Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[899] rodzaj oleju a popychacze

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś ma jakieś samodzielne (a nie zasłyszane) doświadczenia, czy i jak zmiana oleju z półsyntetyka na mineralny (czyli taki jak zalecany dla 900) wpływa na głośność popychaczy przy porannym rozruchu? U mnie wygląda to tak że silniczek jest zalany lotosem 10w40 i rano popychacze stukają jakieś 10 do 20 sekund, potem cisza. Natomiast może zmiana na mineralny który jako gęstszy nie spływałby z nich i byłaby w ogóle cisza.

Napisano

> Czy ktoś ma jakieś samodzielne (a nie zasłyszane) doświadczenia, czy

> i jak zmiana oleju z półsyntetyka na mineralny (czyli taki jak

> zalecany dla 900) wpływa na głośność popychaczy przy porannym

> rozruchu? U mnie wygląda to tak że silniczek jest zalany lotosem

> 10w40 i rano popychacze stukają jakieś 10 do 20 sekund, potem

> cisza. Natomiast może zmiana na mineralny który jako gęstszy nie

> spływałby z nich i byłaby w ogóle cisza.

z pewnością zalanie MARKOWYM półsyntetykiem skróci czas klepania popychaczy z doświadczenia wiem ze lotos jest nędznym olejem i zakup nie znacznie droższego ale renomowanej firmy poprawi tą przypadłośc 900.. ja w swojej 900 miałem castrola magnateka 10w40 5l 93 zł a jak na nim jezdzilem tak nigdy nic nie klepało.

pozdro

Napisano
  • Autor

Nie wiem czy jest sens dyskusji nad markowością olei i nędznością lotosu. auto kupiłem już zalane takim olejem i ja go nie wlewałem, chodzi mi raczej o decyzję półsyntetyk-mineralny w świetle zaleceń producenta, który poleca 15w40

Napisano

> Nie wiem czy jest sens dyskusji nad markowością olei i nędznością

> lotosu. auto kupiłem już zalane takim olejem i ja go nie

> wlewałem, chodzi mi raczej o decyzję półsyntetyk-mineralny w

> świetle zaleceń producenta, który poleca 15w40

mineral napewno nie zmniejszy klepania popychaczy a nawet pogorszy to ze jest gęstrzy nie zmienia faktu ze jak zostawisz auto to silnik jest goracy i tak czy siak wycieknie z popychaczy a na zimno bedzie galareta ktora znacznie dłuzej bedzie dochodziła do poszczegolnych elementów silnika .... pozatym zalecanym olejem jest zdaje sie mineral VS z rodziny seleni czy jakos tak i bede uparcie stał przy swoim ze lotos to zło. Samochod ktory był zalany lotosem chodził jak sieczkarnia mimo tego ze niby wszystkie oznaczenia oleju nie różniły sie od lepszych markowo po zmianie na shela bylo lepiej silnik sie wyciszył i zmniejszylo sie zuzycie oleju.

Napisano
  • Autor

To co, spróbować zalać półsyntetyk dalej?

Może na ten olej i popychacze nie pomogło to że wymieniony rok temu już a autko jeździło tylko króciutkie odcinki w mieście.

No i zasadnicze pytanie: jaki, żeby nie przepłacać bez potrzeby: mobil, shell, castrol?..

Napisano

> To co, spróbować zalać półsyntetyk dalej?

> Może na ten olej i popychacze nie pomogło to że wymieniony rok temu

> już a autko jeździło tylko króciutkie odcinki w mieście.

> No i zasadnicze pytanie: jaki, żeby nie przepłacać bez potrzeby:

> mobil, shell, castrol?..

jesli miedzy wymianami nie ubywa ci zbytnio oleju to smiało mozna lać połsyntetyk do 900 potrzeba chyba niecale 4l jak dobrze pamietam

moze to byc

castrol

mobil

shell

przykladowe oleje z cenami ...

Napisano

U mnie po zmianie 10 na 15 w sumie teraz caly czas klepie:(

Napisano

U mnie problem taki, ze najpierw mialem zalany 15w40, od razu po kupnie zmienilem na 10w40 (bo taki niby mial byc wlany przez bylego wlasciiela). Pozniej okazalo się ze silnik się rozszczelnil i bierze olej (albo wycieka??). Na 10 w 40 nie pukalo stukalo nic. Po zmianie na 15w40 niestety juz zawory slychac, ale boje sie znow zmienic na 10w40;)

Napisano

> U mnie problem taki, ze najpierw mialem zalany 15w40, od razu po

> kupnie zmienilem na 10w40 (bo taki niby mial byc wlany przez

> bylego wlasciiela). Pozniej okazalo się ze silnik się

> rozszczelnil i bierze olej (albo wycieka??). Na 10 w 40 nie

> pukalo stukalo nic. Po zmianie na 15w40 niestety juz zawory

> slychac, ale boje sie znow zmienic na 10w40;)

a duzo masz nalatane ?

Napisano
  • Autor

to ja już w ogóle głupi zaczynam być jak jest w końcu z olejem do tego silnika, fiat zaleca swoje vs max, w silniku mam półsyntetyk, wszystko chodzi jak malina ale na rano popychacze słychać jak diabli, pomaga zgaszenie silnika i zapalenie, wtedy od razu jest cisza, ewentualnie poczekać te 10-20 sekund i wtedy też cichną ale mnie to denerwuje i tak

Napisano

> to ja już w ogóle głupi zaczynam być jak jest w końcu z olejem do

> tego silnika, fiat zaleca swoje vs max, w silniku mam

> półsyntetyk, wszystko chodzi jak malina ale na rano popychacze

> słychać jak diabli, pomaga zgaszenie silnika i zapalenie, wtedy

> od razu jest cisza, ewentualnie poczekać te 10-20 sekund i wtedy

> też cichną ale mnie to denerwuje i tak

kup lepszy olej bo lotos dobry do frytek jest ... zapodaj magnateca a nie bedziesz załował....

Napisano
  • Autor

> kup lepszy olej bo lotos dobry do frytek jest ...

no niewykluczone że kupię, może mobila albo shella bo castrol jednak ciut przydrogi, ale żebym miał jakąś pewność że będzie on lepszy dla popychaczy niż mineralny

a po drugie, czy może być tak że na starym oleju (rok w silniku), a szczególnie lotosie będzie bardziej je słychać niż na świeżo wymienionym?

tak sobie wydedukowałem poprzez analogię z lampką ciśnienia oleju (po zmianie oleju na świeży zawsze szybciej gaśnie, czyli olej musi mieć lepsze własności smarujące -> jest nieco gęściejszy)

Napisano

> no niewykluczone że kupię, może mobila albo shella bo castrol jednak

> ciut przydrogi, ale żebym miał jakąś pewność że będzie on lepszy

> dla popychaczy niż mineralny

> a po drugie, czy może być tak że na starym oleju (rok w silniku), a

> szczególnie lotosie będzie bardziej je słychać niż na świeżo

> wymienionym?

> tak sobie wydedukowałem poprzez analogię z lampką ciśnienia oleju (po

> zmianie oleju na świeży zawsze szybciej gaśnie, czyli olej musi

> mieć lepsze własności smarujące -> jest nieco gęściejszy)

poprostu stary olej jest wypracowany z czasem kazdy olej traci swoje właściwosci zmienia kolor itp ja obecnie jezdze na castrolu w 3 autach i naprawde sobie chwale a mialem juz doświadczenia z rożnymi olejami miedzy innymi mobil 1,s shel helix selenia no i lotos .... na mobilu tez klepało ... ale to był mineral ... co prawda teraz juz nie mam 900 ale do konca na castrolu smigała miło smile.gif

Napisano

> z pewnością zalanie MARKOWYM półsyntetykiem skróci czas klepania

> popychaczy z doświadczenia wiem ze lotos jest nędznym olejem i

> zakup nie znacznie droższego ale renomowanej firmy poprawi tą

> przypadłośc 900.. ja w swojej 900 miałem castrola magnateka

> 10w40 5l 93 zł a jak na nim jezdzilem tak nigdy nic nie klepało.

> pozdro

zalałem markowym valvolinem 10w40 i raz klepią raz nie bez względu na temperature 270751858-jezyk.gif

Napisano

> zalałem markowym valvolinem 10w40 i raz klepią raz nie bez względu na

> temperature

ale z pewnośćią nie długo a zalezy to od tego jak ustawi sie pompa oleju czy pozwoli na to zeby cały olej sciekł do miski czy podtrzymuje go w kanalach olejowych ....

Napisano

Ja tam osobiście po zmianie z Lotosa na Elfa odczułem poprawę. Po dłuższym postoju po odpaleniu popychacze klepią ale jakby ciszej ale na pewno zdecydowanie krócej.

Napisano
  • Autor

> Ja tam osobiście po zmianie z Lotosa na Elfa odczułem poprawę. Po

> dłuższym postoju po odpaleniu popychacze klepią ale jakby ciszej

> ale na pewno zdecydowanie krócej.

a to minerał czy półsyntetyk?

Napisano

> a duzo masz nalatane ?

no troche zrobilem na 10w40... Ok 4tys. Da sie cos z tym rozszczelnieniem zrobic czy tylko remont?

Napisano

Tez mnie denerwują dzwoniące zawory, tylko że ja mam zalany silnik lotosem syntetykiem. Latem było ok a teraz na mrozie lubi podzwonić i bardzo mnie to angryfire.gif Nieraz gaszę silnik i ponownie odpalenie pomaga, a nieraz to i potrafi ze 2 minuty. Silnik dość zdrowy z przebiegiem 63tys km. Jak będzie tak dalej to zmieniam olej na inny.

Napisano

> no troche zrobilem na 10w40... Ok 4tys. Da sie cos z tym

> rozszczelnieniem zrobic czy tylko remont?

chodzilo mi o całkowity przebieg 270751858-jezyk.gif a skad cieknie ?

Napisano

> Jak będzie tak dalej to zmieniam

> olej na inny.

I będzie to samo. W 900tce to norma, tttm. Drugi sezon jeżdżę na lotosie i nie narzekam na ten olej, zmieniany co 10.000 daje radę, jest tak samo jak na VSie i Mobilu...

Napisano

> chodzilo mi o całkowity przebieg a skad cieknie ?

Przebieg bedzie cos kolo 130tys. A oleju po zabawach z 10w ubywa moze z 0,5l na 2 tyg... Cieknie napewno spod zaworow i spod miski to na szybko zobaczone. Ale jakos nie chce mi sie wierzyc ze tyle oleju przez te miejsca spier...

Napisano

> ale z pewnośćią nie długo a zalezy to od tego jak ustawi sie pompa

> oleju czy pozwoli na to zeby cały olej sciekł do miski czy

> podtrzymuje go w kanalach olejowych ....

jak klepie to z dobre 2-3 minuty no.gif

Napisano

> na lotosie 10w40 nie klepał wcale

haha fest smile.gif to czamu nie jezdzisz na lotosie jak to taki dobry oleum ?

Napisano

> ale miałeś tak u siebie czy ktoś powiedział

miałem u siebie, ale jak zaczynają klepać to możesz sie powoli szykować na ich wymianę, pewnie gdzieś za rok, mimo to mineralny je trochę uciszy biglaugh.gif

Napisano

> haha fest to czamu nie jezdzisz na lotosie jak to taki dobry oleum ?

za to ja jeżdżę wyłącznie na lotosie

raz wlałem pół syntetyka mobila własnie do 900 to zawory klekotały jak głupie biglaugh.gif

Napisano

> za to ja jeżdżę wyłącznie na lotosie

> raz wlałem pół syntetyka mobila własnie do 900 to zawory klekotały

> jak głupie

ot ci ciekawostka moze lotos je prawie zatarl i jak przyszedl dobry olej to kupa? grinser006.gif u mnie histora z lotosem skonczyla sie szybko.

Napisano

> ot ci ciekawostka moze lotos je prawie zatarl i jak przyszedl dobry

> olej to kupa? u mnie histora z lotosem skonczyla sie szybko.

Klepie i na tym i na tym tyle, ze na lotosie klepie dwie minuty, a na mobilu 5-10 sekund.

Napisano

Ja jezdze na 10w40 mobil s i jestem zadowolony, w zimie bardzo nie gestnieje. Silnik w 900 (przynajmniej u mnie) jest bardzo wrazliwy na olej, kiedys zalalem mineralny vs i to byl blad - popychacze klepaly, zimą silnik bardzo ciężko ciągnąl i byl glosny zanim się rozgrzal. Na mobilu jest o niebo lepiej, popychacze prawie wogole nie stukaja.

Wydaje mi sie tez, ze stukanie popychaczy wyraznie ustało po wymianie uszczelki pod pokrywa zaworow, ale bycmoze to tylko moje odczucie niewiem.gif

Napisano

Mam mobila polsyntetyka, popychacze klepia po odpaleniu silnika po wieczornym postoju tylko do momentu az zgasnie kontrolka cisnienia oleju czyli 1-2 sekund smile.gif tak wiec polecam polsyntetyk

Napisano

u mnie byl 5w40 elf do czasu swapa na 1,1 mial 189 tys i zero problemow, praktycznie bezobslugowy, tylko materialy eksploatacyjne, wymianka co 15 tys, od wymiany do wymiany schodzil do ok 1/4 stanu

Napisano

ja moge do tematu wniesc tylko to ze moja 700 na lotosie mineralnym na zimnym lubile se poklepac a po zmianie na Mobil mineralny problem znikł w 100 %

Napisano

> ja moge do tematu wniesc tylko to ze moja 700 na lotosie mineralnym

> na zimnym lubile se poklepac a po zmianie na Mobil mineralny

> problem znikł w 100 %

to tylko dowodzi jaki to lotos je boski.

Napisano

> haha fest to czamu nie jezdzisz na lotosie jak to taki dobry oleum ?

bo nie twierdze ze jest dobrym olejem 270751858-jezyk.gif

tylko na nim nie stukało

Napisano

> to tylko dowodzi jaki to lotos je boski.

Uczepiłeś się tego lotosu jakby ktoś z tej firmy skrzywdził Ci rodzinę.

Od jakiegoś czasu jeżdżę na lotosie i tak jak u innych osób - raz stuka raz nie, na innych olejach ( a uwierz mi, że innych też próbowałem ) było dokładnie tak samo.

Napisano

> Uczepiłeś się tego lotosu jakby ktoś z tej firmy skrzywdził Ci

> rodzinę.

> Od jakiegoś czasu jeżdżę na lotosie i tak jak u innych osób - raz

> stuka raz nie, na innych olejach ( a uwierz mi, że innych też

> próbowałem ) było dokładnie tak samo.

bo na tym badziewiu silnik chodzil jak sieczkarnia moze trafilem na jakis felerny rozlew oink.gif

Napisano

tego mobila i shella bym raczej nie kupil.... tym bardziej jesli ci goscie handluja tez orginalnym olejem opla 10w/40.

dlaczego bym nie kupil? nie powiem smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.