Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Poszedł rozrząd

Featured Replies

Napisano

Z tego co opisałeś na temat masakry w twoim klekotku tez nie widze sensu naprawy tej masakry, itak masz furmanke uziemnioną dlatego pomalutku na spokojnie szukaj nowego motoru z dobrego źródła z gwarancją

Napisano
  • Autor

Nie, nie, aż taki głupi nie jestem wink.gif Mam umowę z mechanikiem. Miał zdjąć tylko głowicę i ocenić zniszczenia. Sam chciał później rozebrać cały silnik i obejrzeć, ocenić kompletne zniszczenia, ot takie hobby za które już nie płacę. Ja jeżdżę w wolnym czasie po szrotach poszukując auta które jest na chodzie bo tylko taki silnik mi mechanik radzi kupić. Później i tak trafi pod jego łapki na mały remont przed montażem.

Napisano

> Byłem u mechanika, obejrzałem i się załamałem. Zdjęcie zrobiłem jedno

> sprawcy całego zdarzenia.

Czyli jednak nie jest to kolo pasowe od paska wileorowkowego a od rozrzadu smile.gif

Napisano

> Pytałem mechanika o wymianę całego serca ale ten mi to odradza. Zbyt

> duża szansa że kupie silnik w jeszcze gorszym stanie...

ja tez wychodze z zalozenia, ze jak wyremontujesz, to bedziesz wiedzail, co masz. Jeden warunek. Czesci nowe i profi robota, ale w tedy rachunek bedzie podejrzewam kosmiczny. W tym wypadku na pewno nie bedzie mial takiej trwalosci jak nowy silnik, ale taki jak uzywka na pewno. Mechanik moze odradzac, bo za naprawe chyba wiecej skasuje.

Napisano

>Później i tak trafi pod jego łapki na mały remont przed montażem.

Mam nadzieje, ze maly remont to bedzie wymiana tylko czesci eksploatacyjnych, a nie rozbieranie silnika, albo zdejmowanie glowicy.

Napisano

>Zdjęcie zrobiłem jedno

no.gif Aż się nie chce wierzyć, że to kółko się w taki sposób rozleciało... Może coś wcześniej się zablokowało, skąd takie obciążenie na kole pasowym? icon_eek.gif

Napisano

> Aż się nie chce wierzyć, że to kółko się w taki sposób

> rozleciało...

Zależy, jaki przebieg ma to auto hmm.gif - w wielu fiatowskich silnikach (np. Twin Spark 16V montowanych w AR) co drugą wymianę rozrządu warto było wymienić również te koła pasowe, bo z całkiem sporym prawdopodobieństwem skończyć sie mogło tak, jak w tym przypadku.

Napisano
  • Autor

90tys. sprawdzone po zakupie na Examinerze, mówili ze oryginalny.

Napisano

> 90tys. sprawdzone po zakupie na Examinerze, mówili ze oryginalny.

Odpowiedni zakład i w KAŻDYM liczniku/kompie zrobią oryginalny przebieg niestety...

Pomocny może być dobry tjuner który potrafi grzebać w zawartości ecu auta - w ten sposób można sprawdzić dokładny przebieg w TDIkach grupy VAG, w BMW w ecu zapisana jest ilość inspekcji auta pokazywanych przez licznik. Prosty rachunek (razy ~12kkm) i wiadomo ile tak naprawdę fura może mieć...

Sprawdzę jak jest w fiacie..

Pozdro

Napisano

> Sprawdzę jak jest w fiacie..

IMHO jest "trochę" inaczej wink.gif

Napisano

> Sprawdzę jak jest w fiacie..

> Pozdro

Oooo no właśnie hmm.gif a co jak wgrywam sobie moda... ( co 0,5 roku..... ciekawe czy w tym kasowanym rejestrze sa informacje o tym przebiegu zlosnik2.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Odebrałem wczoraj w końcu Stilona. Koniec końców mam włożony praktycznie nowy silnik. Ze starego został tylko blok i wałek rozrządu. Używany wał korbowy reszta nówka... Nie pytajcie o cenę naprawy bo przysparza mnie o potężny ból głowy... Ciesze się jednak że jest znów w pełni sił. Może troszkę głośniej chodzi ale liczę że się uspokoi jak go dobrze dotrę. Czy stracił swoją werwę? Trudno powiedzieć w tej chwili. Nie duszę go zbyt ostro. Do wymiany mam jeszcze sprężyny zawieszenia przedniego (lewa pęknięta) tarcze, klocki hamulcowe i przepływka która zaniża temperaturę powietrza. Jutro wrzucę zdjęcie tłoka po spotkaniu z zaworami, od tak dla potomnych by przypomnieć co niektórym o zbliżającej się wymianie rozrządu zlosnik.gif

Napisano

> Odebrałem wczoraj

A jednak naprawiałeś 033102bebe_1_prv.gif

Napisano
  • Autor

Można chyba bardziej powiedzieć że złożyłem nowy alien.gif

Blok silnika był zdrowy, po małym przebiegu. Bałem się pakować w silnik niewiadomego pochodzenia o niewiadomych przejściach i przebiegu. Tak przynajmniej wiem co pod maską mam 893goodvibes.gif

Napisano

Powiem tak...

To, ze zawory walneły o tłoki spowodowało, że na wałek rozrządu zadziałały gigantyczne siły. O ile korbowód może i przetrwał i sie nie powyginał o tyle sam wałek już nie jest tym samym wałkiem.

Wałek jest tylko powierzchniowo utwardzany i jest dość elastyczny.

Krzywki nie są już w tym samym miejscu - i to nie wszystkie tylko te które dostały od zaworów.

Jeśli nie był zmierzony to niestety obawiam się, że ten silnik już nie będzie pracował poprawnie..... mogłes wałek sobie darować i wymienić frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.