Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mitsubishi Lancer Sportback

Featured Replies

Napisano

Co sądzicie o tym aucie

czy może coś innego w podobnych pieniądzach polecicie ?

Napisano

> Co sądzicie o tym aucie

> czy może coś innego w podobnych pieniądzach polecicie ?

juz gdzies pisalem na AK - w testach baaardzo przecietny samochod blush.gif

Napisano

poszukaj na kaciku zlosnik.gif bylo calkiem niedawno ok.gif

Napisano

mi sie bardzo podoba i mysle, ze moze bym go i kupil gdybym szukal nowego auta, fajniejszy i przestronniejszy niz bravo, octavia, focus, i30, ceed i inne kompakty

Napisano

Calkiem fajne auto tylko strasznie maly bagaznik jak w klasie auta B.

Napisano

> Calkiem fajne auto tylko strasznie maly bagaznik jak w klasie auta

> B.

widzę, że w Sportbacku jest ten sam problem co w Mazdzie 3 hehe.gif podana pojemnosc bagaznika - 288l wg normy VDA oslabiony.gif u mnie jest 290 rotfl.gif widziałem różne 290l ale nigdy nie były takie duże grinser006.gif Oczywiście nie jest jakiś olbrzymi ale nie ma 290l. Znalazłem nawet kiedyś taki fajny rysunek w jednym z testów:

razmery23_2006_750.jpg

Mazda ma 290l a Focus 362l - porównaj wymiary bagażnika zlosnik.gif

Napisano

> oszukali cię

gdybym kupował bagaznik to pewnie bym się przejął grinser006.gif zreszta, gdybym kupował bagażnik kupiłbym znowu Octavie hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> gdybym kupował bagaznik to pewnie bym się przejął zreszta, gdybym

> kupował bagażnik kupiłbym znowu Octavie

imho jesli pojemność bagażnika jest liczona w/g tej samej normy to nie ma bata, żeby większy okazał się mniejszy.

Napisano

> imho jesli pojemność bagażnika jest liczona w/g tej samej normy to

> nie ma bata, żeby większy okazał się mniejszy.

Coś mi sie obiło o uszy - ale nie jestem pewien - że w tej normie mierzy się sześcianami o jakiejś_tam wielkości. Wtedy kufer o regularnym ksztalcie "wyda" więcej ltr... hmm.gif

Napisano

> imho jesli pojemność bagażnika jest liczona w/g tej samej normy to

> nie ma bata, żeby większy okazał się mniejszy.

właśnie smirk.gifjeśli jest podana taka sama norma to w ogóle nie podlega dyskusji, jeśli nie jest podana to wtedy nie wiadomo

Napisano

+ Fajne zawieszenie, przyjemny wygląd, w miarę przestronne i wygodne wnętrze.

- Trochę głośny, dynamika przeciętna, materiały we wnętrzu sprawiają przeciętne wrażenie.

Więcej będę mógł powiedzieć za jakiś miesiąc.

• 1 miesiąc później...
Napisano

Po dwóch tygodniach posiadania mogę o nim powiedzieć:

+ zawieszenie przyjemnie zestrojone - jeździ się pewnie i precyzyjnie, ale wygodnie i dziur nadmiernie nie czuć (na kołach 16"),

+ w miarę przestronne i wygodne wnętrze,

+ materiały wykończeniowe pomimo swojej plastikowatości są dobrze spasowane i nie wydają żadnych odgłosów,

+ CVT czyli bezstopniowa skrzynia biegów sprawuje się całkiem ok, tryb manualny z łopatkami przy kierownicy działa też ok, zmiany biegów są wystarczająco szybkie do normalnej jazdy. Ciekawostka - przy 100 km/h mamy jedynie 2 tys. obr./min.

minusy są niewielkie, ale są:

- kierownica regulowana tylko w pionie,

- siedzenia regulowany tylko odległość, wysokość i kąt oparcia,

- podłokietnik na którym nie da się oprzeć łokcia,

- oszczędności w postaci braku podświetlenia niektórych przełączników,

- największa wada to słabe wyciszenie silnika - ale biorąc pod uwagę długie przełożenia, to przy jeździe przepisowej nie jest to uciążliwe wink.gif

Co do dynamiki to trudno mi się na razie wypowiadać - silnik jeszcze na dotarciu, więc jeźdżę delikatnie. Samochód jedzie jednak lekko i nie odczuwa się braku mocy przy wprzedzaniu.

Ogólnie auto sprawia solidne wrażenie (po chwili użytkowania, bo pierwsze wrażenie w salonie było gorsze) i mam nadzieję, że to wrażenie potwierdzi się w praktyce.

Średnie zużycie paliwa po pierwszych 500 km to 10,1 l/100 km w warunkach 50/50 trasa/miasto i temp. do -10 st. C.

Napisano

A ile ma obr. przy np. 160-180 km/h? Bo może też ma gdzieś ok. 2000, może 3000 obr. - wszak ta skrzynia jest BEZSTOPNIOWA i przełożeń generalnie NIE MA zlosnik.gif

...poza sztucznie zrobionym programem w kompie smile.gif

A głośno jest zawsze czy tylko w pewnym zakresie obrotów?

Napisano

> A ile ma obr. przy np. 160-180 km/h? Bo może też ma gdzieś ok. 2000,

> może 3000 obr. - wszak ta skrzynia jest BEZSTOPNIOWA i przełożeń

> generalnie NIE MA

Taa... i koła obracają się z tą samą prędkością obrotową co wał korbowy hehe.gif

Przełożenie oczywiście zmienia się w określonym zakresie, tylko że w sposób ciągły a nie stopniowy jak w normalnym samochodzie.

3000 obr. jest przy ok. 140 km/h - szybciej nie jechałem. Mówię oczywiście o obrotach przy pedale gazu wciśniętym na tyle, żeby utrzymać prędkość, czyli gdy skrzynia pracuje na "najwyższym biegu".

> A głośno jest zawsze czy tylko w pewnym zakresie obrotów?

Trudno powiedzieć, samochód jak pisałem jest na dotarciu więc nie testowałem go w pełnym zakresie obrotów. Silnik zaczyna być slychać powyżej 2 tys. obr.

Napisano

> Taa... i koła obracają się z tą samą prędkością obrotową co wał

Wał to wał - skrzynia to skrzynia.

Widzę, że nie masz pojęcia o zasadzie działania takiej skrzyni hehe.gif I jakieś dyrdymały piszesz, przyznając nieświadomie, że nie rozumiesz. grinser006.gif

Skrzynia bezstopniowa ma JEDEN stopień przełożenia... lub jak kto woli - nieskończenie wiele przełożeń.

Kupi sobie kolega skuterka takiego z automatem, zdejmie pokrywę układu napędowego i zobaczy w dużym uproszczeniu - ale zasada pozostała ta sama - taką "skrzynię" bezstopniową: dwa stożki o zmiennej średnicy: raz jeden mniejszy, raz drugi mniejszy - i to powoduje, że właśnie jest to skrzynia bezstopniowa. cool.gif

A jak już chcesz znaleźć obiekt do śmiechów-chichów, to choć się zastanów czy sam nie wyjdziesz np. na patafiana... grinser006.gifbiglaugh.gif

Bez urazy. zeby.GIF

Napisano

> Wał to wał - skrzynia to skrzynia.

> Widzę, że nie masz pojęcia o zasadzie działania takiej skrzyni I

> jakieś dyrdymały piszesz, przyznając nieświadomie, że nie

> rozumiesz.

> Skrzynia bezstopniowa ma JEDEN stopień przełożenia... lub jak kto

> woli - nieskończenie wiele przełożeń.

No to jak w końcu - jedno czy nieskończenie wiele? Bo to raczej sobie przeczy wink.gif

> Kupi sobie kolega skuterka takiego z automatem, zdejmie pokrywę

> układu napędowego i zobaczy w dużym uproszczeniu - ale zasada

> pozostała ta sama - taką "skrzynię" bezstopniową: dwa stożki o

> zmiennej średnicy: raz jeden mniejszy, raz drugi mniejszy - i to

> powoduje, że właśnie jest to skrzynia bezstopniowa.

> A jak już chcesz znaleźć obiekt do śmiechów-chichów, to choć się

> zastanów czy sam nie wyjdziesz np. na patafiana...

> Bez urazy.

Urazy nie chowam, bo to kolega pojęcie ma, ale odrobinę mgliste wink.gif

Napisano

I jedno i nieskończenie wiele - obydwie odpowiedzi są prawidłowe. Nie przeczą sobie wbrew pozorom, ale żeby to zrozumieć, trzeba zrozumieć zasadę działania takiej skrzyni.

W skuterze - dla uproszczenia - jest to pasek, który z dwóch stron jest zamontowany w ten sposób, że średnica "koła" z jednej i z drugiej strony jest zmienna: raz jedno jest malutkie a drugie duże, innym razem równe, innym - odwrotnie niż to pierwsze. A pomiędzy tymi stanami jest nieskończenie wiele możliwości "ustawiania" (w aucie oraz w kilku modelach skuterów) przełożeń. Z drugiej strony - to cały czas jest TO SAMO przełożenie, bo pasek nie zmienia żadnego z kół "na inne".

To tak w uproszczeniu - opis techniczny, już skrzyni z auta, mówi tak:

Opis / Technika

Technologia CVT przekładnia bezstopniowa ; to nieco inna jazda. Odpada klasyczna zmiana biegów, a stopnie przełożenia -skoki biegów odchodzą do przeszłości.

Element oplatający (łańcuch) obraca się pomiędzy dwoma zestawami kół stożkowych. Między kołami zachowany jest odstęp w formie klina, w którym pracuje łańcuch na ustalonym promieniu. Przy zmianie odległości kół stożkowych następuje zmiana promienia oparcia się łańcucha, a w następstwie zmiana przełożenia. Techniczne rozwiązania i know how zawarte są w poszczególnych komponentach przekładni. Łańcuch przenosi siłę poprzez ogniwa, z których jest zbudowany oraz wystające z boku trzpienie, zaciśnięte z ogromną siłą między kołami stożkowymi przekładni. Przekładnia taka jest zdolna do przeniesienia momentów obrotowych silnika do wartości 300 Nm.

Aby zapewnić szybką zmianę przełożenia, koła stożkowe muszą błyskawicznie zmieniać położenie względem siebie. Tak dobrą dynamikę przestawień zapewniają zawory regulacyjne oraz wysokiej jakości pompa.

Zalety

Oprócz braku konieczności przełączania biegów (opcja), możliwy jest z drugiej strony dobór niezliczonej ilości przełożeń. Różne przełożenia są wirtualnie zdefiniowane i zakodowane w procesorze. Ale oczywiście kierowcy dane jest również wygodnie oprzeć się w fotelu i cieszyć się z jazdy w trybie bezstopniowej przekładni automatycznej.

To właśnie tu można delektować się komfortem jazdy dzięki płynnej zmianie przełożenia oraz optymalnemu wykorzystaniu momentu obrotowego silnika. Odpowiedniej budowy łańcuch CVT zapewnia redukcję zużycia paliwa przy jednocześnie doskonałej dynamice jazdy.

W porównaniu z klasycznymi skrzyniami automatycznymi, w zależności od zastosowanego systemu, osiągnięto wyraźną poprawę we wszystkich parametrach pracy.

Jasne? grinser006.gif

Napisano

> A ile ma obr. przy np. 160-180 km/h? Bo może też ma gdzieś ok. 2000,

> może 3000 obr. - wszak ta skrzynia jest BEZSTOPNIOWA i przełożeń

> generalnie NIE MA

Przełożenie - w przekładni: stosunek prędkości obrotowej wału napędzającego do prędkości obrotowej wału napędzanego.

Przełożenia oczywiście SĄ, z tą różnicą, że są płynne, a nie stopniowane, jak przy zwykłej skrzynce.

Więc z tym patafianem, to ja bym się jednak nie wychylał... hehe.gif

Napisano

> Na obrazku chyba jaśniej:

> ;-)

O to, to - dokładnie! zeby.GIF

Do drugiego kolegi "o patafianie" -> z wałem też bym się raczej nie wychylał - prawda???

No.

To temat w tym wąskim kontekście zakończony. zakrecony.gifwpysk.gif

Napisano

> Do drugiego kolegi "o patafianie" -> z wałem też bym się raczej nie wychylał - prawda???

To nie ja się wychylam, tylko SJP.

Doskonale wiadomo, o co chodzi - w miejsce wałów można sobie wstawić "stożki" z przekładni bezstopniowej.

Wyskoczyłeś z tekstem, że nie ma przełożeń - co jest nieprawdą, a teraz kombinujesz jak wybrnąć.

Bez urazy oczywiście. ok.gif

> -No.

> To temat w tym wąskim kontekście zakończony.

Nie ma tak łatwo... hehe.gif

Napisano

Bo NIE MA PRZEŁOŻEŃ - jest JEDNO PRZEŁOŻENIE. 893goodvibes.gifbiglaugh.gif

...albo jak kto woli - nieskończenie wiele. alien.gif

PrzełożeniA są jak jest ich WIELE - tutaj zasadniczo ich NIE MA.

I nic nie kombinuję - moja wersja jest ta sama od początku. skromny.gif

Napisano

> Jasne?

Jasne było od początku. Ty tylko cały czas mieszasz z brakiem przełożenia.

Dla ścisłości przełożenie skrzyni CVT w Lancerze wynosi od 2,349 do 0,349. Przełożenie przekładni głównej 4,235:1.

EOT z mojej strony.

Napisano

> Bo NIE MA PRZEŁOŻEŃ - jest JEDNO PRZEŁOŻENIE.

Łomatko już się pogrążaj... hehe.gif

Przełożenie to stosunek prędkości obrotowych obu wałów (tu kół stożkowych) do siebie.

Jakby było jedno przełożenie, to auto jechałoby non-stop z tą samą prędkością.

Przeciez Diablo napisał Ci, ile może wynosic przełożenie w tej skrzyni... icon_rolleyes.gif

Napisano

> Jasne było od początku. Ty tylko cały czas mieszasz z brakiem

> przełożenia.

> Dla ścisłości przełożenie skrzyni CVT w Lancerze wynosi od 2,349 do

> 0,349. Przełożenie przekładni głównej 4,235:1.

> EOT z mojej strony.

Tak, ale to jest przełożenie WIRUTALNE, tzn. W PROGRAMIE a nie w rzeczywistości. Taka nieznajomość tematu u Kolegi grinser006.gif

Napisano

> Tak, ale to jest przełożenie WIRUTALNE, tzn. W PROGRAMIE a nie w

> rzeczywistości. Taka nieznajomość tematu u Kolegi

A on dalej swoje... sciana.gif

Wirtualne to mogą być najwyżej "biegi" w trybie manualnym, czyli zaprogramowane ustawienia symulujące tradycyjną skrzynię. Ale i wtedy przełożenia są jak najbardziej realne.

Napisano

No tak - realne... w programie. devil.gif

Czyli wirtualne hehe.gif

Napisano

> No tak - realne... w programie.

> Czyli wirtualne

Tak, zakładam sobie hełm VR na łeb i wydaje mi się, że pędzę 200 km/h podczas gdy samochód toczy się przepisową piećdziesiątką hehe.gif

Kolega poprostu nie rozumie definicji przełożenia.

Napisano

> Tak, zakładam sobie hełm VR na łeb i wydaje mi się, że pędzę 200 km/h

> podczas gdy samochód toczy się przepisową piećdziesiątką

> Kolega poprostu nie rozumie definicji przełożenia.

Przsetancie sie z nim klocic.

Zadajcie mu odpowiednie pytanie i niech sam sobie odpowie.

Napisano

> Tak, zakładam sobie hełm VR na łeb i wydaje mi się, że pędzę 200 km/h

> podczas gdy samochód toczy się przepisową piećdziesiątką

> Kolega poprostu nie rozumie definicji przełożenia.

Skoro tak mówisz... grinser006.gifbiglaugh.gifbiglaugh.gif

WRACAM DO MOJEGO pytania, na które nie uzyskałem odpowiedzi, bo się właściciel skupił na CVT grinser006.gif

-> Głośno jest zawsze czy w pewnym zakresie obrotów?

Napisano

> Skoro tak mówisz...

> WRACAM DO MOJEGO pytania, na które nie uzyskałem odpowiedzi, bo się

> właściciel skupił na CVT

> -> Głośno jest zawsze czy w pewnym zakresie obrotów?

Nie jeździlem w calym zakresie obrotów, bo samochód jeszcze na dotarciu. Hałas silnika narasta stopniowo od 2 tys. obr., nie zauważyłem rezonansu w jakimś szczególnym zakresie obrotów.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> ooo... takie same felgi nabyliśmy

Nabyliście czy od biednego Dealera wycyganiliście...? zlosnik.gif

Napisano

> Nabyliście czy od biednego Dealera wycyganiliście...?

Ja zanabyłem. smile.gif

Napisano

> Nabyliście czy od biednego Dealera wycyganiliście...?

Za własne pieniądze zanabyte wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.