Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

JTD - olej i filtry

Featured Replies

Napisano

Zapodaje tutaj, bo w kaciku Punciaka poki co nie dostalem odpowiedzi.

Byc moze ktos cos ciekawego podpowie:

Po kupnie czas zmienic olej i filtry w Kropku. Jako, ze nie mam 100% pewnosci na jakim oleju poprzednik jezdzil musze od czegos zaczac. Najbezpieczniej bedzie zalac jakis polsyntetyk - i tutaj pytanie do Was: jaki olej na bazie polsyntetycznej polecacie do tego dieselka?

Ponadto wymiana filtra paliwa, oleju i powietrza - jakichs konkretnych firm szukac?

Napisano

I teraz ilu użytkowników samochodów, tyle dostaniesz propozycji odnośnie oleju. Kup olej znanego producenta i już.

Ja zalewam silnik olejem syntetycznym Midland i jeździ. Na innym tez pewnie by jeździł. Zastanawiałem się też nad olejem z Lotosu i Orlenu. Wygrał Midland, bo akurat mieli go w promocyjnej cenie.

Filtry kupuję z PZL Sędziszów i Filtrona. Polskie i tańsze od zagranicznych odpowiedników. Samochód jeździ bez zarzutu, więc widać spełniają swoje zadanie.

Napisano

> Po kupnie czas zmienic olej i filtry w Kropku. Jako, ze nie mam 100%

> pewnosci na jakim oleju poprzednik jezdzil musze od czegos

> zaczac. Najbezpieczniej bedzie zalac jakis polsyntetyk - i tutaj

> pytanie do Was: jaki olej na bazie polsyntetycznej polecacie do

> tego dieselka?

A jaki przebieg i czy pewny?

Myślę że można pokusić się o polanie nawet pełnego syntetyka.

> Ponadto wymiana filtra paliwa, oleju i powietrza - jakichs

> konkretnych firm szukac?

Możesz brać polskie - najzwyklejsze.

Napisano

> Jako, ze nie mam pewnosci na jakim oleju poprzednik jezdzil musze od czegos zaczac. Ponadto wymiana filtra paliwa, oleju i powietrza - jakichs firm szukac?

Primo: jaki przebieg i jakie pochodzenie autka (w zasadzie do 100kkm możesz wlać pełen syntetyk - moze na zimę sie opłacić)

Secundo: Jeśli nie selenia wr (na allegro da rade kupic w rozsądnej cenie), to proponuje shella syntetyk (5w40) lub półsyntetyk (10w40).

Osobiście jeżdże na seleni wr i nie narzekam, a oleju nie ubywa.

Zresztą drkk76 i alkor już trafili w sedno... - a filtry - filtron lub sędziszów - chodzą bezproblemowo smile.gif

Napisano

ja leję total 9000 5W40 kupuję w serwisie peugeota ( 136 pln za 5 litrów w litrowych opakowaniach . dziwne bo 5-tka kosztuje 170 shocked.gif)

filtry zakładam UFI , paliwo 50 pln , olej 18 pln ,powietrze 45 pln

i też jeżdzi ok.gif

ps lej syntetyk ok.gif

Napisano

Co do filtrów FILTRONA to słyszałem, że ta firma ma wytoczony jakiś proces. Ich filtry ( nie pytajcie jakie,.. nie pamietam,.. chyba paliwa ) powodowały awarie samochodów,.. albo poprostu unieruchamiały je. Ale koszty reklamacyjne serwisów były tak duże, ze sprawa skończyła się w sądzie. Nie lepiej wypić w roku dwie flaszki mniej i dołożyć do porządnego filtra? smile.gif Aczkolwiek kiedyś szczena mi opadła jak oglądałem amerykański film w tv. Akcja się działa na ( w środku ) stacji benzynowej, a za plecami kasjera pólka z filtrami FILTRON boje_sie.gif

Napisano

> Co do filtrów FILTRONA to słyszałem, że ta firma ma wytoczony jakiś

> proces. Ich filtry ( nie pytajcie jakie,.. nie pamietam,.. chyba

> paliwa ) powodowały awarie samochodów,.. albo poprostu

> unieruchamiały je.

Jak zwykle: gdzieś, ktoś, coś a właściwie to nie wiem czy o to chodziło. Od kilkunastu lat używam i nie miałem problemu z Filtronem.

Napisano

> Jak zwykle: gdzieś, ktoś, coś a właściwie to nie wiem czy o to

> chodziło. Od kilkunastu lat używam i nie miałem problemu z

> Filtronem.

fakt faktem jest ze na niektorych autach filtron sie nie sprawdza, przykladem jest stare poczciwe tipo 2.0 16v sedicivalvole gdzie na filtronie uklad mial niskie cisnienie oleju, wymiana filtra na knechta i po temacie..

wspolpracowalem z dosc duza hurtownia motoryzacyjna i bylo troche reklamacji na filtrony wiec cos w tym jest..

ja osobiscie uzywam filtrow mann'a a do nb ida oryginaly z parafluxa.. roznice cen sa dzisiaj tak male ze mozna sobie pare zika poswiecic na zakup czegos innego niz filtron..

Napisano

> fakt faktem jest ze na niektorych autach filtron sie nie sprawdza, [...]

Hmm akurat w JTD (przynajmniej w 115) raczej się sprawdza. Wszystkie filtry (oprócz fabrycznie zamontowanych) miałem polskie i wszystko działa. Dodam że olej z filtrem i filtr powietrza zmieniam co 10kkm a najechałem już ponad 140. Filtr paliwa jest zmieniany co 20kkm.

Poprzednio w Uno też miałem tylko polskie filtry i jakoś dojechał do ponad 220kkm. W Pasku B5 też miałem polskie filtry ale długo nie miał okazji pojeździć bo został rozbity (chociaż chyba nie z winy filtrów zlosnik.gif).

Znajomy warsztat specjalizujący się w Fiatach wkłada Filtrony i Sędziszów od zawsze. Nawet w ASO możesz spokojnie wziąć któryś z nich bo od ręki mają zamienniki.

Jedyną reklamację Filtrona jaką widziałem (ale nie zajmuję się tym zawodowo więc mogę nie wiedzieć wszystkiego) była taka że ktoś w hurtowni podmienił filtr w opakowaniu zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A jaki przebieg i czy pewny?

> Myślę że można pokusić się o polanie nawet pełnego syntetyka.

> Możesz brać polskie - najzwyklejsze.

niespelna 100kkm, w miare pewny.

Od zalania pelnym syntetykiem powstrzymuje mnie niewiedza co do aktualnie zalanego oleju, i jesli to byla mineralna selenia to pasowaloby skoczyc maksymalnie o jedno oczko wyzej, a wiec na polsyntetyka.

Byc moze zaryzykuje cos takiego, bo jak za 5literkow polsyntezy cena w miare ok:

http://www.oleje-silnikowe.eu/motul-6100-synergie-plus-10w40-semisyntetyk-p-24.html

a i do motocykla motula zalewam.

Jesli chodzi o sklepy, macie jakies godne zaufania internetowe, w ktorych mozna zrobic zakupy nie przeplacajac za bardzo (mam na mysli kupno oleju+filtrow)?

Napisano

> A jaki przebieg i czy pewny?

A co ma przebieg do rodzaju zalewnaego oleju? Chyba istotny jest stan silnika a nie jego przebieg. Miałem fiata uno i do ponad 200 kkm i 7 roku zalewałem z ojcem olej syntetyczny. Silnik działał ładnie więc po co lać coś gorszego. Nawet jak go sprzedawałem przy 280 kkm to jeździł na półsyntetyku.

Napisano

> Jak zwykle: gdzieś, ktoś, coś a właściwie to nie wiem czy o to

> chodziło. Od kilkunastu lat używam i nie miałem problemu z

> Filtronem.

Jak znajdę linka z forum , to zapodam , bo też o tym czytałem. I to nie są żarty , bo wadliwy filtr może doprowadzić do zatarcia silnika. A jakoś nigdy nie czytałem żeby WS Sędziszów miał problemy tego typu.

Napisano

> niespelna 100kkm, w miare pewny.

> Od zalania pelnym syntetykiem powstrzymuje mnie niewiedza co do

> aktualnie zalanego oleju, i jesli to byla mineralna selenia to

> pasowaloby skoczyc maksymalnie o jedno oczko wyzej, a wiec na

> polsyntetyka.

Hmm, kto przy takim przebiegu lał by pełny syntetyk? Nie jestem pewien czy nawet

specyfikacja silnika przewiduje zalanie olejem 15W40 hmm.gif

Napisano

> A co ma przebieg do rodzaju zalewnaego oleju? Chyba istotny jest stan

> silnika a nie jego przebieg. [...]

Masz rację ale przynajmniej teoretycznie przebieg powinien jakoś tam odzwierciedlać stan silnika. Jakby kolega znał dobrze historię samochodu to by nie musiał pytać o olej.

Oczywiście można jeszcze inaczej. Zalać najpierw półsyntetyk a przy następnej wymianie jeżeli oleju nie ubyło i nigdzie nie przecieka zalać syntetykiem i zobaczyć co się stanie.

Przez ten czas pewnie poznał by stan silnika.

Chyba że ktoś robi takie przebiegi że olej wymienia według kalendarza.

Napisano

Na allegro tanio można wyrwać Castrol Magnatec 10w40 5l za 79zł. Ja kupuję nie narzekam. W sklepie w moim mieście cena kosmiczna za ten sam olej.

Napisano
  • Autor

> Na allegro tanio można wyrwać Castrol Magnatec 10w40 5l za 79zł. Ja

> kupuję nie narzekam. W sklepie w moim mieście cena kosmiczna za

> ten sam olej.

Dzieki za info, zerkne. Cena ciekawa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.