Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy warto kupić Astrę H

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie

Chodzi mi po głowie zmiana wozu. Mam A.G jak w podpisie.

Myślę pozosać przy astrze bo to fajny wóz, ale zmienić na H

Co wy o tym myślicie.

Chce diesla (mam firmówkę berlingo HDI) i super się tym jeżdzi.

Jaki motor wybrać - najmniej awaryjny, sprawdzony i jakie są wersje wyposażenia.

Co się często wali w astrze H

Proszę o pomoc w wyborze.

I jeszcze jedno, gdzie są składane A.H

Napisano

Ogólnie mi się podoba auto - brałem na weekend testowy swego czasu. Fajne, wygodne, żwawe (dostałem 1.6 16v twin port).

Natomiast podobno jest dość skomplikowane jeśli chodzi o obsługę serwisową. Ponoć jest dość sporo elektroniki, czujników itp. Paradoksalnie PODOBNO ilość danych do przetworzenia utrudnia nieco diagnozowanie usterek.

Z silników pewnie warto pomyśleć nad 1.3CDTI chyba, że za mało mocy to np. 1.7CDTI - w wersji ~100konnej.

Co do mocnego 1.7CDTI mam nieco nieprzyjemne wspomnienie jak kumpel pożyczył Merivę w wersji 130hp, która przy przebiegu 10-12000km zaskoczyła trybem serwisowym (check engine + max 50km/h). W aso ustalili na awarię turbiny (albo jej osprzętu). No ale wiadomo - auta z parku prasowego lekko nie mają.

Napisano

To w dużym stopniu kwestia zasobności portfela. Astry G, również nowe, mają atrakcyjne ceny. Moim zdaniem różnica między starszym a nowszym modelem nie jest warta pieniędzy, które trzeba wyłożyć na Astrę H, ale to oczywiście tylko moje zdanie.

Napisano

Braciszek ma A H z silnikiem 1.7 bez turbiny (nie znam się na oznaczeniach). Serwis odwiedza średnio co 2-3 miesiące. jak nie alternator to jakiś czujnik w układzie chłodzenia i coś z zawiechą cały czas szwankuje.

Napisano

> Braciszek ma A H z silnikiem 1.7 bez turbiny (nie znam się na

> oznaczeniach). Serwis odwiedza średnio co 2-3 miesiące. jak nie

> alternator to jakiś czujnik w układzie chłodzenia i coś z

> zawiechą cały czas szwankuje.

wg mnie nie ma silników 1.7 diesel bez turbiny w A H old.gif

pewnie to jest ten 80KM, jak już to on nie ma intercoolera

Napisano

Ja zmieniłem Astrę G na H i bardzo sobie chwalę. Myślałem, żeby wziąć G z lepszym wypasem, ale okaząło się, że do G nie można było dołożyć kurtyn, a jak podliczyłem, to cenza wyszła zblizona, dlatego wziąłem H.

Moje wersja to Enjoy z pakietem Enjoy + (klimatronic, sterowanie radiem w kierze, podłokietnik, skórzana kierownica, regulacja fotela w iluś płaszczyznach , do tego kurtyny i komp pokładowy. Niestety przez niewiedzę sprzedawcy nie dokupiłem do kompa za 150 zł tzw układu kontrolnego monitorującego żarówki, płyn w spryskiwaczach, poziom oleju i takie tam....

Zabrakło mi na skrzynię Easytronic ( będzie w następnym autku)

W ciągu dwóch lat eksploatacji padły dwa drążki kierownicze (wymienione na gwarancji).

Napisano

> Myślę pozosać przy astrze bo to fajny wóz, ale zmienić na H

> Co wy o tym myślicie.

Bardzo dobry pomysł. ok.gif

> Jaki motor wybrać - najmniej awaryjny, sprawdzony i jakie są wersje wyposażenia.

Jak dla mnie oba (1.7 i 1.9) są dobrymi i bezawaryjnymi silnikami. Proponuję Ci jednak, żebyś szukał coś od 120 KM w górę, bo 100 KM słabo jedzie. W 1.9 zdarzają się usterki kierownicy powietrza w kolektorze dolotowym, jednak w modelach po 2007 zostało to naprawione. W 1.7 z kolei niektórzy narzekają na buczenie przy ok. 2000 obrotach, no ale jakby nie można było radia podgłośnić grinser006.gif

Co do wyposażenia to są następujące wersje:

-Essentia

-Enjoy

-Edition

-Elegance

-Sport

-Cosmo

-OPC

> Co się często wali w astrze H.

Najczęściej są to problemy z elektryką ale nie ma żadnej reguły.

Moja ma 65 tys. i wymieniłem tylny moduł sterujący (od 2006 już go nie ma), termostat, łącznik stabilizatora i już.

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za wpisy

Troszkę mi przejaśniało ale zapraszam dalej do pisania

Napisano

> wg mnie nie ma silników 1.7 diesel bez turbiny w A H

> pewnie to jest ten 80KM, jak już to on nie ma intercoolera

Ma turbinę i intercooler , wersja 100 km pewnie ma zmienną geometrię łopatek ale nie chcę gdybać.

Napisano

Hej

A jak jest z "braniem" oleju przez astry III 1,7 CDTI 101km? Moze ktos podzielic sie swoimi doswiadczeniami? Jesli ktos ma z sielnikiem 1,9 CDTI to tez moze odpowiedziec. Pozdr

Napisano

Hej.

Nie pytałeś o ten silnik, ale powiem,że 1,3 cdti też nie bierze. Do tego czasu zrobione 45000. Jestem po dwóch wymianach, żadnej dolewki oprócz początkowych kilku tysięcy kilometrów.

Pozdrawiam

Napisano

> A jak jest z "braniem" oleju przez astry III 1,7 CDTI 101km? Moze ktos podzielic sie swoimi doswiadczeniami?

Od wymiany do wymiany (co 15 tys.) żadnych dolewek.

Napisano

> Hej

> A jak jest z "braniem" oleju przez astry III 1,7 CDTI 101km?

Silnik 1,7 CDTI 82 tyś. przepiegu nic nie bierze oleju

Napisano

> Chce diesla (mam firmówkę berlingo HDI) i super się tym jeżdzi.

Wybierając diesela musisz wziąć pod uwagę, że Astra H nie ma wskaźnika temp. płynu chłodzącego, co może doprowadzić do nieumiejętnego obchodzenia się z turbiną - chyba że będziesz zaraz po uruchomieniu silnika miał na wyświetlaczu tryb serwisowy z odczytem temperatury. Wiele usterek trubiny spowodowanych jest wchodzeniem na wysokie obroty (powiedzmy powyżej 2500 tyś obr./min.) i nadmiernym obciążeniem, gdy silnik jest jeszcze zimny lub niewystarczająco rozgrzany.

Napisano

Mam pytanie odnosnie astru H. Czy w tym samochodzie tez jest stosowany lakier wodny tak jak w golfach V? Moze ktos wie cos w tym temacie. Ponoc takie lakiery sa mieksze niz na bazie rozpuszczalników.

Napisano

> Mam pytanie odnosnie astru H. Czy w tym samochodzie tez jest

> stosowany lakier wodny tak jak w golfach V? Moze ktos wie cos w

> tym temacie. Ponoc takie lakiery sa mieksze niz na bazie

> rozpuszczalników.

Teraz juz we wszystkich samochodach sa tylko lakiery wodne.

Nie mozna stosowac tych na bazie rozpuszczalnikow.

Pozdrawiam,

Maciej

Napisano

A ma ktos moze jakies doswiadczenia z automatem w 1.9 cdti w wesji 120 km, czy tam jest naprawde 6 biegow? Ile to pali? Jak przyspiesza? Jakies inne uwagi? Nosze sie z kupnem takiej, wacham sie miedzy AG a corolla. Poradzicie cos?

Napisano

> Mam pytanie odnosnie astru H. Czy w tym samochodzie tez jest

> stosowany lakier wodny tak jak w golfach V? Moze ktos wie cos w

> tym temacie. Ponoc takie lakiery sa mieksze niz na bazie

> rozpuszczalników.

Moja Astra G już ma wodny lakier a nowizny wszystkie mają jak leci...pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.