Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

206 czy cilo

Featured Replies

Napisano

witam po sąsiedzku. Co polecacie wybrać clio czy 206? rocznik ok 2001, których silników się wystrzegać?Dzieki

Napisano

> witam po sąsiedzku. Co polecacie wybrać clio czy 206? rocznik ok

> 2001, których silników się wystrzegać?Dzieki

Clio. Dlaczego? Ponieważ jest to bardzo fajne auto. Pomyślisz, że chwalę ponieważ sam mam, ale mój kuzyn ma 206 i często miałem okazję nim pojeździć. W sumie też nie mam zastrzeżeń, ale mi się nie podoba. zlosnik.gif Clio jest przede wszystkim oryginalniejsze. wink.gif I ma szerszą gamę silników.

Co do silników: szukać silniczka 1.4 16V lub 1.6 16V, jeśli interesuje Cię beznzynka. Jeśli jednak chcesz diesla to lepiej 1.9 dTi (z 2001 to już chyba ostatnie sztuki z takim silnikiem - później były już tylko 1.5 dCi) niż 1.5 dCi, gdyż ten pierwszy jest ponoć niezniszczalny, pojedzie na wszystkim co jest nawet trochę zbliżone do ropy, a już ten 1.5 dCi jest bardzo czuły.

Pozdrawiam,

Łukasz.

Napisano

ZdaNIEM mojego mechanika specjalizującego się w renówkach wystrzegać się nalezy 1,2l 16V.

Napisano

> ZdaNIEM mojego mechanika specjalizującego się w renówkach wystrzegać

> się nalezy 1,2l 16V.

Czemuż to? Ponoć to właśnie jeden z najmniej awaryjnych. Wielu chłopaków z klubu Renault Clio takimi śmiga i złego słowa nie chcą powiedzieć. Fakt, nie jest to rakieta, ale bezawaryjny po całości. Dodam jeszcze coś na temat Clio. W tym aucie w sumie nie ma co się psuć jeśli się dba. Na ogół w autach francuskich pada elektryka/elektronika. Tutaj tego nie ma prawie wcale. wink.gif

Napisano

> się nalezy 1,2l 16V.

moj brat ma jezdzi mnostwo i nie narzeka ok.gif ja mam 1.5 dci tez nie narzekam zlosnik.gif

Napisano

miałem podobny dylemat kupilem 1.5 dci i jestem bardzo zadowolony zlosnik.gif a wybor padł dlatego ze nie znalazłem zadnej 206 1.4hdi qtra by nie była odwijana z pod latarni oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> miałem podobny dylemat kupilem 1.5 dci i jestem bardzo zadowolony a

> wybor padł dlatego ze nie znalazłem zadnej 206 1.4hdi qtra by

> nie była odwijana z pod latarni

teraz jak przeglądam ogłoszenia to widze to samo, 206 w dobrym stanie prawie nie ma. a clio sie trafia!

Napisano
  • Autor

> Czemuż to? Ponoć to właśnie jeden z najmniej awaryjnych. Wielu

> chłopaków z klubu Renault Clio takimi śmiga i złego słowa nie

> chcą powiedzieć. Fakt, nie jest to rakieta, ale bezawaryjny po

> całości. Dodam jeszcze coś na temat Clio. W tym aucie w sumie

> nie ma co się psuć jeśli się dba. Na ogół w autach francuskich

> pada elektryka/elektronika. Tutaj tego nie ma prawie wcale.

a jak to jest z tylnymi zawieszeniami w tych autkach? pug łożyska a reno tuleje? jak z wytrzymałością tych elementów?

Napisano

> się nalezy 1,2l 16V.

Hmmmm... ja znam raczej inne opinie na ten temat. Oczywiście slniczek nie jest zbyt mocny i cliówka z nim wyścigówką nie jest, ale nie jest też zupełnie zawalidrogą (w mieście to bardzo dobrze sobie daje radę) i bez problemów radzi sobie z wiekszością autek typu fabia HTP czy grande punto 1.4. W trasie to rzeczywiście czasem mocy brakuje i trzeba redukować żeby coś wyprzedzić. Ale trzeba przyznać że jest to dość ekonomiczny silniczek.

Natomiast jeśli chodzi o bezawaryjność to raczej dobre opinie słyszałem. Lepsze niż o 1.4 16v. W 1.2 nie ma problemu padających cewek, nie pada UPG (co w 1.4 nie było rzadkością). jedynie trzeba pilnowac rozrządu i zmieniać raczej blizej 80-90kkm niż 120kkm..

Poza tym silniczek ten nadal jest produkowany i wsadzany między innymi do clio III i twingo (BTW w nowym clio to jest to chyba już porażka z taka mocą...)

I z tego co wiem (mogę się mylić) to silniczki TCE100 to własnie topoczciwe 1.2 16V z dodaną turbiną...

Napisano

> a jak to jest z tylnymi zawieszeniami w tych autkach? pug łożyska a

> reno tuleje? jak z wytrzymałością tych elementów?

W pezo 206 jest tak go..ne zawieszenie tylne ze szkoda gadac.Ja robilem belke tylnia okolo 1tys zl.WYtrzymuje to jakis czas i znow tzreba robic.Lozyska sa tam igielkowe a wytrzymalosc maja plasteliny,wystarczy ze dostanie sie wilgoc sol itp i po sprawie.W reno nie ma takiego problemu z tego co mi wiadomo

Napisano

> W pezo 206 jest tak go..ne zawieszenie tylne ze szkoda gadac.Ja

> robilem belke tylnia okolo 1tys zl.WYtrzymuje to jakis czas i

> znow tzreba robic.Lozyska sa tam igielkowe a wytrzymalosc maja

> plasteliny,wystarczy ze dostanie sie wilgoc sol itp i po

> sprawie.W reno nie ma takiego problemu z tego co mi wiadomo

Akurat jest to jedna z lepiej trzymających sie drogi belek wink.gif

regeneracja około 1tys zł jak kolega mowi ALe wytrzymuje to ~100tys km jak jest dobrze zrobione. Wiec jak trafisz na po regeneracji to masz spokoj.

Czesto w 206 ida tuleje wachaczy przednich ale to koszt ok 40zł za komplet na wachacz.

Clio ma bogatszą oferte silników ? haha chyba ktoś tu sobie zartuje 270751858-jezyk.gif

w 206 masz do wyboru 2.0HDI 1.4 HDI i 1.6HDI(ale ten dosc drogi narazie) jeśli chcesz oszczędną benzyne to 1.4 8V ewentualnie 1.6 8V jest jeszcze 1.1 ale nie warto bo za słaby.

Oczywisci możesz też celować w 1.6 16v albo 2.016v Ale tu juz koszta rosną.

Clio jezdziłem tylko sportem wiec nie wiem jak sie ma do zwykłego Clio to sie nie wypowiem wink.gif

Napisano
  • Autor

> Akurat jest to jedna z lepiej trzymających sie drogi belek

> regeneracja około 1tys zł jak kolega mowi ALe wytrzymuje to ~100tys

> km jak jest dobrze zrobione. Wiec jak trafisz na po regeneracji

> to masz spokoj.

> Czesto w 206 ida tuleje wachaczy przednich ale to koszt ok 40zł za

> komplet na wachacz.

> Clio ma bogatszą oferte silników ? haha chyba ktoś tu sobie zartuje

> w 206 masz do wyboru 2.0HDI 1.4 HDI i 1.6HDI(ale ten dosc drogi

> narazie) jeśli chcesz oszczędną benzyne to 1.4 8V ewentualnie

> 1.6 8V jest jeszcze 1.1 ale nie warto bo za słaby.

> Oczywisci możesz też celować w 1.6 16v albo 2.016v Ale tu juz koszta

> rosną.

> Clio jezdziłem tylko sportem wiec nie wiem jak sie ma do zwykłego

> Clio to sie nie wypowiem

chciałbym coś raczej mocniejszego, benzynka to 1.4 albo 1.6. Dizel - jeszcze nie wiem, tym się zupełnie inaczej jeździ, a ja nie mam doświadczenia z "klekotami" niewiem.gif

Napisano

> Czemuż to? Ponoć to właśnie jeden z najmniej awaryjnych.

Nie mam pojęcia. Nigdy tego nie zgłebiałem bo nie miałem takiego silnika.

Powtarzam opinię człowieka który mi serwisuje renówki od wielu lat i wydaje się byc człowiekiem wyważonym w opiniach....

Ale nie będę się upierał a własnych doścwiadczeń nie mam....

Napisano

> chciałbym coś raczej mocniejszego, benzynka to 1.4 albo 1.6. Dizel

Jak benzyna 1.4 to niestety ale slaba jest,mialem i to neizbyt jedzie.Lepiej chyba 1.6 ale sa drozsze,ewentualnie 2.0 Hdi lub 1.6 gdi one sa drogie jednak

Napisano

> chciałbym coś raczej mocniejszego, benzynka to 1.4 albo 1.6. Dizel -

> jeszcze nie wiem, tym się zupełnie inaczej jeździ, a ja nie mam

> doświadczenia z "klekotami"

to moj pierwszy klekot i jestem w 7 niebie 270635636-JUMP2.gif a to spalanie zlosnik.gif jeszcze sie nie zdarzało zeby mi cały bak starczał na miesiac jazdy icon_eek.gif no i dynamika niesamowita 270635636-JUMP2.gif

Napisano

Stałem kiedyś przed takim wyborem ... wyszło Clio ok.gif

Ale tylko dlatego, że trafił się przyzwoity egzemplarz, a Peugeot był wtedy sporo droższy.

Napisano

> Czemuż to? Ponoć to właśnie jeden z najmniej awaryjnych. Wielu

> chłopaków z klubu Renault Clio takimi śmiga i złego słowa nie

> chcą powiedzieć. Fakt, nie jest to rakieta, ale bezawaryjny po

> całości. Dodam jeszcze coś na temat Clio. W tym aucie w sumie

> nie ma co się psuć jeśli się dba. Na ogół w autach francuskich

> pada elektryka/elektronika. Tutaj tego nie ma prawie wcale.

optymistycznie zeby.GIF

ja mam 2001 rok po liftingu 1,2 16v.

od nowości padło wspomaganie elektryczne, szlag trafił elektryczne sterowanie lusterek (ale podgrzewanie działa). Pilot do centrala stał się pilotem bardzo bliskiego zasięgu smile.gif, nie działa termometr zewnętrzny, a jak działa to pokazuje np dziś 52'C, problemy były z brakiem reakcji na gaz, rozkalibrowaną przepustnicą, padł wtryskiwacz i wyraźnie kończy się jeden z ksenonów. Przy hamowaniu żarzy się kontrolka od przeciwmgielnych tylnych mimo że styki przy lampach tylnych są ok. Skorodowało doszczętnie trzecie światło stop. Fotel od pasażera coraz ciężej się otwiera (wersja 3d). Pojawiły się pierwsze objawy zużycia maglownicy, wymieniłem już sworznie wahaczy. Zaczyna popukiwać tylne zawieszenie. Cylinderek hamulcowy na tyle przeciekał - wymieniłem. Z tego co pamiętam mam już chyba trzeci komplet spryskiwaczy reflektorów bo albo się zapychały albo wypływał przez nie cały płyn ze zbiorniczka.

Dodam że autko przez pierwsze 5 lat swego żywota używane było sporadycznie i tylko latem... nie wiem, może przez to takie mało zahartowane zeby.GIF:D:D

przebieg 50000km

czas na zalety:

lekkie, ekonomiczne i stosunkowo dynamiczne (przy 1-2 osobach) na pokładzie.

fajnie mi się nim jeździ, łatwe do wyczucia, jak widać z powyższego raczej go nie oszczędzam, ale katowany też nie jest.

206 też miałem od nowości ale 2,0 hdi

nie wiem więc czy jest co porównywać.

206 do 50000 km psuło się mniej, ale się psuło...

z tego co pamiętam był problem z alarmem, przyciskiem do zamykania szyby kierowcy, jakaś końcówka w kierowniczym i na koniec tylna belka

Pamiętam jeszcze że 206 piekielnie się nagrzewało od słońca a nawiew pozostawiał wiele do życzenia. W obu modelach miałem filtry PP ale w 206 było latem jak w piekle. Może stąd to wrażenie bo w clio mam atermiczną szybę. Oba autka bez klimy nad czym mocno ubolewam

wybór jak zawsze należy do ciebie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.