Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

coś stuka, popychacze?

Featured Replies

Napisano

Witam

Od jakiegoś czasu (dobre kilka miesięcy) stopniowo coraz głośniej zaczyna mi coś stukać w silniku.

Na początku ledwo dało się to wyłapać, teraz słychać to bardzo wyraźnie i raczej nie ma to związku z temperaturą na zewnątrz. Stukanie bym określił jak pukanie drewnem o metal - nie jest to napewno metaliczne dzwonienie. Najbardziej i najgłośniej słychać to po wrzuceniu 5 biegu przy prędkości około 90km/h i wciśnięciu bardziej gazu. Jak jadę na równym gazie nie przyśpieszając to pukania praktycznie nie słychać, dodam gazu i zaraz wyraźnie to słychać - na tyle wyraźnie, że przy grającym radiu pasażer jest w stanie to wyłapać. Na niższych biegach jest słyszalne o wiele słabiej słyszalne, ale da się to usłyszeć także tylko i wyłącznie przy przyśpieszaniu.

Nie udało mi się wyłapać tego odgłosu na wolnych obrotach czy gazując na postoju.

Wydaje mi się, że to popychacze, ale może to coś w skrzyni biegów? Co myślicie?

Napisano

Po opisie stawiałbym na klekoczace zawory. Czyli coś nie tak z kompensatorami luzu.

Napisano
  • Autor

Kompensatory luzu czyli inaczej popychacze hydrauliczne, tak?

Dodam jeszcze, że samochód ma zrobione 60kkm na LPG, objaw występuje zarówno na LPG jak i Pb, także przy nagrzanym silniku.

Napisano

> Kompensatory luzu czyli inaczej popychacze hydrauliczne, tak?

> Dodam jeszcze, że samochód ma zrobione 60kkm na LPG, objaw występuje

> zarówno na LPG jak i Pb, także przy nagrzanym silniku.

Jaki olej, i czy jest go wystarczająca ilość?

Napisano
  • Autor

> Jaki olej, i czy jest go wystarczająca ilość?

Olej GM 10W40, na takim jeżdżę od początku, jest go wystarczająca ilość. Od wymiany do wymiany ubywa mi jakieś 0,5-0,7 litra oleju.

Napisano

> Witam

> Od jakiegoś czasu (dobre kilka miesięcy) stopniowo coraz głośniej

> zaczyna mi coś stukać w silniku.

> Na początku ledwo dało się to wyłapać, teraz słychać to bardzo

> wyraźnie i raczej nie ma to związku z temperaturą na zewnątrz.

> Stukanie bym określił jak pukanie drewnem o metal - nie jest to

> napewno metaliczne dzwonienie. Najbardziej i najgłośniej słychać

> to po wrzuceniu 5 biegu przy prędkości około 90km/h i wciśnięciu

> bardziej gazu. Jak jadę na równym gazie nie przyśpieszając to

> pukania praktycznie nie słychać, dodam gazu i zaraz wyraźnie to

> słychać - na tyle wyraźnie, że przy grającym radiu pasażer jest

> w stanie to wyłapać. Na niższych biegach jest słyszalne o wiele

> słabiej słyszalne, ale da się to usłyszeć także tylko i

> wyłącznie przy przyśpieszaniu.

> Nie udało mi się wyłapać tego odgłosu na wolnych obrotach czy gazując

> na postoju.

> Wydaje mi się, że to popychacze, ale może to coś w skrzyni biegów? Co

> myślicie?

Ja mam to samo tylko, że słychać na 5 biegu przy obrotach około 2000obr/min, jak dodam gazu. Na innych biegach nie słychać.

Z tym że u mnie jeszcze słychać na postoju jak dodam gazu to w granicach 2000obr. Klekotanie dochodzi z głowicy. Jak odkręce korek olejowy to jest traktor.

Astra G 1.4 16V przejechane ponad 100 kkm i przy następnej wymianie rozrządu wymieniam popychacze.

Pozdrawiam

Napisano

>Co myślicie?

Poczytaj tutaj, na pewno nie zaszkodzi a może nawet pomoże skromny.gif

klik

Napisano

Drewniany kij od szczotki dołóż do pokrywy wałka, drugi koniec do ucha i miłego słuchania smile.gif Sposób wydaje się kuriozalny, ale uwierz mi będziesz słyszał każdy stuk popychacza...

Napisano

jesli to popychacze to mozesz je wyciszyc preparatem liqui moly. ja zastosowalem to u siebie i jest zdecydowana poprawa na plus. koszt ok. 30zl

Napisano
  • Autor

Sprawdzałem i przysłuchiwałem się wczoraj jeszcze dokładnie tym odgłosom. Napewno nie jest to kwestia sprzęgła jak u kogoś w podanym poście. Także, nawet bardzo chcąc nie wyłapuje tego odgłosu na postoju, czy to na wolnych obrotach czy przy gazowaniu. Jedyny moment kiedy się pojawia to przyśpieszanie od około 2000 do 3000 obrotów. Na 2 biegu wydaje mi się, że już się pojawia chociaż pewności nie mam, na trójce cicho, ale już da się to wyłapać, na 4 biegu o dziwo nie słychać nic, a na piątce to już jest bardzo wyraźnie słyszalne.

Metody z kijem od szczotki nie próbowałem - nie znalazłem szczotki smile.gif

Wybiorę się chyba na dniach do jakiegoś mechanika, zobaczymy co on na to.

Napisano

Jeśli pojawia się na wyższych biegach w pewnym zakresie obrotów to prawdopodobnie jest to spalanie stukowe ... Radzę koledze zatankować 98PB i wtedy zdiagnozować czy stukot występuje... Ja tak sprawdzałem kiedyś swoją asterkę i na 98PB stukot znikał a pojawiał się znów po zalaniu 95PB

Napisano

Z tego co pamiętam spróbuj zrobić tak rozpędź autko do 30 -40 i wrzuć 5 i wciśnij gaz jak to zawory to bedzie je wtedy słychać jak nie słychac to coś innego

Napisano

> rozpędź autko do 30 -40 i wrzuć 5 i wciśnij gaz jak to zawory to bedzie je wtedy słychać

Jak przy 30 - 40 włozysz piątkę i wciśniesz gaz, to nie będzie słychac zaworów bo silnik otworzy maskę i zapyta:

"och....jałes?" wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Jeśli pojawia się na wyższych biegach w pewnym zakresie obrotów to

> prawdopodobnie jest to spalanie stukowe ... Radzę koledze

> zatankować 98PB i wtedy zdiagnozować czy stukot występuje... Ja

> tak sprawdzałem kiedyś swoją asterkę i na 98PB stukot znikał a

> pojawiał się znów po zalaniu 95PB

jeżdżę na LPG, z tego co mi wiadomo spalanie stukowe nie powinno wtedy występować. Tak czy inaczej tankowałem już Pb98 i nie pomogło, więc to wykluczam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.