Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brak ciepłego powietrza, ale .....

Featured Replies

Napisano

od początku.

Ostatnio zauważyłem, że ciepłe powietrze pojawia się coraz później, choć silnik nagrzewa się normalnie (90 stopni po 3-4 kilometrach).

Dwa dni temu ciepłe pojawiło się dopiero jak wskazówka temp. doszła do 90-ciu, a dzisiaj nic tylko zimny nadmuch. Temperatura silnika narastała normalnie, miał ktoś coś takiego?

Napisano

Tak jak Patre napisal! Ale jeszcze mógł szlag trafic nagrzewnice! Ja to ostatnio przerabialem!

A jak zachowuje sie wskazowka od temperatury? Są jeszcze jakies objawy?|

Napisano
  • Autor

Wskazówka, tak mi się wydaje, idzie tak jak dawniej tylko brak ciepłego powietrza. Dochodzi do 90 i stoi jak należy.

Termostat to się sprawdza przez kompa, czy jakąś inną metodą?

Napisano

witam

Tak przy okazji zapytam w silniku 1,9 jtd temperatura 90 st. pojawia się po przejechaniu koło 10 km i np jak włączę temp. na 26 st. a dmuchawę na auto to wskazówka temperatury spada ponad 1 kropę w dół i nie chce się potem podnieść to czego jest to objawem termostat wymieniony nie dawno firmy vernet a i powietrze w cale gorące nie leci. ?

pozdro

Napisano

> od początku.

> Ostatnio zauważyłem, że ciepłe powietrze pojawia się coraz później,

> choć silnik nagrzewa się normalnie (90 stopni po 3-4

> kilometrach).

> Dwa dni temu ciepłe pojawiło się dopiero jak wskazówka temp. doszła

> do 90-ciu, a dzisiaj nic tylko zimny nadmuch. Temperatura

> silnika narastała normalnie, miał ktoś coś takiego?

Wczoraj wymieniałem w Punciaku nagrzewnicę, bo objawy były podobne. Coraz słabiej grzało, w końcu leciało tylko zimne, jak silnik był nagrzany. Stara nagrzewnica była zakamieniona tak, że ledwo woda przez nią przepływała. Może być podobnie u Ciebie, ale sprawdziłbym jeszcze, czy klapa sterująca ciepło zimno pracuje, bo mogła się przyciąć. Nie wiem jak jest w BBM, bo w VW/AUDI są przypadki, że pęknie ramię silniczka od klapy i wtedy nie ma sterowania.

Napisano

Tez mi sie wydaje ze nagrzewnica bo moja jak padla do konca to juz nie grzala zupelnie! Gdyby to byl termostat to by albo byl niedogrzany albo by gotował! Ja stawiam na nagrzewnicę!

Napisano
  • Autor

Kiedyś w citroenie robili mi nagrzewnice (regeneracja) i był paskudny dostęp, jak jest w BBM, jaki koszt nowej, warto naprawiać?

Napisano

> Kiedyś w citroenie robili mi nagrzewnice (regeneracja) i był

> paskudny dostęp, jak jest w BBM, jaki koszt nowej, warto

> naprawiać?

Jak ktoś jest sprytny to zrobi to sam! Trzeba trochę manewrować ale da się to zrobić demontując tylko schowek i prawą stronę (tunelu - obudowy lewarka). Mnie kumpel zrobił to w 3 godziny .

Nie warto naprawiać starej bo nowa kosztuje 100 zł (zamiennik) Ja taki kupiłem i jest wszystko OK !!! Uważam ze nie warto kupować oryginału za 200 zł lub więcej !!! Jak coś to mam dobrego manuala - może i ten sam jest tu na śmietniku - nie wiem bo nie patrzyłem! smile.gif

Napisano

> od początku.

> Ostatnio zauważyłem, że ciepłe powietrze pojawia się coraz później,

> choć silnik nagrzewa się normalnie (90 stopni po 3-4

> kilometrach).

> Dwa dni temu ciepłe pojawiło się dopiero jak wskazówka temp. doszła

> do 90-ciu, a dzisiaj nic tylko zimny nadmuch. Temperatura

> silnika narastała normalnie, miał ktoś coś takiego?

A płyn masz na odpowiednim poziomie?

Napisano
  • Autor

Problem rozwiązany. Brak płynu. W sumie fajnie bo koszty naprawy zerowe zlosnik.gif, znajomy mechanik miał płyn do chłodnicy i wlał tak około 1,5 litra.

Z dwa miesiące temu wymieniał mi płyn hamulcowy i chłodniczy inny mechanik. Czy to zrobił źle, że tyle trzeba było dolać koncentratu po jakimś czasie?

Czy częściej sprawdzać stan i szukać przecieku?

Napisano

> Z dwa miesiące temu wymieniał mi płyn hamulcowy i chłodniczy inny

> mechanik. Czy to zrobił źle, że tyle trzeba było dolać tyle

> koncentratu po jakimś czasie?

Może nie odpowietrzył jak należy , choć wtedy nie powinno lecieć ciepłe powietrze zaraz po wymianie .

> Czy częściej sprawdzać stan i szukać przecieku?

To wygląda niestety bardziej na nieszczelność ok.gif

Napisano

> Problem rozwiązany. Brak płynu. W sumie fajnie bo koszty naprawy

> zerowe , znajomy mechanik miał płyn do chłodnicy i wlał tak

> około 1,5 litra.

> Z dwa miesiące temu wymieniał mi płyn hamulcowy i chłodniczy inny

> mechanik. Czy to zrobił źle, że tyle trzeba było dolać tyle

> koncentratu po jakimś czasie?

> Czy częściej sprawdzać stan i szukać przecieku?

a pod dywanikami masz sucho - jak mokro to nagrzewnica cieknie i do wymiany.

Napisano

ja bym sprawdził od spodu, jak spuszczał płyn chłodzący mógł coś źle zmontować i wyciek gotowy

Napisano

> ja bym sprawdził od spodu, jak spuszczał płyn chłodzący mógł coś źle

> zmontować i wyciek gotowy

Panowie nie oszukujmy się... jak ten biedny chłopak ma dostrzec wyciek płynu który przy pracy silnika wyparowuje w ciugu kilku sekund ?

Napisano
  • Autor

Wyciek jest dość duży, tak z litr dziennie gdzieś ucieka. Jutro jestem umówiony z mechanikiem, ale może komuś już przeciekało i podpowie gdzie szukać, bo jak patrzyłem pobieżnie z góry to nie widać nic złego.

Napisano

> Wyciek jest dość duży, tak z litr dziennie gdzieś ucieka. Jutro

> jestem umówiony z mechanikiem, ale może komuś już przeciekało i

> podpowie gdzie szukać, bo jak patrzyłem pobieżnie z góry to nie

> widać nic złego.

Litr płynu wyciekający w ciągu jednego dnia nie może pozostać nie zauważony .

Trzeba poogladać po kolei wszystkie przewody gumowe przy bloku silnika , termostacie , chłodnicy , itd - zwłaszcza w miejscach gdzie są opaski zaciskowe .

Pozostaje też chłodnica i nagrzewnica .

Choć nieszczelność na nagrzewnicy jest raczej wątpliwa bo przy tej ilości ubywającego płynu to by już wszystko pływało w środku auta wink.gif

Napisano
  • Autor

Problem chyba rozwiązany. Jak stanie się przed silnikiem to po prawej stronie chłodnicy u góry jest taki plastikowy wkręcany zaworek jakby odpowietrznik.

Widać, że było już tam coś kombinowane bo zaworek cały był oblepiony silikonem i gwint był prawie cały oberwany.

Rozwiązanie chwilowe lub na dłużej to wkręcenie śruby w miejsce zaworka. Następnie test na rozgrzanym silniku i narazie OK.

Napisano

Najwyraźniej któryś fachowiec wziął się ostro za odpowietrzanie po wymianie płynu no.gif

hmm.gif Śladów wycieku nie było widać ?

Napisano
  • Autor

> Śladów wycieku nie było widać ?

Mechanik zobaczył od razu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.