Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

padlo Bingo -m

Featured Replies

Napisano

Witam!

Ratujcie panowie,bo jak nie damy rady to mi znowu w uj pieniedzy pojdzie... sciana.gif

Sytuacja wyglada tak:

Spalil sie komp od gazu(ze 7 juz raz )ale go polatalem, przejechalem jakis kilometr i znowu cos umarlo.... angryfire.gif

po przelaczeniu na gaz samochod schodzi z obrotow i gasnie jakby nie dostawal w ogole gazu... hmm.gif

Myslalem,ze gdzies zware mam ale zizolowalem cala instalacje i znowu cos padlo....

komp i wiazka byly zmieniane w czerwcu i pomomo pewnych udziwnien (np. bezpiecznik20 zamiast 10-tki) jezdzil spokojnie do soboty.... irked.gif

Co moze byc przyczyna nie podawania gazu do silnika? niewiem.gif

Samochod to Uno 1.5 na monowtrysku(aha-na benzynie problemu zadnego nie ma icon_rolleyes.gif)

Ktos cos wymysli??? wink.gif

Z gory dzieki 20.GIF

Napisano

wsadz srube zamiast silnika krokowego. Jesli bedzie chodzic to znaczy ze komputer albo sygnal z sondy lambda(wtedy albo przewod albo sama sonda)

Napisano

Podejrzewam ktoras z cewek elektozaworow. W polaczeniu ze zbyt duzym bezpiecznikiem zrobily swoje tzn uwalily sterownik

Napisano
  • Autor

> Podejrzewam ktoras z cewek elektozaworow. W polaczeniu ze zbyt duzym

> bezpiecznikiem zrobily swoje tzn uwalily sterownik

jak to wyglada i czy mozna to kupic oddzielnie (podejrzewam,ze chodzi o reduktor-slaby jestem z LPG biglaugh.gif).

Jak mialem kupiony nowy (w sensie nowka sztuka niesmigana) parownik to akcja byla taka sama wiec zalozylem stary na powrot i tez sie zastanawialem co z tym nowym bylo nie tak irked.gif

ok-krokowiec podmieniony na srube-nic nie dalo, podmienilem tez komputer(stary jeszcze mialem,sprobowalem go polatac ale ablo to nic nie dalo albo cos innego jest zwalone)-nadal nic.

da sie te cewki wymienic czy musze caly reduktor kupowac???

jeszcze cos mi sie przypomnialo-zanim padl komputer gazu to glupiala mi dioda od rezerwy gazu-zapalala sie jak chciala niewiem.gif

sprawdzilem czy przebicia nie ma,zaizolowalem jesczcze raz wszystko,pomimo,ze dobrze bylo i dalej to samo.... irked.gif

a parownik mam takowy:

identyczny a nawet dwa takie mam...

Napisano

Ja bym odłączył przewód od rezerwy( na wielozaworze butli), na początek.Jakby nie pomogło to bym wypiał zupełnie centralke sterującą, tylko kable na ,,krótko'' połączył w pozycji gaz...Jakby dalej nie było wiadomo to kabelki ciapu, ciapu po kolei i amperomierz w łapę - w końcu by wyszło szydło z worka. ok.gif

Napisano

Zwarcie międzyzwojowe na ktorymś z elektrozaworów! Sa trzy lub dwa. Na butli, przy reduktorze lub przy filtrze LPG.

A kto taki mądry po spaleniu bezpiecznika zakłada 20A zamiast poszukać przyczyny?screwy.gif

Napisano
  • Autor

> Zwarcie międzyzwojowe na ktorymś z elektrozaworów! Sa trzy lub dwa.

> Na butli, przy reduktorze lub przy filtrze LPG.

> A kto taki mądry po spaleniu bezpiecznika zakłada 20A zamiast

> poszukać przyczyny?

wiem,wiem ale prawie rok tak przejezdzil i nawet nie pyknal (glupi ma zawsze szczescie mlot.gif).

czyli do wymiany te elektrozawory...

idzie to kupic na sztuki? hmm.gif

gaziarz zaden mi pewnie nie sprzeda,nie? icon_rolleyes.gif

Napisano

> wiem,wiem ale prawie rok tak przejezdzil i nawet nie pyknal (glupi ma

> zawsze szczescie ).

jak nie pyknął jak spalił 7 kompów cfaniaczek.gif

> czyli do wymiany te elektrozawory...

albo jeden zepsuty

> idzie to kupic na sztuki?

> gaziarz zaden mi pewnie nie sprzeda,nie?

kliken

Napisano
  • Autor

> jak nie pyknął jak spalił 7 kompów

spalil jak byl zalozony nowy parownik wiec sie poddalem, zalozylem stary i na bezpieczniku 20A przejezdzil od czerwca do soboty a ja lubie wykorzystywac brak odciecia na gazie wiec latwo nie mial biglaugh.gif

jak mialem zalozony nowka sztuka parownik to bylo identycznie-palil sciezke (dokladnie ta sama za kazdym razem) zaraz po probie przelaczenia nawet przy bezpieczniku 3A,wiec wrocilem do starego na tym prznajmniej jezdzil icon_rolleyes.gif

> albo jeden zepsuty

dobra-najpierw zapodam ten z reduktora i chyba od razu wsadze go na ten nowy parownik co mi prawie od raku lezy i czeka nie wiem na co zeby.GIF

> kliken

dzieki wielkie,bo ja za nic nie moglem znalezc-jakies glupoty mi wyskakiwaly caly czas irked.gif

Napisano

zamiast na ślepo wymieniać pomierz rezystancje cewek wszystkich elektrozaworów i podaj

Napisano
  • Autor

> zamiast na ślepo wymieniać pomierz rezystancje cewek wszystkich

> elektrozaworów i podaj

ni mam czym beksa.gif

Napisano

> ni mam czym

castorama, miernik uniwersalny za 15zl ... zawsze taniej od kolejnego kompa zlosnik.gif

M.

Napisano
  • Autor

> kliken

dzieki wielkie 20.GIF,bo ja nawet nie wiedzial bym czego szukac niewiem.gif

dobra-no to operacja ta poczeka az zakupie ten miernik,a ze malo pali to na benzynie jakis czas wytrzymam wink.gif

Napisano
  • Autor

> kliken

dobra-jade dzis po ten multimetr i teraz moglbym prosic instrukcje jak pomierzyc te cewki blagam.gif

domyslam sie,ze czarny przewod musze gdzies przymasowac, a czerwony do cewki jeno, do ktorego bolca??? niewiem.gif

i tylko te cewki czy cos jeszcze??? niewiem.gif

w takich momentach uswiadamiam sobie jaki glupi jestem z elektroniki i elektryki mlot.gif

nie wkurzajcie sie na mnie-ja laik jestem,a czegos nauczyc bym sie chcial bow.gif

z gory wielkie dzieki bow.gif20.GIF

edit:

ok-no nabylem to cos i chyba dobrze uzylem(jesli nie to mnie poprawcie biglaugh.gif)

pomiary byly cztery:

cewka przy butli-wyszlo 11,5 ohm

cewka przy reduktorze stara(to,ktora aktualnie jezdzila do wysiadniecia komputera)- 11,9 ohm

cewka przy reduktorze z parownika kupionego w czerwcu(na nim tez sie komputer palil)-12,4 ohm

cewka przy reduktorze nowka sztuka niesmigana- 12 ohm

(podmienialem co by sprawdzic rozne opcje tych cewek wink.gif)

i co z tego wynika (zapewne to,ze krzywo pomierzylem rotfl.gif)???? niewiem.gif

jak dla mnie to te wyniki dosc podobne sa ale ja tam sie nie znam crazy.gif

jakies pomysly? hmm.gif

Napisano

Wyglądają dobrze. Jak widać każda z cewek (14V/12ohm=1,16A) bierze około 1A. Wszystkie razem 3,3A. Czyli przyczyna przepalania bezpiecznika tkwi gdzie indziej. Musisz gdzieś mieć przetartą/pękniętą izolację. Dokładnie trzeba przeglądnąć okablowanie. Może przewód zasilający elektrozawór na butli jest gdzieś walnięty? Łatwo go uszkodzić jak jest byle jak puszczony pod podwoziem. Poza tym powinien być w podwójnej koszulce. Ja kiedyś wymieniałem ten przewód na porządny bo ten co zamontowali gazmeni cały sparciał i spękała mu izolacja od soli.

Napisano
  • Autor

> Wyglądają dobrze. Jak widać każda z cewek (14V/12ohm=1,16A) bierze

> około 1A. Wszystkie razem 3,3A. Czyli przyczyna przepalania

> bezpiecznika tkwi gdzie indziej. Musisz gdzieś mieć

> przetartą/pękniętą izolację. Dokładnie trzeba przeglądnąć

> okablowanie. Może przewód zasilający elektrozawór na butli jest

> gdzieś walnięty? Łatwo go uszkodzić jak jest byle jak puszczony

> pod podwoziem. Poza tym powinien być w podwójnej koszulce. Ja

> kiedyś wymieniałem ten przewód na porządny bo ten co zamontowali

> gazmeni cały sparciał i spękała mu izolacja od soli.

dobra-czyli trza sie pod samochod rzucic jeno szkoda,ze snieg lezy spineyes.gif cieplo nie bedzie rotfl.gif

jeszcze jedno pytanie-jak bede kupowal komputer to kupic sam sterownik czy od razu z cala wiazka,przelacznikiem i krokowcem??? hmm.gif

Napisano

Lepiej skorzystać gdzieś z kanału.Nie wiem czy w twoim przypadku nie zdrowiej z cala wiązką.

Tnij niepotrzebne cytaty

Napisano
  • Autor

> Lepiej skorzystać gdzieś z kanału.Nie wiem czy w twoim przypadku nie

> zdrowiej z cala wiązką.

> Tnij niepotrzebne cytaty

niestety kanalu szybko nie znajde-postawie samochod na pienkach i jazde-silnik tak zmienialem to i kabelki posprawdzam rotfl.gif

z tym nowym kompem to poczekam az znajde co tak mi nawalalo,bo jak znowu 200zl wydam i mi sie znowu spali to chyba caly woz podpale sciana.gif

a czy jak podchodzi wiazka do tego sterownika i jest wtyczka to idzie cos w niej zmierzyc czy nie bardzo? hmm.gif

jak glupoty pisze to nie krzycz blagam.gifzeby.GIF

Napisano

jak masz gdzieś zwarcie takie ze coś dotyka/przebija się czyli raz zwarcie jest a raz go nie ma to ciężko coś pomierzyć.trzeba szukać organoleptycznie.

Napisano

> zamiast na ślepo wymieniać pomierz rezystancje cewek wszystkich elektrozaworów i podaj

Pewniejsza metoda to pomiar prądu po podłączeniu do 12V. Na sucho może nie być przebicia ...

Napisano
  • Autor

> Pewniejsza metoda to pomiar prądu po podłączeniu do 12V. Na sucho

> może nie być przebicia ...

yyy...wersje dla ułomnych poprosze czyli co dokladnie mam zrobic??? hmm.gifwink.gif

Napisano

> yyy...wersje dla ułomnych poprosze czyli co dokladnie mam zrobic???

Weź omomierz lub miernik uniwersalny - ustaw na pomiar prądu - najlepiej 10A (czasami trzeba przestawić miejsce podłączenia czerwonego kabelka) i podłącz tak:

1. (+) aku z czerwonym miernika,

2. czarny miernika z jednym pinem cewki

3. drugi pin cewki z (-) aku.

Napisano
  • Autor

> Weź omomierz lub miernik uniwersalny - ustaw na pomiar prądu -

> najlepiej 10A (czasami trzeba przestawić miejsce podłączenia

> czerwonego kabelka) i podłącz tak:

> 1. (+) aku z czerwonym miernika,

> 2. czarny miernika z jednym pinem cewki

> 3. drugi pin cewki z (-) aku.

dobra,dzieki jutro sie pobawie waytogo.gif20.GIF

jednak jeszcze jedno-w cewce sa daw piny (+) i (-)...

czarny kabelek miernika mam dac do (+) na cewce czy do (-)??? hmm.gif a to co zostanie do (-) aku,tak? hmm.gif

Dzizus,jaki ja niemota w tej materii jestem sciana.gif

Napisano
  • Autor

> Lepiej skorzystać gdzieś z kanału.Nie wiem czy w twoim przypadku nie

> zdrowiej z cala wiązką.

> Tnij niepotrzebne cytaty

Jeszcze jedno pytanko-jak sprawdzic czy krokowiec dziala? hmm.gifwink.gif

Idzie zrobic to bez dzialajacego sterownika??? hmm.gif

Napisano

> Jeszcze jedno pytanko-jak sprawdzic czy krokowiec dziala?

wstawić register i regulować ręcznie składem raz na uboga raz na bogatą ( przydałaby się kontrolka sondy lambda )mieszanki obserwując czy tłoczek się porusza

> Idzie zrobic to bez dzialajacego sterownika???

tylko jakimś testerem krokowca

Napisano
  • Autor

Ok-krokowiec raczej chodzi wiec go olewam biglaugh.gif

Przejzalem jeszcze raz cala instalacje-od butli do sterownika gazu i dyszy-zaden kabelek nie jest przeciet, nie ma zdartej izolacji ani nic podobnego-wszystko jest ok ok.gif (kabelki od wiazki sa z czerwca wiec w srodku raczej tez nie popekaly wink.gif).

Sprawdzilem tez ta rezystancje cewki pod pradem-11,9 na tej przy parowniku wiec chyba tez dobrze??? hmm.gif

Jakies pomysly co moze palic kompa,za kazdym razem ta sama sciezke??? niewiem.gif

A jak wrzuce wam zdjecie tego spalonego sterownika z wyszczegolnieniem, ktora to sciezka to da Wam to cos??? hmm.gif

I jeszcze jedno-czy uwalony regulator napiecia moze cos psuc??? niewiem.gif

z gory dzieki za cierpliowsc 20.GIFbow.gif

Napisano

> Sprawdzilem tez ta rezystancje cewki pod pradem-11,9 na tej przy

> parowniku wiec chyba tez dobrze???

pad.gif miernikiem rezystancji nie mierzy się pod prądem

> Jakies pomysly co moze palic kompa,za kazdym razem ta sama sciezke???

> A jak wrzuce wam zdjecie tego spalonego sterownika z

> wyszczegolnieniem, ktora to sciezka to da Wam to cos???

wrzuć, nie wiem czy coś powie ale może..

> I jeszcze jedno-czy uwalony regulator napiecia moze cos psuc???

głównie akumulator

Napisano
  • Autor

> miernikiem rezystancji nie mierzy się pod prądem

> wrzuć, nie wiem czy coś powie ale może..

> głównie akumulator

no jak bylo napisane,zeby sprawdzic pod +12V to nikt nie protestowal,zebym tego nie robil biglaugh.gif

olac wink.gif

Powoli przestaje miec juz sile do tego beksa.gif

Napisano

> no jak bylo napisane,zeby sprawdzic pod +12V to nikt nie

> protestowal,zebym tego nie robil

przecież nikt tak nie pisał icon_eek.gif

Napisano
  • Autor

> przecież nikt tak nie pisał

dobra-zle zrozumialem-zwracam honor bow.gifbow.gifbow.gif

bylem po nowy komputer u gazownika i troche mi znowu kabelkologie po swojemu pomodzil,wypierniczyl krokowiec i wstawil srube,inaczej poprowadzil odciecie wtryskiwacza benzyny,wstawil jakis przekaznik,wykrecil jakis bolec z elektrozaworu butli(teraz nie ma tego pykniecia jak przechodzi na gaz) i eureka-dziala brawo.gif (chociaz interfejs wysiadl-nie mozna sie podpiac pod niego teraz........ sciana.gif)

brak odciecia obrotow(to chyba przez ta srube,bo jak krokowiec mialem to odciecie bylo hmm.gif) wiec musialem sprawdzic jak jezdzi-ladnie szedl,bez bolu, ale spalania nie zdazylem sprawdzic-pozyczylem samochod bratu a ten stwierdzil,ze nie bedzie czekal jak sie nagrzeje i od razu przelaczy go na gaz awaryjnie...

efekt???-samochod w ogole nie odpala-przekaznik sie poszedl rabac,wiec go podmienilem ale woz zaczal oszukiwac beksa.gif

pokazuje,ze jedzie na gazie a spala benzyne,bo czuje co mi z rury leci biglaugh.gif pewnie cos zle podpialem z tym przekaznikiem ale to i tak cud,ze go w ogole uruchomilem rotfl.gif

jutro pojade do niego znowu,zeby jeszcze raz go ustawil,a bratu wozu juz nie dam.... czerwona.gif

zobaczymy ile wytrzyma icon_rolleyes.gif

Napisano

Gaziarz masakra, zamiast poszukać przyczyn wszystko wywalił i wstawił śrubę. Czyli masz teraz I generacje zeby.GIF Tym sposobem jak ci silnik nawali można go wywalić zapiąć dyszel i kunia i też pojedzie.

Napisano
  • Autor

> Gaziarz masakra, zamiast poszukać przyczyn wszystko wywalił i wstawił

> śrubę. Czyli masz teraz I generacje Tym sposobem jak ci silnik

> nawali można go wywalić zapiąć dyszel i kunia i też pojedzie.

a jak podlacze na nowo te kabelki co je poprzecinal,wstawie krokowca to moze cos jeszcze z tego byc??? niewiem.gif

w sumie przyczyne chyba niechcacy znalazlem-kable od krokowca polozyly sie na silniku i stopily sie praktycznie 4 w jeden(nie mam pojecia jak ja wczesniej tego nie zauwazylem sciana.gif)-chyba moglo to bruzdzic,nie? hmm.gif

Napisano

> a jak podlacze na nowo te kabelki co je poprzecinal,wstawie krokowca

> to moze cos jeszcze z tego byc???

a tego nie wiem co ten macher napsuł

> w sumie przyczyne chyba niechcacy znalazlem-kable od krokowca

> polozyly sie na silniku i stopily sie praktycznie 4 w jeden(nie

> mam pojecia jak ja wczesniej tego nie zauwazylem )-chyba moglo

> to bruzdzic,nie?

no właśnie cfaniak.gif

CBDU

Napisano
  • Autor

> a tego nie wiem co ten macher napsuł

> no właśnie

> CBDU

w sumie nic nie napsul-przecial 4 kabelki i podlaczyl je pod przekaznik(dwa zolte od wtryskiwacza chyba i niebieski z brazowym bodajze huk wie od czego ale to rozkminie jutro) i wyjal to cos z elektrozaworu z butli.

Popodpinam sie tak jak bylo wczesniej, zanim zaczal grzebac,

wsadze to cos co wyja z elektrozaworu bo mam takie samo w parowniku,ktory lezy i czeka na lepsze czasy, poprawie te kabelki od krokowca (wypiernicze to co sie zjaralo),dam bezpiecznik 3-ke i zobaczymy co bedzie- i tak na razie nie jezdzi na gazie wiec gorzej chyba nie bedzie hmm.gif

Mozliwe,ze dlatego nie chcial sie dac sprawdzic na interfejsie??? hmm.gif

i o co chodzi z tym CBDU??? niewiem.gifwink.gif

Napisano

> wykrecil jakis bolec z elektrozaworu butli(teraz nie

> ma tego pykniecia jak przechodzi na gaz)

To powinno być karalne... Takiego druciarza to powinno się na zawsze pozbawić licencji na wstawianie i serwisowanie instalacji LPG i przyszyć mu na stałe do rąk przecinak i młotek, bo do tego tylko się nadaje... No other comments.

PS. A CBDU to znaczy Co Było Do Udowodnienia, takie powiedzonko naukowe...

PS2. Gratuluję odwagi w kontaktach z takimi "fachowcami"...

Pozdr.

Napisano

Nie 3A tylko 7,5A.

CBDU= Co Było Do Udowodnienia

Napisano
  • Autor

> To powinno być karalne... Takiego druciarza to powinno się na zawsze

> pozbawić licencji na wstawianie i serwisowanie instalacji LPG i

> przyszyć mu na stałe do rąk przecinak i młotek, bo do tego tylko

> się nadaje... No other comments.

> PS. A CBDU to znaczy Co Było Do Udowodnienia, takie powiedzonko

> naukowe...

> PS2. Gratuluję odwagi w kontaktach z takimi "fachowcami"...

> Pozdr.

jak sie czlek nie zna to tak jest-skad moglem wiedziec,ze wlasnie psuje niewiem.gifbiglaugh.gif

olac-zmieilem wszystko po staremu-chyba wink.gif

nie mam pewnosci co do zoltych kabelkow od wtryskiwacza chyba hmm.gif

szly od kompa dwa identyczne zolte kabelki i kolo zrobil jakies obejscie przecinajac ja i teraz nie do konca wiem ktory to byl ktory spineyes.gif

nie jestem pewien czy dobrze podpialem ale:

-na starych, spalonych kompach mrygaja kontrolki gazu ale po przelaczeniu gasnie-spalone sa te sciezki o ktorych wczesniej mowilem wiec im sie nie dziwie ok.gif

-nowy komp po wczorajszej akcji mojego braciaka przestal mrugac kontrolkami i nie da sie przelaczyc na gaz-ani normalnie, ani awaryjnie sciana.gif czy te zolte kabelki moga miec cos wspolnego z kontrolkami(chyba nie bardzo irked.gif) co wiecej nowy komp ma strasznie posniedziale sciezki i "luty"-moze to miec wplyw na jego prace??? niewiem.gif

te kontrolki mi nie daja spokoju-dlaczego nie mrygaja??? beksa.gif

nowy komp w bloto??? niewiem.gifangryfire.gif

a co do fachowcow-kupilem od niego komputer,a przyokazyjnie zapytalem "co to moze byc???" no i sie zabral do roboty...

przynajmniej kasy nie chcial za robocizne zeby.GIF

Napisano

W załaczeniu instrukcja podłaczania i programowania Bingo-M, pewnie nie masz, bo się tak męczysz.

Cz. 1...

Napisano

hmm.gif plik jest uszkodzony

czy chciałeś zapodać to ?

jakiś tekst

to tak a'propos moich nieucinanych cytatów które kilują kilobajtami forum cfaniaczek.gif033102bebe_1_prv.gif

Napisano

> plik jest uszkodzony

nie jest, trzeba tylko usunąć dodane przez serwer forum numerki z przodu i można rozpakować

> czy chciałeś zapodać to ?

Tak, nie wiedziałem, że to jest udostępnione oficjalnie.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

wielkie dzieki za ten plik-przyda sie na pewno waytogo.gif

teraz mam takie pytanie-czy jesli na starych kompach kontrolki od gazu mrygaja, a na nowym nie to oznacza,ze nowy poszedl sie rabac??? hmm.gif

I czy jest jakas roznica przy tych zoltych kabelkach,ktory gdzie pojdzie(wiadomo,ze do wtryskiwacza ale jesli byly poprzecinane i podlaczylem je np."na krzyz",a nie tak jak szly seryjnie to bedzie to mialo wplyw na prace sterownika??? hmm.gif)

Ja wiem-pytania juk u 3-latka ale juz tyle latalem do tych specow i jak widze glupoty robili,ze chyba jednak musze sam to rozkminic spineyes.gifzeby.GIF

Napisano
  • Autor

ok-bez cytatu waytogo.gif

co do tego nowego kompa to wyglada tak:

282028474-komp3.jpg

posniedzialy jest dos mocno i nie mam pojecia czy czyscic to (nie wiem czym nawet) czy olac,bo to nie przeszkadza niewiem.gif

sciezka w starych kompach palila sie ta zaznaczona na czerwono:

282028474-komptyl1.JPG

i po sprawdzeniu do czego to to idzie w w tej instrukscji z zalacznika wyniklo,ze to kabel od gazu,ktory idzie do reduktora i zaworu gazowego-czyli chyba tak jak mowiliscie-cewka elektrozaworu hmm.gif

zalame sie niedlugo beksa.gif

post-105508-14352500314069_thumb.jpg

Napisano

Przy monowtrysku zamiana "wejścia" z "wyjściem" (żółte przewody) wtryskiwacza nie ma znaczenia, w końcu emulator wtryskiwacza włącza na pracę z LPG między te przewody tylko rezystor (ten niebieski na dole górnej fotografii, a obok niego jest przekaźnik, który go włacza), któremu obojętne, w którą stronę prąd płynie.

Co do "nowego" sterownika to mam wątpliwości: nowy i ma pośniedziałe ścieżki i punkty lutownicze??? Dostałeś kartę gwarancyjną? IMO wcisnął ci używkę po kimś tam... Pewnie dlatego kontrolki się nie świecą...

PS. Tak, ta upalająca się ścieżka idzie od przekaźnika zasilającego elektrozawory (ten na samej górze na górnej fotografii), więc zaczynasz zabawę od początku - tam było zwarcie i kiedyś znów się pojawi!!!

Ta "śniedź" to jest kalafonia, topnik używany do lutowania, innej śniedzi ja tam nie widzę... Możesz to zmyć wacikiem nasączonym alkoholem, np. denaturatem. Wcześniej z grubsza można zeskrobać delikatnie czumś twardym, ale nie ostrym.

Rozrysuj sobie jeszcze do których pinów w sterowniku idą przewody do przełacznika LPG w kabinie i zobacz na płytce, czy są całe ścieżki.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Wielkie dzieki bow.gif

Juz mialem isc na ten mroz i znowu kabelki przekladac mlot.gif

co do tego kompa-tez mi sie jakos tak wydaje,ze cos nie halo z tym-komp,ktory mi sie spalil i ma jakies +/- 5 lat wyglada znacznie lepiej,nie ma zadnej sniedzi, jeno paragonu mi nie dal a ja nie zwrocilem na to uwagi sciana.gif

nie wiem czy czyscic to i probowac dalej czy zaiwsc mu to i wyklocic sie,zeby dal mi normalnego kompa albo kase hmm.gif

sciezki od przelacznika wygladaja na cale hmm.gif

znalazlem przerwe w sciezce dochodzacej do jednej z tych bialych kostek-slabo widac ale to zaznaczone na czerwono brazawe cos to ten ubytek-wyglada jakby cos tam odpadlo, albo raczej przyjaralo sie....

czyli pewnie "nowy" komp poszedl na smietnik a ja mam 130zl w plecy,bo paragonu nie mam sciana.gif i nastepne 130zl musze wydac i kupic nastepny beksa.gif

282028646-przerwa1.JPG

post-105508-14352500314813_thumb.jpg

Napisano

> nie wiem czy czyscic to i probowac dalej czy zaiwsc mu to i wyklocic

> sie,zeby dal mi normalnego kompa albo kase

> sciezki od przelacznika wygladaja na cale

> -nowy komp po wczorajszej akcji mojego braciaka przestal mrugac kontrolkami i nie da sie przelaczyc na gaz-ani normalnie, ani awaryjnie

Wygląda na to, że dostałeś sprawny sterownik... możesz próbować oszukać sprzedawcę i upierać się, że tak było od początku, ale znając twoje problemy z nieustalonym zwarciem w instalacji, raczej nie uwierzy i nie uzna reklamacji... Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Wygląda na to, że dostałeś sprawny sterownik... możesz próbować

> oszukać sprzedawcę i upierać się, że tak było od początku, ale

> znając twoje problemy z nieustalonym zwarciem w instalacji,

> raczej nie uwierzy i nie uzna reklamacji... Pozdr.

ide sie zastrzele................... sciana.gif

naprawde nie mam juz pojecia co to moze byc-walilo sie w czerwcu,zmienilem reduktor-jeszcze bardziej sie walilo,zmienilem cala wiazke,zeby nie bylo,ze to zawrcie jakies-palilo sie dalej.

pozniej na bezpieczniku 20A i starym parowniku jezdzil do stycznia i sie zjaralo cos-nosz jak nie parownik i nie wiazka i nie butla to co??? beksa.gif

ide ogladac dalej pad.gif

Dzieki wielkie raz jeszcze 20.GIFbow.gif

Napisano

> sciezki od przelacznika wygladaja na cale

sprawdź przewód "masy" w wiązce idącej do przełacznika w kabinie!!!

> znalazlem przerwe w sciezce dochodzacej do jednej z tych bialych

> kostek-slabo widac ale to zaznaczone na czerwono brazawe cos to

> ten ubytek-wyglada jakby cos tam odpadlo, albo raczej przyjaralo

> sie....

a do czego to idzie, czy aby nie do masy przełacznika???

> czyli pewnie "nowy" komp poszedl na smietnik

może wystarczy naprawić przerwę w ścieżce...

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> sprawdź przewód "masy" w wiązce idącej do przełacznika w kabinie!!!

> a do czego to idzie, czy aby nie do masy przełacznika???

> może wystarczy naprawić przerwę w ścieżce...

> Pozdr.

sam przelacznik chyba dziala,bo stare kompy mrugaja kontrolkami i przelaczaj na gaz(jeno gasnie,bo ten przekaznik od elektrozaworu ma plytce pewnie juz padl icon_rolleyes.gif), a ten nowy nie reaguje crazy.gif

tak patrzylem i ten ubytek idzie chyba wlasnie do kabli od przelacznika-zaraz sprawdze jeszcze na wozie czy aby nie ozyl i jak nie to czyszcze ta sniedz i lutownica w dlon-w sumie i tak juz do pupy jest i tak wiec bardziej mu nie zaszkodze zeby.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.