Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzęgło i climatronic..zapytanie.

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich forumowiczów.

Przenoszę się do Was z kącika PANDA:) Jako świeży nabywca STILO 1,9 JTD 115, mam dwa pytania ( czesałem forum, czesałem:) Pierwsze dotyczy sprzęgła - żadnych z nim nie mam problemów, ale jakoś tak blisko podłogi łapie a nie lubię tego. Da się jakoś, to wyregulować ( wiem jest hydrauliczne )? Przeglądając książkę serwisową poprzedniego właściciela zauważyłem wpis - "regulacja pedału sprzęgła" stąd moje pytanie. Drugie dotyczy climatronica. Tu też dziwna sprawa - wszystko działa ale przy ostatnich mrozach włączając odmrażanie przedniej szyby - coś jakby światła przygasały i wracały do normy ( spadek napięcia? ) Do tego słyszałem pod deską rozdzielczą w okolicy górnych nawiewów jakby jakiś przekaźnik który sobie tak cyka i podczas tego cykania światła przygasały ( zresztą na samym ekranie z klimy też można było to zauważyć ) Jakieś sugestie?? spineyes.gif

Pozdrawiam

Napisano

witaj hendrix

sprzęgła w stilo raczej sie nie reguluje, masz wysprzęglik i tyle, poprzedni własciciel chciał wyregulować to mu aso wyregulowało, czegóż to nie sprzedać usługi jak jest kupiec ?

jeśli ze sprzęgłem jest naprawdę źle to przygotuj ok 2 kpln tyle kosztuje nowe z wymianą i dwumasem

przygasanie climatronika jest pewno wynikiem słabego pradu, za 400 oblecisz Centą Futurą

pozdro

Napisano

Witaj smile.gif

Kwestię sprzęgła pozostawię innym, nie miałem z tym do czynienia.

co do klimatronica:

pykanie, które słyszysz przy włączaniu rozmrażania przedniej szyby to po prostu włączająca się sprężarka klimy. (powinna się zapalić kontrolka na panelu klimy)

jeśli zaś chodzi o przygasające światła itp to stilo ma dość czułą elektronikę reagującą na każdą zmianę poboru prądu.

na początku trochę mnie to wkurzało, ale ostatecznie da się przyzwyczaić do migającego podświetlenia radia, klimy itp, icon_rolleyes.gif

Napisano

Kolego jaki masz przebieg... ?

Co do przekaźników to zapewne masz grzałki w układzie podgrzewania - wspomagaja dogrzewanie wnętrza - opcja i to ma tak działać.. aż do temperatury płynu około 60 C....

jesli jednak mocno przygasa to sprawdzić powinieneś stan akumulatora i klem...

Napisano
  • Autor

> Kolego jaki masz przebieg... ?

<.................................>pkt9 faq kacikowego nono.gif

Sprawdzimy choć aku przy -20 dał rade. przebieg 80tyś.

Napisano

> Sprawdzimy choć aku przy -20 dał rade. przebieg 80tyś.

Jeżeli chodzi o pykanie przekażników, to na 100% masz grzałki, a przygasaniem bym się nie przejmował, u mnie jest to samo, myślę że to grzałki potrzebują dużo prądu banana-wave.gif

Napisano

> Jeżeli chodzi o pykanie przekażników, to na 100% masz grzałki, a

> przygasaniem bym się nie przejmował, u mnie jest to samo, myślę

> że to grzałki potrzebują dużo prądu

no ok ale czemu pykaja z 1-2 sekundowym opoznieniem? Powinno pyknac raz jak sie zalaczy i drugi jak wylaczy. Cos chyba nie tak niewiem.gif

Napisano

> no ok ale czemu pykaja z 1-2 sekundowym opoznieniem? Powinno pyknac

> raz jak sie zalaczy i drugi jak wylaczy. Cos chyba nie tak

Tak jest ale algorytm pracy jest dość rozbudowany.... to sa 3 grzałki o łącznej mocy około 700 Wat ... a zobacz ile może alternator wydołać

- wyłacza się jesli temperatura bedzie > 60C

- wyłączą sie jesli napiecie spadnie ( a tu juz akumulator i alternator ) właczą sie jak napięcie wzrośnie - no i cyka sobie hehe.gif

- jeśli obroty spadną

Zobacz czy podczas pracy auta na 2500 obr i wicej tez tak samo tyka ok.gif

Napisano

700 W icon_eek.gif

Toz to czajnik prawie zeby.GIF

Dzieki wielkie za szczegolowe info. Mozna gdzies o tym wiecej przeczytac oprcz instrukcji? Sprawdze przy najblizeszej okazji 20.GIF

Napisano

Proszę:

DODATKOWA NAGRZEWNICA PTC (1900 JTD)

Nagrzewnica dodatkowa PTC, dostarczana na żądanie tylko w wersjach JTD, służy do szybszego ogrzewania wnętrza samochodu będącego w ruchu (rpm> 700 obr/min) w przypadku niesprzyjających warunków otoczenia (na przykład bardzo chłodny klimat).

Jest to grzałka umieszczona obok promiennika o mocy maksymalnej 700 W i napięciu 13,5 V.

Algorytm konroli Nagrzewnicy dodatkowej PTC steruje włączeniem sprawdzając, czy występują równocześnie i trwają przez 3 sekundy następujące warunki:

Temperatura zewnętrzna< 20° C (temperatura zimowa)

Pozycja kluczyka (Key On)

Centralina Klimatyzacji w położeniu innym niż OFF

Obroty silnika (RPM) > 700 giri/min

Temperatura płynu chłodzącego silnika < 64 °C

Natężenie powietrza > 0

napięcie akumulatora> 12.2 V

Temperatura Powietrza Vent 50 ˚C

Oczekiwanie przez czas 3 sekund

Procedura opisana powyżej zostaje zablokowana (do następnego Key/Off -key/On) dla każdego z następujących warunków :

RPM < 700 RPM

Temperatura płynu chłodzacego silnika > 64 °C

natomiast procedura zostanie zawieszona (i przywrócona po ustaniu warunków, które powodują jej zawieszenie):

jeśli użytkownik uruchomi ręcznie zerowy nawiew powietrza

wybór ręczny przycisku OFF w centralce

Temperatura Powietrza Vent. > 50 ˚C

W następstwie tego procesu temperatura zewnętrzna nie zostanie więcej odczytana.

Układ logiczny przewiduje sterowanie włączeniem/wyłączeniem przekaźników w zależności od odczytanej temperatury płynu chłodzącego, zgodnie z poniższym bilansem cieplnym P.T.C..

BILANS CIEPLNY PTC

TEMPERATURA H2O

% PTC

= 64

0

= 62 OC i < 64 OC

33

= 60 OC i < 62 OC

66

< 60 OC

100

Sterownik PTC musi również uwzględniać napięcie zasilania mierzone na końcówkach centralki, aby ustalić procent aktywności w zależności od bilansu elektrycznego samochodu, zgodnie z tabelą odnoszącą się do pierwszych 120 sekund sterowania.

BILANS ELEKTRYCZNY

VBATT [V]

% PTC

= 12.2

0

= 12.4 i > 12.2

33

= 12.6 i > 12.4

66

> 12.6

100

Tabela dotycząca pozostałych części sterowania

VBATT [V]

% PTC

= 12.5

0

= 12.7 i > 12.5

33

= 12.9 i > 12.7

66

> 12.9

100

Przy zerowym przepływie powietrza, wyłącza się P.T.C.

Jeśli w samochodzie jest nagrzewnica P.T.C., nie ma dodatkowej nagrzewnicy Webasto

Napisano

> Proszę:

> DODATKOWA NAGRZEWNICA PTC (1900 JTD)

Qrcze - nie mam tego u siebie w standardzie passed_out.gif

Zaaplikował bym coś takiego

Tylko kwestia sterowania przekaźnikiem podającym na to ustrojstwo PRĄD...

Fajnie było by, gdyby było można sterować jak tym PTC.

Ktoś może wie, co i jak....??

Pewnie było by sporo zainteresowanych zaaplikowaniem... yay.gif

Napisano

> Qrcze - nie mam tego u siebie w standardzie

> Zaaplikował bym coś takiego

Jak dla mnie niezla opcja i chociaz mam PTC (chyba hmm.gif) to tez bym sobie takies cos zalozyl 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> Qrcze - nie mam tego u siebie w standardzie

Nigdy w standardzie nie było, opcja za dodaktkową dopłatą.

Ale znalazłem na allegro takie cos jakiś tekst

Może to jest to:>

Napisano

> Może to jest to:

Przy robieniu aktywatorow zastanawialem sie po co taki gruby kabel tu leci i chyba mam odpowiedz zeby.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.