Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Po przełaczeniu na gaz spadają obroty i gaśnie Astra G

Featured Replies

Napisano

Odkąd zrobiło się zimno taki się problem pojawił. Odpalam na benzynce i wszystko jest Ok, po przełączeniu na gaz obroty lecą na łeb na szyje i auto gaśnie a potem nie mozna go odpalić. Trzeba go kręcić i kręcić i nic, pomaga przełączenie na benzynkę i wtedy zagada. Po takiej akcji nie ma juz problemu, przełącze na gaz i wszystko gra jak gdyby nic. confused.gif Astra G 1,6 SZR.

Napisano

Warto zapytać na kąciku dla gazowników, ale na moje oko to parownik jest zapowietrzony i zamarza. Odpal na benzynie i niech chwilę pochodzi sobie, odkręć dolny wężyk wodny od parownika i delikatnie go zdejmuj aż chlupnie płyn (uwaga można się poparzyć). Mówię o dolnym bo prawdopodobnie dolnym jest powrót cieczy. Na parowniku powinny być oznaczenia, w każdym bądź razie chodzi o przewód którym już wypływa ciecz z parownika.

Jeśli problem pozostanie to musisz udać się raczej do fachowca bo być może sprężyna jest do wymiany na membranie.

Napisano

bo na zimnym silniku nie pojezdzisz na gazie (z wcisnietym sprzegłem lub gdy stoisz)

w czasie jazdy nie gasnie, ale gdy tylko wcisniesz sprzeglo by zmienic bieg juz silnik staje i po puszczeniu zapala, czasem sewieci sie check engine

gaz nie lubi zimna, musisz poczekac az silnik sie zagrzeje

przynajmniej tak jest u mnie w Fce

Napisano

> Odkąd zrobiło się zimno taki się problem pojawił. Odpalam na benzynce

> i wszystko jest Ok, po przełączeniu na gaz obroty lecą na łeb na

> szyje i auto gaśnie

Masz instalkę II gen. Ile minut silnik pracuje na benzynie zanim próbujesz przełączyć na gaz?

Napisano

A jaki masz silniczek krokowy ? Niech zgadne... Sonceboz ?

Wykrec silniczek, przecisc gniazdo niewielka iloscia WD40, a sam trzpien silniczka tez prysnij WD40. Powinno pomoc.

deniZ

Napisano
  • Autor

Jest to instalacja II generacji oparta na Stagu. Samochód generalnie stoi w garażu nieogrzewanym. Po około 4 min. po odpaleniu przełączam na gaz. Idę posmarować tego krokowca gazowego i zobaczę co jutro będzie. THX all.

Napisano

Po tak krotkim okresie to mozna przelaczac na gaz w lecie. Parownik do poprawnej pracy potrzebuje odpowiedniej temperatury. Przy obecnych temperaturach powietrza to nic dziwnego, ze na poczatku silnik nie chce pracowac poprawnie na gazie.

Napisano
  • Autor

> A jaki masz silniczek krokowy ? Niech zgadne... Sonceboz ?

> Wykrec silniczek, przecisc gniazdo niewielka iloscia WD40, a sam

> trzpien silniczka tez prysnij WD40. Powinno pomoc.

> deniZ

Przeczyszczone wysmarowane i nie zadziałało. Rano spadały i zgasł. Później się wieszały. Ręce mnie opadają. Chyba czas na serwis u gaziarza . sick.gif

Napisano

borykałem się ostatnio z takimi samymi objawami, jak twoje - też II gen. też x16szr, tylko astra F...

mijał właśnie rok od ostatniej wizyty u gazownika więc postanowiłem go odwiedzić, po regulacji, wymianie filterka gazu i spuszczeniu parafiny wszystko wróciło do normy.

Koledze też polecam wizytę u gazownika

dodam, że miesiąc wcześniej wymieniłem świece, przewody wn oraz filtr powietrza...

Napisano

> Przeczyszczone wysmarowane i nie zadziałało. Rano spadały i zgasł.

A wkręty od krokowca popuściłeś? Klik. Coraz więcej takich problemów, jak tylko temperatura spada... na 99% wina silniczków krokowych, plastyk się kurczy... Pozdr.

Napisano

> A wkręty od krokowca popuściłeś? Klik. Coraz więcej takich

> problemów, jak tylko temperatura spada... na 99% wina silniczków

> krokowych, plastyk się kurczy... Pozdr.

Oooo... to tez ma sens smile.gif popuszcze u siebie, chociaz nigdy na max nie dokrecam.

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.