Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nowy EGR

Featured Replies

Napisano

pisałem na waszym forum ze mam zaslepiony egr i ze chyba za duzo mi pali wiec zakupiłem nowy egr zamontowałem i co? auto do 2000obr. nie idzie potem jest lekkie szarpniecie pusci czarna chmure i idzie dobrze co to moze byc jak zaslepiony egr jest wszystko ok cos czuje ze stary był ok i zle szukam frown.gif pomozcie bo na forum BBM cos ciezko z ta pomoca!

Napisano

> auto do 2000obr nie idzie potem jest lekkie szarpniecie pusci czarna chmure i

> idzie dobrze co to moze byc jak zaslepiony egr jest wszystko ok

> cos czuje ze stary był ok i zle szukam pomozcie

może być wiele przyczyn, sprawdź przepływkę, kierownice turbiny, zawór "overbost".

Napisano
  • Autor

> może być wiele przyczyn, sprawdź przepływkę, kierownice turbiny,

> zawór "overbost".

tak ale gdy zaslepie egr wszystko jest ok frown.gif

Napisano
  • Autor

czy to moze byc wina filtra paliwa? bo okazało sie ze mechanik jak wymieniał mi filtry nie wymienił paliwa? na tym bedzie gdzies 25000tys. kilometrow przejechane! A moze dojstaje sie powietrze przez te metalowe podkładki co sa przy egr bo one sa stare?

Napisano

To nie filtr. 25kkm, to nie tak dużo.

A w ogóle, to może podjechałbyś do serwisu hmm.gif

Napisano
  • Autor

chetnie ale jestem teraz w danii i jade do polski za 2 miesiace a tu podpiecie do kompa to 700koron czyli jakies 350zł frown.gif dlatego szukam sam

Napisano

> chetnie ale jestem teraz w danii

No tak, to wiele tłumaczy. Po podpisie sądziłem, że w Gliwicach jesteś.

Ale gdybyś problemu nie rozwiązał i dojchał do Gliwic, to polecam DCS. Powinni bez wysiłku usunąć przyczyny Twoich zmartwień.

Napisano
  • Autor

czy to moze byc wina fitra paliwa? bo wygrzebałem go i wkład jest czarny wylałem rope i dmuchałem w niego i powietrze bardzo ciezko przechodziło!! Czy to moze byc ten filtr? wymieniany był jakies 25tys.km temu. A moze jakas nieszczelnosc za egr ale jak to sprawdzic tam sa metalowe rurki!

Napisano

> wymieniany był

> jakies 25000tys.km temu. A moze jakas nieszczelnosc za egr ale

> jak to sprawdzic tam sa metalowe rurki!

No to zmień ten filtr. Na pewno wymiana nie zaszkodzi, a pomóc może. Choć wątpię, aby przy takich objawach, jak opisałeś, była to wina filtra paliwa.

I w ogóle się zdecyduj, ile km zrobiłeś na filtrze. Raz napisałeś, że 25000km, a teraz 25000000km hehe.gif Sporo jeździsz waytogo.gifbiglaugh.gif

Napisano
  • Autor

No i mam nowe wiesci wypiąłem wtyczke z przepłwyomierza z ciekawosci i co? auto jedzie jak nowonarodzone! wiec wygrzebałem przepływke zeby sprobowac ja wyczyscic. rozebrałem i wypsikałem kontaktem i co sie okazało ze ten trucik jest przerwany nie wiem do czego on jest! załozyłem myslac ze moze bedzie ok bo drucik mimo przerwania stykał sie z dalsza czescia lecz teraz wystapił typowy objaw przepływki czyli brak mocy i kreci do ok 3500obr. do czego jest ten drucik czy mozna go przylutowac?

Napisano

> do czego jest ten drucik czy mozna go przylutowac?

No niestety czeka cie zakup nowej przeplywki i to TLYKO Boscha old.gif

Napisano

> a mozna kupic gdzies sam wkład?

Kup oryginał Boscha ( 240-250 zł ) i nie kombinuj.... i nigdy go nie czyść czerwona.gifold.gif

Napisano

> do czego jest ten drucik czy mozna go przylutowac?

Jeżeli mamy na myśli ten sam drucik, to jest to najważniejszy element w przepływomierzu. Komputer sterujący silnika oblicza strumień powietrza, który przeszedł przez przepływkę na podstawie energii/prądu potrzebnego do utrzymywania stałej temperatury rzeczonego drucika(schładzanego przez powietrze). Tak właśnie działa przepływomierz.

Napisano

przeczyściłeś układ rurek doprowadzających spaliny do zaworu? Tak tez zbiera się dużo syfu i może przydmuchało go do zaworu. Wymieniłeś tylko cewkę, czy cały zawór?

Napisano
  • Autor

> Wymieniłeś tylko cewkę, czy cały zawór

wymieniłem cały zawor problem okazał sie w przepływomierzu, no to musze zamowic ciekawe ile bedzie szło do danii i jaki koszt wysyłki. czy przepływka jest zwiazana z egr? to ile ona podaje powietrza to o tyle zawor sie otwiera tak w uproszczeniu?

Napisano

> wysyłki. czy przepływka jest zwiazana z egr? to ile ona podaje

> powietrza to o tyle zawor sie otwiera tak w uproszczeniu?

Wszystkie czujniki sa powiązane... hehe.gif można powiedziec ze całe auto jest powiązane za pomocą twojej prawej nogi, gazu, z tobą wink.gif

Wiec czy to bedzie połozenie potencjometru gazu czy przepływka, EGR, sterowanie turbina, czujnik ciśnienia, temperatury...... itp to wszystko ma wpływ na prace silnika i poczególnych elementów ok.gif

Napisano

> wymieniłem cały zawor problem okazał sie w przepływomierzu

najpierw odpisałem, potem dopiero przeczytałem temat do końca smile.gif

Napisano
  • Autor

> Wszystkie czujniki sa powiązane... można powiedziec ze całe auto

to ze wszsytkie sa powiazane to wiem ale chodzi mi ze jak miałem zaslepiony egr to auto chodziło ok jak kupiłem nowy to auto nie zaczeło jechac dobrze wypiałem przepływke i jest super dlatego pytam jaka jest miedzy nimi zaleznosc bo kupiłem egr no i teraz doszła przeplywka frown.gif

Napisano

>wypiałem przepływke i jest super

Ale skoro auto po odpięciu przepływki jedzie super to w czym problem? Przepływka Bosch-a kosztuje ok 250 PLN na allegro. Wymień przepływke i dbaj o wymiane filtra powietrza (najlepiej na taki z pre-filtrem).

A jeśli chodzi o zależność, to pisałeś, że jeździłeś z zaślepionym EGR, bo podobno poprawia to osiągi. Może po wymianie EGR i nie zaślepieniu go wyszło, że przepływka jest uszkodzona i auto ma gorsze osiągi?

Napisano
  • Autor

> EGR, bo podobno poprawia to osiągi. Może po wymianie EGR i nie

> zaślepieniu go wyszło, że przepływka jest uszkodzona i auto ma

> gorsze osiągi?

no własnie o to mi chodziło czy tak mogło byc? czy tu jest taka zaleznosc. Byłem własnie w sklepie pytac sie o przepływke( ale maja tu ceny w danii) 1350koron jakies 700zł screwy.gif wiec zamowie na allegro i zagadam zeby wysłali do danii

Napisano

> no własnie o to mi chodziło czy tak mogło byc? czy tu jest taka

> zaleznosc. Byłem własnie w sklepie pytac sie o przepływke( ale

> maja tu ceny w danii) 1350koron jakies 700zł wiec zamowie na

> allegro i zagadam zeby wysłali do danii

To może się wstrzymaj do przyjazdu do PL, a narazie jeździj z odpiętą?

Napisano
  • Autor

> To może się wstrzymaj do przyjazdu do PL, a narazie jeździj z

> odpiętą?

bede w polsce za 2 miesiace a nie wiem ile bedzie wiecej palił bo chyba bedzie? juz sie pytałem kolesia wysyłka do danii jako list polecony 25zł wiec nie jest zle wiec zamowie. Z odpieta przepływka ile wiecej bedzie palił?

Napisano

> Z odpieta

> przepływka ile wiecej bedzie palił?

Nie wiem, ale raczej niewiele wiecej.

Wieksza roznica jest chyba, jak padnieta przeplywka podaje bledne wskazania.

Napisano
  • Autor

nie wiele to tak raczej ogolne okreslienie smile.gif to moze byc 1litr , 2litry .... moze ktos wie

Napisano
  • Autor

> Więcej jak litr raczej nie

zobaczymy bo narazie musze jezdzic z odłaczona przepływka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.