Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupno samochodu - sposób płatności

Featured Replies

Napisano

Szukam informacji jak bezpiecznie zrealizować transakcję zakupu auta używanego od osoby prywatnej, gdy w grę wchodzą większe kwoty i gotówka nie może być użyta. A jak to wygląda w przypadku zakupu np. w Niemczech i transferu pieniędzy z Polski ?

Napisano

nie wiem co znaczy u Cobie wieksze pieniadze ale szczerze powiem ze nie znam osoby ktora by nie mala gotowki jadac po auto do D kilkanscie czy nawet kilkadziesiat keuro pakuje sie poprostu po kieszeniach

Moze kupujac maszyny czy sprzet budowlany to mozna przelac na konto ale to sa zupelnie inne kwoty i inna grupa sprzedawcow wink.gif

Napisano

Hmm.

Ja w Polsce jak kupowalem auta to zawsze mialem ze soba gotowke.

W Irlandii jak kupowalem auto to dogadalem sie z wlascicielka, ze mamy oboje konto w tym samym banku i dostep do niego przez internet, wiec u niej w domu ja zrobilem przelew a ona sobie sprawdzila czy doszedl.

I tak wygladalala transakcja.

A w niemczech... hmm.

Pewnie najwygodniej wziac gotowke.

Ale jesli robisz czesto transakcje tam, to zawsze mozesz sobie zalozyc konto w niemieckim banku i przelewac tam pieniadze z polski przed planowana transakcja.

I potem na miejscu w miare potrzeby pieniadze z banku wyjmowac lub robic przelew sprzedajacemu.

W Irlandii kupowalem jeszcze kilka innych samochodow (mniej wartych) to zwykle to wygladalo tak, ze jechalem ogladnac, jesli sie okazalo ze mi sie auto podoba i biore, to wtedy jechalem do bankomatu wyjac pieniadze i wracalem zeby sfinalizowac transakcje.

Nigdy nie jezdzilem z pieniedzmi ogladac auta bo nigdy nie wiesz na kogo trafisz - bez wzgledu w jakim kraju.

Napisano
  • Autor

To wszystko sie opiera na założeniu, że robisz przelew, sprzedający czeka na pojwienie się pieniędzy i potem dopiero wydaje auto.

Zresztą w Polsce są chyba jakieś przepisy dotyczące przewozu większej gotówki czy nawet płatności gotówką ? Wiem, że obowiązaują one w przypadku firm ale co dla osób fizycznych ?

Napisano

> To wszystko sie opiera na założeniu, że robisz przelew, sprzedający

> czeka na pojwienie się pieniędzy i potem dopiero wydaje auto.

No tak.

Ale zazwyczaj jesli oboje maja konto w tym samym banku to nie ma z tym problemu bo przelew powinien dochodzic odrazu.

Napisano

najlepiej wziac konwoj w postaci znajomych i smigac z gotowka 270751858-jezyk.gif bo przy przelewie to co bedziesz czekal z wlascicielem do nastepnego dnia czy kwota sie pojawi na koncie ?:P

Napisano

> To wszystko sie opiera na założeniu, że robisz przelew, sprzedający

> czeka na pojwienie się pieniędzy i potem dopiero wydaje auto.

Ja zrobiłem przelew, sprzedający wydał auto a potem czekał na pojawienie się środków na koncie.

Kupiłem w ten sposób dwa auta oraz działkę.

Napisano

> Ja zrobiłem przelew, sprzedający wydał auto a potem czekał na

> pojawienie się środków na koncie.

> Kupiłem w ten sposób dwa auta oraz działkę.

Ja sprzedalem tak auto i wszustko zagralo ale wiecej juz tak nie zrobie

Dopiero pozniej dowiedzialem sie ze jest prosta mozliwosc nie pojawiania sie pieniedzy na koncie hehe.gif

Napisano

> Kupiłem w ten sposób dwa auta oraz działkę.

Ciekawe co by zrobil sprzedajacy, jakby pieniadze sie nie pojawily na jego koncie.

Napisano

Na umowie powinien być zapis podobny do tego: "Przedmiot sprzedaży zostanie przekazany Kupującemu po zapłaceniu Sprzedającemu całej kwoty ceny sprzedaży i dopóki sprzedajacy nie otrzyma kasy samochód jest cały czas jego własnością" Czy na konto czy do ręki to już inna rybka, ważne żeby mieć na to "kwit" iż osobie wpłaciliśmy na konto "potwierdzenie przelewu" lub gdy płacimy z ręki do ręki - pisemne potwierdzenie w którym sprzedający "kwituje taka i taka kwotę i się podpisuje".

Napisano

> Szukam informacji jak bezpiecznie zrealizować transakcję zakupu auta

> używanego od osoby prywatnej, gdy w grę wchodzą większe kwoty i

> gotówka nie może być użyta. A jak to wygląda w przypadku zakupu

> np. w Niemczech i transferu pieniędzy z Polski ?

W Polsce udałem się z pracownikiem komisu do banku, zrobiłem przy nim przelew, on wziął kopię potwierdzenia i wszyscy byli szczęśliwi. ok.gif

Napisano

zrobiłem dokładnie tak samo, przelew u mnie w domu. tylko że sprzedającym był gość, z którym pracowałem ponad 10 lat, więc wzajemne zaufanie też mieliśmy większe, niż z kimś obcym. waytogo.gif dla odmiany "stalowego rumaka" opłaciłem gotówką. waytogo.gif

Napisano

> W Polsce udałem się z pracownikiem komisu do banku, zrobiłem przy nim

> przelew, on wziął kopię potwierdzenia i wszyscy byli szczęśliwi.

Tak, z tym, że przelew można po paru minutach anulować...

Napisano

> Tak, z tym, że przelew można po paru minutach anulować...

Nie wiem nic na temat takiej opcji.

Napisano

> Dopiero pozniej dowiedzialem sie ze jest prosta mozliwosc nie

> pojawiania sie pieniedzy na koncie

zasadniczo tak źle i tak nie dobrze, bo gdy dostaniesz gotówkę do ręki to też nie masz pewności, że nie została wydrukowana poprzedniej nocy.... cfaniaczek.gifhahaha.gif

Napisano

> Szukam informacji jak bezpiecznie zrealizować transakcję zakupu auta

> używanego od osoby prywatnej, gdy w grę wchodzą większe kwoty i

> gotówka nie może być użyta. A jak to wygląda w przypadku zakupu

> np. w Niemczech i transferu pieniędzy z Polski ?

Ja zawsze bralem gotówke w kieszen i jechalem kupic auto ok.gif Tak samo w Polsce, jak i w Niemczech.

Napisano

> Tak, z tym, że przelew można po paru minutach anulować...

Nie bardzo anulować, chyba że osoba ma konto w innym banku i operacja będzie przeprowadzona na drugi dzień, ale wtedy nie wystawisz potwierdzenia przelewu, Gdy osoba sprzedająca ma konto w tym samym banku przelew idzie online, i aby go anulować trzeba dzwonić na centralę, a potem zaczynają się cyrki w stylu dlaczego chcesz anulować przelew i trzeba wszystko wyjaśnić, i kwota jest blokowana przez okres 30dni lub więcej do wyjaśniania sprawy.

Napisano

> Ciekawe co by zrobil sprzedajacy, jakby pieniadze sie nie pojawily na

> jego koncie.

Poszedłby pewnie z fakturą do sądu. Sąd wydałby nakaz zapłaty. Z nakazem zapłaty poszedłby do komornika. Komornik przyszedłby do mnie i wziął sobie kwotę z faktury + różne koszty. Chyba tak to działa.

Napisano

> Poszedłby pewnie z fakturą do sądu. Sąd wydałby nakaz zapłaty. Z

> nakazem zapłaty poszedłby do komornika. Komornik przyszedłby do

> mnie i wziął sobie kwotę z faktury + różne koszty. Chyba tak to

> działa.

Owszem.

A co jesli ty bys juz wtedy tam nie mieszkal ani nie mial zadnej kwoty z faktury.

Oczywiscie nie mowie personalnie o Tobie tylko o takiej sytuacji.

Ja bym nikomu nie wydal auta dopuki bym nie zobaczyl pieniedzy na swoim koncie.

Napisano

a czy jest jakis sposob oparty na zasadzie akredytywy., czyli wplacam pieniadze do banku, podpisuje umowe i odbieram auto, sprzedajacy idzie z ta umowa to banku i bank wydaje mu kase ?

Wydaje mi sie, ze tak by bylo bezpiecznie dla obydwu stron. Jako kupujacy balbym sie nosic wieksza gotowke. Jako sprzedajacy balbym sie przelewu po wydaniu auta.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.