Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uniwersalny centralny do F-ki ktos ma ?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Chciałbym się zapytać jaki centralny do F-ki polecacie.

Z tego co wiem oryginalnego nie warto bo są zamki w drzwiach do wymiany i to może trochę drogo wyjść. Do wydania mam max 200zł, autko mam 3d.

To co znalazłem na aledrogo, głównie patrzyłem na piloty xD :

1 centralny

2 centralny

3 centralny

4 centralny

Może ktoś używa któregoś i może polecić. Bo tak szczerze mówiąc to sam nie wiem... Aha i są jakieś problemy z montażem ? Używa się seryjnych otworów do przykręcenia centralnego ?

Napisano

> 1 centralny

Mam taki zamek, zalozony jakos przed wakacjami. Mimo ze mam sedana to zakupilem tylko 2D aby zalozyc na przednie drzwi. Okazalo sie ze 2D i 4D maja identyczne centralki - jedyna roznica to taka ze nie dodaja dodatkowo dwoch silownikow slave. Troche dalem ciala bo roznica byla z 10zl.

Opis znajdziesz tutaj: http://astra.autokacik.pl/technika/napraw/zamekcz.html

Od siebie dodam ze montaz mi zajal ok 6 godzin. Teraz gdybym to zakladal to pewnie z 3-4h. Opis na WoA moze wydaje sie ze malo rozbudowany, ale naprawde to jest bardzo proste do zrobienia. Zdejmujesz boczki w drzwiach. Sprawdzasz gdzie najlepiej zamontowac silowniki i przykrecasz do blachy drzwi. Ja + wzialem ze skrzynki bezpiecznikow - w skrzynce gdzie nie mam bezpiecznika owinalem bezpiecznik kabelkiem od centralki i wlozylem w to miejsce gdzie jest +. Minus przykrecilem do blachy za skrzynka bezpiecznikow, a sama centralke umiescilem za uchwytem do otwierania przedniej maski. Kable do drzwi zgodnie z opisem na WoA najlepiej jest przeciagnac po zlaczkach od glosnikow - jedynie trzeba je przewiercic ale to zadna filozofia. Z tym centralnym zamkiem STIG dolaczane sa dwie instrukcje montazu. Jedna uniwersalna, a druga akurat do Astry F ze zdjeciami smile.gif A co do przykrecania silownikow w drzwiach to ja wiercilem otwory. Ty masz inne drzwi wiec mozliwe ze beda dobre fabryczne otwory.

Napisano

> Witam.

> Chciałbym się zapytać jaki centralny do F-ki polecacie.

> Z tego co wiem oryginalnego nie warto bo są zamki w drzwiach do

> wymiany i to może trochę drogo wyjść. Do wydania mam max 200zł,

> autko mam 3d.

> To co znalazłem na aledrogo, głównie patrzyłem na piloty xD :

> 1 centralny

> 2 centralny

> 3 centralny

> 4 centralny

> Może ktoś używa któregoś i może polecić. Bo tak szczerze mówiąc to

> sam nie wiem... Aha i są jakieś problemy z montażem ? Używa się

> seryjnych otworów do przykręcenia centralnego ?

Centralny kup na 4 dzwi, bo jeden silownik dasz sobie do klapy tylnej. jeden ci zostanie. A na zadne oryginalne otwory ci nie "siadnie" silownik ; trzeba wiercic wlasne po odpowiednim dopasowaniu miejsca.

Napisano

Bierz taki zestaw z dwoma masterami (to te silowniki z 5 kablami) moze przy pilocie

nie ma to takiego znaczenia, ale jest bardzo wygodne. Reszta to mnirj wiecej to samo.

Otwory trzeba wiercic samemu + musisz zwrocic uwage na laczenie ciegien w aucie

z silownikami - zeby nie haczyly o tapicerke drzwi. Poza tym to filozofii wielkiej nie ma zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Centralny kup na 4 dzwi, bo jeden silownik dasz sobie do klapy

> tylnej. jeden ci zostanie. A na zadne oryginalne otwory ci nie

> "siadnie" silownik ; trzeba wiercic wlasne po odpowiednim

> dopasowaniu miejsca.

A co do klapy tylnej to są jakieś problemu w Hatchbacku ?

Napisano

> A co do klapy tylnej to są jakieś problemu w Hatchbacku ?

Ja jak montowalem to najwiekszy problem z przeciagnieciem kabli do klapy. A montaz silownika w klapie jest prawie identyczna jak w dzwiach.

Napisano
  • Autor

> Ja jak montowalem to najwiekszy problem z przeciagnieciem kabli do

> klapy. A montaz silownika w klapie jest prawie identyczna jak w

> dzwiach.

Ok dzięki smile.gif No to teraz został zakup i założenie xD

Napisano

> Ok dzięki No to teraz został zakup i założenie xD

Montowalem takie zestawy i nie polecam. Czesto sie psuja.

Z tych tanich to wyroby AMT sa malo awaryjne. Siłowniki to nawet najtansze sie dobrze spisuja.

Napisano

Zestawy centralnego można kupić tanie i bezawaryjne. Największy problem bywa z żywotnością pilotów i... problemów wynikających ze zbyt popspiesznego/nieprecyzyjnego montażu.

W pilotach potrafią śniedzieć styki, w niektórych dośćszybko padają baterie.

Co do montażu to wypada dokładnie posprawdzać czy siła siłowników nie jest kierowana po skosie a do góry (zwiększona siła działania, żywotność, bezawaryjność) oraz czy mechanizm o nic nie ociera/zapiera się itp. W przeciwnym wypadku będzie trzeba poprawiać/dokręcać/przesuwać siłowniki, cięgła itp...

Mam taniego centrala na pilota, który chodzi już 5ty rok (w polo) - jedyny problem to od czasu do czasu nie działające piloty (bateria, styki). No ale to egzemplarz sprzed kilku lat - niewykluczone, że obecnie są robione w nieco lepszej technologii..

Napisano
  • Autor

> Zestawy centralnego można kupić tanie i bezawaryjne. Największy

> problem bywa z żywotnością pilotów i... problemów wynikających

> ze zbyt popspiesznego/nieprecyzyjnego montażu.

> W pilotach potrafią śniedzieć styki, w niektórych dośćszybko padają

> baterie.

> Co do montażu to wypada dokładnie posprawdzać czy siła siłowników nie

> jest kierowana po skosie a do góry (zwiększona siła działania,

> żywotność, bezawaryjność) oraz czy mechanizm o nic nie

> ociera/zapiera się itp. W przeciwnym wypadku będzie trzeba

> poprawiać/dokręcać/przesuwać siłowniki, cięgła itp...

> Mam taniego centrala na pilota, który chodzi już 5ty rok (w polo) -

> jedyny problem to od czasu do czasu nie działające piloty

> (bateria, styki). No ale to egzemplarz sprzed kilku lat -

> niewykluczone, że obecnie są robione w nieco lepszej

> technologii..

Na co jeszcze powinienem uważać podczas montażu?

Napisano

> Na co jeszcze powinienem uważać podczas montażu?

Na wszystko, nie montuj CZ po spożyciu............ wink.gif

Napisano
  • Autor

> Na wszystko, nie montuj CZ po spożyciu............

Dlaczego? frown.gif muszę? xD

Napisano

Jak chcesz to spróbuj............... smile.gif

Sam zobaczysz że to nie ma sensu. Będziesz kilka dni montował, oczywiście wsio zależy ile w siebie wlejesz......

Napisano
  • Autor

> Jak chcesz to spróbuj...............

> Sam zobaczysz że to nie ma sensu. Będziesz kilka dni montował,

> oczywiście wsio zależy ile w siebie wlejesz......

to taniej wyjdzie oddać mechanikowi? xD na coś jeszcze uważać? tongue.gif

Napisano

> to taniej wyjdzie oddać mechanikowi?

pewnie tak smile.gif

>na coś jeszcze uważać?

Na pijanych pomocników wink.gif

Rób porządne połączenia kabli, lutowane i izolowane

Napisano
  • Autor

> pewnie tak

> Na pijanych pomocników

Sam będę robił 270751858-jezyk.gif

> Rób porządne połączenia kabli, lutowane i izolowane

Co do połączeń lutowanych to nie problem, w robocie często mnie sprawdzają xD Już się nauczyłem 270751858-jezyk.gif

Napisano

> to taniej wyjdzie oddać mechanikowi? xD na coś jeszcze uważać?

W polo 3d zakładałem w 2h - bez pośpiechu. Tyle, że bez klapy...

Napisano

polecam centralne zamki polskiej firmy MERA-BŁONIE ....

osobiście montowałem w F-ce sedan i chodziły bez najmniejszych kłopotów ... nie jest to chińszczyzna i zawsze możesz dokupić części zamienne - poszukaj w internecie dystrybutorów Mera Błonie .... niestety strona firmowa jest aktualnie "w budowie" - ale jest telefon i e-mail

jak zapytałem z ciekawości w ASO to poinformowali mnie, że montują właśnie MERA BŁONIE ... poszukałem i zamontowałem sam

minusem jest wyższa cena - ja płaciłem za 4x komplet ok 160 pln - ale było to jakieś 4 lata temu

montowałem na podstawie "manuala" z autokącika astry

Napisano

..."Na co jeszcze powinienem uważać podczas montażu? ..."

Robiłem to kiedys... I uwagi z mego doswiadczenia... 3 drzwi..

1. Miałem 2 mastery do drzwi

2. jeden siłownik zwykły do klapy [tam trzeba bylo dorobic sprytny mechanizm, aby blokował zamek. Szkoda, ze nie robiłem wtedy zdjec.. Otwory w klapie do moc. sił. podeszły istniejace..]

3. W drzwiach otwory trzeba wywiercic, aby siłownik pracował w jednej linii z ruchem zamka..

4. Poniewaz brak było pinów w złaczu w drzwiach, trzeba było wywiercic otwory i przeciagnac przewody..

5. Przewody do prawych drzwi i klapy prowadziłem za dywanikiem i konsolą, natomiast dalej od prawych drzwi do klapy w prawym progu, potem za tapicerką do bag. i klapy...

6. Zasilanie akurat prowadziłem od aku. przez bezpiecznik..

7. Centralke umiesciłem za osłoną bocznego progu kierowcy, tam, gdzie są duze złącza kabelków... Miesci się i nie widać...

8. Sygnalizacji Otw.-Zamkn. nie podłaczałem do kierunkowskazów, [zeby nie ingerowac w tą wazną dla bezp. instalację i cos sknocić], natomiast w obwód ten podł. "pipka" ...PIP-PIP--zamkniete, PIP-otwarte...

Wszystko grało OK przez rok, a potem klapa... Spalily się siłowniki.

A przyczyna..? Otóż przyjaciel- praktyk wyjasnił przyczynę..i błedy w montażu...

A. Prety łaczace siłownik z zamkiem docinałem na wymiar.. Łącze zbyt sztywne..!Po wielokrotnym działaniu siłownik master się rozregulował i zablokował w pozycji"zamykanie" podając zbyt długo napiecie równiez na drugi siłownik...Obydwa się przegrzały i zdechły..{są przystosowane tylko do krótkich impulsów] W centralce tez "poszły" styki w przekazniku...

B. Za poradą Szpeca wykorzystałem sałą długość pręta wyginając go zgodnie z rys. na ZAŁĄCZNIKU, przez co uzyskałem amortyzację łagodzacą uderzenia siłownika... Aby się ustrzec kiedys uszkodzenia siłownikó przez zabl. mastera, zrezygnowałem z nich i zamontowałem tylko zwykłe siłowniki.. Otwieram i zam. z pilota ew. kluczem poszczeg. drzwi.. Zresztą jest ich AŻ dwoje.. smile.gif

I tak juz [na razie tongue.gif] działa bez zarzutu 3 lata....

.."Wiecej grzechów nie pamiętam... blush.gif.."

Acha...! ..Jeszcze jedno..! Popełniłem jeszcze jeden grzech... Przewody w drzwiach prowadziłem zbyt wysoko, i blokowały opuszczanie szyby do konca... Musiałem je ułożyc dołem i zamocować... Jest OK...

Napisano
  • Autor

[tnij cytaty, pliiiiiz...]

A jeżeli cięgno od siłownika wygne tak jak B na rys. to siłownik da rade otworzyć drzwi ? W sumie cała siła pójdzie na zagięcie które sprężynuje 270751858-jezyk.gif

Napisano

> [tnij cytaty, pliiiiiz...]

> A jeżeli cięgno od siłownika wygne tak jak B na rys. to siłownik da

> rade otworzyć drzwi ? W sumie cała siła pójdzie na zagięcie

> które sprężynuje

Tak jak mówię... Daje radę juz od 3 lat.. Własnie po to jest zagjete, aby amortyzowało uderzenie siłownika i przez to nie cierpi ta złączka metalowa ze srubką, nie luzuje się... Jak wygniesz [oczywisxcie łagodnym łukiem] to zobaczysz [wyczujesz w rekach] ze to nie jest az tak elastyczne... Ja tez miałem podobne obawy, ale posłuchałem goscia, który tym sie zajmuje i "wyszło na jego racje'... W kazdym razie działa ciszej niz na prostym, a co najwazniejsze, jeszcze mi się nic nie rozregulowało...

Gdyby cała siła "szła na zagięcie" jak myslisz, to ja juz dawno miałbym preciki w dwoch czesciach .. smile.gif Oczywiscie, przyjmuje, ze te prety są z podobnego materiału co u mnie...Ale sadze, ze przy tych uniwersalnych zestawy mechaniczne są takie same...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.