Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

I czar prysł....nowe szczególy

Featured Replies

Napisano

7 miesięcy bez fajlura, aż do wczoraj.

3000 obr/min i pikacz + komunikat o zakłóceniach w pracy silnika, tylko przez moment, nie jest to ciągły błąd.

doszło szarpanie jak przy odcięciu paliwa tylko delikatniejsze przy około 2-2,5 tys obr/min.

i co jeszcze ciekawego zauważyłem nie zawsze sygnalizuje błąd na 1 , 2 i 5 biegu, biegi 3 i 4 zawsze po przekroczeniu 3250obr/min wywalają komunikat i pikacz, jak napisałem pikacz odzywa sie nie zawsze

I teraz co moze być przyczyną ?

EGR czyszczony w sobote,

odpięcie przepływki nic nie zmienia,

wczoraj przemyłem czujnik ciśnienia na kolektorze ssącym

(może ktoś ma jego numery, oznaczenia Boscha, bo nie udało mi sie ich odczytać z mojego czujnika a mam wrażenie że to może byc to i przy okazji nr zaworu "overboost" ), (moj motorek to JTD 115 KM).

turbina działa bo ją słychać i czuć, troche słabo ale jednak czuć moment załączenia,

zajrzałem dziś do intercoolera, sladowe ilości oleju, skropliny z przedmuchu ze skrzyni korbowej

zawór "overboost" przeniesiony i wygląda na sprawny.

zawór "zaciąga" dzwignie regulacji łopatek

I prosze kolegów o pomoc i sugestie.

Napisano

> 7 miesięcy

No bywa - czujnik mam / mogę pozyczyć ....

Ale na 99,99% to nie on oslabiony.gif

Problem lezy głebiej - turbina lub zawór sterujący łopatkami ( ten co przeniosłeś )

Zobacz czy pracuje ciegło turbiny i ile cm .... możesz nawet odłaczyć węzyk idący do turbiny i zaciągnąć powietrze / siłownik powinien na jakieś 10 mm wejść do śodka i po odpuszczeniu szybko sie cofnąć... jeśli tego nie zrobi lub zrobi z oporami to turbina i zapieczona kierownica

Jesli kontrolka zapala sie i gaśnie to znaczy, że czujnik ciśnienia wykrywa przeładowanie i zabezpiecza silnik - wchodzi w tryb awaryjny

Napisano

ja tez tak miałem. Myślałem, że to może właśnie przeładowanie i zapieczone kierownice, ale chyba nie. Problemem u mnie chyba było kiepskiej jakości paliwo. Zawsze tankuje na Auchan, a wtedy zatankowaliśmy przy granicy w Bolesławcu na Lukoil. Teraz po następnych tankowaniach problem się nie pojawia...

Napisano

"Zawsze tankuje na Auchan..."

smile.gif Ja 2 razy zatankowałem na auchan we wrocławiu ON i 2 razy zaświeciła mi się kontrolka check engine. Trzeci raz tankować tam nie chciałem...

A co do w/w objawów może silnik był dłubany przez poprzedniego użytkownika i coś z softem nie tak?

Napisano
  • Autor

> A co do w/w objawów może silnik był dłubany przez poprzedniego

> użytkownika i coś z softem nie tak?

Nie mam go od nowości, ale po agonii pierwszej przepływki zaczęły sie problemy, a to brak mocy,komunikaty a fajlurach silnika, nadmierne dymienie.

Pomimo wymiany na oryginalne przepływki nadal było nie tak jak na "fabrycznej", założyłem experyment z Allegro i go zdjąlem po 250 kilometrach.

Pisałem już że ze zdjetą przepływką jest tak jak z założoną, problem nie w przepływce, turbo też wymieniałem na gwarancji, nic nie pomogło.

problem w którymś czujniku, tak sądze.

Na egzaminerze wszystkie parametry są w normie, nie robiłem tylko pomiaru w jeździe.

Napisano

tak..., u mnie były identyczne objawy + sygnalizacja o problemach z pracą pompy i... okazało się, że problem tkwi w elektrozaworze. Na domiar tego wszystkiego to nie tyle z nim, co z przewodami dochodzącymi do niego smile.gif. Ot, cała historia. pzdr Robert W

Napisano

> tak..., u mnie były identyczne

a co sie stało z przewodami?

Napisano

Sprawdź to co napisałem.... niech ktoś dodaje gazu a ty sprawdzaj jak reaguje turbina...- siłownik ( to,ze wciąga nie oznacza,że wypuszcza powietrze....

Napisano

> a co sie stało z przewodami?

ot, jeden się zaginał czy też był zapchany? przepraszam, ale pamięć mnie zawodzi frown.gif Generalnie mechanior z ASO usunął awarię i do boju smile.gif

Napisano

> Ja 2 razy zatankowałem na auchan we wrocławiu ON i 2 razy zaświeciła mi się kontrolka check engine.

nasze stilo bardzo lubi to paliwo, portfel też zeby.GIF

Napisano

> I prosze kolegów o pomoc i sugestie.

a gdy zrobi się ciepło to wróci wszystko do normy:)

Napisano
  • Autor

> Problemem u mnie chyba

> było kiepskiej jakości paliwo.

Raczej nie dziś zatankowałem w CPN'ie i dalej to samo

Napisano
  • Autor

> a gdy zrobi się ciepło to wróci wszystko do normy:)

dobrze by było

Napisano
  • Autor

dziś wezme i wymyje przepływkę, choć to chyba nie ona bo z odpietą jest tak samo, wybebesze też zawór "over" i sprawdze jak działa siłownik i przewody podciśnienia choć wydaje mi się że to jest o.k. ale kto go wie ?

Napisano
  • Autor

numery katalogowe elektrozaworu VGT (owerbost):

55203202

i symbol producenta:

0 281002510

dla czujnika ciśnienia doładowania, i może podać jego nr katalogowy (mój Eper nie działa ???)

wszystko dla Stilo 1,9 JTD 8V

Napisano

> Numery Fiata:

> 4655982

> 6081644

> Oryginalna u dealer'a Bosch'a 200,00 zł netto (jak będziesz

> potrzebował daj znać)

podałeś numery przepływki, a chyba nie o to chodziło

282019584-przep%B3.JPG

Napisano
  • Autor

> podałeś numery przepływki, a chyba nie o to chodziło

idzie o czujnik ciśnienia doładowania w kolektorze ssącym

Napisano

Sprzedam za 70 zł.... wink.gif ale na 99,9 % to nie jego wina...... i szkoda pieniędzy no.gif

Napisano
  • Autor

sprawdziłem siłownik, zaciąga i popuszcza,nie wiem ile ma byc tego skoku ale wyraźnie widać jak sie porusza przy dodawaniu odejmowaniu gazu, na "stojaka" myślę że te ruchy sa mniejsze niż przy obciażeniu w jeździe.

Napisano

A sprawdzałeś co sie dzieje z samym siłownikiem? Odłaczyłeś rurkę od zaworu ster. i zaciągałes powietrze - ustami wink.gifok.gif

Przy sprawnej turbinie skok około 10 mm.....

Napisano
  • Autor

> A sprawdzałeś co sie dzieje z samym siłownikiem? Odłaczyłeś rurkę od

> zaworu ster. i zaciągałes powietrze - ustami

śmiga jak trzeba,

> Przy sprawnej turbinie skok około 10 mm.....

i tyle ma, zrobiłem nawet specjalnie mazakiem linie odniesienia na trzpieniu.

Napisano

> śmiga jak trzeba,

Skoro tak to zostaje sam zawór ster turbina....

odłącz go... ale sam przewód powietrza zasilającego - zatkaj czymś... i zobacz czy uda sie tobie wyzwolić błąd.

Turbina będzie cały czas ustawiona na minimum swojej mocy/wydajności jeśli uda sie tobie wyzwolić błąd to może to być zawór ster na pompie....

Co Examiner na to ?

Napisano
  • Autor

Dzisiaj błąd się nie pokazał, mimo to wyjęłem zawór i sprawdziłem go manualnie, środek porusza sie bez zacieć (sprawdziłem na "zassanie" ustami) jeszcze raz sprawdziłem siłownik na "zassanie" ustami działa bez problemu, ładnie sie wciąga i bez zacieć podnosi.

> Co Examiner na to ?

został jako ostateczność gdy nic sie nie zmieni po moich działaniach.

Napisano

> Dzisiaj błąd się nie pokazał

zazwyczj bład przeładowania pokazuje się jak auto jest max dociazone / np na 5 tym biegu lub pod górę but.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.