Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Samopoziomowanie ksenonów - krótki test

Featured Replies

Napisano

Z uwagi na pojawiające się komentarze o samopoziomowaniu ksenonów postanowiłem zrobić mały test. W odpowiedni na następujący cytat (nie kontynuuję tamtego wątku, bo był to off-topic). Link do filmiku na samym dole.

> W BMW jest czujnik na wahaczu, który mierzy wychylenie, jeśli auto

> wyrażnie zostanei obciązone to reflektory sie poziomuja ale

> zmiana położenia podczas np. przyspieszania jest nieznaczna i

> zbyt krótkotrwała, zeby reflektory sie regulowały

Dziś robiłem testy na parkingu. Nie jest brane pod uwagę jak krótkotrwała jest zmiana położenia, ale jaką ma wartość. Przy ruchu karoserii w dół czujnik jest bardziej ospały niż przy ruchu w górę. Co nawet byłoby zgodne z logiką.

W czasie jazdy widać wyraźnie jak reflektory się poziomują. Ale być może dlatego że Omega jest bardzo miękka i mocno się przechyla. W nocy nawet przy przeciętnym hamowaniu można zaobserwować na poprzedzającym samochodzie efekt taki jak na poniższym filmiku.

Co jeszcze zauważyłem. Jak się mocno naciska na przód samochodu, to w momencie gdy przód samochodu jeszcze leciał w dół, to silniczki już działały (słychać je przy otwartej masce, zresztą na poniższym filmiku jak się dobrze wsłuchać to poza dźwiękami amortyzatorów i moim sapaniem słychać też kiedy silniczki pracują). Lepiej to słychać jak się puszczało, wtedy zanim jeszcze karoseria osiągnęła punkt neutralny, to już było słychać silniczki. Znaczy się czas reakcji jest bardzo mały, tylko szybkość silniczków niezbyt duża. Widać to w drugiej połowie filmiku w której bujam samochodem. Typowy przykład regulacji "nienadążnej". zlosnik.gif

Kolejna sprawa, czujniki reagują podczas jazdy, ponieważ sprawdzałem je po trasie. Poniższy filmik jest jednak nagrany nieco później i dlatego silnik nie pracuje. Jednak po zatrzymaniu się zachowuje się identycznie. Z moich obserwacji - w czasie jazdy również.

Poniżej filmik z badań. Ściana po lewej była oddalona na oko o jakieś 8 metrów. Dokładniejszy opis na stronie z filmem (trzeba wcisnąć "więcej informacji" jakby ktoś może nie wiedział wink.gif ).

http://pl.youtube.com/watch?v=-jHhsrV3zHM

Napisano

W pojawiających się tu regularnie tematach dot. ksenonów zawsze o tym piszę, że to działa w czasie jazdy (amplituda ruchu granicy światło-cień jest bardzo niska (na oko jakieś 0.5 metra)), szczególnie w porównaniu z normalnymi światłami, które wiązką światła omiatają czasami i korony drzew, nie mówiąc o znakach), wklejam fragmet DialogSys dot. scenica...

... ale i tak wszyscy (95% bez ksenonów) wiedzą lepiej, że to nie działa. crazy.gif

Więc już dałem spokój.

Napisano

> ... ale i tak wszyscy (95% bez ksenonów) wiedzą lepiej, że to nie

> działa.

Najgorsze jest to, że tak twierdzą Ci, którzy mają Xenony dorabiane i potem oślepiają innych nie tracąc dobrego samopoczucia i w pełnym samozadowoleniu.

Napisano

> Najgorsze jest to, że tak twierdzą Ci, którzy mają Xenony dorabiane i

> potem oślepiają innych nie tracąc dobrego samopoczucia i w

> pełnym samozadowoleniu.

probowalem pokazac ostatnio znajomemu jak dziala jego zennnon...

odbija sie swiatlo od dolnej czesci odblyznika i wali po oczach.. pieknie to widac jak sie stanie kilka metrow przed samochodem... oczywiscie on problemu nie widzi bo mu przeglad podbili... angryfire.gif

Napisano

> probowalem pokazac ostatnio znajomemu jak dziala jego zennnon...

> odbija sie swiatlo od dolnej czesci odblyznika i wali po oczach..

> pieknie to widac jak sie stanie kilka metrow przed samochodem...

> oczywiscie on problemu nie widzi bo mu przeglad podbili...

Niech se ma te zenony, ale niech do cholery ustawi światła prawidłowo.

Nawet po zwykłej wymianie żarówek, gdy trzeba wyjmowac lampę (u mnie trzeba) światła potrafią swiecić w kosmos. Ustawienie to tylko 10zł na stacji diagnostycznej.

Napisano
  • Autor

> probowalem pokazac ostatnio znajomemu jak dziala jego zennnon...

> odbija sie swiatlo od dolnej czesci odblyznika i wali po oczach..

> pieknie to widac jak sie stanie kilka metrow przed samochodem...

> oczywiscie on problemu nie widzi bo mu przeglad podbili...

A jakby nie podbili, to by wyjął zenony, zrobił przegląd i znów włożył. Sądzę że taka operacja nie jest mocno pracochłonna. Inna sprawa że diagnosta podbijając dowód tylko upewnił znajomego że ten nie robi nic złego... oslabiony.gif

Ja osobiście do samodzielnie wstawianych zestawów HID nie mam większych zastrzeżeń, o ile zrobione są porządnie, wyregulowane oraz kierowca wie do czego służy pokrętło regulacji wysokości świateł. Dużo gorsi są kierowcy ze źle ustawionymi światłami.

Oczywiście HID+nieprawidłowy montaż lub HID+źle ustawione światła to totalna masakra, ale na szczęście jeszcze tak wielu ich nie ma i mam nadzieję że Policja zacznie wyłapywać takie przypadki, bo szczególnie trudne do namierzenia nie są.

Napisano

> Niech se ma te zenony, ale niech do cholery ustawi światła

> prawidłowo.

ale ma ustawione prawidlowo... tylko nie ma wyraznej granicy swiatlo/cien bo dol lampy mocno odbija swiatlo i swieci do gory osepiajac...

> Nawet po zwykłej wymianie żarówek, gdy trzeba wyjmowac lampę (u mnie

> trzeba) światła potrafią swiecić w kosmos. Ustawienie to tylko

> 10zł na stacji diagnostycznej.

20... co nie ma znaczenia...

Napisano

> A jakby nie podbili, to by wyjął zenony, zrobił przegląd i znów

> włożył. Sądzę że taka operacja nie jest mocno pracochłonna. Inna

> sprawa że diagnosta podbijając dowód tylko upewnił znajomego że

> ten nie robi nic złego...

> Ja osobiście do samodzielnie wstawianych zestawów HID nie mam

> większych zastrzeżeń, o ile zrobione są porządnie, wyregulowane

> oraz kierowca wie do czego służy pokrętło regulacji wysokości

> świateł. Dużo gorsi są kierowcy ze źle ustawionymi światłami.

> Oczywiście HID+nieprawidłowy montaż lub HID+źle ustawione światła to

> totalna masakra, ale na szczęście jeszcze tak wielu ich nie ma i

> mam nadzieję że Policja zacznie wyłapywać takie przypadki, bo

> szczególnie trudne do namierzenia nie są.

no ok ale w tych lampach nie jest mozliwe poprawne zamontowanie palnikow bo dol zawsze bedzie odbijac swiatlo... o ile z zarowka zwykla nie ma problemu bo nie odbija sie od tej czesci lampy z taka swiatloscia to z palinkiem juz jest... ale coz... niektorzy nigdy tego nei zrozumia... jesmu swieci dobrze... i widac w dupie to ma ze jak kogos minie to on pozniej nic nie widzi...

swojego czasu duzo samochodw z ukrainy jezdzilo na dlugich, bo przeciez on lepiej widzi... tyle ze szybko sie nauczyli do czego sluza dlugie, natomiast Polakow ciezko nauczyc szacunku dla innych...

Napisano

>> Ja osobiście do samodzielnie wstawianych zestawów HID nie mam

> świateł.

Też racja. Obiektywnie trzeba dodać, że jednak takie HIDy (czyli druciarstwo z allegro.pl) oślepia w mniejszości. Odkąd mam u siebie ksenony bacznie obserwuję wszystkie inne mijane pojazdy z tym rodzajem oświetlenia.

Tymbardziej, że domową robotę łatwo rozpoznać, no bo taki jeden z drugim musi zaakcentować, że podwoił wartość swojego bolidu montując takie luksusowe oświetlenie. zlosnik.gif W tym celu aby nikt nie miał wątpliwości, że i jego stać na ksenony za 199,00 brutto - nie patrząc na jakość światła - a tylko na fakt pokazania wszystkim w około - 99% takich samoróbek nie ma światła białego, a o gorszych parametrach: niebieskie, rzadko różowawe. sciana.gif

Tym sposobem już z daleka wiesz z kim masz do czynienia - niebieskie=prawie 100% druciarstwo.

Ale te druciarstwo w większości mnie nie oślepia.

Ale jak mijam kogoś kto mnie oślepia (czy zwykłe cze ksenon) zawsze daję mu znać długimi - nie wiem czy wyciągnie z tego wnioski.

Stacje kontroli pojazdó mogły by być bardziej czułe na te wynalazki też.

Napisano

> Niech se ma te zenony, ale niech do cholery ustawi światła

> prawidłowo.

> Nawet po zwykłej wymianie żarówek, gdy trzeba wyjmowac lampę (u mnie

> trzeba) światła potrafią swiecić w kosmos. Ustawienie to tylko

> 10zł na stacji diagnostycznej.

Albo 3 minuty pod blokiem - ustawić np. wg drugiego reflektora...

Napisano

> Ale jak mijam kogoś kto mnie oślepia (czy zwykłe cze ksenon) zawsze

> daję mu znać długimi - nie wiem czy wyciągnie z tego wnioski.

Ja też i często jak włącze takiemu długie na 4-5 sekund przed nim to on zaczyna mi blikać idiota zlosnik.gif Tylko tacy nie zdają sobie sprawy że jakby z jakby cały czas długimi włączonymi sciana.gif

Napisano

> no ok ale w tych lampach nie jest mozliwe poprawne zamontowanie

> palnikow bo dol zawsze bedzie odbijac swiatlo... o ile z zarowka

> zwykla nie ma problemu bo nie odbija sie od tej czesci lampy z

> taka swiatloscia to z palinkiem juz jest...

czyli nie ma tam soczewek?

Napisano

System samopoziomowania, czego 90% "ciemnego społeczeństwa" nie chce przyjąć do wiadomości to NIE JEST (!!!!!) system dynamicznego poziomowania wiązki - ewentualne ruchy układu w ramach ruchów nadwozia w żadnym wypadku NIE mają za zadanie kompensowania dynamicznych ruchów nadwozia względem podłoża.

To, że współczesne układy, zwłaszcza soczewkowe poziomują się względnie szybko (cykl poziomowania przy starcie systemu, czyli z poprzedniego poziomu max w dół i wyrównanie na nowy poziom trwa krócej niż 3 sek) to wciąż daleko im z czasem reakcji do układów z poziomowaniem dynamicznym.

Światła wyładowcze oparte na FF poziomują się nawet 10+ sek od startu i tu to już w ogóle nie ma żadnej dynamiki.

Układy z dynamicznym poziomowaniem wiązki dopiero wchodzą do produkcji i od niedawna są legalne...

Samopoziomowanie ma li tylko zastępować omylnego człowieka w kręceniu pokrętełkiem od regulacji wysokości wiązki i rację mają ci, którzy mówią, że da się w ten sposób zastąpić układ samopoziomujący, tyle, że układ samopoziomujący ma wyręczać zapominalskich - po to jest obowiązkowy.

Aaaa, jeszcze jedno - światła wyładowcze bez względu na ilość zastosowanych patentów ustawia się (uwagaaaaaaaa) RĘCZNIE na zwykłym ekraniku jak tradycyjne chamskie żarówy wolframowe.

Nie ma, że "się samo"...

Też "ciemny lud" niekoniecznie wie...

Napisano

> ... ale i tak wszyscy (95% bez ksenonów) wiedzą lepiej, że to nie

> działa.

> Więc już dałem spokój.

Popatrz wyżej...

To działa, ale nie tak, jak Ty myślisz, że działa.

Napisano

> czyli nie ma tam soczewek?

Ale inne soczewki pod H4/7 inne pod ksenon.

Dlatego palniki macowane w miejsce normalnych halogenów "nadrabiają" jakimiś blaszkami, które mają powodować ich normalne świecenie. Różnie to wychodzi.

Tu masz taki panik pod H4:

281936561-zarnikH4.jpg

post-15739-14352499888224_thumb.jpg

Napisano

> czyli nie ma tam soczewek?

soczewki byly dopiero w ss-kach... a to juz zupelnie nowy przod takze niekompatybilne...

Napisano

> Ja osobiście do samodzielnie wstawianych zestawów HID nie mam

> świateł. Dużo gorsi są kierowcy ze źle ustawionymi światłami.

Problemem jest to, że nie każdy reflektor się pod "zenony" nadaje - jeżeli daje dużo światła rozproszonego, to choćbyś pod sznurek takie światełka ustawił, to będą dawać w gały, bo nie unikniesz światła rozproszonego, które przy zastosowaniu lamp wyładowczych jest wielokrotnie silniejsze, przez co zwyczajnie dokuczliwe.

Realnie -niewiele lamp opartych o rozpraszacze w kloszach jest w stanie sensownie pchnąć lampę wyładowczą.

W lampach FF jest lepiej, ale i to nie zawsze...

Napisano

> Popatrz wyżej...

> To działa, ale nie tak, jak Ty myślisz, że działa.

Ale ja nie piszę jak ja myślę, ale co zaobserowałem, oraz co pisze w instrukcji.

Oczywiście, że ma to bezwłądność. I być może na jezdni o profilu sinusoidy i rozhuśtaniu nadwozia by to nie pomogo, ale w normalnym ruchu to działa całkiem dobrze - czyli np. przejeżdżam przez "leżącego policjanta" czy torowisko. Oczywiście to też nie jest tak, że zaraz kompensuje wychył, ale gdy powiedzmy przód jeszcze się unosi (powiedzmy jest na poziomie 3/4 całego wychyłu) wiązku już leci w dół. POtem nadwozie (przód) opada - zanim opadnie na sam dół już wiązka idzie w góre. Są pewne opóźnienia, ale... bez tego światło by świciło chyba na wysokośc pierwszego pietra w momencie najwyższego wychyłu nadwozia.

Wiem, że to nie działa równocześnie z wychyłami.

Napisano

> Problemem jest to, że nie każdy reflektor się pod "zenony" nadaje -

> jeżeli daje dużo światła rozproszonego, to choćbyś pod sznurek

> takie światełka ustawił, to będą dawać w gały, bo nie unikniesz

> światła rozproszonego, które przy zastosowaniu lamp wyładowczych

> jest wielokrotnie silniejsze, przez co zwyczajnie dokuczliwe.

> Realnie -niewiele lamp opartych o rozpraszacze w kloszach jest w

> stanie sensownie pchnąć lampę wyładowczą.

> W lampach FF jest lepiej, ale i to nie zawsze...

wlasnie takim przykladem jest saab 900, 9-3

Napisano

Dynamiczne poziomowanie w praktyce pozwala niemalże linijkę do odległości przyłożyć - nawet dość żwawe przejechanie przez garb nie rusza wiązki.

Wynikające z dość prostej konstrukcji systemu poziomującego dynamiczne wahania to nie dynamiczne poziomowanie wiązki i do tego piję - używanie tego typu określeń do - de facto - błędów systemu to "wielkie semantyczne..." i tak dalej ;-), podnoszone zresztą często tak przez zwolenników jak i przeciwników "allegrozenonów".

Napisano

> wlasnie takim przykladem jest saab 900, 9-3

W którą stronę ? ;-)

Napisano

> W którą stronę ? ;-)

poczytaj moje wczesniejsze posty... ;>

w skorcie: oblysnik jest tak skonstruowany ze przy palinku wali po oczach swiatlo odbite od jego dolnej czesci

Napisano
  • Autor

> System samopoziomowania, czego 90% "ciemnego społeczeństwa" nie chce

> przyjąć do wiadomości to NIE JEST (!!!!!) system dynamicznego

> poziomowania wiązki - ewentualne ruchy układu w ramach ruchów

> nadwozia w żadnym wypadku NIE mają za zadanie kompensowania

> dynamicznych ruchów nadwozia względem podłoża.

To po co kompensują na bieżąco?

Nie lepiej byłoby zbierać średnią z dłuższego okresu, albo poziomować tylko na postoju jak wiadomo że podczas jazdy i tak nikt nie wysiądzie?

Możliwe że masz rację (a prawie na pewno ją masz) nie było to głównym założeniem, ale wydaje mi się że zostało to wykorzystane "przy okazji".

> To, że współczesne układy, zwłaszcza soczewkowe poziomują się

> względnie szybko (cykl poziomowania przy starcie systemu, czyli

> z poprzedniego poziomu max w dół i wyrównanie na nowy poziom

> trwa krócej niż 3 sek) to wciąż daleko im z czasem reakcji do

> układów z poziomowaniem dynamicznym.

Powiedziałbym że w Omedze z 1999 roku (czyli już nie takiej współczesnej) po starcie poziomują się szybciej niż zdążą zaświecić. Raczej jest to ok sekundy niż 3 sekund.

> Światła wyładowcze oparte na FF poziomują się nawet 10+ sek od startu

> i tu to już w ogóle nie ma żadnej dynamiki.

Co to jest FF? Nie każdy jest biegły w tych tematach, a google nie dostarcza wprost jednoznacznych odpowiedzi.

> Aaaa, jeszcze jedno - światła wyładowcze bez względu na ilość

> zastosowanych patentów ustawia się (uwagaaaaaaaa) RĘCZNIE na

> zwykłym ekraniku jak tradycyjne chamskie żarówy wolframowe.

> Nie ma, że "się samo"...

Tylko co to ma do tematu tego wątku?

Napisano
  • Autor

> Oczywiście, że ma to bezwłądność. I być może na jezdni o profilu

> sinusoidy i rozhuśtaniu nadwozia by to nie pomogo, ale w

> normalnym ruchu to działa całkiem dobrze - czyli np. przejeżdżam

> przez "leżącego policjanta" czy torowisko.

Śpiący policjant jest złym przykładem, bo jakbyś bardzo wolno przejeżdżał (tak że wahacze by się nie poruszyły - można sobie wyobrazić taką sytuację), to system poziomowania też by się nie ruszył, tzn jakbyś był przednimi kołami na garbie to świeciłbyś w kosmos. smile.gif

Napisano
  • Autor

> Dynamiczne poziomowanie w praktyce pozwala niemalże linijkę do

> odległości przyłożyć - nawet dość żwawe przejechanie przez garb

> nie rusza wiązki.

Czyli żwawy podjazd z płaskiego pod górkę też tego nie ruszy? W takim razie jak to działa że wykrywa że garb nie jest górką?

Napisano

> Czyli żwawy podjazd z płaskiego pod górkę też tego nie ruszy? W takim

> razie jak to działa że wykrywa że garb nie jest górką?

chwila myslenia daje taki wniosek: mierzymy odlegosc od ziemi bezwzgledna a nie wzgledna... biglaugh.gif

Napisano

> soczewki byly dopiero w ss-kach... a to juz zupelnie nowy przod

> takze niekompatybilne...

ss-kach?

zdradz moze jakie auto?

Napisano

> ss-kach?

> zdradz moze jakie auto?

takie jak moje... biglaugh.gif

czyli 900 ng + 9-3 i gen bo lampy tam byly iodentyczne

Napisano
  • Autor

> Wynikające z dość prostej konstrukcji systemu poziomującego

> dynamiczne wahania to nie dynamiczne poziomowanie wiązki i do

> tego piję - używanie tego typu określeń do - de facto - błędów

> systemu to "wielkie semantyczne..." i tak dalej ;-),

Ale spokojnie. Wyjechałeś sam z tym "dynamicznym poziomowaniem wiązki", kiedy my tu tylko dyskutujemy o tym jak zachowuje się samopoziomowanie w aktualnie produkowanych samochodach.

Poza tym co jest takiego w tym określeniu ("dynamicznym poziomowaniem wiązki") co nie jest zgodne z aktualnie stosowanymi układami samopoziomowania? Poziomuje wiązkę? Poziomuje. Działa dynamicznie? Działa. To że system o którym piszesz jest "bardziej dynamiczny" (znaczy mądrzejszy) od aktualnych, to już inna sprawa.

Napisano
  • Autor

> chwila myslenia daje taki wniosek: mierzymy odlegosc od ziemi

> bezwzgledna a nie wzgledna...

No tak, a co z dłuższymi garbami? Zostawiamy jednak margines błędu dla działania takiego "dynamicznego systemu", czy jednak ma działać idealnie w każdych warunkach?

Napisano

> To po co kompensują na bieżąco?

Bo wynika to z natury systemu - nie jest to założenie celowe.

> Nie lepiej byłoby zbierać średnią z dłuższego okresu, albo poziomować

> tylko na postoju jak wiadomo że podczas jazdy i tak nikt nie

> wysiądzie?

lepiej, ale też i drożej, więccc... :-)

> Możliwe że masz rację (a prawie na pewno ją masz) nie było to głównym

> założeniem, ale wydaje mi się że zostało to wykorzystane "przy

> okazji".

> Powiedziałbym że w Omedze z 1999 roku (czyli już nie takiej

> współczesnej) po starcie poziomują się szybciej niż zdążą

> zaświecić. Raczej jest to ok sekundy niż 3 sekund.

Może nie działają ? ;-)

> Co to jest FF? Nie każdy jest biegły w tych tematach, a google nie

> dostarcza wprost jednoznacznych odpowiedzi.

FreeField - "reflektory z gładkim szkłem" tak w skrócie.

Napisano

> Działa

> dynamicznie? Działa.

Nie działa :-)

> To że system o którym piszesz jest

> "bardziej dynamiczny" (znaczy mądrzejszy) od aktualnych, to już

> inna sprawa.

Tyle, że podajesz pewien błąd wynikający z konstrukcji jako dodatkowy ficzer, a to już nadużycie, które często bywa argumentem w dyskusjach n/t allegrozenonów, gdzie obie strony mylą autopoziomowanie z poziomowaniem dynamicznym - oba nic wspólnego nie mają ze sobą.

Napisano

> Czyli żwawy podjazd z płaskiego pod górkę też tego nie ruszy? W takim

> razie jak to działa że wykrywa że garb nie jest górką?

Żyroskop ?

Nie zgłębiałem jeszcze technikaliów, oglądałem póki co kilka prezentacji w wykonaniu różnych producentów.

Biorąc pod uwagę szybkość działania obstawiam, że temat bez tego typu elementów się nie obędzie - sam "czujnik z linką" przy elementach zawieszenia to może być krótko.

Napisano

> poczytaj moje wczesniejsze posty... ;w skorcie: oblysnik jest tak

> skonstruowany ze przy palinku wali po oczach swiatlo odbite od

> jego dolnej czesci

Aaaa.

No to możliwe.

Napisano

> No tak, a co z dłuższymi garbami? Zostawiamy jednak margines błędu

> dla działania takiego "dynamicznego systemu", czy jednak ma

> działać idealnie w każdych warunkach?

Działa w zależności od dynamicznych przechyłów nadwozia - przyspieszasz - skraca wiązkę, hamujesz - wydłuża.

Jak pisałem wyżej - imo system musi być oparty o elementy czujnikowe nieco wyższej klasy niż 'czujniczek przy ośce' - za duża jest bezwładność takich elementów, żeby system zadziałał właściwie.

Napisano

raczej zyroskop to nie bedzie tylko juz cos innego calkiem - nie pamietam nazwy. w domu ewentualnie moge sprawdzic. wlasnie uwzglednia przyspieszenie, przeciazenia szczegolnie do reflektorow adaptacyjnych.

edit:

ma to byc kamerton.

Napisano
  • Autor

> Bo wynika to z natury systemu - nie jest to założenie celowe.

> lepiej, ale też i drożej, więccc... :-)

> Może nie działają ? ;-)

Nikt nie pisał że jest to założenie celowe, ale o tym że system w uproszczeniu spełnia tę funkcję.

Co do drożej... bez przesady. Ile kosztowałby taki układzik uśredniający w porównaniu do całego systemu.

Co do poziomowania po włączeniu - działa, właśnie myślałem że nie działa bo nie widziałem z pozycji kierowcy i dlatego swego czasu specjalnie sprawdzałem. zlosnik.gif

Dzięki za wyjaśnienie FF.

Napisano

> Nikt nie pisał że jest to założenie celowe, ale o tym że system w

> uproszczeniu spełnia tę funkcję.

> Co do drożej... bez przesady. Ile kosztowałby taki układzik

> uśredniający w porównaniu do całego systemu.

Zapytaj ile kosztuja takie co poziomuja lufe czolgu w czasie rzeczywistym wink.gif Glownie dlatego praktycznie nie ma takich systemow w autach seryjnych.

Napisano
  • Autor

> Zapytaj ile kosztuja takie co poziomuja lufe czolgu w czasie

> rzeczywistym.

Spójrz na kontekst. wink.gif Chodziło mi o cenę układu uśredniającego albo robiącego poziomowanie tylko na postoju.

Napisano
  • Autor

> Działa w zależności od dynamicznych przechyłów nadwozia -

> przyspieszasz - skraca wiązkę, hamujesz - wydłuża.

A obecnie produkowane układy "na ośce" to dynamicznie w zależności od przechyłów nadwozia nie działają? Jak dla mnie to jest to samo, tylko punkt odniesienia przesunięty w sensowniejsze "miejsce" i precyzja działania nieporównywalnie większa.

> Jak pisałem wyżej - imo system musi być oparty o elementy czujnikowe

> nieco wyższej klasy niż 'czujniczek przy ośce' - [....]

To akurat prawda i z tym nie polemizuję.

Napisano

> Nie działa :-)

> Tyle, że podajesz pewien błąd wynikający z konstrukcji jako dodatkowy

> ficzer, a to już nadużycie, które często bywa argumentem w

> dyskusjach n/t allegrozenonów, gdzie obie strony mylą

> autopoziomowanie z poziomowaniem dynamicznym - oba nic wspólnego

> nie mają ze sobą.

No tak, ale dyskutanci będący zwolennikami allegrowym HIDów, choć inni także - twierdzą, że:

- samopoziomowanie działa tylko w czasie uruchamiania lamp

- jest to zamiast ręcznego pokrętła - a więc w ogóle zbędne, bo oni sobie sami pokręcą

- nie działa w trakcie jazdy

A w tym temacie chodzi właśnie o to, że działa w czasie jazdy, starają sie jak mogą, aby wiązka była na odpowiedniej wysokości.

Więc:

- to działa (oczywiście zaraz będa argumenty o bezwładności systemu: jest mniejszy lub większy, ale bez tego to już w ogłel katastrofa - więc to żaden argument)

- jest potrzebne

Napisano

> Ale inne soczewki pod H4/7 inne pod ksenon.

> Dlatego palniki macowane w miejsce normalnych halogenów "nadrabiają"

> jakimiś blaszkami, które mają powodować ich normalne świecenie.

> Różnie to wychodzi.

> Tu masz taki panik pod H4:

nie graj nieuczciwie, to jest bixenon a nie xenon, o ile dobrze pamietam to xenon pod h4 juz takiego kapturka nie ma

Napisano

> nie graj nieuczciwie

>, to jest bixenon a nie xenon, o ile dobrze

> pamietam to xenon pod h4 juz takiego kapturka nie ma

Szczerze - to do końca nie wiem. Nie wnikałem w ten temat. Jedynie jak mi padł jeden ksenon w poszukiwaniu palnika natykałem się co chwilę na aukcję tych różnych z blaszkami i tak to sobie zapamiętałem.

A czy tobie nie chodzi czasami o mechaniczną przesłonę w kloszu w biksenonach?

Bo jeżeli o tą - to blaszka pokazana na moim zdjęciu do tego nie służy. Ona właśnie ma za zadanie uformowanie strumienia światła.

Napisano

> Szczerze - to do końca nie wiem. Nie wnikałem w ten temat. Jedynie

> jak mi padł jeden ksenon w poszukiwaniu palnika natykałem się co

> chwilę na aukcję tych różnych z blaszkami i tak to sobie

> zapamiętałem.

> A czy tobie nie chodzi czasami o mechaniczną przesłonę w kloszu w

> biksenonach?

> Bo jeżeli o tą - to blaszka pokazana na moim zdjęciu do tego nie

> służy. Ona właśnie ma za zadanie uformowanie strumienia światła.

byc moze, ale zwykly xenon pod h4 kompletnie inaczej wyglada.

Napisano

> byc moze, ale zwykly xenon pod h4 kompletnie inaczej wyglada.

Ale normalny palnik ksenonowy, normalnej firmy (OSRAM, PHILIPS) nie ma żadnych blaszek. Bańka z ksenonem, w której wytwarzany jest ług elektryczny nie jest osłonięta z żadnej strony. A właśnie palniki pod normalne reflektory mają takie różne blaszki.

Napisano

> Ale normalny palnik ksenonowy, normalnej firmy (OSRAM, PHILIPS) nie

> ma żadnych blaszek. Bańka z ksenonem, w której wytwarzany jest

> ług boje_sie.gif elektryczny nie jest osłonięta z żadnej strony. A właśnie

> palniki pod normalne reflektory mają takie różne blaszki.

nie chce mi sie jakos zawziecie udowadniac, ale albo nie wiesz jak to wyglada albo na sile probujesz naciagac

http://www.allegro.pl/item538105375_xenony_xenonowe_h1_h4_h7_d2s_d2r_nowe_35w_warszawa.html

http://www.allegro.pl/item535486385_bielany_bemowo_zarnik_hid_h1_h3_h4_h7_hb3_h.html

2 przykladowe aukcje, wiecej mi sie nie chce szukac.

Napisano

> nie chce mi sie jakos zawziecie udowadniac, ale albo nie wiesz jak to

> wyglada albo na sile probujesz naciagac

> http://www.allegro.pl/item538105375_xenony_xenonowe_h1_h4_h7_d2s_d2r_nowe_35w_warszawa.html

> http://www.allegro.pl/item535486385_bielany_bemowo_zarnik_hid_h1_h3_h4_h7_hb3_h.html

> 2 przykladowe aukcje, wiecej mi sie nie chce szukac.

Nic na siłę nie udawadniam, ale jak w normalnym reflektorze (czyli pod H4/7) można zrobić bi-ksenon? Przecież to trzeba zmienić cały reflektor, który ma ruchomą przesłonę. I właśnie brak tej przesłony w reflektorze jest nadrabiane blaszką na samym palniku.

Zaglądają do podanych przez Ciebie aukcji - każde mają blaszki. Zobacz na allegro palniki d2s - brak jakiejkolwiek obudowy wokół nich.

Napisano

> Nic na siłę nie udawadniam, ale jak w normalnym reflektorze (czyli

> pod H4/7) można zrobić bi-ksenon? Przecież to trzeba zmienić

> cały reflektor, który ma ruchomą przesłonę. I właśnie brak tej

> przesłony w reflektorze jest nadrabiane blaszką na samym

> palniku.

> Zaglądają do podanych przez Ciebie aukcji - każde mają blaszki.

> Zobacz na allegro palniki d2s - brak jakiejkolwiek obudowy wokół

> nich.

ale zauwaz ze ja caly czas pisze o xenonie a nie o bixenonie, bo ze w bi trzeba nadrabiac braki reflektora blaszkami to widze i wiem, bo nawet mialem bi pod h4 w rece, ba nawet zamontowalem to u siebie w lampie (od razu pisze, zeby ktos sie nie uniósl - pozyczylem od kumpla, zamontowalem to w cc, wyjechalem na pusta droge i przejechalem z 500 metrow. Swiecilo wszedzie tylko nie tam gdzie trzeba, naturalnie pozniej zostalo to wywalone. Xenon swieci powiedzmy akceptowalnie, choc jak to przy ryflowanym szkle - zdecydowanie szalu nie ma).

Podsumowujac - Ty piszesz o bixenonie (i tu nie przecze - masz racje) a ja o xenonie. Nie dogadalismy sie 20.GIF

Napisano

> Nic na siłę nie udawadniam, ale jak w normalnym reflektorze (czyli

> pod H4/7) można zrobić bi-ksenon? Przecież to trzeba zmienić

> cały reflektor, który ma ruchomą przesłonę. I właśnie brak tej

> przesłony w reflektorze jest nadrabiane blaszką na samym

> palniku.

> Zaglądają do podanych przez Ciebie aukcji - każde mają blaszki.

> Zobacz na allegro palniki d2s - brak jakiejkolwiek obudowy wokół

> nich.

d2s nie ma jakiejkolwiek obudowy bo to jest palnik do soczewki. d2r ma obudowę bo jest do lamp z odbłyśnikiem paraboloidalnym. I nie ma to nic wspólnego z biksenonem. Polecam http://skoda.autokacik.pl/pages/zarowki/zarowki.htm

Napisano

> bo ze w

> bi trzeba nadrabiac braki reflektora blaszkami to widze i wiem,

> bo nawet mialem bi pod h4 w rece, ba nawet zamontowalem to u

> siebie w lampie (od razu pisze, zeby ktos sie nie uniósl -

Chłopie, bzdury prawisz.

Zrobienie biksenonu pod H4 (czy inną żarówkę dwuwłóknową), który będzie świecił światłem wyładowczym na długich to impreza za worek złota duży na tyle, że nikt by tego nie kupił, albo działanie będzie duuuuużo pozostawiać do życzenia.

Robi się zazwyczaj tak, że wstawia się w 1 oprawę 2 palniki - jeden wolframowy obsługujący długie, jeden wyładowczy obsługujący mijania.

Osobiście uważam, że awykonalne przy tych budżetach jakich się to produkuje jest zrobienie tego w geometrii takiej, żeby nawet nie tyle dało się ustawić światła, co uformować sensownie wiązkę, aby Bozi w okno nie walić.

Ew "blaszki" itp wynikają z tego, że producentowi TANIEJ jest obłożyć żelastwem z puszki po coli palnik, niż bawić się we wbudowywanie przesłon w palnik lub nanoszenie przesłon na bańkę, jak to ma miejsce w firmowych D2R.

W H4 blaszka spełnia głównie rolę PRZESŁONY dla świateł mijania, a nie odbłyśnika - ta druga rola jest tylko "przy okazji".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.