Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana pompy paliwowej - pytania pomocnicze

Featured Replies

Napisano

Zatarła się oryginałka niemiecka wredna jedna no mad.gif w zbiorniku z 50% paliwem

Podłączona na krótko czasem gadała a czasem nie, a jeżeli już to bardzo głośno. Zwłoki leżą już w bagażniku jako przymiar do nowej.

Jako że sklep netowy mam po drodze kupię zamiennik chiński za 58 zł może od razu ze trzy na zapas rotfl.gif. i teraz pytania:

1. Czy podłączać zasilanie oryginalnie czyli lutem czy przerobić na konektorki. Coś tak mi się konektorki nie widzą bo jeszcze zaśniedzieją i się jakaś iskra kiedyś wytworzy czy cuś i będzie buba.

2.Czy zastosować istniejące opaski zaciskowe/zatrzaskowe czy lepiej przy okazji zamienić na śrubowe/karbowane?

3. Czy jeszcze jakieś uwagi i problemy mogą wyniknąć i co to jest za nocnik czy miska która siedzi w baku tam gdzie pompa?

4. Gdzie jest do jasnej powrót paliwa w tym interesie?

Napisano

> 1. Czy podłączać zasilanie oryginalnie czyli lutem czy przerobić na

> konektorki. Coś tak mi się konektorki nie widzą bo jeszcze

> zaśniedzieją i się jakaś iskra kiedyś wytworzy czy cuś i będzie

> buba.

Moim zdaniem mimo wszystko trzymać się oryginału.

> 2.Czy zastosować istniejące opaski zaciskowe/zatrzaskowe czy lepiej

> przy okazji zamienić na śrubowe/karbowane?

Opaski samozaciskowe są jednokrotnego użytku. Po ich ściągnięciu wyrzucasz bo mogą już nie trzymać. Zakładaj od razu śrubowe - wygodniejsze i wielokrotnego użytku ok.gif

Napisano

> Moim zdaniem mimo wszystko trzymać się oryginału.

Popieram, lepiej przylutować.

> Opaski samozaciskowe są jednokrotnego użytku. Po ich ściągnięciu

> wyrzucasz bo mogą już nie trzymać. Zakładaj od razu śrubowe -

> wygodniejsze i wielokrotnego użytku

OK, ale ja zrozumiałem, że koledze chodzi o oryginalne opaski metalowe, które w tym miejscu są o tyle lepsze, że nawet jak zardzewieją i zawalą sie jakimś syfem, są łatwae do demontazu, czego nie można powiedzieć o śrubowych (są dobre do komory silnika)

Czyli ja polecam załozyć oryginalną opaskę jeżeli tylko się nadaje.

Co do pompy... ja kupiłem regenetowanego Bascha.

Jest OK od pół roku.

Napisano

za 70 kupiłem używkę razem z całą obudową, oryginał Bosch...

wymiana przez to trwała 10 mint...

oryginalnej opaski nie udało mi się nałożyć (trzebaby mieć specjalne narzędzie)

założyłem zwykłą skręcaną - trochę ciasno, ale jak się umiejętnie ją ułoży to nie przeszkadza i jest do niej dostęp

a na koniec zrobiłem odcięcie pompy na LPG i po temacie smile.gif

Napisano

Tak się podepnę.

Jak się dostać do pompy?

Napisano

> Tak się podepnę.

> Jak się dostać do pompy?

w eFce to bym Ci powiedział.... a w G... icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

Z podziękowaniem dla kolegi Jaceq_P:) trzymałem się porady.

Pompka chińska grinser006.gif wyszperana na allegro za 58zł, szczęśliwie tak się złożyło, że sprzedawca ma sklep blisko mnie więc wystarczyło podjechać.

Przy takiej cenie jak powiedział sprzedawca cytując innego klienta można mieć pompkę w każdej kieszeni gdyby zdechła aktualna.

Potem jeszcze zakup trzech małych opasek zaciskowych karbowanych i kita do domu do roboty.

Poniższy opis przeznaczony jest dla takich manualnych beztalenci jak ja - z góry przepraszam warsztatowych wyjadaczy.

Przygotowania

Narzędzia

1.Klucz nasadowy fi.8 - najlepiej z terkotką i dystansem lub jak ktoś nie ma to fajkowy

2.Nożyk

3.Lutownica

4.Wkrętak gwiazdka lub/i płaski

Materiały

1.Nowa pompka rzecz jasna smile.gif

2.3szt opaski zaciskowe fi.ok 1,5cm

3.Cyna+kalafonia

4.Awaryjnie można mieć w pogotowiu przewody elektryczne - niebieski i czerwony po ok.10cm

5.Druciki wiązałkowe lub taśma klejąca wink.gif

Demontaż

Podnosimy tylną kanapę z prawej i lewej strony.

Podnosimy wykładzinę i delikatnie podważamy plastikowy dekiel maskujący - to on oddziela jedynie kabinę od szumu, zimna, i smrodu zewnętrza tył kabiny.

Pod spodem widoczny jest dekielek pompy .

Odpinamy wtyczkę zasilania pompy i zabezpieczamy drucikiem lub taśmą, żeby nie zwiała nam pod bak.

Odkręcamy 6 śrub kluczem nasadowym i odkładamy w bezpieczne miejsce nie gubiąc przy tym podkładek - no chyba że będziemy dawać nowe.

Teraz ostrożnie podnosimy dekielek pompy manewrując tak żeby był dostęp do opaski zaciskowej na przewodzie paliwowym.

Płaskim wkrętakiem odpinamy opaskę zaciskową i wysuwamy przewód paliwowy tak żeby nam nie zwiał pod blachę zabezpieczając go np. pętelką z drutu.

Uwaga: Warto tak odchylić dekielek pompy żeby przy odpinaniu przewodu nadmiar paliwa trafił z powrotem do zbiornika.

Teraz obracając i manewrując ostrożnie całością zespołu pompy wyciągamy ustrojstwo do góry - może zaklinować się na gumie trzymającej pompę lub na ssaku pod pompą więc trzeba obracać w różne strony bo miejsca jak na lekarstwo, staramy się przy tym nie zgubić ssaka który jest tylko na wcisk - bo będziemy musieli później moczyć rączki w benzynie wink.gif

Zabezpieczamy otwór zbiornika przed zabrudzeniem czy nasypaniem czegokolwiek do zbiornika i zabieramy cały zespół pompy w miejsce warsztatowe gdzie mamy kawałek stołu i lutownicę.

281518263-1.JPG

Rozbiórka

1.Odpinamy opaskę na mocowaniu gumy

2.Zdejmujemy gumę trzymającą pompkę - w owalu

3.Odcinamy lub odlutujemy przewody na stykach pompy

4.Odpinamy opaskę na przewodzie paliwowym

5.Odłączamy pompę od przewodu.

Montaż

Dokładnie w odwrotnej kolejności co rozbiórka 5,4,3,2,1

Sprawdzamy dokładnie jakość lutu i trzymanie się przewodów - jedna iskra i...będzie buba

Stosujemy opaski zaciskowe skręcane śrubą - przy czym opaska nr.1 ma znaczenie pomocnicze i należy ją tak ustawić aby nie wystawała zbytnio za obrys całości bo będzie problem z włożeniem do baku.

Pilnujemy też aby opaska na przewodzie paliwowym (jej śruba) była jak najdalej od styków... wiadomo zwarcie i...buba

281518263-2.JPG

Dołączamy ssak - ja użyłem starego oryginalnego po wyczyszczeniu - bo ten gazik dołączany do pompy przypomina mi to czego używają kobiety do pudrowania nosa.

281518263-3.jpg

Montaż

Przed montażem robimy przymiarki na sucho położenia saka,pompy i dekla pod mniej więcej tym samym kątem żeby ssak maksymalnie sięgał do dna.

Manewrując w około i pod różnymi kątami wkładamy pompę w otwór.

I teraz najgorsze - podłączamy przewód paliwowy i usiłujemy zacisnąć opaskę -lekko nie będzie i dlatego nie przykręcamy wcześniej dekla, żeby mieć odrobinę pola manewru.

Jeżeli udało nam się zamontować przewód paliwowy i zabezpieczyć go, wpasowujemy dekiel do otworów pilnując żeby guma uszczelniająca się nie podwinęła i przykręcamy śruby.Nie

zamykamy dekla,kanapy i wykładziny!

Podłączamy wtyczkę zasilającą.

Włączamy zapłon i... albo BUBA i nas nie ma...albo słyszymy przez sekundę lub dwie pompkę usuwającą powietrze i dobijającą ciśnienie paliwa. Po 2-3 sek powinna być absolutna cisza,

bo pompka się wyłączy.

Odpalamy na benzynie i heja... do odcinacza testujemy parę razy nasłuchując pompki.

Potem sprawdzamy szczelność połączenia przewodu paliwowego.

Doprowadzamy wnętrze do ładu -czyli dekielek plastikowy,wykładzinka,kanapa.

End smile.gif

Przemyślenia

281518263-4.JPG

W zasadzie w sytuacji awaryjnej (no LPG i pad pompki) liczy się tylko wymiar nr.4 czyli długość korpusu pompki resztę da się dosztukować

Wymiary podam później, chyba że ktoś ma i będzie szybszy.

Wszelkie prawa co kopiowania niezastrzeżone poza podaniem nicka wink.gif

post-116448-14352497910379_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

281518263-4.JPG

Wymiary pompy - podaję gdyby ktoś dobierał awaryjnie inną niż dedykowaną

1.50mm

2.11mm

3.8mm

4.92mm

• 4 tygodnie później...
Napisano

> ... na stronie: http://www.astra.auto.pl/content/view/291/40/

Widziałem i przydało się ok.gif

Aczkolwiek jako ciekawostkę podam, że w moim aucie pompa paliwa nie pracuje po przekręceniu stacyjki. Normalnie zakupiłem nową pompę i przy wymianie coś mnie podkusiło żeby miernikiem sobie pomierzyć co tam na kablach słychać. Moje zdziwienie było bardzo wielkie gdy po przekręceniu stacyjki na przewodach zasilających pompkę było 0V yikes.gif Wszyscy piszą , że po przekręceniu stacyjki powinno być słychać pompkę a ja mojej nigdy nie słyszałem (myślałem sobie że tak super cicho pracuje hehe.gif) Pompka zaczyna pracować dopiero jak zaczyna kręcić rozrusznik. Co ciekawe przekaźnik pompy rzeczywiście zasilany jest od strony plusa po stacyjce ale od strony minusa jest sterowany przez ECU. Już nie będę się rozpisywał jakie myśli mi chodziły po głowie na temat zakupu pompki kiedy nie znalazłem tam napięcia angryfire.gif Ale pompka była uszkodzona i teraz po wymianie wszystko jest jak należny

Napisano

> Widziałem i przydało się

> Aczkolwiek jako ciekawostkę podam, że w moim aucie pompa paliwa nie

> pracuje po przekręceniu stacyjki. Normalnie zakupiłem nową pompę

> i przy wymianie coś mnie podkusiło żeby miernikiem sobie

> pomierzyć co tam na kablach słychać. Moje zdziwienie było bardzo

> wielkie gdy po przekręceniu stacyjki na przewodach zasilających

> pompkę było 0V Wszyscy piszą , że po przekręceniu stacyjki

> powinno być słychać pompkę a ja mojej nigdy nie słyszałem

> (myślałem sobie że tak super cicho pracuje ) Pompka zaczyna

> pracować dopiero jak zaczyna kręcić rozrusznik. Co ciekawe

> przekaźnik pompy rzeczywiście zasilany jest od strony plusa po

> stacyjce ale od strony minusa jest sterowany przez ECU. Już nie

> będę się rozpisywał jakie myśli mi chodziły po głowie na temat

> zakupu pompki kiedy nie znalazłem tam napięcia Ale pompka była

> uszkodzona i teraz po wymianie wszystko jest jak należny

z tego co wiem to po przekreceniu stacyjki napiecie tam jest, ale przez ok 3 sekundy

pozdro 20.GIF

Napisano

> jako ciekawostkę podam, że w moim aucie pompa paliwa nie

> pracuje po przekręceniu stacyjki.

u mnie jest tak samo

nie pojawia się napięcie po przełączeniu stacyjki, dopiero przy rozruchu ok.gif

• 1 rok później...
Napisano
  • Autor

To ja też dorzucę trzy grosze.Właśnie jestem po demontażu i montażu pompy paliwa.

Po swapie na c14se, musiałem wymontować pompkę bo jednak korpus pompy źle posadowiłem w obejmach przez co ssak opierał się o mały występ w koszu ssącym w zbiorniku i....paliwo "kończyło się" kiedy na zegarach wskazówka dotykała czerwonej skali.

Ale ja nie o tym. Po zmianie, łącznie z wiązkami i kompem sterującym (który sieje niemożebnie mi po cb) moja pompa działa w sposób już totalnie odmienny niż przy monowtrysku.

Wsadziłem pustą pompę po demontażu, kręcę prawie do rozładowania aku a tu nic nie idzie.

Teraz sterowanie pompą mam takie:

1.Przekręcam kluczyk-kontrolki świecą - pompa Off (nie podbija ciśnienia!)

2.Włączam rozrusznik - pompa off!!! - jeżeli silnik nie zaskoczy od razu,bo brak paliwa w listwie to komp wyłącza pompę.Jeżeli zaskoczy->pompa ON

3.Puszczam kluczyk-rozrusznik milknie - pompa ON - dopompowuje przez 1-2sek

Dziwne :/

W każdym razie przy suchej pompie -lub suchej listwie wtryskowej - nie da się uruchomić silnika kręcąc ile prądu starczy, trzeba uruchamiać na 1-3 sek i wyłączać rozrusznik czekając na pod pompowanie paliwa i tak ze 3-4 razy, aż paliwo dojdzie - później już jest ok.

Nie jestem pewien co za to odpowiada komp czy inaczej podpięte przekaźniki. hmm.gif

Napisano

Komp włącza pompę jak zobaczy obroty wału silnika.

Gdy wyłączasz silnik, ECU wyłącza pompę chwilę po tym jak zobaczy, że wał stanął.

Napisano
  • Autor

> Komp włącza pompę jak zobaczy obroty wału silnika.

Wychodzi na to że mój komp potrzebuje poza obrotami wału jeszcze jakieś info z silnika. hmm.gif skoro bez paliwa na listwie można kręcić do upadłego i pompka martwa.

Napisano

Innej informacji nie dostanie bo ma tylko jeden czujnik.

Ciśnienie w listwie też nie ma znaczenia, bo wtryskiwacze są załączane przez przekaźnik pompy paliwa. Popatrz jeszcze dokładnie jak masz podłączony przekaźnik i pompę.

Sprawdź czy na pinie B6 (brązowo-czerwony) kompa (mniejsza wtyczka, na środku) pojawia się masa podczas kręcenia rozrusznikiem.

Napisano

> Wychodzi na to że mój komp potrzebuje poza obrotami wału jeszcze

> jakieś info z silnika. skoro bez paliwa na listwie można kręcić

> do upadłego i pompka martwa.

Tak BTW listwy wtryskowej od C14SE, Ostatnio rozbierałem kolektor i przepustnicę i zauważyłem że na listwie jest zaworek, coś jak wentyl w rowerze, może wystarczyło go wcisnąć/odblokować i powietrze bez problemu zeszłoby z listwy i wężyków paliwowych. Chyba że ma on jakieś inne przeznaczenie 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Tak BTW listwy wtryskowej od C14SE, Ostatnio rozbierałem kolektor i

> przepustnicę i zauważyłem że na listwie jest zaworek, coś jak

> wentyl w rowerze,

> Chyba że ma on jakieś inne przeznaczenie

np pomiar ciśnienia paliwa,

brat

Napisano
  • Autor

> Chyba że ma on jakieś inne przeznaczenie

Raczej ma - trzyma paliwo pod ciśnieniem 3barów na listwie - jak pompa dobije za dużo to zaworek upuszcza i paliwo wraca powrotem od baku.

Wracając do tematu pompy - nie ma co bajdurzyć - ciężko mi się schylić do przekaźników z mierniczkiem w łapie.

Napisano

> Raczej ma - trzyma paliwo pod ciśnieniem 3barów na listwie - jak

> pompa dobije za dużo to zaworek upuszcza i paliwo wraca powrotem

> od baku.

piszesz o regulatorze ciśnienia paliwa a kolega pytał o zaworek upustowy na listwie - zamknięty kapturkiem,

brat

Napisano

> piszesz o regulatorze ciśnienia paliwa a kolega pytał o zaworek

> upustowy na listwie - zamknięty kapturkiem,

> brat

Czyli od czego on jest ? Bo dokładnie tak jak piszesz jest to zaworek upustowy zamknięty kapturkiem ale wcześniej pisałeś o pomiarach ciśnienia a na coś takiego to on mi nie wygląda xD

Napisano

> Czyli od czego on jest ? Bo dokładnie tak jak piszesz jest to zaworek

> upustowy zamknięty kapturkiem ale wcześniej pisałeś o pomiarach

> ciśnienia a na coś takiego to on mi nie wygląda xD

tak jak napisałem, można używać go do pomiaru ciśnienia, dokładnie na tej samej zasadzie jak chciałbyś mierzyć ciśnienie w kole,

podłączasz manometr na przewodzie, patrzysz jakie jest ciśnienie spoczynkowe, jak wygląda gdy odpala się silnik i jak kiedy silnik pracuje,

brat

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.