Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zimówki - nie o rozmiar a wrażenia z jazdy. Bravo GT 105JTD

Featured Replies

Napisano

Koledzy i... koleżanki?-;P

Nie pytam o producenta, bo wybrałem. Nie pytam też szczegółowo o rozmiar bo wiem o co chodzi z zamiennikami, ale... No właśnie. Bravo 105JTD GT - nie super niskie ale niższe od mojej Marysi. W papierach stoją oponki 185/60R14 lub 185/55R15. O letnie nie pytam - mam swój "układ" opon-;) Ale zimówki... Mój problem polega na tym, że zostały mi po Punto w BDB stanie i najwyższej klasy oponki z felgami 165/65R14 - tyle, że są "za niskie" (chyba) do tej masy auta oraz wobec faktu, że autko porusza się "day by day" na odcinku 7 km przez 5 świateł na rozkopanej drodze z wystającymi studzienkami + również codziennie zamiata przez 7 wysokich "garbów spowalniających" x 2 (w dwie strony) które jakiś debil projektował (całe są zarysowane od aut przez nie przejeżdżających). Tu pytanie - mam obawy, że kółka z Punto nie dość że za niskie, to za wąskie (mimo, że zimowe) i mogą też nie wytrzymać obciążenia ... Jak sądzicie? Może ktoś śmiga takim autkiem np. na 170/65R14 lub 175/65R14? Nie wspominam już o fakcie ekonomicznym... Jakie wrażenia z jazdy w warunkach zimowych na w.w. oponkach?

Napisano

między tymi kołami jest tylko 7,5 mm różnicy w średnicy, więc auto będzie niżej zaledwie o niecałe 4mm.

także ja bym się wiele nie zastanawiał.

tymbardziej, że są fanatycy, ktorzy uważają, że lepiej jest na zimę założyc węzsze kółka (ja do nich nie naleze ale szanuje ich;p)

Napisano
  • Autor

No tak - tyle, że szerokość oponki spada drastycznie ze 185 na 165... A i nie mieszkam w górkach gdzie śniegu full-;) A gdybym tak miał na przodzie lub tyle te 165/65R15 a druga para 175/65R14? ;>

Napisano

To auto ma prawo mieć większe tendencje do myszkowania przodem bądź tyłem.

Pozostań przy jednym rozmiarze i już.

Napisano

> To auto ma prawo mieć większe tendencje do myszkowania przodem bądź

> tyłem.

> Pozostań przy jednym rozmiarze i już.

Podepnę się pod temat.

Z tamtej zimy mam dwie oponki zimowe 175/65/14... teraz udało mi sie kupić dobrze dwie opony 185/65/14.

Szersze chcę dać na przód, węższe do tyłu.

Jak myślicie, może coś myszkować, znosić czy coś?

Napisano

Może myszkować ale nie musi.

Takie rozmiaru raczej nie będą robić różnicy, gdybyś wkładał 205 i 175 to już można by się bać czegoś, ale przy 10 mm to auto i tak na lodzie pojedzie gdzie będzie chciało zlosnik.gif

Napisano

> No tak - tyle, że szerokość oponki spada drastycznie ze 185 na 165...

> A i nie mieszkam w górkach gdzie śniegu full-;) A gdybym tak

> miał na przodzie lub tyle te 165/65R15 a druga para 175/65R14?

Jak masz oponki w dobrym stanie to sie chłopie nie zastanawiaj,chyba ze jezdzij jak rally cross wtedy sie wykosztuj na inne,do codziennej,normalnej nei kozackiej jazdy zakładaj i sie nie przejmuj, roznicy nawet nie zobaczysz skoro mowisz ze dojezdzasz głownie do pracy 7km i to jeszcze po miescie gdzie swiatła i progi,wiec predkosci nie rozwijasz duzo powyzej 100km/h, auto moze wlasnie troszke zaczac myszkowac przy duzych predkosciach 150-160 h gdzie opory powietrza juz sa duze,ale chyba rzadko kto jezdzi tyle w zimie...ja w marysce tez mam wezsze na zime, 175 R14 i to na full balonie 70 i pływanie odczuwałem dopiero na authobanie w niemczech wlasnie powyzej 140 i bocznym wietrze,ale za to zawiecha w zimie nie dostawała tak bo balon wiele nierownosci wybierał,takze nie przejmuj sie i przyjemnej jazdy (p.s plusem jest to ze teoretycznie powinno ci mniej palic na waskiej gumie)

> ;

Napisano

witam ja tamten caly sezon jezdzilem na 165 lato i zima wrazenie takie same jak mam teraz 185/60 roznica taka ze troszke szybciej mi sie zbieral na 165 i minimalnie mniej palil w zimie byl bardziej sterowny chyba węższe opony bardzie sie wżerały w śnieg takie moje odczucia pozdrawiam

Napisano

Ja teraz założyłem 175/65R14 i jest bardzo dobrze. W porównaniu do 185 autko dużo lepiej mi skręca + na koleinach całkiem inna jazda. spineyes.gif

Napisano

Fabryczne opony były 175/70/14 i teraz też na takich jeżdżę. Współczynnik 65 minimalnie , nawet niezauważalnie obniży to auto. Nie zastanawiałbym się nad ich założeniem.

Napisano

> Ja teraz założyłem 175/65R14 i jest bardzo dobrze. W porównaniu do

> 185 autko dużo lepiej mi skręca + na koleinach całkiem inna

> jazda.

Czyli masz teraz dokładnie takie jak zaleca fabryka do BB z tym silnikiem ok.gif

Napisano

> Może myszkować ale nie musi.

> Takie rozmiaru raczej nie będą robić różnicy, gdybyś wkładał 205 i

> 175 to już można by się bać czegoś, ale przy 10 mm to auto i tak

> na lodzie pojedzie gdzie będzie chciało

zaraz lód a skąd wiecie że będzie lód tej zimy

Napisano
  • Autor

> Czyli masz teraz dokładnie takie jak zaleca fabryka do BB z tym

> silnikiem

Do mojego "fabryka" prikazuje: 185/60R14 lub 185/55R15 - wszyscy piszą tu o 170 czy 175 a ja o 165/65 przez co i średnica też mniejsza - najbardziej boję się o te garby i studzienki...

Napisano

> Do mojego "fabryka" prikazuje: 185/60R14 lub 185/55R15 - wszyscy

> piszą tu o 170 czy 175 a ja o 165/65 przez co i średnica też

> mniejsza - najbardziej boję się o te garby i studzienki...

Mniejsza o jakieś 13mm od 175/65 i 7mm od 185/60 , więc nie są to krytyczne różnice .

Za to na pewno na tak wąskich gumach prezencja ucierpi wink.gif

Napisano
  • Autor

Wszystko OK co piszecie, tyle, że jakoś nikt nie podjął jednego z haseł jakie rzuciłem odnośnie "wytrzymałości" tj. nośności. Dzisiaj sprawdziłem i jak dla mnie skok jest za duży. Oponki nie pękną ale trakcja na 10000% ucierpi, skoro z indeksu nośności 81H dla 15" i 82H dla 14" nastąpi spadek do 79T - 50kg na 1 oponę więcej ponad normę to o 200kg na aucie za dużo.... Wniosek: ZMIENIAM a tym bardziej że żonka jeździ autkiem (ostatnio dachowała) + moje 2 małe szkraby.... nie wiem skąd wezmę kasę ale zmieniam-;)

POZDRAWIAM i dziękuję wszystkim za opinie

Napisano

Dla BB 1.9JTD maksymalne dopuszczalne obciążenie to 1735kg .

Z tego kryterium wynika że opony o nośności 79 jednak wystarczą , ponieważ wytrzymują 437kg .

Ale i tak jest to wartość praktycznie na granicy , a lepiej mieć zawsze zapas zważywszy także na fabrycznie zakładane 185/60/14 z indeksem 82 ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.