Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kilka pytań Stilo JTD

Featured Replies

Napisano

Witam,

Od ponad tygodnia pomykam stilo i pojawiło sie kilka failurow zlosnik.gif

1. Parę dni temu trochę (mocno) popadało, jechałem sobie obwodnicą miasta wrzucam 5 bieg dodaję gazu i wyświetla się trójkącik z komunikatem o błędzie silnika. Jak jest sucho problem jeszcze nie wystąpił. Overboost do czyszczenia i przeniesienia ?

2. 3 razy auto zgasło. Za każdym razem silnik był zimny, przejechał ok 2-3km. Gaśnie albo podczas ruszania albo redukcji - dojazd do świateł redukcja z 3 na 2. Przy dodawaniu gazu obroty nie rosną puszczenie sprzęgła powoduje zgaszenie silnika. Po takim zgaśnięciu auto nie chce zapalić, po kilku próbach odpalenia w końcu zapala, jednak pracuje tak jakby na 3 gary. Zgaszenie silnika i ponowne zapalenie i jest ok. Dymu raczej z rury nie ma więcej niż zwykle. Kolor ciężko określić bo zimno jest. Napewno nie jest czarny lub niebieski. WTF ?

3. Przy obrotach ok 1800 czuć bardzo delikatne szarpanie. Jak ktoś nie wie, że takie coś występuje to nawet nie zauważy. W bravie miałem podobnie, przyczyną było lewe powietrze w układzie paliwowym (nieszczelność przy filtrze paliwa).

Szukajka przejrzana, o gasnącym silniku chyba nikt nie pisał. Na examiner jadę w poniedziałek, nie działa mi pilot w kluczyku i serwis sprawdzi czy da sie sprawować. Przy okazji zobaczę jakie błędy komp wyświetla.

Pozatym auto jeździ jak należy, vmax z powodu warunków pogodowych nie sprawdzałem. Przy dynamicznej jeździe auto nie kopci nawet przy redukcji (kolega jechał za mną innym autem i obserwował). Auto ma przejechane 126kkm, rocznik 2003. Rozrząd wymieniony 3 miesiące temu wraz z płynami i filtrami. Auto kupione od pierwszego właściciela w Polsce ok.gif

Update:

ad 3. Przejechałem sie do rodzinki i problem występuje tylko na zimnym silniku. Znów po ok 2-3km auto zamuliło. Stanołem sobie na poboczu i przegazowałem gada. Poleciał czarny dym z rury. Sniegu jest sporo to ładnie kontrastowało. Po kilku sekundach takie przegazowania wszystko wróciło do normy i nie powróciło do końca drogi (~25km). Spowrotem nic się nie działo, ale nigdzie też nie hamowałem na zimnym silniku.

Napisano

Witam,

hm... co do silnika; czytając co piszesz to aż strach pomyśleć jak go użytkujesz... Vmax itp... Po pierwsze, to tych silników diesla (common rail) nie MOŻNA cisnąć "na zimno". Przyczyną gaśnięcia najprawdopodobniej jest niedostarczenie paliwa w odpowiednie miejsce. Kolejna sprawa: jesteś pewien czy wymienili Ci filtr paliwa? W serwisach nie chcą wymieniać w dieslach, ponieważ trzeba uważać żeby nie zapowietrzyć. To może być jedną z przyczyn - zapchany filtr paliwa. A drugą pompa paliwa. Nie chce Cię straszyć kosztami, ale ja za renowację pompy do Omegi 2.0 DTI zapłaciłem 3 tys. złotych. A i jeszcze być może czujnik wału napędowego w Omedze kosztował około 350 zł. Możesz mi powiedzieć ile zapłaciłeś za wymianę rozrządu ?

Pozdrawiam i daj znać jak idzie naprawa włoszki.

Napisano

Quote:

jesteś pewien czy wymienili Ci filtr paliwa? W serwisach nie chcą wymieniać w dieslach, ponieważ trzeba uważać żeby nie zapowietrzyć.

yikes.gif ciekawe rzeczy piszesz yikes.gif

Napisano

wymienili Ci filtr paliwa? W serwisach nie chcą

> trzeba uważać żeby nie

> zapowietrzyć.

zapowietrzyc??ja tam sam wymieniam filtr paliwa i jakoś nigdy mi sie nie zdarzyło zeby sie silnik zapowetrzył. normalnie odkrecam wyjmuje wkrecem nowy przekrecam kluczyk w stacycja raz lub dwa i odpalam.

Napisano

JTD odpowietrza się sam, ryzyko zapowietrzenia silnika i układu zasilania jest znikome ..

Napisano
  • Autor

Alex czytaj ZE ZROZUMIENIEM !!. Jasno napisałem ze auto mam tydzień a rozrząd wymieniany we wrześniu. Czyli wymieniał poprzedni właściciel. Czy był wymieniany filtr paliwa - w sumie to nie wiem. Napewno oleju i powietrza.

Co jest złego w sprawdzeniu vmax ?

Ja wiem jak się dieslami jeździ nie jest to mój pierwszy diesel więc proszę odpowiadać na pytania a nie dorabiać ideologi nono.gif

Napisano

>Mozliwe, ze poroblem dotyczy wtryskiwaczy. Za dużo paliwa idzie na przelew ( powrót ). Jak dajesz but.gif i jest duże obciązenie, wtedy układ wtryskowy wytwarza duże ciśnienie, zeby podać więcej paliwa. Jak paliwo idzie na przelew w zbyt dużej ilości to nie idzie już do silnika, a przy tym układ nie osiąga wymaganego cisnienia paliwa i komputer może to sygnalizować migającą kontrolką. Tzw. test przelewowy wtryskiwaczy jest banalnie prosty i szybki ( jak się ma czym sprawdzić ) więc proponuję go zrobić w jakimś serwisie, a potem ewentualnie wtryski do regeneracji. Jak nie masz nikogo w okolicy od regeneracji to pakuj w pudełko i wysyłaj do mnie palacz.gif

Napisano
  • Autor

I tylko na 5 biegu tak sie dzieje ? Chyba by na każdym biegu był komunikat. Coś egzaminer wyświetli jak wtryski uszkodzone ?

Napisano

Wciśnięcie gazu do dechy bardziej obciąza silnik na V biegu niż na 4 czy 3-cim. Może się pojawić komunikat o zbyt niskim cisnieniu w układzie zasilania. Ale to co napisałem nie jest 100%ową diagnozą,.. to tylko możliwość.

Napisano

> Witam,

> hm... co do silnika; czytając co piszesz to aż strach pomyśleć jak

> go użytkujesz... Vmax itp... Po pierwsze, to tych silników

> diesla (common rail) nie MOŻNA cisnąć "na zimno".

common rail nie ma nic do tego. Nie cisnac na zimno, bo T jest gorzej samrowane

> Kolejna sprawa: jesteś pewien czy wymienili

> Ci filtr paliwa? W serwisach nie chcą wymieniać w dieslach,

> ponieważ trzeba uważać żeby nie zapowietrzyć.

W nowoczesnych konstrukcjach (jakimi sa niewatpliwie silniki jtd zeby.GIF ) układ sam sie odpowietrza

Napisano

Co do tego filtru to Wam napisałem jak sprawa wygląda z mojej autopsji. W kilku serwisach, w których wymieniałem filtry i oleje spotkałem się z taką sytuacją. A to, że "mechanicy" tak mówią, to tylko świadczy o ich wiedzy.. A co do rozrządu to ja przy zakupie samochodu, a tez jeżdżę stilaczem dwa tygodnie, to staram się dowiedzieć jakie koszty mnie czekają stąd to pytanie. Właściciel mojego stilo nie wiedział...

Napisano

Kolego do dobrego tonu nalezy przywitać sie z kolegami w specjalnym watku !

Uzupełnić swój profil i zanim coś się napisze poczytac forum ! ok.gif

Napisano

> Co do tego filtru to Wam napisałem jak sprawa wygląda z mojej

> autopsji. W kilku serwisach, w których wymieniałem filtry i

> oleje spotkałem się z taką sytuacją. A to, że "mechanicy" tak

> mówią, to tylko świadczy o ich wiedzy..

wiedzy nt starch diesli, a nie nowzch common rail. tak jest pompa elektroniczna i uklad odpowietrzy sie sam.

rozryad to koszt ok 1000zl zalezy, gdzie robisz i gdzie kupujesz czesci

Napisano

> rozryad to koszt ok 1000zl zalezy, gdzie robisz i gdzie kupujesz

> czesci

Mnie rozrzad kosztowal 550PLN w salonie SEATA Myslenice. Komplet bez pompy wody razem z wymiana 275123014-zielony.gif

Napisano
  • Autor

> -

> Masz to samo. Trzeba poszukać na forum ...

Czytatałem to zanim napisałem posta. Dużo to nie mówi ale zapytam się kolegi czy po tym czyszczeniu objawy nie wróciły.

Napisano

> rozryad to koszt ok 1000zl zalezy, gdzie robisz i gdzie kupujesz

> czesci

Dzięki za odpowiedź, w Omedze mam łańcuch i nie mam wiedzy na temat paska. Muszę się przestawić, na to, że ten silnik jest bardziej zaawansowany technicznie. Z resztą widać to po cenach części smile.gif

Napisano
  • Autor

Wyczyściłem egr objaw nr 3 zniknął definitywnie - był zawsze odczuwalny. Objaw nr 2 narazie się nie pojawił i oby tak dalej smile.gif

Uszkodziłem (albo miałem uszkodzony) złącze (te bliżej fitlra) przy zbiorniczku przez który leci nadmiar paliwa. Kilka razy dotknąłem przy odkręcaniu egra rurke która idzie do złącza i złącze odpadło mad.gif

Ma ktoś nr (eper) tego zbiorniczka ? Nie umiem się doszukać.

Edit: Chyba się doszukałem. 46818882 to jest ten nr ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.