Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

A-G 17DTI - pytanie do posiadaczy

Featured Replies

Napisano

Kupiłem astre G w tej wersji silnika i jako nowy uzytkownik mam kilka pytan

1. Jak długo wam się nagrzewa ? Prrzejechałem po trasie około 10 km i temperatura dopiero osiagneła 90 st. Pozniej przez 100 km trzymała się sztywno tych 90 st. To normalny objaw ?

2. Macie mate wyciszającą maskę ?

3. Czy turbo powinno być słyszalne ? Po przesiadce z 16SZR mam wrazenie ze samochód do około 1800 obr. stoi w miejscu. Czy w tym silniku turbo dziura jest tak odczuwalna czy mam cos nie tak z silnikiem / turbo.

4. Wiem ze powinno się oszczedzać zimny silnik ale niech ktos mi powie jaka predkosc obrotowa jest bezpieczna dla zimnego silnika? Jak długo ?

5. Chłodzenie turbiny zawsze ? Jak długo ?

Proszę o kilka praktycznych uwag odnośnie eksploatacji.

Napisano

Ad.1

norna TTTM

Ad.2

u mnie jest.

Ad.3

turbodziura odczuwalna -przywyknij ,mi się udało rotfl.gif przy tych obrotach właśnie się zaczyna budzić, albo jestem głuchy albo co ale ja się nie wsłuchuje bardzo ,moją słychać przy dużych obr i raptownym dodaniu gazu ale cichutko .

Ad.4

ja zanim sobie podjade na wolnych obr . cofne wył radio wezme plecaczek i tyle ,gasze wystarcza ,ale jednak min, te kilkadziesiąt sek, przyda się jak poklekocze.

z zasady jak wiem ,że za chwilę będę gasil to nie daje tak ognia na tłoki to też jakies wyjscie.

Napisano

1. Tak jest w tym silniku z temperaturą i nie masz się czym przejmować.

2. Ja u siebie taką posiadam.

3. Turbo w tym silniku nie powinno być słyszalne ,na nie rozgrzanym silniku ma prawo trochę sobie pogwizdać. Co do turbo dziury to u siebie nie mam bardzo odczuwalnej chociaż na pewno ten silniczek lepiej ciągnie od 1800 obrotów bo wtedy turbina zaczyna podawać odpowiednie ciśnienie. Turbo dziure to miałem odczuwalną jak kupiłem to autko i miało padnięty przepływomierz( check się nie palił), do 1800 obr totalny muł a później nagłe wbicie w fotel. Po wymianie przepływomierza auto od niskich obrotów ładnie przyśpiesza( jeśli można tak powiedzieć w tym silniku biglaugh.gif )

4. Ja przez pierwsze 2-3 km staram się nie przekraczać 2000 obrotów.

5. Jeśli wkręcasz maksymalnie ten silnik na 2500-3000 obrotów to nie masz potrzeby chłodzić turbiny. Przy wyższych obrotach dobrze odczekać koło minutki.

Napisano

> Kupiłem astre G w tej wersji silnika i jako nowy uzytkownik mam kilka

> pytan

> 1. Jak długo wam się nagrzewa ? Prrzejechałem po trasie około 10 km i

> temperatura dopiero osiagneła 90 st. Pozniej przez 100 km

> trzymała się sztywno tych 90 st. To normalny objaw ?

> 2. Macie mate wyciszającą maskę ?

> 3. Czy turbo powinno być słyszalne ? Po przesiadce z 16SZR mam

> wrazenie ze samochód do około 1800 obr. stoi w miejscu. Czy w

> tym silniku turbo dziura jest tak odczuwalna czy mam cos nie tak

> z silnikiem / turbo.

> 4. Wiem ze powinno się oszczedzać zimny silnik ale niech ktos mi

> powie jaka predkosc obrotowa jest bezpieczna dla zimnego

> silnika? Jak długo ?

> 5. Chłodzenie turbiny zawsze ? Jak długo ?

> Proszę o kilka praktycznych uwag odnośnie eksploatacji.

Zaślepl egr powinno trochę pomóc

Napisano

> Zaślepl egr powinno trochę pomóc

yyy, a po co?

Napisano
  • Autor

Może u mnie jest to samo z tym przepływomierzem. Jak to sprawdzić ?

Czytałem na różnych forach iż wytrzymuje on 120 tys. u mnie na liczniku 125 tys. Check się również nie świeci. Czy u Ciebie odpięcie wtyczki od niego poprawiało osiągi ?

Napisano

> yyy, a po co?

Będzie się lepiej zbierał

Napisano

> Może u mnie jest to samo z tym przepływomierzem. Jak to sprawdzić ?

> Czytałem na różnych forach iż wytrzymuje on 120 tys. u mnie na

> liczniku 125 tys. Check się również nie świeci. Czy u Ciebie

> odpięcie wtyczki od niego poprawiało osiągi ?

U mnie przy sprawnej przeplywce, po odpieciu od niej wtyczki auto troche gorzej sie zbiera, nie ma az tak wyczuwalnego momentu zalaczenia turbo. Odepnij u siebie wtyczke, zobaczysz czy pomoze.

> yyy, a po co?

>Będzie się lepiej zbierał

Jesli EGR sprawny to chyba nie ma roznicy. Jesli bylby nie potrzebny nie montowali by go w fabryce, tak uwazam.

Napisano

> Jesli bylby nie potrzebny

> nie montowali by go w fabryce, tak uwazam.

Oj mylicie się kolego wink.gif.

Silnikowi bez turbosprężarki EGR jest całkowicie zbędny.

Nawet bardziej przeszkadza niż pomaga.

Jest zakładany tylko po to, żeby dogodzić ekologom.

Napisano

> Nawet bardziej przeszkadza niż pomaga.

Mozesz rozwinac swoja mysl w przypadku silnikow diesla, dlaczego przeszkadza?

A poza tym mowimy tu o Y17DT, a on ma turbo idea.gif

Napisano

> Mozesz rozwinac swoja mysl w przypadku silnikow diesla, dlaczego

> przeszkadza?

> A poza tym mowimy tu o Y17DT, a on ma turbo

Ponieważ część spalin kierowana jest spowrotem do komory spalania. Ja miałem astrę z silnikiem isuzu i po zaślepieniu egr całkiem inaczej samochód jeździł.

Napisano

>Ja miałem astrę z silnikiem isuzu i po zaślepieniu egr całkiem

> inaczej samochód jeździł.

na jednym kole pewnie rotfl.gif

Napisano

> na jednym kole pewnie

Widzę, że humor dopisuje

Napisano

> Widzę, że humor dopisuje

A pewnie 270635636-JUMP2.gif

Z tym zaslepianiem EGRa jest wiele teorii, duzo osob twierdzi, ze zaslepienie jego przynosi efekty, w postaci odmulenia auta, drudzy natomiast twierdza, ze skierowanie spalin do komory obniza temperature co zapobiega wypaleniom.

Osobiscie nie mam zdania na ten temat, moje auto jezdzi dobrze i nie mam potrzeby nic zaslepiac.

W przypadku autora postu, wszystko wydaje sie byc w porzadku.

Napisano

EGR kieruje część spalin z powrotem do cylindrów. Przez to wypycha część tlenu, a to pogarsza napełnianie świeżą mieszanką. Fakt, że w dieslach tubo i jeszcze z IC jest to znacznie mniej odczuwalne.

To, że obniża temp. spalin to też fakt.

Benzyniaki z turbiną (zwłaszcza vtg) potrzebują EGRa bo tam temp. spalin jest znacznie wyższa niż w dieslach.

Oczywiście jeśli wszystko jest ok to wolna wola. Dużo nowszych samochodów jest na tyle cwanych, że wykonuje aktywne tesy EGR-a i wykrywa jego zaślepienie. A i dbać o planetę też trzeba waytogo.gif.

Napisano

Po pierwsze zaślepienie w tym silniku zaworu EGR spowoduje natychmiastowe zapalenie się lampki CHECK(w kolektorze dolotowym jest czujnik który mierzy podciśnienie i nie da rady go oszukać frown.gif ). Zawory EGR w tym silniku są dość wytrzymałe i rzadko padają. U siebie jak odpiąłem przepływkę to wywaliło CHECK ale osiągi się nie poprawiły ni pogorszyły. Byłem pewny że jest padnięta przepływka. Po wymianie na nową BOSCH osiągi się znacznie poprawiły, że autka nie mogłem poznać cool.gif

Napisano

Cos jeszcze w sprawie zaslepiana EGRa w 1.7 DTI? zakrecony.gif

Napisano
  • Autor

Jutro jade na diagnostyke. Nie jest to autoryzowany serwis ale specjalizują się w oplach (Mij na Puszkina w Łodzi) czy uda się rozpoznać uszkodzony przepływomierz na 100% ? Słyszałem ze autoryzowane serwisy posiadają komputery diagnostyczne posiadające duzo wieksze mozliwosci czy to prawda ?

Napisano

> Jutro jade na diagnostyke. Nie jest to autoryzowany serwis ale

> specjalizują się w oplach (Mij na Puszkina w Łodzi) czy uda się

> rozpoznać uszkodzony przepływomierz na 100% ?

Z tym nie bedzie problemu.

>Słyszałem ze autoryzowane serwisy posiadają komputery diagnostyczne

> posiadające duzo wieksze mozliwosci czy to prawda ?

TECH2 ma wszystko co potrzeba w diagnostyce, choc alternatywny soft tez sporo potrafi i do diagnozy przeplywki tez sie nadaje.

Napisano
  • Autor

Byłem na Tech2. Nie stwierdzono błędów. Mechanik przejechał się i powiedział że właściwie to nie ma się do czego przyczepić. Podmienił przepływke na nowke orginał bosch. Na techu pokazuje o 4 kg (czy jakos tak) więcej na wolnych obrotach. Czy to dużo ? Przejechałem się i odczuwam że troszke lepiej się zbiera szczegolnie w zakresie 1200 - 1800 obrotów. Zdecuduje się chyba na kupno nowej.

Pytanie do kolegów z Łodzi gdzie moge kupić w dobrej cenie ?

W MIJ wołają 370 zł u Zabrockiego 350 zł. A co wy o tym myślicie ?

Napisano

Przy rozgrzanym silniku na biegu jalowym powinno byc 25-40 kg/h (powietrza na godzine), a przy 3500 obr/min 140-350 kg/h.

Pamietaj aby nie kupowac zamiennikow, tylko oryginal Boscha. Na allegro znajdziesz za 260 zl.

Napisano
  • Autor

Znalazłem i to nawet w Łodzi

klik jutro bede dzwonił. Wyglada na orginał ?

Napisano

Na zdjeciu tak, w rzeczywistosci tez pewnie tak bedzie.

Napisano
  • Autor

Wymieniłem przepływomierz i auto zbiera się lepiej. jest już do przyjęcia. Nurtuje mnie jedna sprawa. Po redukcji np. na 2 ja mu w gaz a ona 1-2 sek po wciśnięciu pedału zaczyna się zbierać. Czy to normalny objaw ? Szczegulnie jest to odczuwalny gdy silnik pracyje przy obrotach do 2000 tys

Napisano

Szczegulnie jest to odczuwalny gdy

> silnik pracyje przy obrotach do 2000 tys

No niestety tak jest bynajmniej i u mnie bo w ok . 1800obr/min. zaczyna pompować turbinka odczuwasz turbo dziurę,

waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Opisać to można jako opóźnioną reakcje na pedał gazu. Jezeli podobnie u Ciebie to trzeba się chyba do tego przyzwyczaić

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.