem i wysokimi obrotami...

A mocy tak naprawdę bardziej brakuje przy wjazdach pod dużą górkę, szczególnie jak mamy trochę załadowany samochód, bagażnik z rowerami na dachu...

Więc to nie jest tak, że auto zupełnie nie jedzie... Całkiem sprawnie można się nim przemieszczać, ale nie ma co porównywać 90 z 120 T-jet bo to jest 30% mocy więcej i takie porównania są bez sensu... Takie porównanie szczególnie niekorzystnie wychodzi jak się człowiek przejedzie czymś mocniejszym.

Ja nie miałem wyboru, nie mogłem sobie pozwolić na nic lepszego i świadomie wziąłem to co mam. Oczywiście jakbym mógł sobie pozwolić na możliwość wyboru to wziąłbym 120 lub 150KM! Ale ja nawet nie zastanawiałem się nad czymś mocniejszym!

Jeśli ojciec jest w stanie dołożyć trochę kasy i go to specjalnie nie zaboli to niech bierze 120 T-Jet i ma moc na zapas! Najważniejsze, żeby to był świadomy wybór!

Pakietu sport nie mam. Między innymi dlatego, że wg mnie byłby to przerost formy nad treścią... Odstraszały mnie też profil i szerokość opony i... kolor! Nie chciałem czerwonego samochodu, po prostu nie lubię tego koloru!

Na duży plus pakietu przemawia tapicerka i tylko tego mi brakuje w dynamicu...

Napisano

> ok. ale u ciebie też króluje pakiet sport z szerszymi oponanmi?

NB roso maranello dynamic 1.4 90km z pakietem sport osadzony na 225/45/R17 wink.gif

Napisano

> najgorsze jest to, że mieliśmy te same silniki w tej samej kolejności

zlosnik.gif

> p.s moje cc i sc też kiedyś dawało rade

a widzisz rotfl.gif

Napisano

> to ile średnio wychodzi spalanie w takim 90 km z szerokiimi oponkami?

pewnie więcej jak w 120 z szerokimi zlosnik.gif

Napisano

> niestety nie wiem w Stilo MW przy tym silniku moja wykręcała

> po mieście 9-11/100 ale to jest wynik tendencyjny bo Ona ma buciki

> z betonu

Ja swoim, ale lżejszym 3D miałem 7,5 l/100, a udawało sie i 6,5. 6,2 po mieście. Na 205-tkach spalanie od razu szło min. 0,5 l do góry

Napisano

> Akurat ja nie miałem punto, a te 90KM mi niestety musi wystarczyć

> To już lepiej Corollą się przejedź. Ja na pewno zamiast Golfa

> kupiłbym Corollę 1,6 ze skrzynią MM, tylko ten czas oczekiwania

> 1,5-3 m-cy , a US nie będzie czekał

nie podoba mi sie corolla,takze nawet nie bede jej ogladac:P

Golf VI jest relatywnie "tani" jak na golfa,a nawet bez rabatow tanszy od bravo.

Napisano

> Golf VI jest relatywnie "tani" jak na golfa,a nawet bez rabatow

> tanszy od bravo.

to jedz kupowac golfa.. jak to mowia dla kazdego cos innego zlosnik.gif

Napisano

> nie podoba mi sie corolla,takze nawet nie bede jej ogladac:P

> Golf VI jest relatywnie "tani" jak na golfa,a nawet bez rabatow

> tanszy od bravo.

no niestety Golf przy wnetrzu NB +sport wypada spartansko i nuuuudno. do tego VW ma o wiele twardsze zawieszenie i mniej komfortowo sie nim jezdzi. ani V ani VI nie umywa sie do Bravo .. taka jest prawda. poza tym najwieksza wada Golfa jest jego popularnosc. wiem ze VI dopiero wchodzi na rynek, ale to tylko kwestia czasu az zaroi sie od nich na ulicach.

ja tam nie twierdze ze VW robi zle samochody.. moim zdaniem sa po prostu przereklamowane i zybt oklepane. tak jak nowy scirocco ktory wyglada jak Civic z lat 90' hehe.gif

Napisano

jak napisalem kilka stron wczesniej:

kolego jesli 60km w punto ci wystarczylo to te 90km tez Ci wystarczy. Ja mam 1.2 16V i jak dostawalem jako zastepcze punto 1.2 60km to myslalem,ze mnie szlag trafi jak mialem tym jechac. nie dosc ,ze brakowalo mocy to jeszcze palilo duzo wiecej od 1.2 16v bo trzeba bylo mocniej deptac,zeby auto chcialo jakos jechac. Sam mam teraz wielki dylemat co wybrac. 1.4 T-Jet 120km czy 1.9 150km. Benzyna w (niestety nie ma juz emotion) dynamicu z dodatkowym wyposazeniem wychodzi mi bez rabatu 70tys, a diesel emotion 80tys,ale od tej ceny rabat i roznica zaciera...Emotion bardziej mi sie podoba,ale 10 tys mniej to duzo kasy. W dynamicu srednie sa materialy wnetrza. W przyszly weekend bede mial na jazdy T-jet,jesli sie nic nie zmieni. Biore pod uwage takze Golfa VI 1.4 tsi-w piatek jade nim pojezdzic...

ps. odradzam 1.9 120,bo jest po prostu srednim silnikiem. Brakuje mu troche mocy i jest to dosc stara konstrukcja. mialem go na jazdach przez 5dni i jakos mnie nie zachwycil. "

Wszystko zalezy od rabatow. W fiacie mam dosc duzy. Zastanawiam sie czy jest sens pakowac te 10tys wiecej do 1.9 150 w Emotionie i jak ludzie oceniaja ten silnik? czy ktos z was jezdzil 1.4 120 i 1.9 150, a za tym jak ocenia oba silniki?

Napisano

> ps. odradzam 1.9 120,bo jest po prostu srednim silnikiem. Brakuje mu

> troche mocy i jest to dosc stara konstrukcja. mialem go na

> jazdach przez 5dni i jakos mnie nie zachwycil. "

a czemu twierdzisz ze stara konstrukcja?

> jak ludzie oceniaja ten silnik? czy ktos z was jezdzil 1.4 120 i

> 1.9 150, a za tym jak ocenia oba silniki?

pozytywnie zlosnik.gif

Napisano

> to jedz kupowac golfa.. jak to mowia dla kazdego cos innego

ale ten 1,6 8v jest całkiem fajny zlosnik.gif

Napisano

> ale ten 1,6 8v jest całkiem fajny

to takie tam nowkinki wsadzaja do tych g6? zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> to takie tam nowkinki wsadzaja do tych g6?

wydaje mie się że jest taka opcja zlosnik.gif

Napisano

> wydaje mie się że jest taka opcja

a to skubance jedne zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> niemieckie

dzieki wszystkim za opinie. są cenniejsze niż z najmądrzejszych samochodowych gazet i testów:)

ale orzyznam, ze ciut mnie wystraszył ten wzrost zuzycia plaiwa na tych 225... pieknie wyglądają, ale nie wiem czy gra warta świeczki:) aaa tam jeszcze się zastanowię.

Napisano

> dzieki wszystkim za opinie. są cenniejsze niż z najmądrzejszych

> samochodowych gazet i testów:)

> ale orzyznam, ze ciut mnie wystraszył ten wzrost zuzycia plaiwa na

> tych 225... pieknie wyglądają, ale nie wiem czy gra warta

> świeczki:) aaa tam jeszcze się zastanowię.

pomyśl co Ci bardziej potrzebne. Na pewno pakiet sport i szerokie koła cieszą oko, samochód wygląda super, ale realnie się to do niczego nie przydaje. Jakiś czas temu czytałem gdzieś test porównawczy tego samego modelu opony w różnych rozmiarach na jednym aucie (VW Golf 160KM) i z wszystkich opon w rozmiarach od 15 do 18 cali, uznano że optymalną oponą do tego auta jest 205/55 R16. Na większych i szerszych kołach, co prawda jest lepsza przyczepność ma suchym (ale podejrzewam że Twój ojciec raczej tego nie wykorzysta smile.gif ) ale gorsza na mokrym i gorszy komfort. Na pewno też większe spalanie, ale tego już nie testowali.

Jak dla mnie zawieszenie w Bravo i tak jest za twarde, więc za nic nie chciałbym jeszcze pogarszać komfortu na większych i cieńszych oponach.

Napisano

> A jak jest ze zużyciem oleju w tych silnikach? Te bez turbo lubią

> sobie nieco łyknąć.

po 12000 km nie zauważyłem żadnej zmiany na bagnecie, wyglada na to że będzie tak jak w Ibizie 1,4 na 40 000 km żadnej dolewki - jedynie wymiany

Napisano

> po 12000 km nie zauważyłem żadnej zmiany na bagnecie, wyglada na to

> że będzie tak jak w Ibizie 1,4 na 40 000 km żadnej dolewki -

> jedynie wymiany

u mnie 15 tys przebiegu i też nic oleju nie ubyło. Jest dobrze ok.gif

Napisano

> ja tam nie twierdze ze VW robi zle samochody.. moim zdaniem sa po

> prostu przereklamowane i zybt oklepane. tak jak nowy scirocco

> ktory wyglada jak Civic z lat 90'

Nie wydaje się Wam że nowy Golf jest zerżnięty z Dacii Sandero ?Rumuni to jednak mają łeb do ,,stajlingu''

Napisano
  • Autor

> dzieki wszystkim za opinie. są cenniejsze niż z najmądrzejszych

> samochodowych gazet i testów:)

> ale orzyznam, ze ciut mnie wystraszył ten wzrost zuzycia plaiwa na

> tych 225... pieknie wyglądają, ale nie wiem czy gra warta

> świeczki:) aaa tam jeszcze się zastanowię.

mam propozycje od dealera taka 1.4 120 km, maranello, dynamic plus pakiet sport plus insta. gazowa. auto ma rok i 15 tysięcy nakulane?

jest sens w to wchodzić?

Napisano

> mam propozycje od dealera taka 1.4 120 km, maranello, dynamic plus

> pakiet sport plus insta. gazowa. auto ma rok i 15 tysięcy

> nakulane?

> jest sens w to wchodzić?

jak maranello to nie palacz.gif

Napisano
  • Autor

> jak maranello to nie

ok. nie wiem juz o co chodzi. moze z uwagi na późna pore. ide spać.

Napisano

>- jak ktoś jeździ pełny gaz hamulec pełny gaz hamulec to

> każdym spali dużo a że turbo ma większe możliwości to może w nim

> spali trochę więcej-

dzieki ze wsponiales o mnie w watku zeby.GIF

Napisano

> ok. nie wiem juz o co chodzi. moze z uwagi na późna pore. ide spać.

kolega fantoma ma problemy z postrzeganiem kolorów widzi tylko czarne 270751858-jezyk.gif oczywiście żartował smile.gif

odemnie - czy wchodzic ... zalezy jaka instalacja i ile chca za to auto ... ale jakos obawial bym sie przy t-jecie gazu

Napisano

> Mnie troche brakuje koni, ale nie az tak bardzo

Myślę, że bardziej brakuje Ci tubiny i momentu, niz koni zlosnik.gif

Napisano

> Myślę, że bardziej brakuje Ci tubiny i momentu, niz koni

nieeee.... no moze dzwieku turbiny brakuje (mojej zonie) jak na pasach ganiamy mohery ;D

ten swist sprezarki skomponowany z rykiem V6 i poderwaniem przodu.... ehhh :>

a powaznie... do miasta to 90koniowemu NB niczego nie brakuje. Na trasie czasami przy wyprzedzaniu... ale ze akurat w kazda standardowa trase mam glownie po dobrej krajowej albo A4... te tez 90koni daje rade wink.gif

Napisano

> mam propozycje od dealera taka 1.4 120 km, maranello, dynamic plus

> pakiet sport plus insta. gazowa. auto ma rok i 15 tysięcy

> nakulane?

> jest sens w to wchodzić?

To zależy czy chcesz kupić samochód używany, czy nowy zlosnik.gif

Napisano

> To zależy czy chcesz kupić samochód używany, czy nowy

to zalezy czy chce przeplacic i miec 'custom car' czy wystarczy mu standard wink.gif

ja kupilem uzywke 9m-cy, 2kkm przebiegu, ~30% taniej niz w salonie za nowy i jakies 15% taniej niz za demo od dealera. (rocznika 2007 juz wlasciwie nie bylo, a promocja 'ze stoku' miescila sie w przedziale cena nowego - cena demo)

ale w LPG to bym sie nie pchal (ale to moja opinia oparta na problemach kuzynow ktorzy gazowali wszystkie swoje autka, az pokupowali diesle)

Napisano

> to zalezy czy chce przeplacic i miec 'custom car' czy wystarczy mu

> standard

otóż to ok.gif

> ja kupilem uzywke 9m-cy, 2kkm przebiegu, ~30% taniej niz w salonie za

> nowy i jakies 15% taniej niz za demo od dealera. (rocznika 2007

> juz wlasciwie nie bylo, a promocja 'ze stoku' miescila sie w

> przedziale cena nowego - cena demo)

> ale w LPG to bym sie nie pchal (ale to moja opinia oparta na

> problemach kuzynow ktorzy gazowali wszystkie swoje autka, az

> pokupowali diesle)

gaz jest do kuchenek, ale marketingowcy twierdzą inaczej zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> kolega fantoma ma problemy z postrzeganiem kolorów widzi tylko czarne

> oczywiście żartował

> odemnie - czy wchodzic ... zalezy jaka instalacja i ile chca za to

> auto ... ale jakos obawial bym sie przy t-jecie gazu

faktycznie nie napisałem najważniejszego: chcą za nie 46 tysięcy złotych i ani złotówki więcej. i znowu mam zagwozdkę...

Napisano
  • Autor

> to zalezy czy chce przeplacic i miec 'custom car' czy wystarczy mu

> standard

> ja kupilem uzywke 9m-cy, 2kkm przebiegu, ~30% taniej niz w salonie za

> nowy i jakies 15% taniej niz za demo od dealera. (rocznika 2007

> juz wlasciwie nie bylo, a promocja 'ze stoku' miescila sie w

> przedziale cena nowego - cena demo)

> ale w LPG to bym sie nie pchal (ale to moja opinia oparta na

> problemach kuzynow ktorzy gazowali wszystkie swoje autka, az

> pokupowali diesle)

wytłumacznie mi w czym rzecz, że silnik 90 km bez trubiny dobrze się gazuje a ten 120 km podobno juz nie? na co wpływa tak drastycznie posiadanie turbiny przez silnik, ze gaz mu nie podchodzi niby... bo pooki co to sobie tak gaworzymy, a nikt nie podał empirycznie ustalonych konkretów. jak ktoś coś wie więcej oprócz domniemań o niech nam to wyłoży, zeby uciąć temat, a nie gdybać:)

Napisano

> wytłumacznie mi w czym rzecz, że silnik 90 km bez trubiny dobrze się

> gazuje a ten 120 km podobno juz nie? na co wpływa tak

> drastycznie posiadanie turbiny przez silnik, ze gaz mu nie

> podchodzi niby... bo pooki co to sobie tak gaworzymy, a nikt nie

> podał empirycznie ustalonych konkretów. jak ktoś coś wie więcej

> oprócz domniemań o niech nam to wyłoży, zeby uciąć temat, a nie

> gdybać:)

alez ja nie napisalem o tym konkretnym przypadku... napisalem wyraznie ze jest to moje prywatne odczucie bazujace na przynajmniej kilku oplach, audi i conajmniej jednym mercedesie w wersjach wolnossacych i turbo z ktorymi kuzynowie mieli zawsze jakis problem po zagazowaniu. Nawet do tego stopnia ze warsztat wymontowal instalacje z audi A4 1.8 i oddal kase bo nie byli w stanie sobie poradzic z regulacja instalacji. (albo jezdzil dobrze na benzynie, ale gazu palil pod 20litrow, albo uruchamianie silnika trwalo kupe czasu zanim zalapal i komputer sypal kupa bledow przy pracy na benzynie)

wiec jak dla mnie instalacja LPG jest nierozsadna i niekoniecznie uzasadniona ekonomicznie niezaleznie od silnika do ktorego miala by byc wlozona

Napisano

> wytłumacznie mi w czym rzecz, że silnik 90 km bez trubiny dobrze się

> gazuje a ten 120 km podobno juz nie? na co wpływa tak

> drastycznie posiadanie turbiny przez silnik, ze gaz mu nie

> podchodzi niby... bo pooki co to sobie tak gaworzymy, a nikt nie

> podał empirycznie ustalonych konkretów. jak ktoś coś wie więcej

> oprócz domniemań o niech nam to wyłoży, zeby uciąć temat, a nie

> gdybać:)

ja tam szpecem nie jestem ale wydaje mi się, że silnik z turbo jest trudniejszy do zagazowania bo:

turbina drastycznie zwiększa ciśnienie i ilość powietrza wpadającego do silnika. Do tego przystosowany jest komputer sterujący, który zależnie od tego, precyzyjnie zwiększa ilość paliwa wtryskiwanego do cylindrów.

No i jeśli teraz ma być gaz, to centralka sterująca gazem musi podobnie umieć dawkować paliwo. Do tego, jeśli weźmiemy pod uwagę np. to, że gaz w Polsce jest bardzo różnej jakości na różnych stacjach (wiem to z doświadczenia po kilku latach jazdy lanosem na lpg), to już jest potencjalny problem, bo jak gaz będzie kiepski, to może go być np. za mało w stosunku do podanego powietrza.

Nie wiem czy to ma sens, tak ja sobie to tłumaczę smile.gif

Napisano
  • Autor

> ja tam szpecem nie jestem ale wydaje mi się, że silnik z turbo jest

> trudniejszy do zagazowania bo:

> turbina drastycznie zwiększa ciśnienie i ilość powietrza wpadającego

> do silnika. Do tego przystosowany jest komputer sterujący, który

> zależnie od tego, precyzyjnie zwiększa ilość paliwa

> wtryskiwanego do cylindrów.

> No i jeśli teraz ma być gaz, to centralka sterująca gazem musi

> podobnie umieć dawkować paliwo. Do tego, jeśli weźmiemy pod

> uwagę np. to, że gaz w Polsce jest bardzo różnej jakości na

> różnych stacjach (wiem to z doświadczenia po kilku latach jazdy

> lanosem na lpg), to już jest potencjalny problem, bo jak gaz

> będzie kiepski, to może go być np. za mało w stosunku do

> podanego powietrza.

> Nie wiem czy to ma sens, tak ja sobie to tłumaczę Ja w swoim punto mam jedną z najpopularniejszych instalek brc 24. i otóż ta instalka nie ingeruje w ogóle w instal sinika z takimi wyjątkami: listwa wtryskiwaczy, z której wychodzą 4 wężyki podpięta jest do kolektora ssącego silnika. Lista gazową steruje komp gazowy, z którego wychodzą 4 kabelki tj. jeden plus i jeden minus, żeby instalacja miła zasilania, a nadto jeden łączy komp gazowy z benzynowym po to , aby pobierać właśnie info o potrzebnej ilości paliwa – keśli potrzeba go więcej to komp. Benzynowy inform o tym gazowy, a ten już szykuje włąściwą porcję gazu, czwarty kabelek służy do odcięcia zasilania do wtrysków benzyny w chwili przechodzenia na gaz. I Koniec. Powtarzam – nie ma żadnej innej ingerencji w instalację silnika. Znam tą instalkę, bo mam ją u siebie i dużo o niej czytałem. Pytam więc jak się ma to do turbiny? Może ktoś wie więcej niż ja więc niech się szczerze wypowie.

Napisano

Moze lepiej zapytaj na forum gazowników AK, pewnie beda wiedziec więcej o kuchenkach ok.gif

Napisano
  • Autor

> Moze lepiej zapytaj na forum gazowników AK, pewnie beda wiedziec

> więcej o kuchenkach

eee tam... jak tu nie makogoś kto ma takie auto w gazie to na kąciku gaziarzy tym bardzuiej. nie ma skąd zasiegnać rzetelnej info. choć w salunie mi mówią ze gaz u nich zakładany, nie ma problemu i auto jeździ jak marzenie...

Napisano

> choć w salunie mi mówią ze gaz u nich zakładany, nie ma problemu

> i auto jeździ jak marzenie...

Wujas jeździł kilkoma służbowymi fiatami zagazowanymi w ASO, tez jeździły jak marzenie hahaha.gifrotfl.gif

Napisano

> eee tam... jak tu nie makogoś kto ma takie auto w gazie to na kąciku

> gaziarzy tym bardzuiej. nie ma skąd zasiegnać rzetelnej info.

> choć w salunie mi mówią ze gaz u nich zakładany, nie ma problemu

> i auto jeździ jak marzenie...

Mój kumpel kupił kiedyś Palio w salonie Fiata, gdzie założyli mu instalację (sekwencja do 1.2 16V) objętą gwarancją... Wszystko w ramach jednego dilera, w jednym i tym samym warsztacie!

Chodził jak marzenie... od jednych mechaników do drugich w obrębie tej samej firmy bo raz na jakiś czas wyskakiwał mu błąd silnika... Gazownicy twierdzili, że to nie wina ich instalacji i odsyłali do mechaników fiatowskich, ci mówili dokładnie odwrotnie...

Jak zwykle w takich sytuacjach nie było nikogo kompetentnego z kierownictwa, kto mógłby mu pomóc...

Teraz jeździ dieslem... oczywiście NB!

Ja w Punto miałem tylko mieszalnik w II generacji i generalnie w 95% jazdy było dobrze, ale jak zaczęło się już coś pieprzyć to na tyle, że przysłaniało te 95% pozytywnych wrażeń z gazu w aucie...

Sytuacja się zmieniła kiedy zgłębiłem temat i nie dałem sobie wciskać kitu u tych pseudomechaników... Później sam zacząłem robić sobie regulacje...

Niestety w przypadku instalacji bardziej skomplikowanych sam sobie nie podłubiesz!

I dlatego osobiście odradzam gaz w aucie nie dlatego, że to gaz ale ze względu na brak odpowiednio przeszkolonych i kompetentnych ludzi, którzy mogliby się zająć serwisem takiej instalacji... Użeranie się z nimi nie jest warte żadnych pieniędzy wynikających z oszczędności jazdy na LPG...

Może za kilka lat, jak gaz z turbo będzie rozpowszechniony tak jak dzisiaj sekwencje to bym w to wchodził, ale na pewno nie pozwoliłbym eksperymentować i uczyć się na moim samochodzie...

Napisano
  • Autor

> Mój kumpel kupił kiedyś Palio w salonie Fiata, gdzie założyli mu

> instalację (sekwencja do 1.2 16V) objętą gwarancją... Wszystko w

> ramach jednego dilera, w jednym i tym samym warsztacie!

> Chodził jak marzenie... od jednych mechaników do drugich w obrębie

> tej samej firmy bo raz na jakiś czas wyskakiwał mu błąd

> silnika... Gazownicy twierdzili, że to nie wina ich instalacji i

> odsyłali do mechaników fiatowskich, ci mówili dokładnie

> odwrotnie...

> Jak zwykle w takich sytuacjach nie było nikogo kompetentnego z

> kierownictwa, kto mógłby mu pomóc...

> Teraz jeździ dieslem... oczywiście NB!

> Ja w Punto miałem tylko mieszalnik w II generacji i generalnie w 95%

> jazdy było dobrze, ale jak zaczęło się już coś pieprzyć to na

> tyle, że przysłaniało te 95% pozytywnych wrażeń z gazu w

> aucie...

> Sytuacja się zmieniła kiedy zgłębiłem temat i nie dałem sobie wciskać

> kitu u tych pseudomechaników... Później sam zacząłem robić sobie

> regulacje...

> Niestety w przypadku instalacji bardziej skomplikowanych sam sobie

> nie podłubiesz!

> I dlatego osobiście odradzam gaz w aucie nie dlatego, że to gaz ale

> ze względu na brak odpowiednio przeszkolonych i kompetentnych

> ludzi, którzy mogliby się zająć serwisem takiej instalacji...

> Użeranie się z nimi nie jest warte żadnych pieniędzy

> wynikających z oszczędności jazdy na LPG...

> Może za kilka lat, jak gaz z turbo będzie rozpowszechniony tak jak

> dzisiaj sekwencje to bym w to wchodził, ale na pewno nie

> pozwoliłbym eksperymentować i uczyć się na moim samochodzie...

no właśnie. wszystko się okazę jak zobaczę to auto i się nim przejadę:)

Napisano

wiem ze Astra to nie Bravo, a i jednostka napedowa nieco inna, ale ja na gazie zrobilem 60kkm i w serwisie pojawialem sie raz na rok, sprawdzajac szczelsnosc oraz dokonujac wymiany filtrow wink.gif

Napisano
  • Autor

> wiem ze Astra to nie Bravo, a i jednostka napedowa nieco inna, ale ja

> na gazie zrobilem 60kkm i w serwisie pojawialem sie raz na rok,

> sprawdzajac szczelsnosc oraz dokonujac wymiany filtrow

jaki silnik i jaka instalka? ile żłopał? w tej chwili tak samo mam z punto. wsio ok. wiec niejestem negatywnie nastawiony...

Napisano

> jaki silnik i jaka instalka? ile żłopał? w tej chwili tak samo mam z

> punto. wsio ok. wiec niejestem negatywnie nastawiony...

silnik 1.4 ale 8 zaworowy. na zbiorniku gazu w miescie robilem 350km a w trasie 430-450km. do zbiornika wchodzily 32litry gazu.

Napisano

> silnik 1.4 ale 8 zaworowy. na zbiorniku gazu w miescie robilem 350km

> a w trasie 430-450km. do zbiornika wchodzily 32litry gazu.

To wiele wyjaśnia jaka instalacja...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.