Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dmuchawa nie działa na 1,2,3 bieg AstraG

Featured Replies

Napisano

Mroznego poranka po właczeniu zapłonu dmuchawa pozostawiona na 2 biegu zaczeła dmuchac wiec wyłaczyłem aby miec wiecej mocy na rozruch silnika.Po kilkulilometrowej jezdzie chciałem właczyc nawiew na szyby i sie zdziwiłem dmuchawa klękła na 1, 2 3 biegu i zmuszony byłem kontynuowac jazde na 4 czesto go wyłaczajac aby posłuchac radia.Szukałem na szukajce ale tam chyba jest tylko o F-ce ten rezystor tez z F-ki.Czy ktos miał takie problemy ..prosze o wszelkie rady.Pozdrawiam frown.gif

Napisano

Przepalił się bezpiecznik temperaturowy przy rezystorach dmuchawy. Można kupić w sklepach elektronicznych, koszt ok. 3 zł. Zamontuj przez zaciśnięcie cążkami, tak jak oryginał, nie lutuj, bo się spali podczas lutowania!

PS. Ja mam moduł rezystorów BEHR 31532, GM 90 559 834

Bezpiecznik termiczny Microtemp G4A00 144 st. C

Po przepaleniu wstawiłem około 165*C i mam spokój.

Tak wygląda moduł rezystorów po wymontowaniu:

281832699-rezystor_dmuchawy_181.jpg

A gdzie to siedzi? Za wentylatorem w kanale powietrznym między dmuchawą a filtrem, wymacasz po kablach, idzie do niego gruba wiązka 5-6 przewodów. Jest podczas pracy dmuchawy chłodzony powietrzem, więc czasem nie sprawdzaj, czy układ działa, gdy rezystory są poza kanałem. Sprawdź też, czy coś ci nie wpadło do wentylatora, bo powodem przepalenia się termika mogło być chwilowe zatrzymanie się jego śmigła i brak chłodzenia rezystorów.

Pozdr.

post-65098-14352499442237_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

pieknie i na tacy.....oj bładziłbym błaadził.Pozdrawiam

Napisano

> Przepalił się bezpiecznik temperaturowy przy rezystorach dmuchawy.

> Można kupić w sklepach elektronicznych, koszt ok. 3 zł. Zamontuj

> przez zaciśnięcie cążkami, tak jak oryginał, nie lutuj, bo się

> spali podczas lutowania!

Mozna polutowac, tylko lutowanie trzeba wykonac dosc szybko i trzeba trzymac koncowke przy bezpieczniku np. penceta lub jakimis szczypcami. Wtedy cieplo nie dochodzi szybko do bezpiecznika i nie uszkadza go.

Napisano

Wiem, tylko po co się tak męczyć? Jak za długo lutownicą pogrzejesz, to spalisz termik, jak za krótko, masz zimny lut (a prądy są tu spore, co się przełoży na podgrzewanie termika i jego spalenie). Wątpię, czy za pierwszym razem każdemu się uda zrobić to idealnie? Wolę mechaniczne zamocowanie, tak zrobiłem ze dwa lata temu i do tej pory jest dobrze. Tam są takie blaszki do zaciśnięcia, operacja szybka, łatwa i bezpieczna. Dodatkowo końcówki opasałem na tych blaszkach przed zaciśnięciem. Przed założeniem termika blaszki oczyściłem iglakiem (do lutowania to już jest niezbędne!!!).

Pozdr.

Napisano

Wczoraj zamontowałem już piąty bezpiecznik. oslabiony.gif Zeszłej zimy spaliłem 4. Co może być przyczyną tak częstego przepalania? niewiem.gif

Napisano

- zbyt duży prąd na rezystorach = zwarcie w silniku dmuchawy, może zatarcie mechaniczne

- niedostateczne chłodzenie rezystorów = zbyt małe obroty dmuchawy, może zatarcie mechaniczne

a może obie rzeczy po trochu na raz? Wychodzi na to, że winny jest silnik.

PS. A może jest baaaardzo zabrudzony filtr kabinowy? Kiedy ostatnio zmieniałeś?

Pozdr.

Napisano

Filtr zmieniam co roku na wiosnę. Nie wydaje się bardziej brudny od innych. Jeżdżę z dmuchawą cały rok, na ogół na pierwszym biegu. Zimą przeważnie na drugim, bo szyby parują. Nasłuchiwałem czy coś nie wpadło do dmuchawy, ale bez skutku.

Napisano

Moze zle montujesz rezystor. Musi byc on wsadzony dokladnie na swoje miejsce, bo jest chlodzony powietrzem tloczonym przez dmuchawe.

Napisano

Zapewniam Cię, że nawet ktoś inteligentny inaczej nie zamocowałby go źle, bo po prostu inaczej się nie da.

Napisano

No i dziś rano padł kolejny, ale teraz już chyba mam winowajcę. To moje ogrzewanie postojowe. Teraz konstatuję, że każdorazowo przepalenie bezpiecznika odkrywałem rano, po uprzednim, zdalnym odpaleniu webasto. Kolejne pytanie: jak temu zapobiec, nie rezygnując z webasto?

Napisano

Pytania dodatkowe:

1 kto montował wabasco?

2 czy gorące powietrze z wabasco nie ogrzewa zanatto tego bezpiecznika?

Napisano

> No i dziś rano padł kolejny, ale teraz już chyba mam winowajcę. To

> moje ogrzewanie postojowe. Teraz konstatuję, że każdorazowo

> przepalenie bezpiecznika odkrywałem rano, po uprzednim, zdalnym

> odpaleniu webasto. Kolejne pytanie: jak temu zapobiec, nie

> rezygnując z webasto?

Jakie masz, hydronic czy "na wode" ?

Jezlei tak, to jego praca w zasadzie nie rozni sie od dzialania zwyklego ogrzewnaia. Ot plynie sobie wod przez nagrzewnice, wentylator jest zasilany przez przekaznik z webasta i tyle. Moze ktos sie jakos "tworczo" wpial w zasilanie dmuchawy ?

Aha, a webasto masz dokladane czy orginal ?

Napisano

> Jakie masz, hydronic czy "na wode" ?

Zdaje mi się, że to jest to samo... Na wodę

> Aha, a webasto masz dokladane czy orginal ?

Kupiłem z autem, produkt Eberspacher. Jak oceniono w polskim serwisie instalacja dedykowana do Opla, być może montowana fabrycznie.

Jak powiedział serwisant, temperatura osiągana przez układ chłodzenia nie przekracza 60 st. Po przejściu przez wymiennik będzie jeszcze mniej i na pewno za mało, by przegrzać bezpiecznik. To raczej za duży prąd...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.