Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

C20NE I czy II instalka? Upalanie sondy

Featured Replies

Napisano

Witam cool.gif

Tak po krotce, wlasnie zrobilem trase Gdansk - Szczecin - Gdansk. Lacznie 690km. Byla to pierwsza jazda testowa z instalacja gazowa. Obstawialem, ze oplowskie C20NE powinno wziac przy jezdzie 90-110 okolo 9-9,5 LPG. Okazalo sie ze po pierwszych 280km skonczyla sie butla blush.gif Spalanie 14,5 lpg icon_rolleyes.gif

Wzialem laptopa ( bo akurat mialem pod reka) i co sie okazalo, sonda lambda przestala podawac jakiekolwiek sygnaly ( podawala od 0 do 0,1V). Co ciekawe przestala w ogole oscylowac, nawet na benie crazy.gif Sama instalacja byla strojona dwa dni wczesniej i wszystko chodzilo OK. PWA 110 ( po +-25 dla jalowego i +- 40 dla wyzszych obr.) Sonda pieknie oscylowala na jalowych i na podwyzszonych - sprawdzone rowniez podczas jazdy na miescie.

W trasie okazalo sie ze krok trzymal non stop 135 krokow (rozumiem bo sonda dawala ubogo). Na szczescie posiadam rowniez srubke regulacyjna jak dla I instalacji i dzieki niej ustawilem na kolejnych 340km spalanie rzedu 10,5 LPG. Auto po tej zmianie nie stracilo na mocy ani przyspieszeniu ( a nawet, moze to tylko moje "widzi-misie" chodzilo ciut lepiej). Jedynie na jalowych trzesie sie buda, ale nie gasnie ( nawet przy 120km/h na luzie). Przeciwdziala temu lekkie przysloniecie dolotu reka.

No i do sedna...jak wielka roznica bedzie ( mniej wiecej ) w spalaniu tej instalacji w konfiguracji I a II generacji?

Ile mniej wiecej powinien ten motorek spalic ( jest swapowany z Viki A do Astry)? Ja obstawiam przy spokojnej jezdzie ( ale nie kapeluszniczej) 12,5 miasto i 9,5 trasa. Czy te wartosci mijaja sie z prawda?

No i kojena kwestia - sonda. Jest juz to 3cia sonda w tym silniku ( 2ga nowa) ktora skonczyla w ciagu miesiaca swoj zywot. Dwie poprzednie wylacznie na benzynie ( nie bylo wtedy gazu). Czy jest mozliwe ze komputer upala sonde? Bo jak dla mnie to dziwne by 3cia sonda poszla w diably? I do tego ta ostatnia tak nagle. Pracowala swietnie i padla crazy.gif

Aha i jeszcze jedno..mianowicie butla. Przestala kompletnie odbijac przy tankowaniu - tez stalo sie to nagle. Posiada ona ksiazkowe 42 litry ( ~34lpg max przy 80%). Wczesniej wchodzilo do niej max 35...ale jak tankowalem dzis w trasie po wypalonym calym zbiorniku ( auto przestalo ciagnac na obrotach powyzej 2tys) to weszlo 36 i kazalem przestac tankowac. W drodze powrotnej myslalem ze odbije, ale tez nie..tym razem facet sie zagapil i gdy kazalem mu odlaczyc przy 36litrach ten wlal 40 icon_eek.gif

Czy da sie to jakos samemu sprawdzic/naprawic?

Napisano

ilo przewodowa sonda? Jak 4, to może grzałka chodzi non stop, albo przewody pomylone jakoś ? niewiem.gif

Napisano

> 3 przewodowa

czyli z grzałką

Napisano
  • Autor

Owszem z grzalka...w takim razie sugerujecie ze sondy sie koncza bo grzalka non stop ja nagrzewa? ZTCW to sonda pracuje w okolo 300st ale max tem to kolo 500...to grzalka jest w stnie ja przegrzac do ponad 500st? Co w takim razie odpowiada za wlaczanie i wylacznei grzalki? Czyzby wtedy wina kompa?

Napisano

> Owszem z grzalka...w takim razie sugerujecie ze sondy sie koncza bo

> grzalka non stop ja nagrzewa? ZTCW to sonda pracuje w okolo

> 300st ale max tem to kolo 500...to grzalka jest w stnie ja

> przegrzac do ponad 500st? Co w takim razie odpowiada za

> wlaczanie i wylacznei grzalki? Czyzby wtedy wina kompa?

W 300 stopniach to ona zaczyna pracować. Temperatura pracy jest około 600C. Grzanie nie powinno uszkodzić bo tam jest wewnątrz wyłącznik bimetaliczny. Najczęściej wypala sondę uboga mieszanka.

Napisano
  • Autor

Qrde...nie chce mi sie wierzyc ze dwie sondy na benzynie i jedna na gazie polecialy tak szybko. Tymbardziej ze ta co poszla na gazie, gdy byla ustawiana dziala wprost "podrecznikowo" hmm.gif

W takim razie doradzcie czy regulowac instalke jak dla I generacji czy kupowac nowa sonde i liczyc na szczescie ( co wydaje mi sie malo prawdopodobne crazy.gif )

Do tego auto na benie pali 8 w trasie i 13 w miescie i z wydechu czuc jest "bogato" crazy.gif Wiec uboga mieszanka odpada.

Od razu wyprzedze i powiem ze usilowalem juz wielu rzeczy by ograniczyc spalanie na samej benie ( swiece, kable, kopulka, filtry, pompka, czyszczenie wtryskow, reg. cisnienia ) i dalej zadnej poprawy.

Napisano

Kolego ja na tym samym silniku tyle że w cięższym aucie spalam ok 12L. Nie wiem jaką masz instalkę ja miałem STAGA 2 coś tam zmieniłem na BINGO i mam takie spalanie wcześniej dochodziło do 20. Reguluję sobie sam tak na oko na kompie jakos to wyglada. Sondy mi nie upaliło może pomierz napięcia na kablach od sondy moze tam cos jest nie tak

Napisano
  • Autor

Instalacja to rowniez Bingo wink.gif Wlasnie podejrzewam ze na miescie auto powinno miescic sie w 12-13 litrach a w trasie w ok 9 hmm.gif

Zastanwiam mnie jedynie opcja pozostania na "samej srubie"...tzn o ile wieksze spalanie auto moze wykazywac na takiej konfiguracji zamiast krokowca i lambdy?

Nie ukrywam ze i tak bede lambde wymienial, do tego na wiosne planuje zrobic glowice bo uszczelniacze sa juz slabe i robia spore cisnienie pod pokrywa zaworow.

Bo z tego co obserwuje auto ma dziwnie duze zamilowanie do spalania kazdego rodzaju paliwa. No i do psucia sondy crazy.gif Chyba ze zaryzykuje odpiecie podgrzewania i zostawie tylko kabel sygnalowy hmm.gif

Napisano

Co do lambdy proponuję ci kupić jakąś ze szrotu, ale montowaną oryginalnie w fabryce - tańsza i pewnie dłużej pochodzi.

Napisano

> ...

> Wzialem laptopa ( bo akurat mialem pod reka) i co sie okazalo, sonda

> lambda przestala podawac jakiekolwiek sygnaly ( podawala od 0 do

> 0,1V). Co ciekawe przestala w ogole oscylowac, nawet na benie

>

Jeśli to typowa, cyrkonowa sonda to powinna dawać sygnał w zakresie 0-1V . Sondę , poza złymi mieszankami, może wykończyć podanie napięcia na kabelek sygnałowy. Sprawdź czy nie masz gdzieś zwarcia w kabelkach pomiędzy sondą a komputerami LPG i benzyny. Inna sprawa to czy masz dobrze zrobione połaczenie masy pomiędzy silnikiem a nadwoziem?

Napisano
  • Autor

> Sprawdź czy nie masz gdzieś zwarcia w kabelkach pomiędzy sondą a komputerami LPG i benzyny.

Sprawdzane przy montazu LPG i wszystko jest ok frown.gif

> Inna sprawa to czy masz dobrze zrobione połaczenie masy pomiędzy silnikiem a nadwoziem?

Mam poprowadzone dwie masy, jedna kolo altka do budy i druga od mocowania rozrusznika do "bolca" na budzie i dalej bezposrednio do minusa na aku waytogo.gif

Napisano

U mnie w Vectrze A, na II generacji przy spokojnej jezdzie w trasie tak do 110 potrafilem spalic jakies 8,5 litra gazu.

Wynik powtarzany wielokrotnie, wiec nie przypadek.

Przy normalnej eksploatacji wychodzi okolo 10 litrow,a w Wawiem potrafi spalic do 13...

Pozdrawiam,

Maciej

Napisano
  • Autor

Czyli osiagniecie spalania ~9 litrow trasa i 12 miasto powinno byc jak najbardziej realne waytogo.gif

Bylem rano przy aucie i dzialy sie cuda...Zaznaczam ze mierzone miernikiem cyfrowym a nie na kompie.

Najpierw odpalilem na benie, sonda odczyt "0" ( max 0,1V ). Dalem sie furce troche rozgrzac i zaczalem pomiary sondy na benie. Wyniki beznadziejne - sonda w ogole nie zmieniala swoich wartosci ( ani na luzie ani na obrotach). Po jakims czasie sonda pokazywala na benie nie mnej niz 0,8V.

Przeszedlem wiec na gaz. Na jalowym 0,11V ale juz przy zwiekszonych obrotach ( nie wazne czy 1500 czy 4500) sonda slicznie oscylowala gora dol ( 0,2-0,9V).

Po odpuszczeniu obrotow, dalej wartosc bliska 0. Nie wplywaly na ta wartosc ani zaslepianie dolotu, ani krecenie bajpasem ani srubka regulacyjna na wezu.

Po czym nagle na jalowych zaczela rowniez oscylowac pad.gif

Zwarcia nigdzie do masy nie ma - kable sa dobrze polaczone.

Gdy mierzylem wtyczke idaca od kompa przy odpietej sondzie to na dwoch kablach od pogrzewania napiecie okolo 14V a na pomiarowym rowne 0,5V.

Czy mam rozumiec ze kolejna sonda mowi papa? pad.gif

Albo czy jest mozliwe ze podczas jazdy sonda schladza sie na tyle ze podaje wartosc bliska 0V? I silnik ciagle proboje ja dogrzac ale nie daje rady?

Napisano

Jak dla mnie to nie jest to uszkodzona sonda, tylko rozjechanie adaptacji na benzynie spowodowane prawdopodobnie niewłaściwym ustawieniem emulacji lambdy a na gazie po prostu niewłaściwa regulacja instalacji.

Napisano

No Astra jest pewnie troche lzejsza, wiec nie powinno byc problemu.

Co do instalacji na srube, to mialem swego czasu w Nubirze i nie bylo z nia problemow.

Spalanie rowniez utrzymywalo sie w normie, wiec zawsze mozesz sprobowac... Jedyna roznica byla w gornym zakresie obrotow, ale w przypadku C20NE wg mnie nie ma potrzeby mocno krecic, wiec powinno byc calkiem OK.

Pozdrawiam,

Maciej

Napisano
  • Autor

> Jak dla mnie to nie jest to uszkodzona sonda, tylko rozjechanie

> adaptacji na benzynie spowodowane prawdopodobnie niewłaściwym

> ustawieniem emulacji lambdy a na gazie po prostu niewłaściwa

> regulacja instalacji.

Emulcja sondy jest ustawiona na przebieg L-H wg tego co poleca sie do tego silnika ( nie pamietam teraz dokladnie danych). Przy takim ustawieniu CE sie nie zapala.

Teraz bylem w sklepie i po powrocie znow zmierzylem lambde ( silnik sie juz nagrzewal do wlaczenia wiatraka). Ne benie najpierw potrafila pokazac wartosc ujemna 0,8V by chwile potem pokazywac juz rowna wartosc 0,114V zarowno dla pracy na gazie jak i benie we wszystkich zakresach obrotow crazy.gif

Jak wspomnialem poprzednie dwie sondy nie mialy nawet okazji dzialac na gazie - wiec instalacja gazowa nie mogla ich uszkodzic a sondy sie "skonczyly".

I z tego co widze ta trzecia teraz tez beksa.gif

Juz mi rece opadaja pad.gif Ustawilem na razie srubka tak jak dla pierwszej generacji. Auto jedzie plynnie ( min gorzej niz na benie) i trzyma obroty na jalowym w okolicach 1000obrotow. Nie trzesie sie i nie gasnie na luzie ( nawet przy 100km/h).

Nie ukrywam ze chcialbym wykorzystywac mozliwosci Bingo i miec regulacja sonda, tylko jesli znow wloze nowa i sie posypie w miesiac to bedzie to jak walka z wiatrakami crazy.gif

Aha resetowanie kompa tez nic nie daje.

Napisano

>

> Teraz bylem w sklepie i po powrocie znow zmierzylem lambde ( silnik

> sie juz nagrzewal do wlaczenia wiatraka). Ne benie najpierw

> potrafila pokazac wartosc ujemna 0,8V by chwile potem pokazywac

> juz rowna wartosc 0,114V zarowno dla pracy na gazie jak i benie

> we wszystkich zakresach obrotow

Ja bym radził jeszcze raz posprawdzać masy w samochodzie. Także masę komputerów benzynowego i gazowego. Te minus 0,8V na sondzie to bardzo dziwnie wygląda. Względem czego był robiony pomiar?

Czytałem o takim przypadku że odczyty z sondy były ujemne i jakieś inne wariacje. Winne były kiepskie zmasowania, auto było niemłode. Na dzień dobry pomogło podłączenie masy komputera gazowego na silnik (sonda była jednoprzewodowa), a później wymieniono sondę na czterokablową , podłączono masy kompów i sondy razem, dorobiono podgrzewanie i skończyły się kłopoty.

Co do rozgrzewania auta na benzynie to w zimowych temperaturach dość długo silnik dostaje wzbogaconą mieszankę. Wtedy sonda nie oscyluje, tylko po rozgrzaniu powinna pokazywać napięcie z zakresu 0,7-1V. Dopiero gdy komp benzynowy uzna że się silnik nagrzał zacznie podawać stechiometryczną mieszankę i sonda powinna oscylować. Jak długo trwało u Ciebie po odpaleniu na benzynce na zimno że sonda pokazała 0,8V? Może grzałka w sondzie nie działa?

Napisano
  • Autor

Względem czego był robiony pomiar?

I wzgledem budy i wzgledem klemy ujemnej aku - oba pomiarytakie same ( ew +- 0,0X)

>Na dzień dobry pomogło podłączenie masy komputera

> gazowego na silnik

Mase komputerka mam pociagnieta do klemy ujemnej aku.

> Jak długo trwało u Ciebie po odpaleniu na

> benzynce na zimno że sonda pokazała 0,8V?

Uuuu trudno orzec ale silnik juz byl wtedy dawno zagrzany, bo obieg duzy z chlodnica byl juz otwarty waytogo.gif

>Może grzałka w sondzie

> nie działa?

Tu moge tylko powiedziec ze sonda dostaje napiecie ~14V na podgrzewanie.

Ew, moge porobic dodatkowe masy na silniku ale watpie by to cos pomoglo niewiem.gif

Napisano

> Czyli osiagniecie spalania ~9 litrow trasa i 12 miasto powinno byc

> jak najbardziej realne

> Bylem rano przy aucie i dzialy sie cuda...Zaznaczam ze mierzone

> miernikiem cyfrowym a nie na kompie.

> Najpierw odpalilem na benie, sonda odczyt "0" ( max 0,1V ). Dalem sie

> furce troche rozgrzac i zaczalem pomiary sondy na benie. Wyniki

> beznadziejne - sonda w ogole nie zmieniala swoich wartosci ( ani

> na luzie ani na obrotach). Po jakims czasie sonda pokazywala na

> benie nie mnej niz 0,8V.

To tak jakby się nie zagrzewała grzałką hmm.gif

> Przeszedlem wiec na gaz. Na jalowym 0,11V ale juz przy zwiekszonych

> obrotach ( nie wazne czy 1500 czy 4500) sonda slicznie

> oscylowala gora dol ( 0,2-0,9V).

> Po odpuszczeniu obrotow, dalej wartosc bliska 0. Nie wplywaly na ta

> wartosc ani zaslepianie dolotu, ani krecenie bajpasem ani srubka

> regulacyjna na wezu.

> Po czym nagle na jalowych zaczela rowniez oscylowac

to też sugeruje jakieś jajo z grzaniem, lub trzeba spojrzeć w laptoka na ustawienia pracy krokowego

> Zwarcia nigdzie do masy nie ma - kable sa dobrze polaczone.

> Gdy mierzylem wtyczke idaca od kompa przy odpietej sondzie to na

> dwoch kablach od pogrzewania napiecie okolo 14V

a to nie powinno tak być. Na jednym musi być masa, bo jak niby ma grzać ta grzałka. W tym problem chyba. Brak grzania sondy.

a na pomiarowym

> rowne 0,5V.

> Czy mam rozumiec ze kolejna sonda mowi papa?

raczej brak zasilania grzałki

> Albo czy jest mozliwe ze podczas jazdy sonda schladza sie na tyle ze

> podaje wartosc bliska 0V? I silnik ciagle proboje ja dogrzac ale

> nie daje rady?

tak, jak nie grzeje grzałka schłodzi się na jałowym lub w hamowaniu silnikiem

Napisano

> Emulcja sondy jest ustawiona na przebieg L-H wg tego co poleca sie do

> tego silnika ( nie pamietam teraz dokladnie danych). Przy takim

> ustawieniu CE sie nie zapala.

> Teraz bylem w sklepie i po powrocie znow zmierzylem lambde ( silnik

> sie juz nagrzewal do wlaczenia wiatraka). Ne benie najpierw

> potrafila pokazac wartosc ujemna 0,8V by chwile potem pokazywac

> juz rowna wartosc 0,114V zarowno dla pracy na gazie jak i benie

> we wszystkich zakresach obrotow

A to to już typowy objaw problemu masy. Nie ma prawa być ujemnej wartości zwłaszcza tutaj. Sonda jest trójprzewodowa czyli masę pomiarową bierze z korpusu kolektora wylotowego. W jakim stanie masz ten korpus.? Pewnie korozja. Zmierz na pracującym silniku róznicę potencjałów pomiędzy obudową sondy a masą sterownika LPG a także masą ECU oraz ujemnego bieguna aku. Nie powinno być większe napięcie niż 0,1V.

Napisano

> Względem czego był robiony pomiar?

> I wzgledem budy i wzgledem klemy ujemnej aku - oba pomiarytakie same

> ( ew +- 0,0X)

> Mase komputerka mam pociagnieta do klemy ujemnej aku.

ale wygląda że sonda nie ma dobrej masy

Generalnie problemy z masą a grzałka nie dostaje jej w ogóle.

Napisano
  • Autor

> a to nie powinno tak być. Na jednym musi być masa, bo jak niby ma grzać ta grzałka.

Moze sie zle tu wyrazilem. Sonda i wtyczka maja 3 przewody - 2 biale od podgrzewania i 1 czarny od pomiarow. Wkladajac miernik pod te dwa biale przewody otrzymalem wynik 14V. Jeden z tych bialych ma potencjal masy a drugi +14V.

Czarny(ten od wtyczki) byl mierzony wzgledem masy z aku i budy i na nim bylo 0,5V.

Potem normalnie podpinalem sonde pod ta wtyczke i robilem pomiary. Bo wyglada to tak jakby sonda raz sobie pracowala dobrze, raz dawala tylko bogato a raz tylko ubogo. Nie tu tez znaczenia czy jest to na benie czy gazie icon_rolleyes.gif

Napisano

> Moze sie zle tu wyrazilem. Sonda i wtyczka maja 3 przewody - 2 biale

> od podgrzewania i 1 czarny od pomiarow. Wkladajac miernik pod te

> dwa biale przewody otrzymalem wynik 14V. Jeden z tych bialych ma

> potencjal masy a drugi +14V.

No to zmierz jeszcze rezystancję grzałki. Może jest przepalona.

> Czarny(ten od wtyczki) byl mierzony wzgledem masy z aku i budy i na

> nim bylo 0,5V.

Tak jak pisałem. Sprawdź masę sondy.

Napisano
  • Autor

Porobilem ostatnio pomiary i o dziwo sonda pracuje idealnie na gazie i benie icon_eek.gif Oscylacje od 0,1V do 0,9V. Generalnie nic nie robilem z przewodami - lekko je jedynie obmacalem by sprawdzic czy gdzies masy nie sa walniete. Jak sie zrobi cieplo, podejme jednak dzialania i wymienie wszystkie masy silnika + postaram sie zrobic umasowienie podstawy sondy.

Kwestia jest jednak dalsza...spalanie gazu na miescie przy bardzo lekkiej nodze 16,7 LPG. Na benie jest okolo 13 litrow - ewidentnie czuc zapach bogatej mieszanki ( jednak sonda oscyluje icon_rolleyes.gif ). Caly uklad zaplonowy byl wymieniany po swapie, czyszczone wtryski itd, ale dzis znajomy mnie zbil z tropu.

Mimo iz dla mnie silnik chodzi rowniusienko i jest naprawde szybkie, to powiedzial ze wlasnie na jalowych juz nim telepie icon_eek.gif I Spytal sie mnie czy zmienialem przewdoy WN. Odparlem ze owszem, ale...ale wlasnie sa zalozone przewody nowe ale od silnika 1.4 C14NZ. Bo mialem nowe w starym silniku, a te z dawcy byly w oplakanym stanie crazy.gif

I teraz powiedzial zebym kupil nowe przewody pod ten silnik, a spalanie mi spadnie ( stwierdzil ze nawet moze o 2litry).

Nie kwestionuje tego co powiedzial, bo wiem ze uklad zaplonowy jest bardzo wazny i bierze udzial w spalaniu zarowno na noPB i LPG, ale zeby przewody od slabszego motoru mialyby tak drastycznie zwiekszyc spalanie? Dodam ze auto nie ma zadnych problemow z jazda, przyspieszaniem itp.

Jedynie przy rozruchu auto odpala po kolei garami ( czuc ze odpala na dwoch i w ciagu 5 sek dolaczaja kolejne). Ale nie wypadaja mu zaplony itp.

Ktos mi moze to jakos wytlumczyc? Bo mam rozumiec ze przez te przewody jest niby slabsza iskra? Mimo iz sa nowe?

Napisano

> ...spalanie gazu na miescie przy bardzo

> lekkiej nodze 16,7 LPG. Na benie jest okolo 13 litrow -

> ewidentnie czuc zapach bogatej mieszanki ( jednak sonda oscyluje

> ). Caly uklad zaplonowy byl wymieniany po swapie, czyszczone

> wtryski itd,

Jeszcze jedna możliwa przyczyna zwiększonego spalania to nieszczelny wydech lub zbyt luźny wydech. Przy nieszczelnym powietrze może się przy małych obciązeniach dostawać do wydechu i fałszować sondę. Przy za luźnym wydechu część mieszanki w trakcie współotwarcia zaworów ucieka do wydechu i też fałszuje odczyty. Żeby mieć pełną jasność trzeba by mierzyć nie tylko tlen ale też węglowodory. Jednak zapach gazu czy benzyny z wydechu też o czymś świadczy.

>

> I teraz powiedzial zebym kupil nowe przewody pod ten silnik, a

> spalanie mi spadnie ( stwierdzil ze nawet moze o 2litry).

Przewód to przewód. Żeby zapalić mieszankę w silniku 1,4 trzeba takiej samej iskry jak w 2,0 czy innym. Jeśli kable są nowe to prędzej może być winny inny element zapłonu(kopułka, palec, świece, moduł).

>

> Jedynie przy rozruchu auto odpala po kolei garami ( czuc ze odpala na

> dwoch i w ciagu 5 sek dolaczaja kolejne). Ale nie wypadaja mu

> zaplony itp.

To może być także wina paliwa. Za mało, za dużo, kiepskie, cieknący wtrysk itp...

Napisano
  • Autor

> Jeszcze jedna możliwa przyczyna zwiększonego spalania to >nieszczelny wydech lub zbyt luźny wydech.

Fakt, wydech mam zamiar zrobic caly, bo raz sie urwal i zostal na szybko przyspawany ( pozostala malutka nieszczelnosc tuz przed koncowym tlumikiem). Z tym ze posiadam wszystkie 3 tlumiki ( zamiast kata pusta puszka), a nieszczelnosc jest na samym koncu wink.gif

>inny element zapłonu(kopułka, palec)

Nowki sztuki BERU waytogo.gif

> świece, moduł).

Co mi wlasnie nie daje spokoju...zrobiony test na 100km( lanie pod "korek") z obserwacja oscylacji sondy i spalanie dalej w okolicah 17LPG. crazy.gif Jazda spokojna, czysto po miescie. Moze 5-10 minut stania w korku. Sonda pieknie smiga w te i nazat na LPG. Krokowy ustawiony na okolo PWA 82 i oscyluje +-20 w kazda strone. Oscylacja sprawdzona pozniej na benie - rowniez ksiazkowo.

Czy mam w takim razie rozumiec, ze skoro sonda dziala poprawnie podczas jazdy to po prostu ten silnik bedac na prawidlowo wyregulowanej mieszance bedzie lykal te 16-17 litrow LPG?

Fakt mam wywalone uszczleniacze zaworowe po dymie na schodzacych obrotach i wali mi spalinami pod pokrywe zaworow, ale to chyba nie ma znaczenia? Jesli chodzi o kompresje to jest OK, upg tez cala, proba olejowa rowniez.

Napisano

> zamiast kata pusta puszka

Puszka, czy puszka z rurka, bo to może mieć znaczenie.

Przynajmniej w moim Lanosie miało.

Ile auto pali benzyny w podobnym co na gazie cyklu? Teraz jest na tyle tania, że można sprawdzić i przynajmniej dowiesz się, czy coś nie tak jest z instalacją LPG, czy może problem jest bardziej "podstawowy".

Napisano
  • Autor

> Puszka, czy puszka z rurka,

Puszka...innymi slowy stary katalizator bez wnetrza waytogo.gif

> Ile auto pali benzyny w podobnym co na gazie cyklu?

13 noPb w miescie i 10 noPB trasa spineyes.gif Z tym ze strasznie mocno czuc bogata mieszanka na benie z wydechu. I widac to po samym wydechu bo jest na nim czarny osad, dosc mokry.

Filtr paliwa nowy, pompa plaiwa nowa, wtryski czyszczone, sonda jak widac sprawna, nowy czujnik temp, nowy TPS...wiec zaczynam sie powaznie zastanawiam nad ECU czy nie jest walniety hmm.gif

Tylko ze w przypadku jazdy a gazie, ECU nie ma az tak duzego ( tak mi sie zdaje) wpywu na spalanie hmm.gif Skoro sonda oscyluje, wiec mieszanke dobiera sobie stechiometryczna...czyli nie przepala wiecej niz powienien. Ustawialem rowniez na chwile instalke na I generacje ( bo mam taka mozliwosc) ale spalanie podobne. Gdy za bardzo skrecilem sruba to silnik chodzil juz na jalowych nierowno icon_rolleyes.gif Wrocilem zatem do II generacji...ale wciaz jest za duzo wpysk.gif

Napisano

> Puszka...innymi slowy stary katalizator bez wnetrza

Sugerowałbym wstawić w jego wnętrze lub zamiast niego odcinek rury o odpowiedniej średnicy. Powinno się poprawić.

Napisano
  • Autor

> Sugerowałbym wstawić w jego wnętrze lub zamiast niego odcinek rury o odpowiedniej średnicy. Powinno się poprawić.

Akurat wnetrza nie mam bo tak juz taki byl w aucie wink.gif Ale zamiast tego moge wstawic strumienice, tylko czy jest sens? wink.gif

Napisano

> Akurat wnetrza nie mam bo tak juz taki byl w aucie Ale zamiast tego

> moge wstawic strumienice, tylko czy jest sens?

Strumienicę nie.

Chodzi o wstawienie w pustą puszkę rury (jeśli ma wyglądać jak katalizator) lub rury zamiast puszki, bo taki element o dużej pojemności na początku układu wylotowego zmienia mocno jego charakterystykę i może powodować niekorzystne zjawiska, np. wspomniane wcześniej "wysysanie" części mieszanki do wylotu w okresie przekrycia zaworów. Wspominał z reszta o tym jeden z Kolegów wcześniej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.