Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Samopoziomowanie ksenonów - krótki test

Featured Replies

Napisano

> No tak, ale dyskutanci będący zwolennikami allegrowym HIDów, choć

> inni także - twierdzą, że:

> - samopoziomowanie działa tylko w czasie uruchamiania lamp

Ford tak inteligentny nie jest. Samopoziomowanie działa ale...i tu zaskoczenie. Podjechałem pod ścianę i włączyłem światła, następnie trzy osoby usiadły w bagażniku. Światła poszły do góry, ale układ autokorekcji, ani drgnie. Pomyślałem, że zwalone. Wyłączyłem silnik i włączyłem ponownie (bagażnik cały czas obciążony) i ku mojemu zdziwieniu światła zaczęły opadać....wypoziomowały się.Stąd wniosek, że nie ma "dynamicznej korekcji" w locie.

Mondeo MK3

Napisano
  • Autor

> Ford tak inteligentny nie jest. Samopoziomowanie działa ale...i tu

> zaskoczenie. Podjechałem pod ścianę i włączyłem światła,

> następnie trzy osoby usiadły w bagażniku. Światła poszły do

> góry, ale układ autokorekcji, ani drgnie.

Widocznie zależy to od producenta. U siebie mogę "pobudzić" układ poziomowania przy pomocy rąk oink.gif nie muszę nawet siadać do bagażnika. I działa to dynamicznie "w locie". A samochód już dość stary (1999).

Jednak to dziwne, bo np podjeżdżasz pod mieszkanie nie wyłączasz silnika, ładują Ci się 3 osoby do tyłu, a światła świecą w kosmos (i do tego nie masz ręcznego regulatora). Trochę to dziwne.

Napisano

> opadać....wypoziomowały się.Stąd wniosek, że nie ma "dynamicznej

> korekcji" w locie.

> Mondeo MK3

Mk4 już ma.

Napisano

> Ford tak inteligentny nie jest. Samopoziomowanie działa ale...i tu

> zaskoczenie. Podjechałem pod ścianę i włączyłem światła,

> następnie trzy osoby usiadły w bagażniku. Światła poszły do

> góry, ale układ autokorekcji, ani drgnie. Pomyślałem, że

> zwalone. Wyłączyłem silnik i włączyłem ponownie (bagażnik cały

> czas obciążony) i ku mojemu zdziwieniu światła zaczęły

> opadać....wypoziomowały się.Stąd wniosek, że nie ma "dynamicznej

> korekcji" w locie.

> Mondeo MK3

Ja z kolei jeszcze ciekawszy numer zauważyłem w Volvo V40 starym.

Nawaliłem klamotów do bagażnika (tak ze 100 kilo było), odpaliłem, dojechałem na miejsce, zgasiłem światła z wyłącznika, zgasiłem silnik, rozładowałem parcha, wsiadłem, odpaliłem silnik, zapaliłem światła i.....

DOOOPA - świeciły "pod nogi".

Zgasiłem auto z klucza (gasną od razu światła), odpaliłem - wypoziomowały się.

Co producent, to koncepcja...

Napisano

> Ja z kolei jeszcze ciekawszy numer zauważyłem w Volvo V40 starym.

> Nawaliłem klamotów do bagażnika (tak ze 100 kilo było), odpaliłem,

> dojechałem na miejsce, zgasiłem światła z wyłącznika, zgasiłem

> silnik, rozładowałem parcha, wsiadłem, odpaliłem silnik,

> zapaliłem światła i.....

> DOOOPA - świeciły "pod nogi".

> Zgasiłem auto z klucza (gasną od razu światła), odpaliłem -

> wypoziomowały się.

> Co producent, to koncepcja...

zapytałem o samopoziomowanie fabrycznych biksenonów w nowym Bravo FAP

i oto odpowiedz którą otrzymałem dzisiaj

Quote:

Korektor ustawienia automatycznego reflektorów

Z uwagi na wysoką wartość świetlną wiązki światła żarówki, koniecznym jest wyposażenie samochodu w korektor ustawienia reflektorów w urzadzenie automatyczne, unikając oślepienia pojazdów jadących z naprzeciwka. Urządzenie działa w niektórych warunkach:

- typ statyczny, spowodowany rozłożeniem obciażenia;

- typ dynamiczny, spowodowany przyspieszeniami i zwalnianiem.

Korektor automatyczny gwarantuje ponadto lepszy komfort prowadzenia, gdyż strefa oświetlona jest stabilna i oko nie musi ciągle dostosowywać się do zmian oświetlenia.

Moduł składa się z:

- siłownika passo-passo dla każdego reflektora.

- dwóch czujników obciążenia, połączonych z zawieszeniem przednim i tylnym.

Korekcja

Jest dokonywana poprzez sygnał czujników obciązenia które, połączone z zawieszeniem dostarczają wskazanie stanu obciążenia pojazdu.

Centralka aktywuje się przy każdym "Key-on" i dokonuje zerowania reflektorów do wymiaru dokładnego (obliczonego w zależności od obciążenia samochodu), które polega na opuszczeniu całkowitym i następnie ustawieniu reflektora.

Sygnały czujników obciążenia są okresowo przejmowane i odpowiednio opracowywane w celu, jeśli to konieczne, ustawienia pozycji reflektora (np. zużycie paliwa w czasie jazdy). Takie wyregulowanie ustawienia nie jest natychmiastowe, ale filtrowane w czasie, tak aby uniknąć korekcji przypadkowych (np. przy występowaniu uszkodzeń drogi, itd).

Korekcja ta dokonywana jest również przy światłach zgaszonych, tak aby w chwili zapalenia, wiązka światła była już prawidłowo ustawiona.

Czujniki obciążenia

Czujniki są zamocowane do nadwozia samochodu, natomiast odpowiednia dźwignia śledzi ruch zawieszenia.

Czujnik jest zasilany z centralki reflektora i dostarcza na wyjściu sygnał liniowy proporcjonalny do pozycji zawieszenia w stosunku do nadwozia.

A - Część zamocowana do nadwozia

B - Część stała zamocowana do dźwigni zawieszenia

a - Kąt pochylenia dźwigni

V - Napięcie sygnału wyjścia z czujnika

Siłownik regulacyjny

Siłownik passo-passo wewnątrz zespołu optycznego dokonujący regulacje. Zbudowany jest on z silniczka elektrycznego passo-passo i z reduktora śrubowego, który przetwarza ruch obrotowy w ruch liniowy końcówki zawiasowej poprzez przegub kulowy na powierzchnie odbłyśnika.

Autodiagnostyka

Elektronika, która steruje systemem posiada funkcję autodiagnostyki, która sprawdza ciągle funkcjonowanie.

Centralka wykonuje ciągle autodiagnostykę działania układu. Wykrywa i zapamiętuje ewentualne nieprawidłowości.

Zapamiętane usterki w centralce mogą być analizowane poprzez urządzenie Examiner lub inne urządzenia diagnostyczne.

Recovery

Logika sterowania autodiagnostyką posiada również funkcję "recovery". w przypadku stwiedzonych błędów, system nie funkcjonuje już prawidłowo, a zatem ukierunkowanie wiązki świetlnej nieprawidłowej może niebezpiecznie oślepić inne pojazdy.

Wiązka świetlna zostaje więc skierowana w dół tak aby nie oślepiać w żadnym przypadku, ale umożliwiać jednak oświetlenie przestrzeni dla jazdy bezpiecznej do najbliższego punktu serwisowego.

W wersjach z reflektorami Xenonowymi występują dwie żarówki świateł drogowych: pierwsza tradycyjna (halogenowa) zostaje zapalana w trybie "błysku"; gdy natomiast występuje komunikacja pomiędzy światłami mijania i drogowymi zostaje zapalana żarówka xenonowa, w której zostaje przesunięty - poprzez silnik - ekran metalowy, który zostaje obniżony dla funkcjonowania świateł mijania i podniesiony dla świateł drogowych.

Napisano

jest też dopisek

Quote:

Równocześnie pragniemy poinformować, że w trakcie produkcji samochodu producent ciągle dokonuje zmian konstrukcyjnych mających na celu np. poprawę funkcjonowania pojazdu, wprowadzając nowe rozwiązania oraz dostosowania do obowiązujących przepisów itp.

Aby stwierdzić jakie rozwiązanie zostało zastosowane w danym samochodzie i czy działa ono prawidłowo należałoby zwrócić się bezpośrednio do ASO w celu dokonania stosownej oceny.

Po konsultacji z naszymi służbami technicznymi informujemy , że nie ma w dokumentacji serwisowej na temat przeciwwskazań włączenia silnika przy załączonych światłach.

Napisano

> Aby stwierdzić jakie rozwiązanie zostało zastosowane w danym

> samochodzie i czy działa ono prawidłowo należałoby zwrócić się

> bezpośrednio do ASO w celu dokonania stosownej oceny.

No tak caly Fiat, co chwila musi cos modyfikowac grinser006.gif

Gratki za to dla FAP, ze Ci odpisali dosc rzeczowo ok.gif

Napisano

> No tak caly Fiat, co chwila musi cos modyfikowac

> Gratki za to dla FAP, ze Ci odpisali dosc rzeczowo

rysunek tylko im sie gdzieś zagubił z tego co widze zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.