Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czy to koniec turbiny?

Featured Replies

Napisano

Problemów ze Stilonem c.d niestety. Po remoncie silnika pojeździł ze 3tys km i zaczął strzelać fochy... Przy mocniejszym dodaniu gazu gdzie obroty na 3 i 4 biegu przekraczają 3tys rzuca "Enigine Fault" i traci drastycznie moc. Na komputerze panowie "fachowcy" stwierdzili przeładowanie turbiny. Wszystko było by ok gdyby potrafili zdiagnozować powód takiego zachowania. Overboost przeczyściłem, wymieniłem wężyki i przeniosłem go do góry na aku. Wiem że mam padniętą przepływkę i zacięty EGR w pozycji 'otwarte" dzięki czemu nie kopci a jak mi tłumaczyli ponownie przepala spaliny. Czy te dwie awarie połączone ze sobą mogą powodować takie wariacje? dodam tylko że przez kilka kolejnych kilometrów po wystąpieniu w\w błędu auto zachowuje się dziwnie, strasznie wibruje cała kasta a w środku śmierdzi spalonym olejem który wypluty przez turbinę ląduje na wydechu... Turbina do regeneracji?

Napisano

> Problemów ze Stilonem c.d niestety. Po remoncie silnika pojeździł ze

> 3tys km i zaczął strzelać fochy... Przy mocniejszym dodaniu gazu

> gdzie obroty na 3 i 4 biegu przekraczają 3tys rzuca "Enigine

> Fault" i traci drastycznie moc.

tak może byc z padnięta przepływką

Na komputerze panowie "fachowcy"

> stwierdzili przeładowanie turbiny.

czujnik ciśnienia doładowania ?

>Wszystko było by ok gdyby

> potrafili zdiagnozować powód takiego zachowania. Overboost

> przeczyściłem, wymieniłem wężyki i przeniosłem go do góry na

> aku.

czy przy odpalaniu zaciąga trzpień siłownika na turbinie ?

sprawdż tak jak mi podał Lisek, zdejm wężyk, ten dolny na zaworzeVGT (overbost) i zaciągnij ustami, jak trzpień wejdzie i op "odpuszczeniu zassania" wyjdzie to z siłownikiem jest o.k. podobnie możesz potraktować zawór, dolny krucieć zassysany blokuje przepływ, górny zassysany ma wolny przepływ powiertza, tak stwierdzisz czy zawór się nie zacina.

> zacięty EGR w pozycji

> 'otwarte" dzięki czemu nie kopci a jak mi tłumaczyli ponownie

> przepala spaliny.

reanimuj go

> Czy te dwie awarie połączone ze sobą mogą

> powodować takie wariacje?

dużo potencjalnych przyczyn, zacznij od eliminacji najłatwiejszych, diagnozy siłownika, zaworu VGT, czujnika ciśnienia doładowania i przepływomierza.

> w środku śmierdzi spalonym olejem

> który wypluty przez turbinę ląduje na wydechu... Turbina do

> regeneracji?

To brzmi niepokojąco, "dymisz" na błękitno ?

Napisano

> Problemów ze Stilonem c.d

A ja myślałem, że to Ja mam najgorszego Stilaka wink.gif

To, że silnik / układ sterowania / przejdzie w tryb awaryjny/ to normalne po przeładowaniu.... to, że kołysze całym autem to już nie..... powinien ograniczyć moc i tyle

Proponuje odłaczyć przepływkę / w końcu odblokować EGR lub go zatkać całkowicie blaszką a następnie wziąść sie za turbinę ...... sprawdzić czy i jak pracuje cięgło turbiny....

hmm.gif

Jeśli pluje olejem to niestety nic nie pomoże... ale może to nie turbina tylko olej z silnika- przez odmę hmm.gif

Napisano
  • Autor

wyciek jest niestety ewidentnie widoczny spod turbiny, tak to właśnie sobie tłumaczę, za duże obroty turbiny która wpada w wibracje i przepuszcza olej między łopatkami. stąd wibracje i zapach oleju confused.gif

Napisano

faq 5a zolta.gifmod.gif

Napisano

> wyciek jest niestety ewidentnie widoczny spod turbiny,

Pod turbuna jest rurka karbowana doprowadzająca olej więc może tylko ona jest uszkodzona / nieszczelna

W sumie to po takim remoncie, jak silnik nie został poprawnie umyty mogło coś sie dostać na panewki turbiny a 200.000 obr/min zrobiły swoje i turbinka do wymiany...

Ile i czy masz olej pod przepływką?

Dlatego wszyscy pisali abyś nie remontował silnika oslabiony.gif

Napisano

Podobny przypadek:

Witam wszystkich. To mój pierwszy post na tym Forum.

Mam duży i jak na razie nierozwiązany problem z turbiną w stilo 1,9 jtd.

Miesiąc temu zatarła mi się pompa wodna (137 kkm) i padł rozrząd ( urwany pasek, 8 zaworów 3 prowadnice, planowanie głowicy itd...)

Przejechełem 2 tys km i padla turbina. Po rozebraniu okazało się że wirnik lata na wszystkie strony, trze o ściany. Uznano , że jest to związane z jej wiekiem.

Wymieniłem na regenerowaną ( po wymianie rozrządu posucha )

I może i dobrze.Padła po przejechaniu 10 km.( zaczęła świstać, gwizdać, nierówno pracować i stop)

Podejrzewam, że może być to wynikiem niedostatecznego smarowania( może po remoncie zostały zapchane przewody olejowe??, zbyt niskie ciśnienie oleju??)

Boję się inwestować w kolejną bo może się to podobnie skończyć.

Z góry dziękuje ze wszystkie uwagi i przepraszam za ew. nieścisłości techniczne.

Pozdrawiam.

link

Napisano

> Miesiąc temu zatarła mi się pompa wodna (137 kkm) i padł rozrząd (

> urwany pasek, 8 zaworów 3 prowadnice, planowanie głowicy itd...)

To mnie chłopie przestraszyłeś z tą pompą bo mam już 120 kkm, a jak wymieniałam rozrząd 2 miechy temu to wymieniłem bez pompy - mechanik powiedział że moja jest dobra i wytrzyma więcej niż zamiennik, i że pompy wymienia się co 2 rozrząd.

Pompa może rozwalić rozrząd??

Napisano

> Pompa może rozwalić rozrząd??

moze

ale sa i dobre strony wink.gif rozrzad nie rozwali pompy. rotfl.gif

Nie wiem co wy z tymi pompami taki ferment siejecie. w 1.9jtd pompa nie jest elementem naprezajacym pasek wiec nie ona przenosi obciazenia. Pompa sie kreci "przy okazji".

Napisano

> Nie wiem co wy z tymi pompami taki ferment siejecie. w 1.9jtd pompa

> nie jest elementem naprezajacym pasek wiec nie ona przenosi

> obciazenia. Pompa sie kreci "przy okazji".

Przy okazji sie zaciera i staje a stojący wałek/rolka wyciera pasek. Wytarty pasek przestaje mieć wystarczającą wytrzymałość.... pęka i rozwala silnik

U mnie po 60.000 km już stawała i pasek nosił ślady przecierania... może by 10.000 wytrzymała jeszcze a może mniej

Tak własnie trzepot skrzydeł motyli wywołuje tornada

Napisano

Tak btw dla potomnych - przy okazji roboty rozrzadu warto wstawic pasek wzmocniony (do dostania w Fiacie albo w innych źródłach zlosnik.gif) - wtedy na pewno będzie bezpieczniej. Taki diwajs zakładam do siebie, następnie duszę z raila ciśnienie 1600...

Pozdro

Napisano

> Przy okazji sie zaciera i staje a stojący wałek/rolka wyciera pasek.

A czymś się objawia zacieranie pompy, czy można to samemu wyczuć podczas codziennej jazdy samochodem?

Napisano

zaczyna strasznie śmierdzieć i piszczeć - p.wody napędzana jest drugą (gładką stroną) stroną (czyli pasek ślizga się po rolce pompy) - ostatnio tak ktoś tak to opisał - i przejechał na tym 2km do serwisu

poza 1.6 w którym p.wody chyba jest na pasku osprzętu /jeśli się nie mylę/

Napisano

> A czymś się objawia zacieranie pompy, czy można to samemu wyczuć

> podczas codziennej jazdy samochodem?

- stosunkowo za szybkie nagrzewanie silnika (wolniejszy przepływ płynu chłodzącego),

- przekraczanie przez wskaźnik temperatury połowy skali (w JTD to się nie powinno zdarzać),

- stosunkowo słabe ogrzewanie wnętrza pomimo 'pełnego' nagrzania silnika,

- piski paska

Napisano

> - piski paska

mogę tylko dodac poza ekstremalnymi przypadkami zatrzymania:

- pasek rozrządu ma ślady lekkiego przytarcia, zcierania po stronie zewnętrznej

- po zdemontowaniu pompy czuje się wyraźnie opory pompy o różnym stopniu

- piski i smród to juz jest ekstremalny przypadek zatrzymania pompy

Napisano

> Problemów ze Stilonem c.d niestety. Po remoncie silnika pojeździł ze

> 3tys km i zaczął strzelać fochy

Moze juz pisales gdzies na forum, a ja nie doczytalem........ile zrobiles przebiegu do remontu ? hmm.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

w tej chwili mam jakieś 5tys. km po remoncie.

Małe pytanko, czy jestem wstanie sam wymienić Turbinę na kanale czy to grubsza robota? jestem w desperacji wymieniam to ustrojstwo, elektrozawór Turbiny i wszystkie wężyki sterowania. Przy okazji czyszczenie dolotu i IC zobaczymy co z tego auta będzie.

Napisano

Witam!

U mnie tez turbina zachlapana jest, ale doladowanie w normie.

Zmierzone examinerem, w pelnym polu obrotow.

Moze ktoras rurka przecieka, nie wiem.

Ostatnio patrzylem, to rura prowadzaca do chlodnicy powietrza od turbo (nie wiem czy wlot czy wylot) od dolu chlodnicy powietrza, jest mokra.

Sprawdzilem rure, jest laczona (chlodnica-gumowa rura-plastikowa rura - gumowa rura-turbo).

Nie wiem co o tym sadzic:)

Pozdrawiam

Napisano

> Małe pytanko, czy jestem wstanie sam wymienić Turbinę na kanale czy

> to grubsza robota?

Ja dałem rade... ok.gif... niestety należy odkręcić cały kolektor wydechowy z turbiną i wtedy odkręcić turbinę....

Aaaaa bardzo ważne \

Po wymianie turbiny nie wolno gazować aż do zagrzania auta do optimum old.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.