Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana rozrządu

Featured Replies

Napisano

Stilomaniacy!

Proszę znawców tematu o pomoc 270751858-jezyk.gif Przy jakim przebiegu należy wymienić rozrząd w silniku 1,6 16v 105KM ze stajni GM? Kilka serwisów fiata stwierdziło, że w okolicach 60kkm. Do tego wmówili mi wymianę pompy wody i zaśpiewali orientacyjną cenę 2k złotych sciana.gif Dzwoniłem w tej sprawie do serwisu Opla, bo w Oplu Vectrze C najsłabszym silnikiem jest wspomniany silnik. No i mi powiedziano, że Opel zaleca wymieniać rozrząd w tym silniku przy przebiegu 90kkm. Znawców tego problemu proszę o komentarz. Dzięki!

Napisano

odniose się tutaj tylko do ceny zaśpiewanej przez ASO. icon_rolleyes.gif

Czy ich po........liło? tuk.gifhmm.gif

Nawet wymiana mojego 2.4l w ASO kosztuje 900zl. Proponuje jednak zadzwonić se do jakiegoś sklepu z częściami i dowiedzieć się ile wsio kosztuje i doliczyć ok. 2-3 stów robocizny waytogo.gif

Co do przebiegu, to też słyszałem 60tys, ale pewien nie jestem niewiem.gif

EDIT: widzę, że ze śląska, więc szerokim łukiem omijaj Ganinex. Cenowo coś im się tam mocno pomieszało klotnia.gif

Napisano

Ja w swoim 1,6 wymieniałem po 80000 ale mam fiatowski 103KM.

Ceny niestety nie pamiętam ! frown.gif

Zadzwoń do autohitu w Tychach zorientuj się ! ok.gif

Cena ,którą Ci zaśpiewali jest screwy.gif

Napisano

60tys.km, to trochę mały przebieg na wymianę rozrządu. Raczej tak w okolicach 80tys. się wymienia. Ewentualnie co 5 lat.

2tys.zł za wymianę, to już zdzierstwo! Niedawno pytałem się w DCS, ile będzie mnie kosztowała wymiana rozrządu do JTD i mówili, że ok. 980zł.

Napisano

Dwa koła shocked.gif chyba ich pogieło... Ja rozpytywałem ostatnio o ceny dla silnika 1.2 - za samą robociznę wołali od 250-300 PLN max. Ostatecznie zrobiłem w ASO Motoryzacja Chorzów. Po doliczeniu 5% rabatu na części i 11% na robociznę zapłaciłem niecałe 500 PLN - bez pompy wody zaznaczę. Sami mi odradzili jej wymianę więc się nie upierałem - stwierdzili, że pompa do wymiany dopiero przy drugim rozrządzie. Jak chcesz zadzwoń do nich (032)2412017 ile ci zaśpiewają dla porównania.

Napisano
  • Autor

> Jak chcesz zadzwoń do nich (032)2412017 ile

> ci zaśpiewają dla porównania.

Dzięki! Dzwoniłem do nich. Zaśpiewali 850 zeta bez pompy wody. Gość stwierdził, że rozrząd wymienia się przy 80kkm.

Napisano

może te 2000 zł to "duży" przegląd plus wymiana rozrządu ? bo jeżeli za samą wymianę rozrządu to "trochę" dużo 270751858-jezyk.gif

co do wymiany paska to w ASO mowią że co 60 tyś km w oplach też co 60 k się wymienia

no i najlpiej wymienić pompę wody przy okazji .

ale też są szkoły że pompę wody wymienia się co drugą wymianę paska .

Napisano

> stwierdził, że rozrząd wymienia się przy 80kkm.

Też mi to mówił - albo co 5 lat bo guma parcieje smile.gif. Jakby co mieszkam rzut beretem od ASO więc jak będę na bazie mogę zaproponować Koledze kawę. Trochę to trwa - u mnie na jakieś 5 h zabukowali auto z tym, że wymieniałem jeszcze płyn hamulcowy i łącznik stabilizatora.

Napisano

stwierdzili, że pompa do wymiany dopiero przy

> drugim rozrządzie.

ja pompy wogole nie miałem wymienianej, 2 raz rozrząd i 180 000 km....

Napisano
  • Autor

> może te 2000 zł to "duży" przegląd plus wymiana rozrządu ?

2k złotych chcą za rozrząd i pompę wody. Oczywiście części i robocizna. Gość stwierdził, że części do silnika oplowskiego są droższe.

Napisano

A w serwisie Opla pytałeś ?

Albo o ceny części w jakiejś hurtowni motoryzacyjnej z przyzwoitymi zamiennikami ?

Napisano

Robocizna w ASO rozrząd + pompa 300zł

Części kup sam ale też trzeba uważać jaka firma.

Wymień po 60 km + pompę - dmuchaj na zimne.

Nie ma reguły co do pompy kiedy ją trzeba wymienić jeżeli robisz rozrząd rozsądniej jest ją wymienić.

Co zrobisz jak Ci pompa poleci 3 miesiące po wymianie rozrządu. Ano znów trzeba robić rozrząd. A to są koszty już niepotrzebne.

Powodzenia

Napisano

> Gość stwierdził, że części do silnika oplowskiego są droższe.

Hehe a przypłynęły z Chin tym samym kontenerem co fiatowskie hehe.gif

Napisano

> Hehe a przypłynęły z Chin tym samym kontenerem co fiatowskie

Z tego, co mówiono mi w serwisie, to rozrząd do Stilo pochodzi z Francji.

Więc kontener z Chin odpada nono.gif

Choć i tak jestem niepocieszony, że z Francji... od żabojadów!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.