Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PRZEKAZNIKI-ich funkcja

Featured Replies

Napisano

Mam pytanko-czy ktos wie ktory i do czego sluzy-mowi tu o (chyba)przekaznikach pod maska obok akumulatora.Nie chodzi mi klima ogrzewanie tylnej szyby i cyrkulacja powietrza(trzy przyciski na panelu regolacji nawiewu i temp)Bezpieczniki w kabinie sprawdzilem wiec pomyslalem ze moze ktoras z tych kostek badz duzych bezpiecznikow pod macha odpowiada za te usterke

Napisano
  • Autor

> W tej instrukcji:

> fiat_stilo_-_60360977_-_09-2005.pdf

> stąd:

> http://instrukcje.fiat.pl

> zacznij czytac od strony 312 - powinno Ci rozjaśnic co nieco

Dzieki za instrukcjie ale przyznam ze niewiele mi to pomoglo nie jestem pewien ale chyba chodzi mi o:F70,F71,F72,F73

Obok akumulatora sa takie czarne "kosci" (takie czarne szesciakaty)to chyba sa przekazniki i chcialbym znac ich funkcje bo cos mi mowi ze jeden z tych przekaznikow jest odpowiedzailny za awarie tych trzech przyciskow o ktorych wspominalem wczesniej.

Napisano
  • Autor

Panowie zrobilem foto moze to pomioze:ma ktos rozpiske do tych przekaznikow-tz za co sa odpowiedzialne nr 1, i tak z ciekawosci co to jest nr 2.

281941146-1.JPG

post-69214-14352499900334_thumb.jpg

Napisano

Ale co znaczy ze nie bardzo ci pomoglo? Przeciez tam wszystko jest napisane jak na dloni niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Ale co znaczy ze nie bardzo ci pomoglo? Przeciez tam wszystko jest

> napisane jak na dloni

No wlasnie nic nie jest opisane a propos przekaznikow strona 316 rys skrzynki bespiecznikow obok aku. wspomnianej wyzej instrukcji.Sa wyjasnione jedynie funkcje bespiecznikow ale juz przekaznikow(nr 1 na moim zdjeciu) NIE!!!!No chyba ze ja cos nie dowidze

Napisano

> No wlasnie nic nie jest opisane a propos przekaznikow strona 316 rys ..... <

Na spokojnie można dojść do wszystkiego w/g tej strony:

np. bezpiecznik F19 - sprężarka klimatyzacji - czyli można wnioskować, ze w pobliżu może znajdować się przekaźnik od tego odbiornika.

Aby mieć 100% pewność należy kupić najprostszy mierniczek za "5 zł" i zbadać połączenia elektryczne tych bezpieczników z przekaźnikami, czyli zaznaczyć i wyjąc wszystkie przekaźniki następnie wyjąc bezpiecznik (można nie wyjmować) i sprawdzić omomierzem z gniazdem którego przekaźnika ma połączenie. Pracy na 15 min i wszystko kolega będzie wiedział

Napisano

Niestety odpowiedź na to pytanie nie jest prosta... te przekaźniki zasilają różne układy, są powiazane ze sobą - wspólnie i pośrednio ( elementy wykonawcze silnika, ABS/ESP, klimy .... zobacz na schemat... 281943480-bez%A0tytu%B3u.JPG

Napisano

> Niestety odpowiedź na to pytanie nie jest prosta... ..<

Po analizie schematu który podałeś (tak mi się wydaje) sprawa jest prosta:

1) przekaźnik "T10" - pompa paliwa

2) przekażnik "T9" - obwody główne wtrysku elektronicznego, obwody główne wtrysku elektronicznego (wersje 1,4 1,8 2,4), obwody pośrednie wtrysku elektronicznego

3) przekaźnik "T19" - filtr paliwa ogrzewany (wersje JTD i Multijet)

Czyli badając omomierzem doszedłbym do takich samych wniosków (z jedną uwagą - jednak należy wyjąć bezpiecznik).

Osoby nie mające doświadczenia w elektrotechnice rzeczywiście mogą mieć spore problemy.

Pozdrawiam

Napisano

A ten duży który jest na kolorowym zdjęciu i podpisany jako 1 (blisko podrdzewiałej śruby, tak sam przy końcu maski) to od czego - bo mały nie jest - główny bezpiecznik?

Napisano
  • Autor

> Osoby nie mające doświadczenia w elektrotechnice rzeczywiście mogą

> mieć spore problemy.

> Pozdrawiam

No ja faktycznie nie mam doswiadczenia z elektrotechnika i za cholere nie wiem ktory to t19

t10 i t9.Panowie idac od czerwonego moze ktos mi wytlumaczy.Aha i ktorys tu musi byc od klimy albo od wszystkich 3 uzadzen na raz czyli klima cyrkulacja i ogzrewanie szyby(tyl)

Napisano

> Nie chodzi mi

> klima ogrzewanie tylnej szyby i cyrkulacja powietrza

Po pierwsze primo;

ogrzewaniem tylnej szyby szyby steruje Body Computer (M001) poprzez przekaźnik T11 (bezpiecznik F40)

w przedniej puszce rozgałęźnej (B002) w kabinie z lewej strony pod panelem.

ca87fb12bdc770cem.jpg

Po drugie primo;

zakładam, że masz klimę ręczną hmm.gif

i wtedy -

w puszce rozgałęźnej (B001) w komorze silnika, (Twoje zdjęcie) znajdują się:

- przekaźnik T8 z bezpiecznikiem F8, który zasila el. wentylator powietrza w kabinie (N085);

- przekaźnik T5 z bezpiecznikiem F19, który zasila elektromagnes załączenia sprężarki klimatyzatora (L020).

- ww. przekaźnik T5 jest zasilany stykami przekaźnika T9 (bezpiecznik F16)

który z kolei sterowany jest z jednostki sterowania silnikiem (M010).

f267564c2f3f8530m.jpg

[edit]

Do Albumu schematów dołożyłem schemat układu wtryskowego stilo 1.9 JTD Bosch EUDC.

Może się przyda kierownikom klekotów smile.gif

Napisano

> A ten duży który jest na kolorowym zdjęciu ........ <

Nie bardzo wiem o który bezpiecznik dokładnie Koledze chodzi. Przejrzałem schematy które wcześniej się pojawiały i powiem, że jako takiego nie widzę głównego bezpiecznika. Jako główne można przyjąć te które są zamontowane bezpośrednio na zacisku klemy. Instalacja jest rozdzielona na poszczególne obwody, proszę spojrzeć na schemat Kolegi Liska mamy dwa bezpieczniki bezpośrednio przy akumulatorze - CVM oraz CPL1, są to główne bezpieczniki dla podległych im obwodów. Jak można zauważyć bezpieczniki zamontowane po nich mają już mniejsze wartości - jest to tzw "selektywność zabezpieczeń", czyli np. zwarcie w pompie paliwa nie pozbawi napięcia dla układu wtrysków.

Według tej zasady widać, że zasilanie obwodów przekaźnika T19, odb H1 przychodzi od strony bezpiecznika F4 - 50A (przed nim powinien znajdować się jeszcze jeden bezp. o większej wartości).

Jeszcze jedna ciekawa uwaga odnośnie schematu: zwarcie w układach sterowania wtryskami spowoduje unieruchomienie pompy paliwa - zasilanie cewki przekaźnika pompy paliwa idzie przez bezpiecznik F17 - 7,5A.

Napisano

> Nie bardzo wiem o który bezpiecznik dokładnie Koledze chodzi.

na zdjęciu wojtP ma numer dwa - oddzielna elipsa

Napisano

> na zdjęciu wojtP ma numer dwa - oddzielna elipsa

Patrząc na zdjęcie to niewiem.gif co to jest.

Napisano

> No ja faktycznie nie mam doswiadczenia z elektrotechnika i za cholere

> nie wiem ktory to t19

> t10 i t9.

Klimatyzacja zwykła nie ma przekaźnika tylko bezpiecznik F49 - 7,5A

Ale to jest raczej rebus dla 6-cio latka niż dla elektryka.....

Masz zdjęcie a obok po prawj stronie masz rysunek przekaźników i bezpieczników. Wszystko widać z góry i jest opisane który przekaźnik jest nr T19 .....

poza tym w samej skrzynce elektrycznej są wytłoczone numery obok przekaźników i bezpieczników.... ok.gif

Moja rada jest taka, udaj sie do elektryka.... masz skrzynki bezpieczników pod lewym kolanem / z tyłu w bagazniku po lewej stronie oraz koło akumulatora.....

Skoro nie znasz sie na schematach elektrycznych to nie naprawisz układu.... jedynie co możesz hmm.gif to sobie poprzekładać przekaźniki - wszystkie czarne są takie same - i sprawdzić bezpieczniki - wyciągając i patrząc pod światło..... old.gif

Napisano

> Klimatyzacja zwykła nie ma przekaźnika tylko bezpiecznik F49 - 7,5A

yikes.gif

Jak nie ma, jak ma biglaugh.gif

i to 3

f267564c2f3f8530m.jpg

Napisano

> Jak nie ma, jak ma

> i to 3

Aaaa to ja w takim razie jestem cool.gif bo nie widze yikes.gif

( Jest tu tylko od wentylatora nadmuchu )

Napisano

> Aaaa to ja w takim razie jestem bo nie widze

> ( Jest tu tylko od wentylatora nadmuchu )

No to sam się zacytuję:

> Po drugie primo wink.gif

Napisano

Numer 2 to nie jest żaden przekaźnik, ani czujnik, Jest to zwykłe złącze masowe, tzn. kilka przedowów masowych połączonych w jedno oko i przy alien.gifkręconych do masy.

Napisano

Witam,

Postaram się omówić schemat ręcznej klimy (jak się mylę to Koledzy poprawcie mnie).

1) przekaźnik J34 - sterowanie otrzymuje z centralki klimy, ma za zadanie załączyć wentylator (na najniższym biegu) gdy ręczny nadmuch jest wyłączony (przełącznik H081). Czyli wentylator nawiewu pracuje w automatyce zależnej od temperatury (czujnik K086).

2) przekaźnik T8 - podaje napięcie zasilania na wentylator po załączeniu stacyjki - samą pracą wentylatora steruje H081.

3) przekaźnik T6 - załączaj elektrozawór L020 (do czego on służy to niewiem.gif)

4) przekaźnik T9 - steruje przekaźnikiem T6 - generalnie sygnał sterujący przekaźnikami T6, T9 wychodzi z modułu M010 ( może któryś z Kolegów napisze coś o m010).

Napisano

> 1) przekaźnik J34 (zdalny wyłącznik 1-szej prędkości elektrycznego wentylatora powietrza w kabinie)

> - sterowanie otrzymuje z centralki klimy, ma za

> zadanie załączyć wentylator (na najniższym biegu) gdy ręczny

> nadmuch jest wyłączony (przełącznik H081). Czyli wentylator

> nawiewu pracuje w automatyce zależnej od temperatury (czujnik

> K086 (czujnik przeciw zamarzaniu) ).

K086 nie pozwala na pracę sprężarki przy temperaturach niższych niż 4-4,5*C

> 2) przekaźnik T8 - podaje napięcie zasilania na wentylator po

> załączeniu stacyjki - samą pracą wentylatora steruje H081.

> 3) przekaźnik T5 - załączaj elektrozawór L020 (do czego on służy)

Przecież pisałem to TUTAJ pad.gif

L020 - elektromagnes załączenia sprężarki klimatyzatora czyli sprzęgło elektromagnetyczne sprężarki,

które zasprzęgla napędzane koło pasowe z mechanizmem sprężarki.

> 4) przekaźnik T9 - steruje przekaźnikiem T5 - generalnie sygnał

> sterujący przekaźnikami T5 , T9 wychodzi z modułu M010 ( może

> któryś z Kolegów napisze coś o m010).

M010 - jednostka sterowania silnikiem (układ wtryskowy)

Też TUTAJ

I dałem linka do Albumu schematów w którym łatwo znaleźć Układ wtryskowy 1.9 JTD Bosch EUDC (M010).

A teraz uwaga retoryczna.

Ludzie! Czytać, czytać old.gif

Może i popisałem "głupoty", ale odnoście sie do tego co napisano wcześniej mlotek.gif.

Napisano

A nie mówiłem, ze odpowiedź na to pytanie nie jest prosta hahaha.gif

Napisano

> A nie mówiłem, ze odpowiedź na to pytanie nie jest prosta

No, trochę musiałem sie rozpisać biglaugh.gif20.GIF

Napisano
  • Autor

Panowie zrobilem maly eksperyment z tymi przelaznikami poprzekladalem je troche I wyszlo mi ze przekaznik T14(czwarty idac w gore od czerwonego przekaznika.ZDJECIE) jest uszkodzony poza tym ma polamana obudowe. Nie wiem za bardzo za co jest odpowiedzialny bo jak widze da sie jezdzic bez niego choc moze faktycznie cos nie dziala a ja nawet nie wiem o tym.Przekaznik T14??

• 2 miesiące później...
Napisano

Pozwalam sobie odgrzebać temat.

Nie załącza mi się manualna klima.

Ustaliłem, że po włożeniu przekaźnika T5 czuje się pod palcami zadziałanie przekaźnika, słychać "klapnięcie" elektromagnesu sprężarki, czuć drobne wahnięcie obrotów silnika... po czym po około sekundzie przekaźnik "odpuszcza". Zjawisko jest powtarzalne przy wyciąganiu i wkładaniu przekaźnika - nie wygląda na żaden niekontakt w obrębie skrzynki pod maską.

Zamieniałem na próbę przekaźniki T5 i T9 z T14 - bez różnicy.

Działania T9 nie da się sprawdzić metodą wyciągania i wkładania przekaźnika, bo jego wyjęcie, podobnie jak wyjęcie bezpiecznika F16, unieruchamia silnik.

Ki diabeł ??? confused.gif

p.s. gdzie się w samochodzie znajduje to "zabezpieczenie temperaturowe" K086 ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.