Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy płyn chłodzący Petrygo można mieszać z innymi?

Featured Replies

Napisano

No właśnie - można czy nie?

W sklepie powiedzieli, że można ale na opakowaniu jest napisane, że:

"ubytki płynu z układu chłodzenia należy uzupełniać płynem Petrygo"

Tyle, że to zdanie nie jest jednoznaczne bo jakby było napisane: "ubytki płynu Petrygo należy uzupełniać wyłącznie płynem Petrygo" to bym nie miał wątpliwości a tak to jest tylko stwierdzenie równoznaczne z tym, że poleca sie uzupełnianie płynem petrygo bo - w domyśle - np jest dobry albo cośtam

To można go mieszać?

Napisano

A nie prościej jest pobrać troszkę płynu i i dodać innego i sprawdzić czy się nie "zetnie"

Ja swego na dolewkę stosowałem Dynagela ( czy jak to sie tam pisze) i było ok

Napisano

> No właśnie - można czy nie?

na 100 % MOŻNA z hepu , prestone i takim z napisem 2000 niewiem.gif

z innymi nie mieszałem

Napisano
  • Autor

> A nie prościej jest pobrać troszkę płynu i i dodać innego i sprawdzić

> czy się nie "zetnie"

jak bym miał czas się bawić to bym posta na AK nie zakładał ok.gif

miałem kiedyś petrygo, potem dolałem cooler-a bo jest mieszalny, a że ostatnio mnie sytuacja zmusiła to dolałem prestone bo nic innego nie miałem pod ręką w trasie.

znowu musze dolać doraźnie zanim nie dotrwam do terminu u mechanika i mam w zapasie jeszcze trochę petrygo dlatego pytam czy taka mieszanka petrygo z czymś co niby można mieszać ze wszystkim jest ok

Napisano

> To można go mieszać?

Można, tylko dolewaj płynu w takim samym kolorze, bo różowe z zielonym czy niebieskim dają brzydką rdzawą mętną ciecz hehe.gif

Napisano

patrz na skład

petrygo jest na bazie glikolu monoetylowego to i zmiesza sie z wszystkimi innymi na tej bazie.

różnych baz nie radze mieszac

Napisano

zielony z niebieskim tak, ale róż z którymś z powyższych nie bardzo. Sprawdzone crazy.gif

Napisano

z tego co jest napisane na opakowaniach, to dynagel i prestone jest mieszalny ze WSZYSTKIMI płynami chłodniczymi. Czy kłamią? hmm.gif

Napisano

> z tego co jest napisane na opakowaniach, to dynagel i prestone jest

> mieszalny ze WSZYSTKIMI płynami chłodniczymi. Czy kłamią?

Ze wszystkimi o tej samej bazie. Tam jest to drobnym druczkiem dopisane smile.gif

Napisano

to się teraz zdziwiłem. Mam zielony płyn, chyba paraflu i dolałem prestona, z tego co mi mówiono to miesza się z wszystkimi niewiem.gif czytałem też opakowanie i nie znalazłem żadnych przeciwskazań odnośnie mieszania. Przyjdę do domu, to sprawdzę hmm.gif

Napisano

> na 100 % MOŻNA z hepu , prestone i takim z napisem 2000

> z innymi nie mieszałem

ale ktorym HEPU 999 G12 czy G12 Plus czy G11. bo G12 jest niemieszalny.

Napisano

> to się teraz zdziwiłem. Mam zielony płyn, chyba paraflu i dolałem

> prestona, z tego co mi mówiono to miesza się z wszystkimi

> czytałem też opakowanie i nie znalazłem żadnych przeciwskazań

> odnośnie mieszania. Przyjdę do domu, to sprawdzę

Sprawdź dokładnie. Większość płynów jest robiona na bazach glikolu monoetylenowego oraz glikolu propylenowego. Ten drugi jest lepszy ale droższy. I z tego co wiem tych płynów nie można mieszać. Jeśli nie ma zbyt niskich temperatur to nie ma problemu. Ale widziałem efekt zmieszania różnych płynów przy -22 - w układzie była galareta.

Napisano

Prestone pisze że miesza się ze wszystkimi. Ale zobacz ten opis:

http://www.olejesamochodowe.com.pl/go/_info/?user_id=PRP4〈=pl

W przypadku Dynagelu przy napisie "Mieszalny ze wszystkimi płynami" jest *. A przy * tekst - robionymi na bazie glikolu monoetylowego. smile.gif

Napisano

> Prestone pisze że miesza się ze wszystkimi. Ale zobacz ten opis:

> http://www.olejesamochodowe.com.pl/go/_info/?user_id=PRP4〈=pl

http://www.prestone.pl/produkty/uklad-chlodzenia/

Płyn do chłodnic Prestone możesz bez obaw dolać do innego płynu do chłodnic (na bazie glikolu etylenowego),

czyli nie ze wszystkimi:)

Napisano

a które płyny powszechnie stosowane, nie są na bazie glikolu etylenowego? niewiem.gif

Napisano

> a które płyny powszechnie stosowane, nie są na bazie glikolu

> etylenowego?

borygo eko (zielony) np propylenowy

borygo nowy (różowy) glikol monoetylenowy

borygo alu ma dopiero zwykly glikol etylenowy

Napisano

> borygo eko (zielony) np propylenowy

> borygo nowy (różowy) glikol monoetylenowy

> borygo alu ma dopiero zwykly glikol etylenowy

icon_rolleyes.gif no to spoko, ja mam paraflu. Choć na ich stronce jest następująca wzmianka: "Nie mieszać produktów o różnym pochodzeniu lub marce." spineyes.gif

Napisano

> borygo eko (zielony) np propylenowy

> borygo nowy (różowy) glikol monoetylenowy

> borygo alu ma dopiero zwykly glikol etylenowy

Ze nie powinno się mieszac płynu na bazie propylenu z obiema glikolami to juz wiemy. Ale czy mozna mieszac glikole (monoetylenowy i etylenowy) ze sobą?

Napisano

> Ze nie powinno się mieszac płynu na bazie propylenu z obiema

> glikolami to juz wiemy. Ale czy mozna mieszac glikole

> (monoetylenowy i etylenowy) ze sobą?

Moim zdaniem nie powinno się. Ale tu mogę się mylić. A tak w ogóle to nie lepiej wymienić cały płyn jeśli nie ma pewności jaki mamy? To nie jest aż takie drogie. A jak nie ma zbyt niskich temperatur to ubytki zawsze można uzupełnić wodą destylowaną...

Napisano

Glikol etylenowy i propylenowy są ze sobą mieszalne . Powstaje mieszanina jednorodna , która jest stabilna w każdej temperaturze pracy silnika . Istotna różnica między w/w glikolami jest taka , że etylenowy jest silną trucizną zaś propylenowy nie . Stąd czasem "eko" nazwa płynów opartych na tym ostatnim . O ile glikole są ze sobą mieszalne to dodatki zawarte w różnych płynach niekoniecznie i mogą ze sobą reagować zwłaszcza w temperaturze robocznej silnika . Kilka przykładów mieszalności : żółty Prestone jest mieszalny z większością płynów ale Prestone long life robiony dla GM traci swoje własności po zmieszaniu z innymi płynami . Podobnie jest z różowym płynem Ford . Ogólnie niemieszalne są ze sobą nowoczesne płyny bezkrzemianowe , bezazotynowe robione pod konkretną markę .

ps. glikol etylenowy i monoetylenowy to ten sam związek chemiczny

Napisano

Witam,

podepnę się pod temat, bo mam właśnie podobny problem. A mianowicie ulało mi się dziś trochę za dużo płynu i muszę teraz na szybko coś dolać. Płyn mam zielony, ale nie wiem co to jest. Kupiłem borygo zielone (jedyny zielony jaki znalazłem na szybko) i teraz pytanie czy zielone z zielonym się miesza czy to nie ma znaczenia jaki ma kolor?? Nie chcę potem mieć kiślu w układzie. crazy.gif

z góry dzięki za szybką odpowiedź

Napisano

czy na opakowaniu borygo jest napisane, że można go mieszać z innymi płynami? hmm.gif

Na prestonie i dynagelu jest.

Natomiast z tego co wyczytałem, to najlepiej ulać trochę płynu twojego do jakiegoś naczynia, dolać tego borygo i zobaczyć co się stanie niewiem.gif

Ja mam zielony (prawdopodobnie paraflu) i dolałem prestona. Mam nadzieję, że nie będzie kiślu spineyes.gif

Napisano

> czy na opakowaniu borygo jest napisane, że można go mieszać z innymi

> płynami?

> Na prestonie i dynagelu jest.

> Natomiast z tego co wyczytałem, to najlepiej ulać trochę płynu

> twojego do jakiegoś naczynia, dolać tego borygo i zobaczyć co

> się stanie

> Ja mam zielony (prawdopodobnie paraflu) i dolałem prestona. Mam

> nadzieję, że nie będzie kiślu

Problem w tym że w temperaturze pokojowej niezależnie od tego jakie płyny pomieszasz to nie zauważysz nic. Problemy zaczynają występować w bardzo niskich temperaturach.

Napisano

> Problem w tym że w temperaturze pokojowej niezależnie od tego jakie

> płyny pomieszasz to nie zauważysz nic. Problemy zaczynają

> występować w bardzo niskich temperaturach.

No właśnie w tym problem czy kolor jest jakimś wyznacznikiem czy nie bardzo!? Może się zkiślować w wysokiej temp albo niskiej, a tego nie sprawdzę na szybko...aczkolwiek znajomy twierdzi, że mieszał już prawie wszystko ze wszystkim i jeszcze nie miał problemu... confused.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.