Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Padający akumulator czy ... ??? ankieta...

Featured Replies

Napisano

Pacjent jak poniżej, przebieg oryginalny clown.gif

Objawy: w odstępie ok 30 dni jest problem z odpaleniem (nie kręci)

1 Akumulator Centra wiek 4 lata pojemności tylko 40Ah

Napięcie spoczynkowe 12,5 - 12,8 V

2 Alternator wymieniony w sierpniu.

Podaje napięcie ładowania: bez odbiorników 14,3V, ze światłami 13,8V

3 Upływ prądu podczas postoju, spoczynku 0,06A

O godz. 15,30 dziś auto zdechło po postoju na ok - 8 st przez

7 h. Po podładowaniu "z kabelków" pofatygowałem się do domu i ładowałem akumulator prostownikiem tylko przez ok 3 h.

Prąd ładowania początkowy 2 A, po 3 godz ładowania napięcie ładowania prostownikiem 15V - czyli Aq naładowany...

Co do prostownika jestem pewien, że jest sprawny (polski ok.gif wyrób za ok 150 PLN)

Gdzie tkwi więc przyczyna problemu? spineyes.gif

Czy stara, może zatarta rolka napinacza na rozrządzie lub pompa wody (oryginalna 13 lat 120kkm) może dawać takie opory, że rozrusznik nie obróci? Bo coś tam zapiszczy przy rozruchu...

Czy może za gęsty olej (10w40 nalatane ca11kkm). Biorę pod uwagę zjawisko spadku pojemności na mrozie, ale auto mnie wnerwia od września 08... angryfire.gif

Radźcie majstry...

Napisano

A jak dla mnie to za duży pobór prądu nawet dwukrotnie wink.gif

Napisano

witka

mam ten sam problem objawy wrecz identyczne jak u ciebie tylko ze u mnie pobor jest mniejszy ok 0,03 A.Wydaje mi sie ze przyczyna może być rozrusznik,ale nie miałem za bardzo czsu zeby to sprawdzic.albo sam rozrusznik nawala albo gdzies kable sa luzne na rozruszniku.Takie sa moje podejrzenia

EDIT W_BB: Tnij cycaty

Napisano

Mam ten sam problem.

Ale mimo wszystko uważam ze aku jest słaby. Napiecie spoczynkowe to 12,25V Ma juz 5 lat.

Przy -24 lampki w aucie sie zapaliły ale potem zgasły...

Napisano

> Mam ten sam problem.

> Ale mimo wszystko uważam ze aku jest słaby. Napiecie spoczynkowe to

> 12,25V Ma juz 5 lat.

> Przy -24 lampki w aucie sie zapaliły ale potem zgasły...

no tu to zeczywiscie moze byc akumlator....

Napisano

> Radźcie majstry...

Kup nowy akumulator zlosnik.gif stary już jest możesz go ładować w ciepełku , ale na mrozie traci pojemność i nie wydala już prądowo ok.gif ... 4-5 lat to kres dla akumulatora w naszym klimacie ok.gif

Napisano

> Kup nowy akumulator stary już jest możesz go ładować w ciepełku ,

> ale na mrozie traci pojemność i nie wydala już prądowo ... 4-5

> lat to kres dla akumulatora w naszym klimacie

a co jak akumlator ma rok??a problem taki sam.

Napisano

> a co jak akumlator ma rok??a problem taki sam.

trzeba wobec tego sprawdzić czy ładowanie jest prawidłowe , może za krótkie przebiegi , rozrusznik może mieć luzy na tulejach i się "klei" wirnik do stojana , ciężko wyrokować niewiem.gif

Napisano

A ja bym proponowal sprawdzic jeszcze , czy jak zostawisz na te 7 godz po ktorych sie rozladowal w aucie , jednak odlaczajac klemy to czy po ow godzinach dalej bedzie ponad 12V (zbadaj miernikiem) , potem podlacz i sprawdz czy odpala i napisz wink.gif

Napisano

> A ja bym proponowal sprawdzic jeszcze , czy jak zostawisz na te 7

> godz po ktorych sie rozladowal w aucie , jednak odlaczajac klemy

> to czy po ow godzinach dalej bedzie ponad 12V (zbadaj

> miernikiem) , potem podlacz i sprawdz czy odpala i napisz

mi po calej nocy + troche dnia okolo 15 godzin aku pokazuje na mierniku 12,57 V napiecia wiec bateria jest pełna i prad nie ucieka,wiec czy to rozrusznik zmula odpalanie z rana??

Napisano

> Gdzie tkwi więc przyczyna problemu?

> Czy stara, może zatarta rolka napinacza na rozrządzie lub pompa wody

> (oryginalna 13 lat 120kkm) może dawać takie opory, że rozrusznik

> nie obróci? Bo coś tam zapiszczy przy rozruchu...

> Czy może za gęsty olej (10w40 nalatane ca11kkm). Biorę pod uwagę

> zjawisko spadku pojemności na mrozie, ale auto mnie wnerwia od

> września 08...

> Radźcie majstry...

Sprawdz mocowanie rozrusznika do kadluba silnika. ok.gif

U mnie wlasnie lekko poluzowane sruby mocowania rozusznika byly powodem tego, ze slabo krecil-" na pol gwizdka"

Napisano

> Sprawdz mocowanie rozrusznika do kadluba silnika.

> U mnie wlasnie lekko poluzowane sruby mocowania rozusznika byly

> powodem tego, ze slabo krecil-" na pol gwizdka"

ok dzieki za rade napewno to sprawdze

Napisano

Witam

Przerabiałem ostatnio sprawę akumulatora. Moja centra 40 Ah ma dokładnie 5 lat. Przez pierwsze 3 wogóle jej nie doładowywałem, aż pewnego pięknego dnia przy minus 22 zdechła. Od tego czasu zawsze przed dużymi mrozami doładowywuję aku.

Ostatnio po raz pierwszy w jej historii uzupełniłem poziom elektrolitu wodą - po pierwszym ładowaniu 10 godzinnym elektrolit nie zdołał się jednak dokładnie wymieszać ze świeżą wodą. Po tygodniu poraz drugi więc naładowałem aku, a w ostatni weekend po raz trzeci - tym razem ładowałem ok. 15 godzin. Mam stary prostownik 4 zakresowy i zawsze ładując pilnuję napięcia, aby nie przkraczało 14,5 V, zmniejszając zakres prostownika (pomijając chwilowe celowe ładowanie napięciem ponad 15 V w celu "przegazowania" elektrolitu, co jest jednak trochę ryzykowne).

I tu ważne: szybkie ładowanie dużym prądem powoduje oczywiście wzrost napięcia ponad 15 V i odpowiednie napięcie spoczynkowe, jednak akumulator posiada niewielką ilość ładunku i po kilku rozruchach ulega rozładowaniu. Dopiero długie ładowanie małym prądem, powodujące "dojście" napięcia do 14,4 V oznacza naładowanie akumulatora.

Prostownik nie podaje prądu na sztywno, więc twierdzenie, że "ładowałem akumulator prądem 3 A - 10 h nie oznacza wcale, że przyjął on ładunek 30 Ah, gdyż prąd z czasem maleje. Optymalny byłby prostownik, który ładowałby charakterystyką IU - najpierw stałym prądem 10 godzinnym do uzyskania napięcia nominalnego, a następnie przejście na ładowanie stałym napięciem, aż do uzyskania wartości prądu konserwującego. Niestety prostowniki takie kosztują tysiące zł, natomiast ładowanie do 100% pojemności może trwać nawet do kilkunastu dni.

Po ostatnim naładowaniu aku auto pali rewelacyjnie, mimo widocznego zużycia baterii (pomiar gęstości elektrolitu na to wskazywał).

Proponuję więc wszystkim, którzy mają problemy z nawet w miarę nowym aku o uzupełnienie w razie konieczności poziomu elektrolitu i ładowanie akumulator nawet 24 h prostownikiem z możliwościa ustawienia zakresu w celu utrzymywania napięcia do maks. 14,4 V poprzez zmniejszanie prądu ładowania (maks. prąd to 1/10 pojemności aku). Wtedy ilość pobranego ładunku będzie znacznie większa, niż przy krótkim ładowaniu dużym prądem, który tak naprawdę nie jest tak duży jak to wskazują parametry maksymalne prostownika.

Przepraszam za przydługi elaborat, ake może komuś się przyda.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Auto na tę chwilę żyje, jest jeżdżone 20 km dziennie...

Ale przy sobocie sprawdzimy mocowanie rozrusznika i przy okazji pobiegnę do teścia po aerometr...

Napisano

Niestety i ja muszę się dopisać mad.gif

pierwsza noc - 23 st - zapalił za drugim razem

druga noc (dzisiejsza) -22 st i Zero sciana.gif zresetował mi sie komputer

akumulator 40-ka Centra Plus z 02-01-2006

1 godzina na prostowniku i padaka zapaliła ale nie wiem co będzie dalej mad.gif

Napisano

> Niestety i ja muszę się dopisać

> pierwsza noc - 23 st - zapalił za drugim razem

> druga noc (dzisiejsza) -22 st i Zero zresetował mi sie komputer

> akumulator 40-ka Centra Plus z 02-01-2006

> 1 godzina na prostowniku i padaka zapaliła ale nie wiem co będzie

> dalej

godzina na prostowniku to mało.

Naładować porządnie prądem 1/10 pojemności, az sie naładuje I myslę, że nie będzie źle do następnej zimy zlosnik.gif

Napisano

> godzina na prostowniku to mało.

> Naładować porządnie prądem 1/10 pojemności, az sie naładuje I myslę,

> że nie będzie źle do następnej zimy

Musiałam jechać do pracy, ładowanie to była aspirynka a porządne leczenie będzie dziś wieczór/noc

Jak by tego było mało mad.gif

czy tak duży mróz po około -23 st mogło źle wpłynąć na chłodnicę, mokre jest pod a nie było tego

Napisano

> > czy tak duży mróz po około -23 st mogło źle wpłynąć na chłodnicę,

> mokre jest pod a nie było tego

jak płyn w układzie zamarzał już przy temp. powiedzmy 15 stopni (bo nie był wymieniany) a miałaś 23 to mógł zamarznąć i mogło dojść do rozszczelnienia chłodnicy. Sprawdź poziom płynu i jego jakość.

Napisano
bez dramatu moze tylko popuszcza z przewodu przy zbiorniku wyrownawczym. wlasnie w czasie mrozow wychodzi czy opaski zaciskowe zostaly zalozone nowe.
Napisano

> Sprawdz mocowanie rozrusznika do kadluba silnika.

> U mnie wlasnie lekko poluzowane sruby mocowania rozusznika byly

> powodem tego, ze slabo krecil-" na pol gwizdka"

ok rozrusznik zrobiony tulejki byly do wymiany.czuc ruznice w rozruchu chodzi ładniej i płynniej jak nowy!!teraz bedzie miał test nocny i zobaczymy czy rano odpali żwawo.Bo dzisiaj rano przy -22 zaniemogł:)

Napisano

ODPALIŁ Z RANA!!!bezproblemu ślicznie pięknie ładnie bez najmniejszego zamulenia!!!czyli winowajcą był rozrusznik!

Wszyskim tym co mają przebiego w swoich kropkach powyzej 150 tys i maj problem z odpalaniem auta z rana z wyczuwalnym zamuleniem rozrusznika polecam regeneracje rozrusznika.

koszt regeneracji wyniósł mnie 145 zł z czesciami.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.